• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Bartın 17 °C
  • Ankara 21 °C
  • Bolu 25 °C
  • Kastamonu 20 °C
  • Zonguldak 20 °C
  • Karabük 24 °C
  • CHP Belediye Meclisinde Fark Attı!
  • “Bu Sonuç Ekonomik Krizin Faturasıdır”
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!
  • CHP Belediye Meclisinde Fark Attı!
  • “Bu Sonuç Ekonomik Krizin Faturasıdır”
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!

Palyatif Bakım Merkezi çaresizlikten kurtarıyor

Sercan Engin

Bartın Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği ilimizde önemli hizmetlere imza atıyor. Çevre illerle kıyasladığımızda hizmet standardının yüksek olduğu açık.

Bu hizmet fiziki yapıyla ilgili. Doktor kadrolarıyla ilgili bunu söylemem mümkün değil.

Bu yazımda iki konuyu değerlendirmeye alacağım. Bir tanesi Bartın Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği’ne bağlı Bartın Devlet Hastanesi bünyesinde Bartın İl Özel İdare'sinin katkılarıyla kurulan, 10 yatak kapasiteli Palyatif Bakım Merkezi.

Diğer konu da Gazhane Kültür Parkı. Gazhane ile ilgili düşüncelerimi paylaşmadan biraz bekleyip, gözlemledim. Vatandaşların tepkilerini görmek istedim. Bu konuda da sizlere düşüncelerimi aktarmaya çalışacağım.

Palyatif bakım görece yeni bir kavram olması ve bu konuda henüz pek az Türkçe yayın bulunması nedeniyle pek çok kişi bugün bu konuda yeteri kadar bilgi sahibi değil.

Birçok kişi için bu ilk defa karşılaştıkları bir konu. Daha 10 gün önceye kadar ben de bilgi sahibi değildim.

Yapılan hizmeti bizzat yaşayarak gördüm. Anaannem rahatsızlığı nedeniyle bu merkeze alındı. 11 gün boyunca burada tedavi gördü.

Tabii böyle bir merkezin Bartın’da olduğunu biliyordum. Ancak ne demek olduğunu veya nasıl bir hizmet verildiğini bilmiyordum.

Bunda hastane yönetiminin ve İl Özel İdaresi’nin eksikliği olduğunu düşünüyorum. Hizmet var ama ne anlama geldiğini bilen yok.

İlk yatırıldığında burasıyla ilgili ciddi derecede araştırmalar yaparak, Palyatif bakımı öğrenmeye çalıştım.

Sizlere tanımlarla anlatmaya çalışacağım. Sonrasında da bu merkezle ilgili kendi düşüncelerimi paylaşacağım.

Palyatif bakım nedir?

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) bu kavramı ilk olarak 1989 yılında tanımlamış.

2002'de yapılan tanım ise şu şekildedir: "Palyatif bakım, yaşamı tehdit eden hastalıklardan kaynaklanan problemler ile karşılaşan hastaların ve hasta yakınlarının yaşam kalitesini, başta ağrı olmak üzere tüm fiziksel, psikososyal ve ruhsal problemlerin erken tespit edilerek ve etkili değerlendirmeler yapılarak önlenmesi veya giderilmesi yolları ile arttıran bir yaklaşımdır."

Bu tanım, hayatı tehdit eden hastalık teşhisi almış hastaların bakımını kapsıyor.

Palyatif bakım, hastadan bilgi alıp fiziksel bir muayene yaptıktan sonra rahatsızlık veren belirtilerin nerden kaynaklandığını araştırmadan ya da bu belirtilere sebep olan şeyi tedavi etmeden, sadece belirtilerin azaltılmasını ya da yok edilmesini ifade ediyor.

Palyatif Bakım Merkezi kapsamlı bir değerlendirme ve tedaviyle hastalar tarafından yaşanan fiziksel psikososyal ve manevi semptomların giderilmesini, aynı zamanda ailenin ve bakım verenin desteklenmesi ile acılarının hafifletilmesini amaçlıyor.

Merkezde, terminal dönem kanser hastaları, terminal dönem olmasa dahi kronik ağrısı olan kanser hastaları, Beslenme yetersizliği olan hastalar, evinde ya da hastanede NIV kullanan ,akut problemi olmayan KOAH hastaları, nörolojik hastalıklar (demans, post resustasyon ve CVO ya bağlı kronik bakım hastaları), ALS, MS, parkinson vd nöromuskuler hastalığı olan bakım hastaları, Bilinci açık quadriplejik trakeostomili ya da değil bakım hastaları, protein enerji alımı çeşitli nedenlerle malnutrisyonda olan hastalar, Trakeostomisi ya da PEG’i değişecek ya da kapatılacak hastalar, basınç yarası açılmış hastalar kabul ediliyor.

Biraz da ilimize kurulan bu merkezle ilgili bilgiler vereyim. 620 bin TL’ye mal olan merkezin 10 hasta odası, 1 girişim ve muayene odası, hasta yakınlarının kullanımı için 1 mutfak, 2 adet tuvalet banyo, çok amaçlı salon, depo ve çalışanlar için ekip odası mevcut.

