• BIST 8728.76
  • Altın 2241.165
  • Dolar 32.3322
  • Euro 35.1608
  • Bartın 4 °C
  • Ankara 3 °C
  • Bolu 0 °C
  • Kastamonu 2 °C
  • Zonguldak 5 °C
  • Karabük 3 °C
  • Sinemada Şaşkına Çeviren Evlilik Teklifi
  • Engelsiz Sanat Evi Faaliyetlerine Devam Ediyor
  • Zabıta’dan Fırın Denetimi
  • Sinemada Şaşkına Çeviren Evlilik Teklifi
  • Engelsiz Sanat Evi Faaliyetlerine Devam Ediyor
  • Zabıta’dan Fırın Denetimi

Milletvekili Tunç, TBMM’de konuştu

AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, kanun teklifleriyle ilgili TBMM Genel Kurulu’nda konuşma yaptı.
Milletvekili Tunç, TBMM’de konuştu

AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, abonelik Sözleşmelerinden kaynaklanan alacaklara ilişkin takip usulü, ticari davalarda zorunlu arabuluculuk ve konkordato uygulamasına ilişkin hükümlerin revize edilmesi hususlarını kapsayan kanun teklifi ile ilgili TBMM Genel Kurulu’nda konuşma yaptı. Tunç, konuşmasında şu ifadeleri kullandı; “Görüşmekte olduğumuz kanun teklifi de gerçekten önemli düzenlemeler içeriyor; icra dairelerinin iş yükünü rahatlatacak, merkezî takip sisteminin oluşmasıyla beraber mevcut dosya yükünü aza indirecek ve oradaki işleyişi daha da hızlandıracak bir sistemi şu anda getirmek için çalışıyoruz. Özellikle icra dairelerinde dosya artışından bahsedildi, her konuşmacı hemen hemen bundan bahsetti. Şu anda yılda ortalama 8 milyon icra dosyası açılıyor. Bu 8 milyon dosyanın yarıya yakını yani 3,5 milyonu abonelik sözleşmelerinden kaynaklanıyor. Abonelik sözleşmelerinden kaynaklanan bu dosyalar vesilesiyle orada takip talebinden ödeme emrine, ödeme emrinin tebliğinden diğer haciz işlemlerine kadar çok sayıda işlem yapılıyor bu dosyalarla ilgili. Dolayısıyla diğer bireysel takip yapan alacaklıların ve avukatların da orada işlerini aksatan bir durum söz konusu. O nedenle, eğer görüşmekte olduğumuz teklif yasalaşırsa bu 3,5 milyon dosyanın, haciz ve muhafaza işlemine kadar tüm işlemlerin elektronik ortamda yapılabileceği bir sistemi getiriyoruz. Tabii Türkiye'de abone sayısının artışını göz ardı etmemek lazım. Hemen hemen internet abonesi yokken, şu son on altı yılda internet abonelerinin 65 milyona ulaştığını görüyoruz. Yine, cep telefonu abonesinin nüfusumuza neredeyse eşdeğer olduğunu görüyoruz.

Olumlu bir düzenlemeyi gerçekleştiriyoruz

81 milyon nüfusumuz var, 79 milyon cep telefonu abonesi var. Son dört yıl içerisinde elektrik abonesi sayısının 10 milyon arttığını görüyoruz, 33 milyon 43 milyona çıkmış. Dolayısıyla doğal gazın tüm illerde yaygınlaşması vesilesiyle orada da abone sayısı artışı var. Tüm bu abone sayısının artışıyla tabii ki icra takiplerine yansıması da bu derece fazla oluyor. Merkezî takip sistemiyle icranın önemli bir yükü de alınmış olacak. Sadece alacaklıların değil borçluların da lehine olacak çünkü icra masrafları az olacak, takip harcı daha az olacak. Dolayısıyla hem alacaklı açısından hem borçlu açısından olumlu bir düzenlemeyi gerçekleştiriyoruz. Diğer alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerinin özellikle arabuluculuğun iş davalarında önemli bir başarı sağladığını, zorunlu arabuluculuğun iş davalarında olumlu yansımalarını bu uygulanan süre içerisinde gördük. Özellikle arabulucu görevlendirilen iş davası dosya sayısı 323 bin, başarı şansı anlaşmayla sonuçlanan 203 bin; yani, yüzde 68 bir başarı söz konusu. Dolayısıyla davanın da düşmesine neden oluyor bu. Geçen yılın aynı dönemine göre 190 bin iş davası açılmışken, dava şartı arabuluculuk nedeniyle sadece 78 bin iş davası açılmış, yani burada büyük bir başarı sağlanmış. İhtiyari arabuluculukta da yüzde 92 bir başarı var. Bu olumlu yansımanın ticari davalara da teşmilini öngören bir teklifi görüşüyoruz. Ticari davalarda da, Ticaret Kanunu'ndan kaynaklanan, Kooperatif Kanunu'ndan kaynaklanan diğer kanunlarda yer alan ticari davalarda da dava açmadan önce arabulucuya gitme zorunluluğu yargının iş yükünü hafifletecek, tarafların iradelerine daha uygun bir sistemi getirecek, daha az masrafla, daha hızlı hakka kavuşmayı sağlayacak önemli bir düzenlemeyi inşallah gerçekleştireceğiz.

Geçen yıl iflas erteleme sistemini kaldırdık

Konkordatoyla ilgili de epey bir eleştiri oldu. Tabii, Türkiye'de şirket sayısı şu anda 930 bin, son sekiz ayda konkordato talep eden şirket sayısı 1.401; yani, 930 bin şirketten 1.401'i konkordato talep etmiş, yani binde 1. Yani, burada çok büyük rakamlardan bahsedildi, resmî rakamlar o şekilde değil. Tabii, bu 1401'in 11'i kabul edilmiş, 11 konkordato talebi kabul edilmiş, 100'ü dava şartı yokluğundan reddedilmiş, 129'u sübut bulmadığından reddedilmiş. Verilen karar sayısı da 382. Yapılan düzenlemeyle, tabii, geçen yıl iflas erteleme sistemini kaldırdık. Konkordatoda revize yapmıştık. Konkordatonun bu sekiz aylık revizesi sonucunda gerçekleştirilen bir uygulama var. Bu uygulamadaki aksaklıkları da gideren önemli bir düzenlemeyi gerçekleştiriyoruz. Teşekkür ediyorum Başkanım, sağ olun.”

  • Yorumlar 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 5 Mayıs 2013 Ajans Bartın | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0551 120 3535