• BIST 9698.85
  • Altın 2494.436
  • Dolar 32.5851
  • Euro 34.8562
  • Bartın 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • Bolu 20 °C
  • Kastamonu 20 °C
  • Zonguldak 17 °C
  • Karabük 20 °C
  • CHP Belediye Meclisinde Fark Attı!
  • “Bu Sonuç Ekonomik Krizin Faturasıdır”
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!
  • CHP Belediye Meclisinde Fark Attı!
  • “Bu Sonuç Ekonomik Krizin Faturasıdır”
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!

Sahilde uygulanan proje durdurulsun

Güzelcehisar Lav Sütunları ve Sahilinin Turizm ve Rekreasyon Amaçlı Peyzaj Uygulama Projesi inşa çalışmalarına tepkiler büyüyor.
Sahilde uygulanan proje durdurulsun

Güzelcehisar Lav Sütunları ve Sahilinin Turizm ve Rekreasyon Amaçlı Peyzaj Uygulama Projesi inşa çalışmalarına tepkiler büyüyor. Projenin inşa çalışmalarında sahile kurulmaya başlanan yürüyüş platformu doğal güzelliği bozduğu gerekçesiyle eleştiri oklarına hedef olurken Eğitim Sen Bartın Temsilciliği öncülüğünde yaklaşık 50 kişi Güzelcehisar’da bir araya geldi. CHP İl Başkanı Mehmet Arslan, Merkez İlçe Başkanı Hacı Gölbucaklı ve Güzelcehisar sakinlerinin de destek verdiği basın açıklamasında sahilde uygulanan projenin durdurulması istenildi.

Bartınlılar kabul etmeyecek

Bartın Eğitim Sen Başkanı Sedat Bora yaptığı konuşmasında; “Bartın'ın Güzelcehisar köyünde bulunan 80 milyon yıllık volkanik bazalt kayalıkları ve çevresi, geçtiğimiz Ağustos ayında Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından "Tabiat AnıtT ilan edildi. Hemen ardından ise bu önemli doğa mirasının "turizme kazandırılması' amacıyla bir proje hazırlandı. Bartın İl Kültür Turizm Müdürlüğü’nün projesi doğrultusunda Bartın İl Özel İdaresi tarafından yapımı gerçekleştirilen "Bartın İli Güzelcehisar Lav Sütunları ve Sahilinin Turizm ve Rekreasyon Amaçlı Peyzaj Uygulama Projesi" adı altında yapılan inşai faaliyetler, Güzelcehisar'ın eşsiz güzellikteki kumsalına yapılan bir ihanettir. Bu ihaneti Güzelcehisar halkı ve Bartınlılar kabul etmeyecek kıyılarına sahip çıkmaya devam edecektir” dedi.

Telafisi mümkün olmayan zararlar verecek

Projenin kumul ekosisteme ve kıyılarımıza büyük zarar verdiğini belirten Bora, şu ifadeleri kullandı; “Projeye göre Güzelcehisar kumsalından lav kayalıklarına uzanan 3 metre genişliğinde, 850 metre uzunluğunda demir platform üzerinde yükselecek bir yol yapılmıştır. Tabii ki biz buna yol demiyoruz bu bir ucubedir. O yüzden yöre halkından tepki var. Bu sözde proje, proje çizim ve sunum tekniğine aykırı, hiçbir peyzaj projesine uymamaktadır. Ölçeksiz, detaysız, ne yapılacağı belli olmayan; böyle bir proje kumul ekosisteme ve kıyılarımıza telafisi mümkün olmayan zararlar verecektir.

Projeyi tekrar incelemeye davet ediyoruz

1.derece Doğal Sit Alanına asla uygulanmaması gereken bu projeye imza atan Bartın Üniversitesi Öğretim görevlilerini meslek etiğine ve saygınlığına, bilimsel doğrulara uygun davranmaya davet ediyoruz. Böyle bir projeyi Bartın’ın en güzel koylarından birisine layık görmelerini kabul edemiyoruz. Peyzaj Mimarları Odası’nı ve ilgili kuruluşları bu ucube projeyi tekrar incelemeye davet ediyoruz. Türkiye'nin dört bir yanındaki doğa mirası son yıllarda birbiri ardına uygulamaya konulan ‘çılgın projeler' yüzünden büyük bir tahribatla karşı karşıya. Orman ve Su İşleri Bakanlığı 81 ilde bulunan doğa alanlarının turizme kazandırılması için "Turizm Master Planı' hazırladı. Bu kapsamda turizme kazandırılması uygun görülen doğa alanları için statü değişiklikleri de birer birer hayata geçirilmeye başladı.

