• BIST 9546.43
  • Altın 2489.074
  • Dolar 32.5028
  • Euro 34.7893
  • Bartın 24 °C
  • Ankara 23 °C
  • Bolu 21 °C
  • Kastamonu 23 °C
  • Zonguldak 26 °C
  • Karabük 25 °C
  • CHP Belediye Meclisinde Fark Attı!
  • “Bu Sonuç Ekonomik Krizin Faturasıdır”
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!
  • CHP Belediye Meclisinde Fark Attı!
  • “Bu Sonuç Ekonomik Krizin Faturasıdır”
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!

Müzelere Büyük İlgi: 81.999 Kişi Ziyaret Etti

Göreve geldiği günden bu yana kent kimliği ve tanıtımı yönünde büyük adımlar atan Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, Bartın’ı müzeler şehri yapma noktasındaki projelerini tek tek hayata geçirdi.
Müzelere Büyük İlgi: 81.999 Kişi Ziyaret Etti

Gerçekleştirdiği cadde düzenlemeleri, yok olmaya yüz tutmuş tarihi değerlerin gün yüzüne çıkartılarak geçmişle geleceğin buluşturulması ve tarihi yapıların restorasyonu gibi çok sayıda tarihi ve kültürel miras yatırımları ile Bartın’ı adeta bir açık hava müzesine dönüştüren Bartın Belediyesi, kent kimliği ve tanıtımı için büyük önem taşıyan müzelere de büyük önem verdi. Göreve geldiği günden bu yana kent kimliği ve tanıtımı yönünde büyük adımlar atan Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, Bartın’ı müzeler şehri yapma noktasındaki projelerini tek tek hayata geçirdi. Bu projeler kapsamında 2022 yılında Türk Dünyası Bilim İnsanları Müzesi de hayata geçirilerek, ziyarete açıldı. Müzeler açıldığı ilk günden bugüne gerek yerli gerekse de yabancı turistler ve halkımız tarafından büyük beğeni kazandı. Pek çok medeniyete ev sahipliği yapan, 4 bin yıllık geçmişe sahip tarih şehri Bartın’daki 4 müzenin 2022 yılı toplam ziyaretçi sayısı 81.999’u buldu.

Ziyaretçi Akınına Uğradı

2010-2021 yılları arasında Kemal Samancıoğlu Etnoğrafya Müzesi’ni 26.741, 2018-2021 yılları arasında da Kent Müzesi’ni 122.957, 2021 yılı Mustafa Kemal Atatürk ve Şehitlerimiz Müzesi 2038 kişi ziyaret etti. 2022 yılında da toplamda Türk Dünyası Bilim İnsanları Müzesi 60.789,  Bartın Kent Müzesi 14.969,  Mustafa Kemal Atatürk ve Şehitlerimiz Müzesi 3.963 ve Kemal Samancıoğlu Etnoğrafya Müzesi 2.278 kişiyi misafir etti.

“Çok Daha Güzel Bir Görünüme Kavuşturduk”

Müzelerin kent kimliğini yansıttığını belirten Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, şu ifadeleri kullandı; “Müzeler bizim için çok önemli. Tarih ve kültür şehri olan Bartın’ın tanıtılmasında çok önemli bir yere sahipler. Müzeler kent kimliğinin yansıtılmasına büyük katkı sağlıyor. Bu nedenle de göreve geldiğimiz günden buyana çalışmalar yapıyoruz. İlk olarak 2008 yılında açılan mevcut müzemiz Kemal Samancıoğlu Etnoğrafya Müzesi’nde restorasyon çalışması yaptık. Restorasyon çalışmamızın yanı sıra müzemizin bahçesinde de yenileme çalışmaları gerçekleştirerek müzemizi çok daha güzel bir görünüme kavuşturduk. 845 eserin sergilendiği müzeye ziyaretçiler büyük ilgi gösteriyor.

“Çok Sayıda Eser Sergileniyor”

Bu çalışmamızın yanı sıra 1885 yılında Rüştiye Mektebi olarak açılan, 1924-1947 yılları arasında Cumhuriyet Mektebi, 1953-2008 yılları arasında Bartın Belediye Binası olarak hizmet veren Hükümet Caddesi'ndeki tarihi bina Kent Tarihi Müzesi olarak 2018 yılında hizmete açıldı. Osmanlı Devleti’nin kuruluş yıldönümü olan 27 Ocak tarihinde açılışı gerçekleştirilen yaklaşık 4 milyon TL’ye mal olan 2 katlı Kent Tarihi Müzesi’nde Bartın’ın siyasi, ekonomik ve kültürel tarihi ile ilgili 2 bin 200 eser sergileniyor.

