• BIST 8718.11
  • Altın 2246.928
  • Dolar 32.3334
  • Euro 35.1703
  • Bartın 4 °C
  • Ankara 3 °C
  • Bolu 1 °C
  • Kastamonu 2 °C
  • Zonguldak 5 °C
  • Karabük 3 °C
  • Sinemada Şaşkına Çeviren Evlilik Teklifi
  • Engelsiz Sanat Evi Faaliyetlerine Devam Ediyor
  • Zabıta’dan Fırın Denetimi
  • Sinemada Şaşkına Çeviren Evlilik Teklifi
  • Engelsiz Sanat Evi Faaliyetlerine Devam Ediyor
  • Zabıta’dan Fırın Denetimi

Tunç: “CHP’nin durumu içler acısı”

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı ve AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekillerinin partiden istifalarını değerlendirdi.
Tunç: “CHP’nin durumu içler acısı”

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı ve AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, Ege Tv’de yayınlanan Avukat Selim Murat Çakın ve Avukat Tolunay Kutluay’ın hazırladığı HUKUKCAFE programına katılarak hukuk reformu ve gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.  Programda hukuk reformu adına 1. Yargı Paketi, 2. Yargı Paketi, 3. Yargı Paketi şeklinde düzenlemeler geldiğini ifade eden Tunç, “Hukuk reformları önemli. Hukukla ekonomi iki önemli unsur. Hukuka güvenin olduğu yerde ekonomiye de güven olur. Bu nedenle Sayın Cumhurbaşkanımız önümüzdeki süreçte bugüne kadar olduğu gibi hukuk ve ekonomi reformlarına önem vereceklerini yeni reformlarla yeni atılımlar gerçekleştireceklerini ifade etmişti. Bu yönde hazırlık çalışmaları da uzun süredir devam ediyor. Bunun içerisinde bulunan İnsan Hakları ve Eylem Planıyla ilgili çalışmalar devam ediyor. 2019 yılında Sayın Cumhurbaşkanımız Yargı Reformu Strateji Belgesini açıklamıştı. Bu belgede özellikle güvenilir bir adalet sisteminin tesisi, erişilebilir bir adalet sistemi noktasında çok önemli maddeler vardı. Bununla ilgili Meclise daha önce 1. Yargı Paketi, 2. Yargı Paketi, 3. Yargı Paketi şeklinde düzenlemeler geldi ve şimdi gelecek olan yeni düzenlemelerde de 4. ve 5. Yargı Paketi şeklinde düzenlemeler Mecliste devam edecek” dedi.

“Önümüzde süreçte görmüş olacağız”

Hukuk ve ekonomi reformuyla ilgili çok önemli düzenlemelerin önümüzdeki süreçte hep birlikte görüleceğini kaydeden Milletvekili Tunç, şunları söyledi: “Hukuk ve ekonomi reformuyla ilgili Sayın Cumhurbaşkanımız hazırlıklar tamamlandıktan sonra bir açıklama yapacak. Bu reform paketi içerisinde nelerin yer aldığını kamuoyuyla paylaşacak. Bu paketin içerisinde elbette ki yasal düzenleme gerektirecek hususlar olacak. Bunlar TBMM ve başta Adalet Komisyonu olmak üzere diğer komisyonlara peyderpey gelecek. Bunun yanı sıra Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle ya da Cumhurbaşkanı Kararıyla yapılabilecek reform maddeleri olabilir. Büyük ölçüde de idarenin uygulamalarıyla hayata geçirilecek düzenlemeler olabilir. Burada yasal düzenlemeler, idari düzenlemeler ve Cumhurbaşkanlığı Kararnameler ve Cumhurbaşkanı Kararıyla hayata geçecek çok önemli düzenlemeleri önümüzdeki süreç içerisinde görmüş olacağız.

“Çok önemli hukuk reformlarına imza attık”

‘Hukuk ve ekonomi reformu yeni mi aklınıza geldi?’ diyenler olabilir. Hayır. AK Parti iktidarı 2002’den bu yana çok önemli hukuk reformlarına imza atan bir iktidar. Özellikle en başta temel kanunlarımız dediğimiz ve 80 yıldır uygulanan kanunlarımız, başta Türk Ceza Kanunun, Medeni Kanun, Borçlar Kanunu, Ticaret Kanunu, Ceza Muhakemeleri Kanunu tüm bunlar farklı farklı ülkelerden cumhuriyetimizin ilk yıllarında çevrilerek bize intikal etmişti ve biz bunları 80 yıldır uyguladık. 80 yıldır uygulanan bu kanunları çağa ve kendi insanımıza uygun hale getirmemiz gerekiyordu. İlk başta ceza mevzuatıyla ilgili 2005 yılında bir değişim dönüşüm gerçekleşti. Hem ceza hem ceza infaz hem de ceza muhakemeleri kanunlarımız sil baştan çağa uygun bir şekilde düzenlendi. Ardından Borçlar Kanunu, Hukuk Muhakemeleri Kanunu, Ticaret Kanunuyla ilgili 2011 yılında Meclis gerçekten yoğun çalıştı. Temel kanunlarda da iktidar ve muhalefetiyle bir çok kanun uzlaşmayla geçti. Çünkü çok sayıda düzenleme yapıldı. Bu nedenle burada muhalefetin de katkılarını belirtmekte fayda var.

