• BIST 9079.97
  • Altın 2322.043
  • Dolar 32.3355
  • Euro 34.9769
  • Bartın 16 °C
  • Ankara 13 °C
  • Bolu 12 °C
  • Kastamonu 12 °C
  • Zonguldak 17 °C
  • Karabük 15 °C
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!
  • “Aladağ’ına Seyir Terası ve Piknik Alanı İnşa Edeceğiz”
  • Sinemada Şaşkına Çeviren Evlilik Teklifi
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!
  • “Aladağ’ına Seyir Terası ve Piknik Alanı İnşa Edeceğiz”
  • Sinemada Şaşkına Çeviren Evlilik Teklifi

Mustafa Kemal Atatürk İle İlgili Yazmış Olduğu Şiiri Gözyaşları İçinde Okudu

Bartın Belediyesi 24. Uluslararası Kitap Fuarı etkinlikleri çerçevesinde 30 Kasım Salı günü de söyleşiler devam etti.
Mustafa Kemal Atatürk İle İlgili Yazmış Olduğu Şiiri Gözyaşları İçinde Okudu

Bartın Belediyesi 24. Uluslararası Kitap Fuarı etkinlikleri çerçevesinde 30 Kasım Salı günü de söyleşiler devam etti. Bu kapsamda dokuzuncu söyleşi saat 14.00’da Roman ve Hikaye Yazarı Emrah Bilge Merdivan tarafından gerçekleştirildi. “Öykü Bizim Neyimiz Olur” adı altında Belediye Cep Sineması’nda gerçekleştirilen söyleşide Merdivan, hikayelerini paylaştı.

“İlk Kez Böyle Fuar Gününde Bir Söyleşiye Katılıyorum”

Kendini tanıtarak sözlerine başlayan Merdivan; “Ben yıllarca yazı yazabildiğini bilmeden yaşamış bir insanım. 2008 yılına kadar pek bir şey yazdım diyemem. Ufak tefek çalışmalar o kadar. Hikâye yazma maceram ise okulda başladı. Okul dergisi çıkarma işi bana kalmıştı. Dergideki yazı anlamındaki boşlukları kendim doldurmaya karar verdim ve “Elma Şekeri” isimli ilk hikâyemi böylece yazmış oldum. Çocukların ve arkadaşların çok hoşuna gitti derken derginin ikinci sayısında da “Deterjan paketi” hikâyesini yazdım. Üç beş derken hikâyeler bir köşede birikmeye başladı. Ama ben bunların edebi anlamda bir karşılığın olacağını açıkçası pek düşünmemiştim. Yazılarımı birkaç edebiyat dergisine gönderdim. Hikâyeleri gönderdiğim dergilerden tek tek geri dönüşler gelmeye başladı. Hikâyeciliğe ilk adımım bu şekilde oldu. Okullarda çok sayıda söyleşiler gerçekleştirmiştim. Okul programları dışında ilk kez böyle fuar gününde bir söyleşiye katılıyorum. Beni bu söyleşiye davet eden Bartın Belediye Başkanı Sayın Cemal Akın’a teşekkür ederim” dedi.

kitap-fuar-etkinlikleri-soylesilerle-devam-etti-14.JPG

“Her Hikâye O Anın Bir Fotoğrafıdır”

Merdivan; “Yazdığınız hikâyeyi okuyucular okurken, o anlatıları adeta yaşamalı. Okuru ilk paragrafta yakalayıp ardından hikâyenin sonuna kadar taşıyabilmeniz önemli. İlk olarak hikâye hayatımızın neresinde onu bilmemiz gerekiyor.  Öykü herkese hayatımızda sanki çok gerilerde gibi geliyor. Hâlbuki edebiyat dalı olmasının yanı sıra hikaye her şeydir aslında. Buna birçok örnek verebiliriz. Mesela hakkında hikâye olmayan hiçbir şey gelecek kuşaklara aktarılamaz. Hikayeleştirmediğiniz kişi topluma mal olamaz. Hikâye bir yönden kültürün de gelecek kuşaklara aktarılmasıdır. Hikâyede metnin zihniyet tahlilini yapabilmek önemlidir. Her hikâyenin dip akışı vardır. Önemli olan o akışı anlatabilmektir. Özetle her yazılan hikâye bir mananın peşindedir.  Öykü kendisinden çok daha fazlasını anlatıyorsa değerlidir. Bunu da sağlayan dip akıştır. Bu nedenle hikâye her yerde kullanılmalı. Öğreticiliğinden faydalanılmalı. Hikâye hayatın merkezinde olmalı. Çünkü her hikâye o anın bir fotoğrafıdır” şeklinde ifade etti.  Yapılan konuşmaların ardından söyleşi katılımcılarla karşılıklı soru cevap sohbet şeklinde sürdü. Söyleşi sonunda Bartın Belediye Başkan Yardımcısı Erol Demirkoparanoğlu tarafından Roman ve Hikaye Yazarı Emrah Bilge Merdivan’a Bartın Belediyesi 24. Uluslararası Kitap Fuarı’na vermiş oldukları destekler için plaket ve çeşitli hediyeler takdim edildi.

