• BIST 9094.18
  • Altın 2324.897
  • Dolar 32.3656
  • Euro 34.97
  • Bartın 20 °C
  • Ankara 16 °C
  • Bolu 19 °C
  • Kastamonu 15 °C
  • Zonguldak 21 °C
  • Karabük 20 °C
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!
  • “Aladağ’ına Seyir Terası ve Piknik Alanı İnşa Edeceğiz”
  • Sinemada Şaşkına Çeviren Evlilik Teklifi
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!
  • “Aladağ’ına Seyir Terası ve Piknik Alanı İnşa Edeceğiz”
  • Sinemada Şaşkına Çeviren Evlilik Teklifi

Orman İşletme Müdürü Yanık, orman yangınlarına karşı uyardı

Bartın Orman İşletme Müdürü Selahattin Yanık, Bartın’da vatandaşların orman yangınlarına karşı bilinçli olduğunu belirterek, asıl tehlikenin anız yangınları nedeni ile meydana gelen orman yangınlarının olduğunu ifade etti.
Orman İşletme Müdürü Yanık, orman yangınlarına karşı uyardı

‘Savaştan farkı yok’

Bartın Orman İşletme Müdürü Selahattin Yanık, Bartın’da vatandaşların orman yangınlarına karşı bilinçli olduğunu belirterek, asıl tehlikenin anız yangınları nedeni ile meydana gelen orman yangınlarının olduğunu ifade etti. Aşırı sıcaklarla birlikte ortaya çıkabilecek orman yangınlarına karşı vatandaşlara uyarılarda bulunan Yanık “Orman yangının savaştan farkı yok. Yangın sırasında tüm ekosistem zarar görüyor” dedi.

Tüm canlılar yok oluyor

Vatandaşlara tarlayı yakarak temizlik yapmayın (anız yakmayın) uyarısında bulunan Yanık “Sadece yanan ağaç olmuyor. Tüm canlılar da yok oluyor. Bana göre yangınlar orman içerisinde meydana gelen bir savaştır. Bu tür olumsuzluklara neden olmamak için çok dikkatli olunmalıdır” dedi. Sıcak havayla iyice kuruyan otlar ve yaprakların küçük bir kıvılcımla tutuşmaya elverişli hale geldiği belirten Yanık, “Vatandaşlar bu durumda karşı çok dikkatli olmalılar. Mangal, sigara ve rastgele atılan şişeler orman yangınlarına davetiye çıkarıyor” konuştu.

img_6032.jpg

Duyarlı olmalıyız

Muhabirimiz Sercan Engin ile birlikte yangın kulelerini gezen Müdür Yanık “Orman yangınlarına tedbir olarak her yıl Valiliğimiz bünyesinde orman yangınlarıyla ilgili diğer kamu kuruluşlarının da katılımıyla toplantı gerçekleştiriyoruz. Bunu eylem planı çerçevesinde yangın koordinasyon toplantısı adı altında yapıyoruz. Yangın esnasında her bir kurumun ne görevi üstleneceği ve ne gibi tedbirleri alacağı konuşuluyor. Yangından önce alınması gereken tedbirler de var” şeklinde konuştu.

Piknik ateşine dikkat

Müdür Yanık “Sadece yangın esnasında tedbirler alınmıyor. İl Müftülüğümüz sayesinde tüm camilerde orman yangınlarıyla ilgili duyurumuzu ulaştırdık. Orman yangınlarıyla ilgili konuşmalar yapıldı. Hutbelerde vatandaşlar uyarıldı. Anız yakılmaması, bahçe temizliklerinde ateş yakılmaması, piknik ateşinin söndürülmesi, rüzgârlı ve sıcak havalarda piknik ateşi yakılmaması gibi önemli duyurularda bulunuluyor” ifadesini kullandı. Müdür Yanık şöyle devam etti;

img_6040-001.jpgArazöz gönderiyoruz

Aynı zamanda herhangi bir yangın görüldüğünde Alo 177 Orman Yangın İhbar Hattının aranması konusunda köylü vatandaşlarımıza bilgi veriliyor. Tüm muhtarlarımızın bizde telefonları mevcut. Orman yangınlarıyla ilgili muhtarlarımızın tamamına mesaj gönderiyoruz. Yangın ihbarı alındığı anda buradan ekibimizi gönderiyoruz. İlk müdahale aracımızla olay yerine ulaşılıyor. Küçük su tankının bulunduğu aracı gönderiyoruz. Yangında ciddi ise peşinden hemen yangın arazözünü gönderiyoruz."