“Müzede Zamana Yolculuk Yapılıyor”

Birbirinden değerli eserleri bünyesinde barından müzede zamana yolculuk yapılıyor. Müzede yer alan modellerle ve eşyalarla kentin tarihi ve turistik özellikleri canlandırılıyor, halkın kullandığı tarihi eşyalar sergileniyor. Yapısıyla, içeriğiyle, teknolojisiyle ülkemizin sayılı müzelerinden birisi konumunda olan müzenin 300 metrekareden oluşan birinci katında Bartın’ın yeraltı zenginlikleri, milli mücadele yıllarında Bartın’ın kronolojik tarihi, ekolojik yapı, doğal afetler ve ulaşım, şehitlerimiz hakkında çeşitli bilgiler fotoğraf, pano ve kiokslar aracılığıyla ziyaretçilere anlatılıyor.

“Müzede Para Karşılığı Alınan Hiçbir Eser Yer Almıyor”

405 metrekare büyüklüğe sahip olan ikinci katta ise ticaret hayat, madencilik, gemi yapımı, eski tarihi esnaflar, el sanatları, Galla Pazarı(Yöresel Pazar), Bartın’da mimari yapı, tarihi Bartın Çarşısı, Siyasi Tarih, eğitim ve sağlık tarihi, spor tarihi, turizm, basın-yayın iletişim tarihi, kültür sanat bölümü ve Bartın mutfak kültürü hakkında maketler, kiokslar, balmumu heykeller, panolar ve fotoğraflar yer alıyor. Müzede bulunan çok sayıda eser ve bilgiler güncellenebiliyor. Müzede para karşılığı alınan hiçbir eser yer almıyor.

“Müze 2 Kez Ödüle Layık Görüldü”

Bartın için büyük öneme sahip olan Kent Müzesi iç tasarımı ve eserleriyle büyük beğeni topluyor. Bu proje ziyaretçiler tarafından takdir gördüğü gibi, yarışmalarda da adından oldukça söz ettirdi. Tarihi Kentler Birliği tarafından 2001 yılından bu yana düzenlenmekte olan 2016 yılı Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışmasında “Bartın Kent Müzesi Projesi” ödül kazandı. 82’si uygulama, 61’i proje dalında toplam 143 projenin başvurduğu yarışmada, 61 proje içerisinde ödül alan 8 projenin içinde Bartın yer aldı. Yine Tarihi Kentler Birliği tarafından 2017 yılında düzenlenen yarışmada da “Bartın Kent Müzesi” Proje Ödülüne layık görüldü.

“Dünya Müzeciliğinin Tüm Olanakları Kullanıldı”

2021 yılında da Mustafa Kemal Atatürk ve Şehitlerimiz Müzesi’nin açılışını gerçekleştirdik. 2 milyon 200 liraya mal olan müzemizin birinci katında İslam’ın ilk şehitlerinden başlayan 15 Temmuz hain darbe girişimine kadar olan süreçte verdiğimiz şehitleri yad ediyoruz. Fatih Sultan Mehmet, Seyit Onbaşı ve Şerife Bacı ile ilgili detaylı bilgilere yer verildi. Haçlı Seferleri, Malazgirt Zaferi, Fatih’in İstanbul’u fethi, Trablusgarp ve Balkan Savaşları, tüm cepheleriyle 1. Dünya Savaşı ve Çanakkale Zaferi, Millî Mücadele ve Kurtuluş Savaşı, Kore Savaşı, Kıbrıs Barış Harekâtı, terör olayları, sınır ötesi harekatlar ve 15 Temmuz Darbe Girişimi gibi daha birçok savaş ve bu savaşlarda şehit olan Bartınlı kahramanlarımızın hikayeleri, savaşlarla ilgili materyaller, canlandırmalar, balmumu heykeller, dekorlar, diaromalar, teknolojik sunum olanakları gibi dünya müzeciliğinin tüm olanakları kullanıldı. Bilgi ve görsel ağırlıklı olan bu müzemizde de 50 eser sergileniyor.

“Bartın Bir Müze Daha Kazandı”

Son olarak da 2022 yılında Türk Dünyası Bilim İnsanları Müzesi’ni hizmete sunduk. Hürriyet Mahallesi’nde 113 bin metrekare alanda KöyPark Projesi içerisinde yer alan müzede dünya bilim tarihine damga vuran bilim insanları anlatılıyor. Dijital ağırlıklı olarak vatandaşların hizmetine sunulan Türk Dünyası Bilim İnsanları Müzesi’nde 40 eser sergilenirken, açıldığı günden buyana ziyaretçi akınına uğruyor. Büyük ilgi görmesi beklenen müzede dünyaca ünlü 8 Türk bilim insanının balmumu heykeli ve eserleri ile tüm Türk bilim adamlarının dijital anlatımları yer alıyor. 4 çadırdan oluşacak olan müze kompleksinde 2 büyük çadırda ana sergi ve interaktif sergi alanları, 1 küçük çadırda oba beyi çadırında Türk yaşamı canlandırılıyor. 4. çadır da müze cafe olarak vatandaşlara hizmet veriyor. Geçmiş ile geleceği birleştiren belediyecilik anlayışımızla gerçekleştirdiğimiz bu çalışmalar sayesinde kentin tanıtımına katkı sağlıyoruz.”

  • Yorumlar 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 5 Mayıs 2013 Ajans Bartın | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0551 120 3535