“Şuanda bir çalışma söz konusu”

Tabi kanunların yapılması yetmiyor. Güven veren bir adalet sisteminin tesisi için sadece mevzuatın yenilenmesi yetmiyor. Burada asıl olan bu mevzuatın uygulanması. Uygulamadan kaynaklanan problemleri giderecek gerek idari düzenlemeler gerekse yasal düzenlemelere yönelik de şuanda bir çalışma söz konusu. Bunun yanı sıra sadece temel kanunlar bakımdan değil bu 18 yıl içerisinde hayal dahi edemediğimiz düzenlemeler ve anayasa değişiklikleri de gerçekleşti. 82 Anayasası bir darbe anayasası. Ancak bu darbe anayasasının içerisinde en önemli unsurlar yargıyla ilgili düzenlemeler. Anayasa Mahkemesinin, Hakim ve Savcılar Kurulunun yapısı askeri yargıyla ilgili düzenlemeler vesaire tüm bunların hepsi demokratik hukuk devleti ilkesi içerisinde geldiğimiz süreç içerisinde değiştirildi. Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru hakkı getirildi. Kişisel verileri ve özel hayatı koruyacak anayasal bir güvence yoktu. Bunlar Anayasaya girdi. Çocuk, kadın ve yaşlı hakları Anayasamıza girdi.

“Toplumun ihtiyaçlarının gerisinde kalmamamız lazım”

Anayasamızda darbecilerin yargılanması yasaktı, bu değiştirildi. Alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemleri ülkemize getirildi. Yüksek Askeri Şura ve HSK kararları yargı denetimine kapalıydı, bunlar yargı denetimine açıldı. En önemli reform aslında yönetim reformu, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi yönetimiyle de yasama, yürütme, yargı erklerinde kuvvetler ayrılığı ilkesinin daha da güçlenmesi yönünde önemli düzenlemeler yapıldı. Tabi hukuk durağan değil, toplumun ihtiyaçlarına göre değişiyor. Yeni ihtiyaçlar, yeni suç tipleri, eski suç tiplerinde cezalarda orantısızlık çıkabiliyor. Dolayısıyla hukukunda hayatın ve toplumun ihtiyaçlarının gerisinde kalmaması lazım. Önümüzdeki süreçte bu reformları daha da ileriye taşıyacak, ülkemizde özelikle pandemiden etkilendiğimiz şu ortamda ekonomimizin de önünü açacak yabancı sermayeye de güven verecek düzenlemeler noktasında ihtiyaç olan hususları inşallah yeni hukuk paketlerinde görmüş olacağız.”

“CHP’nin durumu içler acısı”

Ana muhalefet partisi CHP ve yaşanan istifalar ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Milletvekili Tunç, şöyle konuştu:Cumhuriyet Halk Partisi’nin durumunu hepimiz takip ediyoruz. Gerçekten içler acısı bir durum. Cumhuriyet Halk Partisinde tartışmalar hiçbir zaman bitmez. Kılıçdaroğlu’nun izlediği siyaseti görüyorsunuz. ‘CHP’nin yalanları’ diye her hafta bir hashtag açılıyor ve bunları paylaşmaktan da gerçekten bıktık. Bir yalan ortaya atılıyor ve bu sosyal medyada yayılıyor, ardından doğrusu açıklanıyor, açıklandığında da o yalan kadar yaygınlaşması söz konusu olmuyor. Bunun farkında oldukları için sürekli bir yalan üretme durumunda oluyorlar ama toplum bunu takip ediyor, yeri geldiği zamanda bunun cevabını verecek. 3 Milletvekilinin istifa gerekçelerine baktığımız zaman elbette ki kendi takdirleridir buna diyecek bir şeyimiz yok, Cumhuriyet Halk Partisinin durumunu aslında özetliyorlar.