10 kişi yangın nöbetinde

26 yangın işçimiz var. Bir tane ilk müdahale aracımız, 2 tane arazöz ve bir tene büyük su tankeri mevcut. Büyük tankerimiz 10 ton civarında su alıyor. Diğer arazöz de 2.5 ton alıyor. İlk müdahalede nöbet sistemimiz var. 10 kişi yangın için nöbet tutuyor. Bu ekipmanlarımızın yanında diğer şefliklerimizde bulunan araçlarla da hareket ediyoruz. 8 tane işletme şefliğimizden gelen araçlarla yangına insan gücü takviyesi yapıyoruz. Araçlarımızı seferber ediyoruz. 

img_6041.jpgAlo 177’yi arayın

Müdür Yanık “Olaylarda bazen helikopter gelmiyor diye yakınmalar oluyor. Ancak hava şartlarının elverişli olması gerekiyor. Bir de 2 saat kadar havada kalabiliyor. Uzun süre havada kalamadığı için bir süre sonra tekrar yakıt takviyesi yapması gerekiyor. Bu bölgede helikopter kullanmak çok da mümkün olmuyor. Yangında en önemli şey birincisi tedbir alınması. İnsanlarımızın bu konuda duyarlı olması gerekiyor. İkincisi de yangın görüldüğünde Alo 177 hattının aranmasıdır” diye konuştu.

Alo 177 bazen istismar ediliyor

Müdür Yanık muhabirimiz Sercan Engin’e şu bilgileri verdi; Alo 177 hattı bazen lüzumsuz aramalarla meşgul ediliyor. Bu tür hatların amacına uygun bir şekilde kullanılması gerekiyor. Alo 177 hattı orman yangınlarıyla ilgili konularda kullanılmalı. Zaman zaman başka amaçlar için arayanlar oluyor. Yanlışlıkla arayanlar veya başka bir şey için aranıyor. Sohbet etmek için aranacak bir hat değil. İstismar edilmemesi gerekiyor.

Hızlı müdahale çok önemli

3 tane yangın kulemiz var. Topluca tepesinde Dinlence Kulesi, Kurucaşile ilçesi Karaman Köyü’nde Daldoruğu Kulesi ve Epçiler tepesinde Sarıgöl Kulesi mevcut. Bu kulelerimizden sadece Dinlence Kulesi 12 ay boyunca aktif. Diğer iki kulemiz 6 ay boyunca hizmet veriyor. 24 saat boyunca kulelerden ormanlar takip ediliyor. Saat başı bölge Müdürlüğüne bilgi veriliyor. Yangın çıktığında önemli olan hızlı müdahale edebilmek. Onun için teyakkuzda hazır bir ekip sürekli bekliyor. Yangın ihbarı alındığı anda işletmeden bu ekibimiz çıkış yapıyor. Yangının büyüme ihtimalini hızlı hareket ederek ortadan kaldırıyoruz. 

Kasıtlı ormanı yakan yok

Orman yangının savaştan farkı yok. Yangın sırasında tüm ekosistem zarar görüyor. Sadece yanan ağaç olmuyor. Tüm canlılar da yok oluyor. Bana göre yangınlar orman içerisinde meydana gelen bir savaştır. Böyle bir şeye sebebiyet vermemek için ormanda ve orman yakınında ateş yakmamamız gerekiyor. Bizde çıkan orman yangınlarının büyük bir çoğunluğu anız ateşinden çıkıyor. Kasıtlı bir şekilde ormanı yakan bir vatandaşımız yok. Çok şükür böyle bir şey yok. Gerçekten yöremiz insanı duyarlı. Burada önemli olan şey dikkat. Bu konuda vatandaşlarımıza teşekkür ediyoruz. Yangın sırasında nerede olursa olsun köylü vatandaşlarımız söndürme çalışmalarına yardım ediyor. Birçok yangını köylü vatandaşlarımız sayesinde kısa sürede söndürüyoruz.

img_6044.jpg

Yıllık Eylem Planı hazırlanıyor

Orman yangınlarıyla daha etkin mücadele etmek amacıyla iki bölümden oluşan yıllık Eylem Planı hazırlanıyor. Birinci bölümünde, yangına neden olan sebeplerin ortadan kaldırılmasını sağlamak amacıyla hedef kitlelere yönelik eğitim ve bilinçlendirme faaliyetleri, ikinci bölümde ise yangınla mücadele organizasyonuna yönelik fiziki tedbirler ile gerek yangın sırasında gerek yangın sonrası meydana gelecek zararları askeri düzeye indirmeye yönelik iş ve işlemler planlanıyor. Bu Eylem Planı, Bölge Müdürlüğümüz hudutları dahilinde kalan Bartın, Karabük ve Zonguldak illerindeki toplumumuzun her kesimine hitap edebilecek eğitim, bilinçlendirme çalışmaları ile orman yangınlarını önleme, mücadele yöntem ve organizasyonlarını kapsıyor.