Emrah Bilge Merdivan Kimdir?

“1978 yılında Zonguldak’ta doğdu. İlk ve orta öğrenimini Zonguldak’ta tamamladıktan sonra, 2001 yılında Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarih bölümünden mezun oldu. 2021 yılında “ Şehzadelik Kurumu ve Kanuni Sultan Süleyman’ın Şehzadeliği” isimli, tez çalışmasıyla Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Yeniçağ Tarihi bilim dalında yüksek lisansını tamamladı. Bartın ilinde tarih öğretmeni olarak çalışan Merdivan’ın yayımlanmış sekiz kitabı ve Ay Vakti Dergisi başta olmak üzere çeşitli dergilerde neşredilmiş pek çok hikâyesi bulunmaktadır. Hikâyelerini latif bir üslupla kaleme alması ve yer yer seviyeli bir mizaha yer vermesinin yanı sıra anlatmak istediklerini bu üslubun içine gizlemesi göze çarpar. Bunların dışında “Cam Duvarlar” isimli öyküsünden uyarlanan ve aynı isimi taşıyan kısa film Milli Eğitim Bakanlığı EBA 3. Kısa film yarışmasında Türkiye birincisi olmuştur. Yayınlanmış Kitapları; Bildiğin Gibi Değil-Hikâye, Ejder Doğu Fenerleri- Macera Roman, Cam Duvarlar-Hikâye, Gaziler Çağının Padişahı Osman Bey- Öykü Tadında Tarih, Fethin Güzel sultanı Fatih Sultan Mehmet- Öykü Tadında Tarih, Hilafet Tahtının Sultanı Yavuz Sultan Selim- Öykü Tadında Tarih, Büyük Cihan Padişahı Kanuni Sultan Süleyman- Öykü Tadında Tarih, Denizler Hâkimi Barbaros Hayreddin Paşa- Öykü Tadında Tarih.”

kitap-fuar-etkinlikleri-soylesilerle-devam-etti-5.jpg

“İşgücü Göçünün 60. Yılına Bakış”

Saat 14.00’da Roman ve Hikaye Yazarı Emrah Bilge Merdivan tarafından yapılan söyleşinin ardından onuncu söyleşi saat 16.00’da ailelere ebe olarak bebek sağlığı, gelişimi ve eğitimi üzerine hizmet veren Yazar Aysel Yalçın tarafından gerçekleştirildi. “İşgücü Göçünün 60. Yılına Bakış” adı altında Belediye Cep Sineması’nda gerçekleştirilen söyleşide Yalçın, “60 yıl önce Türkiye ile imzalanan işgücü anlaşması, Almanya toplumunu nasıl dönüştürdü? Alman tanımı nasıl değişti? Etnik, dini, kültürel çeşitlilik kabul görüyor mu?” sorularına detaylı bir şekilde yanıt verdi. 