Güzelcehisar halkını uyarıyor

Bartın'ın altın rengindeki kumsalıyla ve zümrüt ormanlarıyla ünlü Güzelcehisar Köyü de bu düzenlemelerden nasibini aldı. Güzelcehisar Köyü sahilinde bulunan ve 80 milyon yıllık tarihe sahip olduğu sanılan volkanik bazalt kayalık sütunları bahane edilerek Güzelcehisar bölgesinin tamamen rant ilişkilerine açılması arazilerin acil kamulaştırma ile yok pahasına el konulması endişesi taşımaktayız. Özellikle Olağanüstü Hal döneminde karşımız da bulunan yasa tanımaz bir erk tarafından projenin ayrıntıları gizlenebilir. Ne ile karşılaşacağımızın farkında bile olmayabiliriz. O nedenle Güzelcehisar halkını uyarıyor.

Sahip çıkmaya davet ediyoruz

Topraklarına kıyılarına tarihsel miraslarına sahip çıkmaya davet ediyoruz. Turistler bu yürüyüş platformuna nasıl ulaşacak (karayolunun durumu) ve konaklama tesisleri var mı? İnşa edilen yürüyüş yolu Karadeniz’in fırtınalarına dayanabilecek mi? Tesisin (yürüyüş yolu) korunabilmesi için ilk önce o bölgedeki halkın projeye inanması lazım. Halka bu konuda bilgilendirilme yapıldı mı? Projeyi hazırlayan ekip (Mimar-Mühendis) yapılan eleştirilere neden yanıt vermiyor? Proje hazırlanırken Mimar Mühendis odalarının görüşleri alındı mı? Bura da ulaşım tek yönlü ulaşım da kullanılan araçlar nereye park edecek? Güzelcehisar ahalisi ve gelen yerli yabancı turistler bu platformu aşıp nasıl ve ne şekilde denizden yararlanacak? Kaplama da kullanılan ahşap zorlu kış şartlarına nasıl dayanacak?

Bu ucubeden derhal vazgeçilmeli

Bölgeye gelen turistlerin gündelik ihtiyaçlarını karşılamak için proje de tesis düşünülmüş müdür? Ya da her zaman olduğu gibi Güzelcehisar halkına sürpriz yapılıp bazı tesisler için acil kamulaştırma çıkarılıp arazilere el mi konulacaktır? Bartın Valiliği tarafından yapılan tanıtım toplantısın da projenin detayları neden gizlenmiştir? 2.3 milyonluk projenin ihalesi hangi şartlarda hangi şirkete verilmiştir? Daha önce Doğal Koruma alanı ilan edilen ve köylünün çekeklerini yıkan İl Özel İdaresi hangi yasal kılıf ile bu bölgenin kumul ekosistemini etkileyecek 850 metrelik demir platform inşa etti? 3 bin yıllık tarihi geçmişiyle eşsiz doğal güzelliğe sahip olan Bartın geçmişi geleceğe taşıyan sayısız değerlerin saklandığı bir kenttir. Dolayısıyla bu değerleri taşıyan ilimizin eşsiz doğal güzelliğe sahip en güzel koylarından birisi olan Güzelcehisar'ın kumsalına yapılan bu ucubeden derhal vazgeçilmelidir.

Güzelcehisar koruma altına alınmalı

Projeyi yapan kurumlar suç işlemektedirler. Hukuki ve yasal dayanaktan yoksun karar alan yetkililer hakkında da zaman geçirilmeden soruşturma açılmalıdır.2.3 Milyonu gereksiz projelere harcayan Bartın Valiliği bu parayı çocuklarımızın geleceği için eğitime harcamalıdır. Eğer gerçekten amaç milyonlarca yıllık lav sütunlarının turizme kazandırılması ise yapılan bu yanlıştan bir an önce dönülmeli, 1. Derece Doğal Sit alanına Güzelcehisar koruma altına alınmalıdır. Bu amaç ile Bu ucube projenin durdurulması için meslek odalarını, demokratik kitle örgütlerini, siyasi partileri ve duyarlı Bartın halkını Güzelcehisar’a sahip çıkmaya davet ediyoruz.