Yangın öncesi eğitim veriyoruz

Bu eğitimlerde orman yangınlarının çıkmaması yönünde halkın bilinçlendirilmesi, olası orman yangınları ile mücadele metotları, GPS kullanımı, araç takip sistemleri ve ilk yardım gibi konulara ağırlık veriliyor. Eğitimlerde bir önceki yangın sezonunda edinilen tecrübe ve çekilen görüntülerden yararlanılıyor. Dozer, greyder, loder gibi iş makinelerini kullanan operatör ve yardımcıları ile arozöz operatörleri ve su ikmal aracı operatörleri bakım, muayene, kontrol ve kullanım hususlarında eğitime tabi tutuluyor. Kadrolu ve geçici yangın işçileri ile hizmet akdi neticesi kiralanan süreli yangın işçilerine teorik ve tatbiki eğitim verilerek hazır hale getiriliyor.  

img_6034-001.jpgHalkı bilinçlendiriyoruz

Hizmet içi eğitimlerde yangın dışı ve yangın içi haberleşmeleri usul ve esasları ile telsiz kullanımı, cihazların bakımı hususlarında tatbiki eğitimde veriliyor. Yangın işçilerine, orman yangınlarında el aletlerinin nasıl ve ne şekilde kullanılacağı, yangınlara müdahale şekilleri, yangında yanmama ve zehirlenmemeleri için yangın battaniyeleri ile yangın maskelerinin kullanımı, tehlike anında yangından kaçma ve kurtulma hususlarında bilgiler veriyoruz. Özellikle okul çağındaki kitlelere yönelik eğitimlerle, çocuklarımız ve gençlerimizde orman sevgisi ve çevre bilincinin geliştirilmesi, artırılması ve onlara orman ekosisteminin öğretilmesi amaçlanıyor. Bu kitlelere yönelik yapılacak çalışmalar, gelecekte ormanların korunması ve devamlılığını sağlanması konusunda daha duyarlı bir toplum oluşmasını sağlayacak.

Yangınların devamında yapılacak işler

Yangın söndürme çalışmaları; ‘Stratejik ve Taktik Müdahale Planları’ dahilinde yürütülecektir. Bu planlar çalışmaların başlangıcı ile birlikte mutlaka düzenlenecek, ayrıca; Yangının hangi saatte ne aşamada bulunduğu, meteorolojik şartlar ile eldeki müdahale imkanlarını neler olduğu,  bu imkanların kullanma ve konuşlanma yer ve biçimleri, ne gibi ek yardım isteklerinde bulunulduğu çalışmalara katılan birim amirlerinin kimler olduğu vb. hususlar bu planlara (Krokilere) işlenecektir. Yangın mevsiminden önce yangın ekiplerine komuta edecek tüm görevlilerin katılımı ile düzenlenecek eğitimlerde, ekiplerin ve ekip yöneticilerinin herhangi bir yangında sorumluluk sahaları ve üstlenecekleri görevler belirlenecek, yangın çıktığında bu plan herhangi bir emir ve talimata gerek kalmaksızın kendiliğinden ve öncelikle uygulamaya koyulacaktır.

img_6037.jpgYönetmelik hükümleri uygulanacak

Söndürme çalışmaları esnasında çalışanların can güvenliğinin korunmasına birinci derecede öncelik verilecektir. Çalışmalarda sağlık araçları ile sağlık personeli bulundurulması sağlanacaktır. Meteoroloji birimleri ile sürekli irtibat halinde bulunulacak alınan bilgiler operasyon planlarında değerlendirilecektir.  Gelişme eğilimi gösteren yangınlar için çevredeki işletme ve bölge müdürlükleri ile diğer kurum ve kuruluşlarda hava ve yer ekibi ile iş makinesi desteği istenecek, bu imkânlar ölçüsünde öncelikle karşılanacaktır.  Yardım taleplerinde yer ekipleri için il, ilçe, köy ve toplanma yeri adı, hava ekipleri için yangın yerine ait koordinat bilgileri de belirtilecektir. Büyük yangınlarda; çevreden gelen yangınların kayıtlarının tutulduğu, gerekli görevlendirmelerin yapıldığı, eksiklerinin giderildiği yayın amirinden alınan direktiflerinin bildirildiği görev çıkış üstleri mutlaka oluşturulacak, gelen ekipler, başta harita olmak üzere çeşitli ihtiyaçları bu üstlerde karşılandıktan sonra sorumluluk alanlarına gönderileceklerdir. Yangının yönetiminde; orman yangınlarının önlenmesi ve söndürülmesinde görevlilerin görecekleri işler hakkındaki yönetmelik hükümleri uygulanacaktır.

