• BIST 8718.11
  • Altın 2246.816
  • Dolar 32.3324
  • Euro 35.1911
  • Bartın 3 °C
  • Ankara 1 °C
  • Bolu -2 °C
  • Kastamonu 1 °C
  • Zonguldak 5 °C
  • Karabük 2 °C
  • Sinemada Şaşkına Çeviren Evlilik Teklifi
  • Engelsiz Sanat Evi Faaliyetlerine Devam Ediyor
  • Zabıta’dan Fırın Denetimi
  • Sinemada Şaşkına Çeviren Evlilik Teklifi
  • Engelsiz Sanat Evi Faaliyetlerine Devam Ediyor
  • Zabıta’dan Fırın Denetimi

"Seçilme hakkı, ilk olarak köylü kadınların olmuştur"

CHP Bartın Milletvekili, Parti Meclisi ve TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi Av. Aysu Bankoğlu, muhtarlık seçimlerinde kadınlara "Seçme ve Seçilme Hakkı" verilişinin 87. yıl dönümüne dair açıklamalarda bulundu.
"Seçilme hakkı, ilk olarak köylü kadınların olmuştur"

CHP Bartın Milletvekili, Parti Meclisi ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Anayasa Komisyonu üyesi Av. Aysu Bankoğlu, 26 Ekim 1933 tarihinde Köy Kanunu'nda yapılan değişiklikle kadınların, muhtarlık ve köy ihtiyar heyeti seçimlerinde seçme ve seçilme hakkı elde edişine ilişkin açıklamalarda bulundu; söz konusu tarihin ve elde edilen hakkın önemine dikkat çekti. Beyanlarına, Cumhuriyetimizin ilk kadın muhtarı olarak Aydın ilinin Demircidere köyünde seçilmiş Gül Esin'i rahmetle anarak başlayan CHP Bartın Milletvekili Av. Aysu Bankoğlu, şunları söyledi: "Yepyeni bir ülkede ve erkek egemen bir dünyada, bundan tam 87 yıl önce hizmette bulunmaya talip olarak köylüleri tarafından görevlendirilerek 6 Kasım 1933 tarihinde yapılan seçimde başarıya ulaşan Gül Esin'in bu cesur kadının, öncelikle herkese örnek olmasını dilerim.  Diğer bir yandan, Bartın’daki ilk kadın muhtarımız olan Aysel Özveren’i de kentimiz kadınlarına örnek olduğu için ayrıca tebrik ediyorum. 31 Mart 2019 tarihinde yapılan yerel seçimlerde ise Çakırkadı köyümüzden muhtar seçilen Ulviye Kaya, kentimiz Bartın’dan ilk "köy" muhtarımız olmuştur. Cesareti, azmi ve kararlılığı için Ulviye Hanım’ı da buradan bir kez daha tebrik edip kendisine başarılar diliyorum. İlimizin Tuna, Gölbucağı ve Köyortası mahallelerindeki kadın muhtarlar elbette başta olmak üzere ülkemizdeki tüm kadın muhtar ve üyelerin (azaların) örnek teşkil ettiğini biliyor; çalışmalarında yolları açık olsun diyorum."

Büyük bir mesafe kat etti

Bankoğlu, kadınlara muhtarlık seçimlerinde seçme ve seçilme hakkının verildiği bu özel günle alakalı olarak Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün de öneminin altını çizerek şunları söyledi: "Atatürk, siyasal alanda kadınlarımıza sadece seçme değil, seçilme hakkını da vererek Türkiye’yi bu konuda dünyada ilkler arasına sokmuştur. Onun bu eşitlikçi ve olağanüstü ilerici görüşü sayesinde, ülkemiz kadınları büyük bir mesafe kat etmiştir. Bir kez daha vurgulamak istediğim konu şudur: 3 Nisan 1930 tarihinde, kadınlara belediye seçimlerinde seçme ve seçilme hakkı verilmiştir. 1933 yılında ise Köy Kanunu'nda yapılan değişiklik sayesinde kadınlar, muhtarlık ile köy ihtiyar heyeti seçimlerinde seçme ve seçilme hakkı elde etmişlerdir. Tüm bunlar, bugün erkeklerle eşit haklara sahip olmamızın da önünü açan ve 1934 yılındaki en büyük gelişmelerden biri olarak nitelendirebileceğimiz kadınların milletvekili seçme ve seçilme hakkını elde edişinin de ilk adımlarıydı."

Gençler ve çocuklar önceliğimiz

Cumhuriyetin kuruluşundan 1990’lı yıllara kadar köy nüfusunun daha yoğun olmasından dolayı kadınların muhtarlığının özellikle önemli ve etkili olduğunu belirten CHP Milletvekili Av. Aysu Bankoğlu, sözlerine şu açıklamalarla son verdi: "Kadınların siyasal hayata katkısı ve etkisi, daima çok önemsenmesi gereken bir konudur. Bunun önemini bilen Atatürk, kadınların eğitimden siyasete, sanattan bilime kadar yaşamda aktif biçimde yer alması için her engeli ortadan kaldırmıştır. Aynı zamanda, Cumhuriyet Halk Partisi, böyle bir misyonu o günden bugüne "siyasi bir görev" olarak benimsemiştir. Ayrım yapmaksızın tüm kadınların her konuda yanında yer aldığımızı, Parti olarak kadınların, gençlerin ve çocukların özellikle önceliğimiz olduğunu belirtmek istiyorum. Kadının güçsüz olduğu bir ülkede, başarının ve mutluluğun olamayacağını elimizden geldiğince anlatmaya ve göstermeye devam edeceğiz. Kararlılığımızın ve başarılarımızın tüm kadınlara güç verdiğini, ülkemize hizmet eden kadınlar arasına adımızı yazdırmanın çok değerli olduğu bilinmelidir. Bu anlamda, 2024 yılında gerçekleştirilecek yerel seçimlerde Bartın’dan daha çok kadın aday çıkmasını ve kentimize daha fazla kadın eli değmesini umut ediyorum."

  • Yorumlar 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 5 Mayıs 2013 Ajans Bartın | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0551 120 3535