“Propagandaların hiçbir geçerliliği yok”

Grup Başkanvekilinin ‘Bunda sarayın eli var’ açıklamasına gelince başlarına taş düşse saraydan bilecekler. TBMM kürsüsünden yaptıkları konuşmalarda 3 tane kelimeyi çıkarırsanız bunların konuşacak hiçbir şeyi yok. Bu kelimeleri sürekli tekrar ederek bir propaganda yapıyorlar. Saray diye bir şey yok. Türkiye Cumhuriyeti Devleti bir hukuk devleti. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemiyle de kuvvetler ayrılığı ilkesini daha da tahkim eden bir yapıya kavuştu ülkemiz. Parlamenter sistemin sıkıntılarından kurtulmak için milletimiz bu yönetim şeklini seçti. Yeni sistemde sanki parlamento yokmuş gibi bir algı oluşturulmaya çalışılıyor. Halbuki yeni sistemimizde yasama daha güçlüdür. Cumhurbaşkanlığını ve kabineyi denetleyebilecek mekanizmalar vardır. Eski sistemde yürüme yasamanın içinden çıkıyordu, bu sistemde ayrı ayrı millet tarafından yürütme seçiliyor. Yeni sistemin bu ülke için faydalı olmayacağı yönündeki propagandaların hiçbir geçerliliği yok.

“Maalesef Cumhuriyet Halk Partisi akıllanmıyor”

Bu sistemdeki hızlı karar alma süreçleri sayesinde Suriye’de terör devletini engelledik. Doğu Akdeniz’deki haklarımızı korumak için Libya’yla münhasır ekonomik birliği anlaşması yaptık. Asker gönderme teskeresini Meclise getirdik. Bir koalisyon durumu olsaydı bu kararlar alınamazdı. Yönetimde istikrar ancak bu sistemde mümkündür. Meclis kanun yapmada tam yetkili. Bu sistemde denge ve denetim mekanizmaları mevcut. Dolayısıyla ülkemiz bu yönetim sistemiyle çok daha ileriye gidecek. Muhalefet sürekli propagandasını Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ı indirmek üzerine kuruyor. Sayın Cumhurbaşkanımız 13 yıl en başarılı şekilde bu ülkenin en uzun başbakanlığını yapmış. Daha sonra halk tarafından seçilen ilk cumhurbaşkanı ve ikinci kez bir daha seçilmiş. 18 yıl boyunca bu ülkenin 81 vilayetinde eserler üretmiş. Türkiye’yi dünya projeleriyle tanıştırmış, ekonomiyi 3-4 kat büyütmüş ve bunu yaptığı içinde önüne konulan 15 sandıkta tartışmasız açık ara birinci parti yapmış. Halkın yüzde 52’sinden oy alan cumhurbaşkanını sürekli diktatörlükle suçlarsanız o yüzde 52’si bir daha size oy verir mi? Maalesef Cumhuriyet Halk Partisi akıllanmıyor.

“CHP’deki fotoğraf kamuoyuna yansıdı”

Bu siyaset tarzı kendi içerisindeki milletvekillerini rahatsız ediyor, daha rahatsız olan bir çok milletvekili var. CHP’nin bu politikalarını beğenmeyen çok sayıda milletvekili var. Bunu biliyoruz, kulislerde karşılaştığımız zaman konuştuğumuz milletvekilleri var. CHP’nin bu tarzı nedeniyle halkta çok büyük bir rahatsızlık olduğunu söylüyorlar. CHP’den 3 vekilin istifası CHP’deki fotoğrafın kamuoyuna yansıtmaları anlamına geliyor. Belki bunun daha devamı da olabilir. Her gün bir örgüt mensubunun bir olayı ortaya çıkıyor. Dolayısıyla bu tür yalanlarla, karalama siyasetiyle bir yere varılamayacağını onların görmesi lazım. Maalesef böyle bir tedbir de onlarda yok. 3 milletvekili gerekçeler sunarak istifa ediyor, o gerekçelere bir cevap yok ama başlarına taş düşse saraydan bilecekler. Saray dedikleri de bu ülkenin milletin oylarıyla seçilmiş iktidarı. Burada saray diyerek de bir itibarsızlaştırma gayreti içerisindeler ama bunda da başarılı olmadıklarını geçmiş seçimlerde de gördük.

“Muhalefet esnaf siyasetinden nemalanmaya çalışıyor”

Bizim bunların kısır siyasi çekişmelerine, karalama siyasetlerine kapılıp da hızımızı kesmememiz lazım. Biz milletimin faydasına olacak yasak düzenlemeleri Mecliste yapacağız. Biz her gün sahadayız. Milletimizin ihtiyaçlarını çözmek için ne gerekiyorsa yapma gayreti içerisindeyiz. Şuanda pandemi şartları nedeniyle bazı sektörlerdeki sıkıntıları gündeme getirerek bundan siyasi nemalanma süreci görüyoruz muhalefette. Ömründe esnaf ziyareti yapmamış siyasetçi sokağa çıkma yasağı varken esnafa gidiş ‘İşler nasıl?’ diyebiliyor. Ama insanlarımız aşılanıyor. Salgın süreci bittikten sonra en yakın zamanda inşallah bitecek ve ekonomide ülkemizin nasıl zirve yaptığını göreceksiniz.”

  • Yorumlar 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 5 Mayıs 2013 Ajans Bartın | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0551 120 3535