“Türk İşçiler Almanya'da Büyük Bir Değişim Yaşanmasını Sağladı”

Bundan 60 yıl önce Türkiye ile işgücü anlaşması imzaladığında Almanya’nın bu anlaşmanın yol açacağı büyük sosyal etkileri hesap edemediğini belirten Yalçın; “Türkiye'den gelecek "misafir işçilerin" bir süre Almanya'da çalışacakları, para biriktirip daha sonra ülkelerine dönecekleri düşünülmüştü. Ancak öyle olmadı. 60 yıl önce atılan bu imzalar, Almanya'da büyük bir değişim yaşanmasını da beraberinde getirdi. İşçi göçü yalnızca ekonomik kalkınmaya destek sağlamadı. Türkiye kökenli nüfus, Almanya'daki sosyal dönüşümü derinden etkiledi, etnik, dini ve kültürel çeşitliliği zenginleştirdi, spordan sanata, ekonomiden siyaset ve bilime birçok alanda katkılar sağladı” diyerek, hayatı üzerinden önemli konulara değindi. Söyleşi sonunda Bartın Belediye Başkan Yardımcısı Erol Demirkoparanoğlu tarafından Yazar Aysel Yalçın’a Bartın Belediyesi 24. Uluslararası Kitap Fuarı’na vermiş oldukları destekler için plaket ve çeşitli hediyeler takdim edildi.

Aysel Yalçın Kimdir?

“1971 yılında Bartın’da doğdu. İlk ve ortaokulu Bartın’da bitirdi.1985 yılında Erzurum Sağlık Meslek Lisesi’nde yatılı 4 sene ebelik mesleği eğitimini aldı. 1992 yılında Almanya’ya geldi ve Bielefeld’de belirli eğitim sürecinden sonra mesleğini icra etmeye başladı. Halen ailelere ebe olarak bebek sağlığı, gelişimi ve eğitimi üzerine hizmet veriyor.”

kitap-fuar-etkinlikleri-soylesilerle-devam-etti-8.jpg

Mustafa Kemal Atatürk İle İlgili Yazmış Olduğu Şiiri Gözyaşları İçinde Okudu

Kitap Fuarı etkinlikleri çerçevesinde 30 Kasım Salı günü son olarak da Gagavuz Milli Marşı'nın Şairi, Gagauzlık Derneği Başkanı ve Ana Sözü Gazetesinin Sahibi Todur Zanet söyleşi gerçekleştirdi. Etkinlik programı kapsamında saat 18.30’da Belediye Cep Sineması’nda gerçekleştirilen on birinci söyleşide Zanet, “Vatan Sevgisi” konusunu işledi.  Zanet, Gagavuz Türklerinin yaşamış olduğu sıkıntılar ve sorunlar hakkında yazmış olduğu şiirleri okudu. Söyleşisinin sonunda katılımcıların sorularını da yanıtlayan Zanet, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ile ilgili yazmış olduğu şiiri de gözyaşları içinde okudu. Söyleşinin tamamlanmasıyla birlikte Bartın Belediye Başkan Yardımcısı Erol Demirkoparanoğlu tarafından Şair ve Yazar Todur Zanet’a Bartın Belediyesi 24. Uluslararası Kitap Fuarı’na vermiş oldukları destekler için plaket ve çeşitli hediyeler takdim edildi.

Mustafa Kemal Atatürk İle İlgili Yazmış olduğu şiir şu şekilde;

O benim da Ulu ATAM

“ Mustafa Kemal Atatürkä
Ey, Ata, gel da bak benim milletimä –
o da senin gibi kula, maavi gözlü,
senin gibi girgin, derin köklü,
emin basmaz, hodul hem pak üzlü,
senin gibi o! Hey, Oguz oolu,
Sana büünkü peetim, türküm,
benim Ulu Atam, Atatürküm…

Zor vakıtta bol elini sän uzattın,
insanından alıp bizä verdin,
kardaş payı yaptın hem acıdın,
dizdän ayaa sözünnän kaldırdın,
karannıktan aydınnıklaa çaardın,
İstanbuldan bizi da düşündün,
benim Ulu Atam, Atatürküm…

İstanbuldan kitab, üüretmennär geldi –
te ozaman bakışlan fikirlär diişti,
ruhta, canda kuvet kaavileşti.
O yardımınnan biz soluk aldık,
millet olduk, millet kaldık,
Sän, Canabin, bunu ölä gördün,
benim Ulu Atam, Atatürküm…

Uşakları bakıp, seçip, sän ayırdın,
memleketä liţeylerä aldın,
milletimä şafklı yolu açtın,
bilgiylän bilgiçlii cömert verdin,
insan ettin. Etiştirämedin,
üüsüz brakıp, gittin, sündün,
benim Ulu Atam, Atatürküm…