img_6054.jpgGerekli adli işlemler ivedilikle yürütülecek

Yangın esnasında Bakanlığımız taşra teşkilatının tüm teknik elemanları ile her türlü araç ve gereçleri bu faaliyetlerle sınırlı olmak üzere ilgili Orman Bölge Müdürlüğünün emrine girecektir. Milli park alanlarında ki yangınların yönetimi yöresel Orman İşletme Müdürlerinde olmakla birlikte, ilgili müdürler ve mühendisler komuta heyetinde mutlaka görev alacaklar ve kararlara katılacaklardır. Yangın söndürme çalışmaları; gerek operasyonlar sırasında ki noksanlıkları gidermek, gerek yapılacak eğitim çalışmalarında kullanılmak üzere havadan filme alınacak, film çekimine başlarken çekimin hangi gün, hangi birimin hangi yöresinde çıkan yangına ait olduğu hususu tespit edilecektir. Kontrol altına alınan yangınlar tamamen sönünceye kadar yeterli güçle gözetim altında bulundurulacak, yangının yeniden parlamasına fırsat verilmeyecektir. Söndürme çalışmaları esnasında (faaliyetleri zaafa uğratmamak şartıyla) bir yandan da yangın faillerinin bulunulmasına çalışılacak, tespit edilenler hakkında gerekli adli işlemler ivedilikle yürütülecektir.

img_6061.jpgYangın sonrası yapılacak işlemler

Söndürülen yangınlar sonucunda düzenlenmesi gereken formlar ve hasarat raporları hazırlanacak ve zamanında ilgili yerlere gönderilecektir.  50 hektarı geçen her yangın Orman Bölge Müdürlüğünde ilgili İşletme Şefi, İşletme Müdürü, Koruma Şube Müdürü, İlgili Bölge Müdür Yardımcısı tarafından değerlendirmeye tabi tutulacaktır. Gerek önleyici gerek söndürme önlemleri konusunda varsa aksayan yönlerin giderilmesine ve alınması gereken tedbirlere ilişkin önerilerinin de yer alacağı bir rapor, yangını takip eden ilk hafta içinde düzenlenip mahalle uygulamaya alınırken, ayrıca merkeze de gönderilecektir.  Belli yöreler de ani yangın odaklaşmaları olduğu takdirde, bu yöreler için özel önlemler belirlenecek, bu önlemler, Valiliklerle işbirliği içerisinde vakit kaybetmeden uygulamaya konulacaktır. Ayrıca her yılın sonunda; yıl içinde çıkan tüm yangınlar İşletme Müdürlüğü, İşletme Şefliği ve yerleşim yeri bazında ve belirlenebilen çıkış nedenleri, çıkış zamanları, yapılan harcamalar, uğranılan zararlar ve beliren ihtiyaçlar bakımından değerlendirmeye tabi tutulacak bu değerlendirmelerden ertesi yıl alınması gereken önlemlere ilişkin sonuçlar çıkarılacaktır.

img_6051.jpgDoğal yapraklı türlere öncelik verilecek

Yangın görmüş alanlar mutlak koruma altına alınacak ve bu alanların yeniden ormanlaştırılması sağlanacaktır. Yanan ormanların başka amaçlar için kullanımına kesinlikle imkân ve fırsat verilmeyecektir. Ormanlarımızın yangınlara dayanıklı duruma getirilmesi için başta ibreli genç meşçereler olmak üzere tüm ormanlarımızda gerekli teknik bakım teknikleri zamanında ve en etkin şekilde uygulanacaktır.  Yangın gören sahalar; öncelikle yeniden ormanlaştırılmak amacıyla uygulanacak sivil kültürel işlemler bakımından değerlendirilecek, yapılması ve yaptırılması gereken işler belirlenerek gerekli teknik uygulamalar, ilgili mevzuatı dahilinde hızla yerine getirilecektir. Yangın gören sahaların imkânlar ölçüsünde ertesi yıl ilkbahara ormanlaştırılmış olarak sokulması sağlanacaktır. Yeniden ormanlaştırma çalışmalarında, ekolojik şartların uygun olduğu yerlerde doğal yapraklı türlere öncelik verilecektir”

  • Yorumlar 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 5 Mayıs 2013 Ajans Bartın | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0551 120 3535