Daha önce görüntüleme hizmetleri verilen 230 metrekarelik alana kurulan bu merkezle acıların hafifletilmesi en büyük arzu…

Bu merkez Bartın’a İl Özel İdaresi’nin katkılarıyla kazandırılmış. Verilen hizmet gerçekten çok önemli. Bazen çaresiz kalır ya insan. İşte bu merkez o çaresizlikten sizi kurtarıyor.

“Hastanız için yapabileceğimiz bir şey yok, alın evinize götürün” anlayışı artık sona erdi. “Sizin için yapabileceğimiz bir şey hep var” anlayışı yaygın olarak benimseniyor.

Temel hedef, konan tanısı neticesinde yaşamın son noktasına varışı kesinleşen hastaların yaşamına yıllar değil, yıllarına yaşam katmak.

Bartın Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği’ne ve Bartın İl Özel İdaresi’ne teşekkür etmek gerekiyor.

Bunu yaşayıp gördüğüm için net bir şekilde ifade edebiliyorum.  Şahsım ve ailem adına Bartın Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği’ne ve İl Özel İdaresi’ne böyle bir hizmeti Bartın’a kazandırdıkları için teşekkür ediyorum.

GAZHANE BEĞENİLDİ

Bartın Belediyesi tarafından projelendirilerek ihalesi gerçekleştirilen 5 bin metrekaresi peyzaj çalışmaları ve 6 bin metrekaresi de yeniden inşa edilen toplam 11 bin metrekarelik alan üzerine uygulanan Gazhane Kültür Parkı Projesi geçtiğimiz günlerde hizmete açıldı.

Park, açık hava sineması, Maket Ustası Ahmet Güldür’e ait Bartın'ın tarihi mekanlarının maketleri, 12 metrelik Bartın Çektirmesi gemisi, kafeteryası, Araştırmacı Yazar Çetin Asma’nın arşivinden tarihi Bartın fotoğrafları, peyzaj düzenlemeleri, aydınlatma ve kent mobilyaları, çocuk oyun parkı ve birçok güzelliği ile dikkat çekiyor.

Gazhane’nin adından da anlaşılacağı gibi gaz satılan yer olması burayı tarihi geçmişi ile de ön plana çıkartıyor.

Bu alanın belli bir bölümünde kısa bir süre önce Belediye Garajı vardı. 6 bin metrekare ilave alan garajdı. Garaj sanayi bölgesine modern bir şekilde inşa edilerek, oraya taşındı.

Garajın sanayiye taşınmasıyla 6 bin metrekarelik alan ortaya çıktı. Mevcut alanla burayı birleştirildiğinde toplamda 11 bin metrekarelik alan ortaya çıktı.

Bu alan üzerine 70 ilave ağaç dikildi. 4 bin bitki dikildi. Burası ihale bedeli ve belediyenin harcadıklarıyla beraber 4 milyon TL’ye mal oldu.

Bu proje birçok kez değişti. Seyir kuleleri vardı. Onlar iptal edildi. Havuzun içeresinde Bartın Çektirmesi yoktu. Bu çektirmenin olması kararlaştırıldı. Yani proje üzerinde büyük uğraşlar verildi.

Burada da Bartın Belediyesi Proje ekibini tebrik etmek gerekiyor. Bartınlılar için nefes alabileceği bir alan hediye ettiler.

Burada önemli bir ayrıntı da var. Bartın tarihi de yaşatılıyor. Şadırvan ve su terazisi gibi birçok tarihimiz maketlerle vatandaşlara sunuluyor.

Bartın’ın yıllar öncesinde ki hali de maketlerle anlatılmaya çalışılıyor. Yıllar öncesinin cadde ve sokakları, yapıları en ince ayrıntısına kadar cam içerisine konulan maketlerle gösteriliyor.

İlimizde parklar çiftler için açık alan fotoğraf stüdyosu olurken, akşamları da vatandaşların serinlemek için uğrak yeri oluyor. Uzun dönem fotoğrafçıların stüdyosunda çekilen gelin damat fotoğraflarının tamamı günümüzde dış mekanda çekiliyor.

Fotoğrafçılar bu nedenle kendilerine doğal manzarası olan yerler arıyorlar ve bu anlamda da gelin damatların en çok tercih ettiği yerler parklar oluyor.

Sadece gelin ve damatların değil, öğrencilerin ve sünnet çocuklarının güzel anlarını ölümsüzleştirmek için parkları seçiyorlar. Gazhane Kültür Parkı da bu parklar arasına girdi.

Vatandaşların bu parkla ilgili düşüncelerini sorduğumuzda olumlu görüş aldığımızı ifade etmek istiyorum.

Halk bu alanı beğendi. Ziyaret edenlerin sayısına bakıldığında bunu net bir şekilde görmek mümkün.

Bu proje ile ilgili Bartın Belediyesi Proje Ekibini tebrik ediyorum. Güzle bir çalışmaya imza attılar.

  • Yorumlar 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 5 Mayıs 2013 Ajans Bartın | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0551 120 3535