Otuzsekizdi yıl, o Kasımın 10-nu urdu,
saat (beş minut ona) durdu,
Ulu Önder gözlerini yumdu,
raatsız ürek raatlıı buldu,
dünnä sustu, soluk dondu, hem uultu.
Yakar yaşlar yakêr, acı bir gün,
benim Ulu Atam, Atatürküm…

O gün, Atam, heptän, sän sonsuzlaa vardın,
Bizi yasta hem kahırda braktın,
Göktä sünmäz o yıldızın. Adın –
hergün “eni güneş gibi hep duacek”,
Senin o işlerin örüyecek,
hem “Ne mutlu türküm deyenä” hep ötecek,
benim Ulu Atam, Atatürküm, yaşayacek…

Büün Türkiyenin Al Bayraanın yanında
benim da bayraam sallanarsa,
Ana dilim şıralı hem sesli hep akarsa,
Gagauzda Gagauzluk taa yaşarsa,
Bunda senin en büük kıymetin,
Türklerin atası, halkımın atası, büüyüm,
benim Ulu Atam, Atatürküm…”

Todur Zanet Kimdir?

“14 Haziran 1958 yılında Moldova Cumhuriyetine bağlı Komrat ilinin Kongaz köyünde doğdu. Kişinev Politeknik Enstitüsü'nü bitirdi. İki yıl kadar, Moldova Politika Üniversitesi'nde yönetici kadrosunda çalıştı. Radyo ve televizyonda da bir süre çalışan Zanet, Gagavuz dilinde "Bucaan dalgasında" yayını başlattı ve senaryosunu yazdı (1986-1990). İlk Gagavuz gazetesi Ana Sözü'nü çıkardı (1988). Ardından ilk Gagavuz çocuk gazetesi Kırlangıç'ı yayınladı (1990). Gagavuz yazılarını Latin alfabesine dönüştürmeye başlayan ilk isimdir. 1991-1993 yılları arasında Kişinev İnce Sanatlar Üniversitesi'nde Gagavuz dili hocalığı yaptı. Halen Ana Sözü gazetesinin sahibi ve yayın kurulu başkanıdır. Aynı zamanda Gagauzlık Derneği'nin de başkanlığını yürütmektedir. Şiirler yazdı, çeviriler yaptı. Zamanayêrsin Evim, Akardı Batıya Güneş, Gıcırdêêr Kafamın Çarkları, Karımcalık, Böcecik yayınlanmış eserleridir. 22 Temmuz 1990'da Gagavuz Halk Kongresi tarafından kabul edilen Gagavuz Milli Marşı'nın şairidir. 2011'de yayınlanan "Gagauzlar ve Gagauzluk” belgeselinin rejisörü ve senaryo yazarıdır. Todur Zanet, Sovyetler Birliği Gazeteciler Birliği (1989), Moldova Gazeteciler Birliği (1989), Sovyetler Birliği Yazarlar Birliği (1990), Moldova Yazarlar Birliği (1990), Türk Dünyası Yazarlar Birliği (1992), Avrasya Yazarlar Birliği (2007) veTürk Dili Konuşan Ülkeler Yazarlar Birliği(2014)'ne de üyedir. Pek çok ödüle de layık görülen Zanet'in aldığı ödüller arasında Bay dergisinin plaketi (1998), KIBATEK (Kıbrıs, Balkanlar, Avrasya, Türkiye Edebiyat Kurumu) edebiyat ödülü (2007, 2013), Moldova nişanı “Gloria Muncii”(22.07.2010), Moldova Yazarlar Birliğin literatura ödülü (2011), “Süleyman Brina” adına “18. Halklar arası Balkanlar Türk Kültürüne Hizmet Ödülü”(2013), TÜRKSOY basın ödülü (2014), TÜRKSAV “19. Uluslararası Türk Dünyasına Hizmet Ödülü" (2014), Doğumunun 100. Yılında Haldun Taner Tiyatro Eseri Yarışması Ödülü (2015), Avrasya Yazarlar Birliği Türk Dünyasının 1.PiyesYarışması Ödülü (2015) bulunmaktadır.”

  • Yorumlar 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 5 Mayıs 2013 Ajans Bartın | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0551 120 3535