• BIST 8718.11
  • Altın 2246.536
  • Dolar 32.3335
  • Euro 35.1875
  • Bartın 2 °C
  • Ankara 2 °C
  • Bolu -2 °C
  • Kastamonu 1 °C
  • Zonguldak 2 °C
  • Karabük 1 °C
  • Sinemada Şaşkına Çeviren Evlilik Teklifi
  • Engelsiz Sanat Evi Faaliyetlerine Devam Ediyor
  • Zabıta’dan Fırın Denetimi
  • Sinemada Şaşkına Çeviren Evlilik Teklifi
  • Engelsiz Sanat Evi Faaliyetlerine Devam Ediyor
  • Zabıta’dan Fırın Denetimi

Saadet’ten anlamlı çağrı

Saadet Partisi Bartın İl Kadın Kolları Başkanı Fatma Gizli, “bir damla tasarruf” projesi ile su kaynaklarının önemine ve giderek azalıyor olmasına dikkat çekerek basın açıklaması yaptı.
Saadet’ten anlamlı çağrı

Saadet Partisi Bartın İl Kadın Kolları Başkanı Fatma Gizli, “bir damla tasarruf” projesi ile su kaynaklarının önemine ve giderek azalıyor olmasına dikkat çekerek basın açıklaması yaptı. Gizli, açıklamasında şu ifadeleri kullandı; “Dünya genelinde, iklim değişikliği, küresel ısınma, nüfus artışı ve aşırı çevre kirliliği sebebiyle su kaynaklarımız kuruyor, kirleniyor ve maalesef tükeniyor. Buna bağlı olarak, kirli suyun sebep olduğu hastalıklar sebebiyle her gün, 4800 çocuk hayatını kaybetmekte, 900 milyon insan suya ulaşamamakta, 2,5 milyar insan ise sıhhî özelliklere sahip su kullanamamaktadır. Artan nüfusun su ihtiyacını, yeterli ve güvenli bir biçimde karşılamak, bugün en önemli sorunlardan biri olarak önümüzde durmaktadır. Ülkemiz, yarı kurak iklim kuşağında bulunmaktadır ve su sıkıntısı ciddi boyutlara ulaşmıştır. 2040 yılında nüfusun 100 milyon olması öngörüsüne göre kişi başı su tüketimi 1400 metreküp den -1100 metreküpe inecek ve biz de “su stres stresi yaşayan ülkeler” arasına gireceğiz.

“Gelecek İçin Atabileceğimiz Çok Önemli Bir Adımdır”

Su, sadece kendi varlığı ile değil, gıda ve sanayi başta olmak üzere tüm üretim alanlarında, en önemli unsur olması sebebiyle, bilinenden daha büyük etkiye sahiptir. Ortalama su kaynaklarının %70’i tarımda, %20’si sanayide ve %10’luk kısım ise konutlar da kullanılmaktadır. Ancak ülkemizde tarımsal sulamanın %75’i, hala “salma sulama”, yaygın deyimi ile “vahşi sulama” ile yapılmakta, damla sulama oranı %5, yağmurlarla ile sulama oranı ise %20 seviyesinde kalmaktadır.  Bu verilerden yola çıkarak, özellikle üretim aşamasında yapılacak planlama ve tasarruf önlemlerinin, suyun verimli kullanılması için büyük önem taşıdığı görülmektedir. Su kaynaklarının yetersizliği veya suların kirlenmesinin yanı sıra, var olan kaynakların israf edilmesinin de su sıkıntısının oluşumunda büyük bir paya sahip olduğu önemli bir gerçektir. Su kaynaklarının her alanda verimli kullanılması ve su tasarrufunun yapılması özellikle de bunun bir alışkanlık haline dönüşmesi, güvenli bir gelecek için atabileceğimiz çok önemli bir adımdır. Gereksiz olan su kayıplarını önlemek, ihtiyaçtan fazla su kullanmamak, atık suları arıtarak geri dönüşümde kullanmak, tüketimi düşürecek teknolojik yenilikleri kullanmak, bize suyumuzu yeniden kazandırabilecek önemli tedbirlerdir.

“Giderek Azalıyor Olmasına Dikkat Çekmek İstedik”

Evde kullandığımız suyun, %40’ı duş ve banyo, %25’i tuvalet ve sifon, %13’ü çamaşır yıkamak, %10’u mutfak, %5’i temizlik, %5’i ise bahçe için kullanılıyor. Sadece diş fırçalarken gereksiz akan suyun kapatılması ile 12 litre su tasarruf edildiğini yine elimizi yıkarken suyun gereksiz akmasını önlemenin bize yılda 48 ton su kazandıracağını bilmeliyiz. Her birimiz, kolay ve basit olan “su tasarrufu tedbirleri” ile geleceğimiz adına çok büyük ve önemli adımlar atabiliriz. Suyu doğru ve verimli kullanmanın yanı sıra, bir ürünün üretim aşamasında ne kadar su kullanıldığı çoğu zaman dikkate alınmamaktadır. Bu anlamda su, sadece doğrudan değil dolaylı olarak da fazla tüketilmektedir.  Buna göre baktığımızda, ülkemizde 85 milyon adet ekmek üretilmekte, 79 milyonu tüketilmekte, 6 milyon adet ekmek ise israf edilmektedir. Bir yıllık ekmek israfının su olarak karşılığı; İstanbul’un bir yıllık su kullanım miktarını eşittir. 1 milyar metreküp… Unutmayalım ki, çöpe atılan sadece gıda değil, aynı zamanda su kaynaklarımızdır.

“İsrafın Önüne Geçerek Ülkemize Tonlarca Su Armağan Edelim”

Biz Saadet Partisi Kadın Kolları olarak suyumuzu verimli kullanmak ve israf etmemek için bireysel ve kurumsal bir duyarlılık ile hareket edilmesi için çağrıda bulunuyoruz. Saadet Partisi Kadın Kolları olarak, yaklaşık üç ay önce başlattığımız “bir damla tasarruf” projesi ile su kaynaklarımızın önemine ve giderek azalıyor olmasına dikkat çekmek istedik. “Bir damla tasarruf” çalışmamız süresince, ülkemizin her bir köşesinden bizimle birlikte olan kardeşlerimizin gösterdiği hassasiyet, gelen faturalarla kendini gösterdi. Tasarruf noktasında gayret gösteren tüm duyarlı kardeşlerimize canı gönülden şükranlarımızı sunuyoruz. Su her şeyimiz, susuz bir hayat düşünemeyiz. Ancak gereksiz kullanımı durdurabiliriz.   İsrafın önüne geçerek ülkemize tonlarca su armağan edelim. Bir damla tasarruf ve duyarlılık bize geleceğimizi kazandırabilir. Daha yaşanabilir bir dünya ve Türkiye için hep birlikte el ele. Teşekkür eder, saygılarımı sunarım.”

  • Yorumlar 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 5 Mayıs 2013 Ajans Bartın | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0551 120 3535