• BIST 9777.56
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Bartın 22 °C
  • Ankara 26 °C
  • Bolu 27 °C
  • Kastamonu 25 °C
  • Zonguldak 19 °C
  • Karabük 28 °C
  • CHP Belediye Meclisinde Fark Attı!
  • “Bu Sonuç Ekonomik Krizin Faturasıdır”
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!
  • CHP Belediye Meclisinde Fark Attı!
  • “Bu Sonuç Ekonomik Krizin Faturasıdır”
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!

‘Şiddete Birlikte Dur Diyelim’

İzmir’in Ödemiş ilçesi Kaymakçı Çok Programlı Anadolu Lisesi Müdürü Ayhan Kökmen’in öldürülmesi olayına karşı ilimizde faaliyet gösteren 4 sendika tarafından ‘Şiddete Birlikte Dur Diyelim’ eylemi düzenlendi.
‘Şiddete Birlikte Dur Diyelim’

İzmir'in Ödemiş ilçesinde Kaymakçı Anadolu Liseli Müdürü Ayhan Kökmen’in okulda iki öğrencisinin pompalı tüfekli saldırısına uğrayarak hayatını kaybetmesi sonucu Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen), Türkiye Eğitim, Öğretim ve Bilim Hizmetleri Kolu Kamu Çalışanları Sendikası(Türk Eğitim-Sen), Eğitim ve Bilim İş görenleri Sendikası(Eğitim-İş) ve Eğitimciler Birliği Sendikası(Eğitim-Bir-Sen) tarafından ortaklaşa ‘Şiddete Birlikte Dur Diyelim’ eylemi düzenlendi.

Tedbirler alınmalı

Bartın Endüstri Meslek Lisesi önünde gerçekleştirilen eyleme Eğitim-Sen Bartın Şube Başkanı Sedat Bora, Türk Eğitim-Sen Bartın Şube Başkanı Sezai Hangişi, Eğitim-İş İl Temsilcisi Ender Yeğen, Eğitim-Bir-Sen Bartın Şube Başkanı Muhammet Akça, öğretmenler ve vatandaşlar katıldı. 4 sendika tarafından hazırlanan basın açıklamasını Şerife Bacı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Öğretmeni Sakine Bülen yaptı. Öğretmene ve kamu çalışanlarına yönelik şiddet hadiseleri üzerine ciddi idari ve hukuki tedbirlerin ivedilikle alınması gerektiğini söyleyen Bülen, yaşanan şiddet olaylarını kınadı.

Öğretmene sahip çıkmak geleceğimize sahip çıkmaktır

Bülen; “Son yıllarda üzülerek şahit oluyoruz ki, öğretmene şiddet vakaları artık sıradanlaşmış üçüncü sayfa haberleri arasına girmiş durumdadır. Neredeyse gün geçmiyor ki, öğrenci ya da veli tarafından sözlü ya da fiziki şiddete maruz kalan bir öğretmen haberiyle karşılaşmayalım. Öğretmenlerimizin motivasyonuna, itibarına, sıhhatine ve hatta canına kast eden şiddet vakaları, artık eğitim hayatımızın en hayati problemlerinden birisi haline gelmiştir. Bu acı haberlerin sonuncusu da geçen hafta İzmir Ödemiş’ten geldi. Ödemiş Kaymakçı Çok Programlı Anadolu Lisesi Müdürü Ayhan Kökmen, iki öğrencisi tarafından tüfekle vurularak öldürüldü. Ayhan Kökmen öğretmenimize yüce Allah’tan rahmet, yakınlarına ve eğitim camiamıza sabır ve başsağlığı temenni ediyoruz” dedi.

Nefretle kınıyor, reddediyor, telin ediyoruz

Yetkililere seslenen Bülen, konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı; “Şiddeti nefretle kınıyor, reddediyor, telin ediyoruz. Öğretmene şiddet konusunda bütün eğitim çalışanlarının yek vücut şekilde dimdik ayakta olduğunu tüm Türkiye kamuoyuna ilan ediyoruz. Öğretmene uygulanan şiddet olayları vuku bulduğunda, sorumluluk makamlarını işgal edenlerin de kınama mesajlarını tabii ki olumlu buluyoruz. Ancak, yetki sahibi olanların, sadece kınamakla yetinmesini bir zafiyet olarak gördüğümüzü ve kendilerinden daha somut adımlar atmalarını da beklediğimizin bilinmesini istiyoruz. Artık yeter! Öğretmene ve kamu çalışanlarına yönelik şiddet hadiseleri üzerine ciddi idari ve hukuki tedbirler ivedilikle alınmalıdır.  Şiddet vakaları konusunda önleyici ve caydırıcı tedbirleri hayata geçirecek mevzuat düzenlemeleri zaman kaybedilmeksizin hayata geçirilmelidir.