Neye hizmet ediliyor?

CHP İl Başkanı Mehmet Arslan proje ile ilgili konuşmasında şu ifadeleri kullandı; “Bugün İl Başkanı olarak değil Bartınlı ve Güzelcehisar’a kendimi bildim bileli tatil için gelen biri olarak buradayım. Burada konuşmayan arkadaşlarımızın da sözcüsü olarak buradayım. Değerli dostlar biz teknelerimizle bu yollar yokken gelir bu bölgede tatil yapardık. O dönemlerde burada yapılaşma hiç yoktu. Sahil kıyısında çekekler vardı. Çekeklerin yaklaşık 100 yıl öncesine ait olduğu söyleniyordu. 5-10 yıl önce köylülerin kullandığı çekekler güzelliği bozduğu gerekçesi ile yıktılar. Birinci derece sit alanı olduğu gerekçesiyle, doğallığı bozduğu gerekçesiyle yıktılar. Zihniyet aynı zihniyet, bugün burada aynı zihniyet demir çubukları dikerek böyle bir şeyi ortaya çıkartıyor. Neye hizmet ediliyor?

Cevap versinler

Hangi sit alanında, hangi tatil beldesinde böyle bir şey yapılmış? İnsanlar buraya denize girmek için geliyor. İnsanlar 80 milyon yıllık lav sütunlarını görmek için buraya gelecekler. Gelecek insan bu kumsaldan yürüyemiyor mu? İsterseniz birde kırmızı halı serelim. Değerli arkadaşlarım biz sesimizi çıkarmadığımız sürece insanlar istediklerini rahatça yapıyorlar. Dünyada hangi zihniyet şu güzelliğe bakıp ardından da bu ucubeyi yaparak neye hizmet ediyoruz. Buna bir cevap versinler. Köylünün, bölgenin, Türkiye’nin menfaatinedir desinler bizde inanalım. Burada bulunan arkadaşlar, bölge ve köy halkı olarak buna bir anlam veremiyoruz. Lav sütunlarını görmek için böyle bir platform yapmaya gerek yok. Denizden ve karadan insanlar istedikleri şekilde gelip istedikleri şekilde görebilirler. Doğal sit alanı doğayı deforme ederek, kirleterek insanların seyrine açılamaz. Bizler burada böyle bir şey yapılmasına; aklı eren, tarihine, doğaya, kültürüne sahip olan yöneticilerin bu işe ayarak karşı çıkmalarını bekliyorum.”

Şaşkınlık içerisindeyim

Son olarak değerlendirmelerde bulunan Tema Vakfı Zonguldak İl Temsilcisi Berran Aydan; “ Büyük bir şaşkınlık şok içinde paylaşılan görüntüleri izledim. Bu kadar güzel ve doğası muhteşem bir yere böyle bir proje yapılmamalı diye düşünüyorum. Kıyılarımızı turizme kazandıralım ama turizm demek beton kazıklarla yollar yapmak değil. Burada turizm yapmak istiyorsak yollarımızı düzeltelim. Bu sahil kısmının orta kısmında otopark alanı var ve yol iniyor. İnsanlar sahilin en dibinden daha dar bir platform üzerinde yürüsünler. Buradaki çok değerli lav kayalıklarını görmek için gelecek doğaseverler kumda yürümeye de razı olurlar” dedi.

Doğaya zarar vermeden buranın tanıtımını yapalım

Aydan; “Bugün burada birliktelik oluşturdukları için Eğitim Sen’de ki arkadaşlarımıza da teşekkür ediyorum. Halka rağmen bir şey yapılamaz diyorum. Halkın görüşü mutlaka alınmalı. Bu güzelim cennet sahili çocuklarımıza ve torunlarımıza da tüm güzelliği ve doğallığı ile bırakmak zorundayız. Bu kararı, bu projeyi onaylayan yöneticilerimize sesleniyorum lütfen bu kararı bir daha gözden geçirsinler. Doğaya zarar vermeden buranın tanıtımını yapalım. Doğaseverler zaten tahrip olmuş yere gelmezler, korunmuş yere gelirler” diye konuştu.

  • Yorumlar 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 5 Mayıs 2013 Ajans Bartın | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0551 120 3535