Disiplin yönetmeliklerinin yetersizlikleri giderilmeli

Psikolojik danışmanlık hizmetlerinin etkin hale getirilmesi, disiplin yönetmeliklerinin yetersizliklerinin giderilmesi, okullarda güvenlik önlemlerinin alınması vs. gibi düzenlemelerin yanı sıra hepsinden öncelikli olarak öğretmenlerin itibarının artırılmasına yönelik tedbirlerin alınması kaçınılmazdır. Öğretmene verilen değer hususunda öğrenci ve ailelerin bilinçlendirilmesi, öğretmene şiddet vakalarının önünün alınması anlamında gözden kaçırılmaması gereken hususların başında gelmelidir. Okullardaki şiddet, 21.yüzyılda kendine “tanımlanmış, güvenli bir kimlik edinememiş Türkiye’nin, yaşadığı toplumda sağlıklı özdeşim referansları bulamayan ve geleceğe yönelik yoğun umutsuzluk duyguları yaşayan gençlerin somut bir tepkisidir. Unutulmamalıdır ki, toplumsal çürümüşlük ortamında, değerlerin yitirilmesiyle oluşan güvensizlik zemininde en kolay etkilenecek kesim, kimlik bunalımındaki ergendir.

Gençlerin yaratıcılıklarından yararlanılmalı

Soruna günlük, sınırlı, geçici ve etkili olmayan yöntemlerle yaklaşmak ya da bastırmak, saptırmak, yön değiştirmeye çalışmak, yararsız olduğu gibi son derece sakıncalıdır da. Güvenli Okul”; okul kapılarına güvenlik elemanları ya da kameraları koymakla sağlanamaz. Bu gibi yöntemlerin “sorunu farklı zeminlere kaydırma” veya gençlere yönelik “güven duygusunu sarsma” gibi riskleri iyi değerlendirilmelidir. Okullarda şiddet sorunu temelde, insana değer veren bir toplumsal yapıya, öğrenciye değer veren bir eğitim anlayışına duyulan gereksinimi ortaya koymaktadır. Soruna çözüm aramak için, uzun soluklu, geniş perspektifli, bilimsel ve insancıl yaklaşımlara dayalı, tüm tarafların yetki ve sorumluluk aldığı çalışmalar yapılmalıdır. Bu konuda üniversitelerin bilgi ve araştırma birikiminden, profesyonel uzmanlık alanlarının katkılarından, yetkilerin desteğinden, gençlerin yaratıcılıklarından ve enerjilerinden yararlanılmalıdır.

Artık sabırlar tükendi

Ergenlerde şiddet sorununu incelerken; bu yaş grubunda akran baskısına, risk almaya ve istismara en yatkın oldukları bir dönemde onlara sağlayabildiğimiz koşulları ve sunabildiğimiz hizmetleri bir kez daha gözden geçirmeliyiz. Tekraren Milli Eğitim Bakanlığı’na ve hükümete çağrıda bulunuyoruz; Artık sabırlar tükendi! Özelde öğretmene, genelde kamu çalışanlarına yönelik şiddet vakalarını önleyebilmek için bahsi geçen mevzuat düzenlemeleri için hemen, hiç vakit geçirmeden, derhal harekete geçilmelidir. Buradan ilan ediyoruz; şiddet konusunda gerekli mevzuat düzenlemeleri yapılmaz ise, bundan sonra yaşanabilecek şiddet vakalarının sorumlularından birisi olarak bu tedbirleri almayan makamları göreceğiz!

Kimse şüphe etmesin

Ayrıca medya kuruluşlarının öğretmenlerimizin itibarını rencide edici haberlerden kaçınmaları, öğretmene saygı ve değeri öne çıkaran yayınlara öncelik vermelerinin de öğretmene şiddet olaylarının önlenmesi anlamında katkısı olacağını da hatırlatmak istiyoruz. Şu hususun da dikkatlerden kaçırılmamasını özellikle belirtiyoruz: Biz öğretmenler, öğrencilerimiz için varız. En büyük sevinç ve gurur kaynağımız, öğrencilerimizin başarı ve mutluluğudur. İzmir’deki gibi münferit hadiseler üzerinden öğrencilerimize karşı duyduğumuz sevgi ve sahiplenme hissiyatımızdan kimse şüphe etmesin.

Çocuklarınız, çocuklarımızdır

Buradan ailelere de çağrıda bulunuyoruz; Çocuklarınız, çocuklarımızdır. Onları daha güzel bir geleceğe hazırlamak için en az sizler kadar istekli olduğumuzu bilmenizi istiyoruz. Takdir edersiniz ki, eğitim, okul, aile ve çevre ile bütün olarak yürütülen bir süreçtir. Sizden tek arzumuz; öğrencilerimizle aramızda oluşturduğumuz sevgi ve saygıya dayalı beraberliğimize katkı sağlamanızdır. İzmir’de kaybettiğimiz Ayhan Kökmen başta olmak üzere hayatını kaybeden tüm öğretmenlerimizi rahmetle anıyor, şiddete maruz kalmış meslektaşlarımıza geçmiş olsun diyor, öğretmene şiddeti lanetlediğimizi kararlılıkla ifade ediyor ve bir daha benzeri hadiselerle kamuoyuna gündemine gelmemeyi diliyoruz. Unutmayalım; öğretmen sahip çıkmak geleceğimize sahip çıkmaktır.”

  • Yorumlar 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 5 Mayıs 2013 Ajans Bartın | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0551 120 3535