• BIST 9645.02
  • Altın 2411.635
  • Dolar 32.5813
  • Euro 34.7954
  • Bartın 22 °C
  • Ankara 24 °C
  • Bolu 24 °C
  • Kastamonu 20 °C
  • Zonguldak 20 °C
  • Karabük 24 °C
  • CHP Belediye Meclisinde Fark Attı!
  • “Bu Sonuç Ekonomik Krizin Faturasıdır”
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!
  • CHP Belediye Meclisinde Fark Attı!
  • “Bu Sonuç Ekonomik Krizin Faturasıdır”
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!

Ulus ilçesi için Cittaslow üyeliği gündeme getirildi

Bartın Üniversitesi’nde görevli Yrd. Doç. Dr. Hande Uyar Oğuz, Küre Dağları Milli Parkı ile birlikte ele alındığında Ulus ilçesinin doğal güzelliklerini ön planda tutarak, uluslararası bir birlik olan Cittaslow’a üye olunması gerektiğini belirtti.
Ulus ilçesi için Cittaslow üyeliği gündeme getirildi

59 kriterin sağlanması gerekiyor

Bartın Üniversitesi’nde görevli Yrd. Doç. Dr. Hande Uyar Oğuz Bartın’ın en çok göç veren ilçelerinden biri olan Ulus için uluslararası bir birlik olan Cittaslow’a üyeliği gündeme getirdi. Oğuz, 1999 yılında İtalya’da kurulan ve 24 ülkede 147 üyeye sahip, dünya çapında tanınan ve takip edilen bir hareket olan Cittaslow’a üye olunduğu taktirde turist sayısında önemli derecede artış sağlanacağını belirtti. Oğuz; “Dünya ve Türkiye’deki sakin şehirler incelendiğinde, büyük bir kısmının kentlerin yorucu temposundan kaçmak isteyenlerin sığınabileceği bir liman olma özelliğine sahipler. Bu şehirler ağırlıklı olarak doğa temelli sürdürülebilir turizme yönelip, yerel halkla bütünleşmeyi içeren ürünler sunuyor. Bu da sakin şehir olan kentlerin yerel ekonomilere ciddi katkı sağlıyor. Sakin Şehir olmak kısa vadede bir kentin tanınırlık ve bilinirliği artmaktadır. Orta ve uzun vadede ise sürecin başarılı yönetilmesi halinde, turizm gelirini arttırıyor. Ancak, bir kentin Cittaslow olmasının asıl anlamının sanayi veya hızlı gelişim yolunu benimsemekten geçmediği belirtiliyor. Tam tersine, kültürü, yemeği, esnafı, tarihi o kenti diğerlerinden ayıran özelliklerine sahip çıkarak, bunu elde etmesinde yatıyor” dedi.

Eğitim programları düzenlenmeli

Turizm için birlik üyeliğinin önemine değinen Oğuz; “Kent yerel yönetiminin sürdürülebilir bir yerel kalkınma yöntemi benimseyip, bundan sonraki çalışmaları bu çerçevede yürütmesi sonucu, bu girişimlerin yerel ekonomiye olumlu yansıyıp, herkesin refah payını arttırdığı kaydediliyor. Cittaslow geriye gitmek veya eskide yaşamak değildir. Şehrin, değerlerine, esnafı ve halkına sahip çıkması ve bunu gelecek nesillere paylaşmasıdır. Hava ve gürültü kirliliğini azaltmak için bisiklet ile fayton kullanımını özendirmek ve kullanılmasını için gerekli altyapıyı sağlamaktır. Teknolojiye karşı çıkmak değildir. Tam tersine, belediye hizmetlerinin internet ortamına taşınması ve kent halkının bu hizmetlerden yararlanabilmesi için eğitilmesidir. Fast food restoranlarını yasaklamak değildir. Ancak, daha sağlıklı olan yerel besinlerin, organik ürünlerle yemeklerin özendirilmesidir. Okullarda çocuklarımıza tat ve beslenme üzerine eğitim programları düzenlenmesidir” diye konuştu.

Üyelik çalışması yapan belediyeler başarıya ulaştı

Cittaslow çalışmalarına katılan belediyeler hakkında bilgiler veren Oğuz; “Perşembe Belediyesi Cittaslow çalışmalarına 2010’da başladı. 59 adet kriteri tamamladıktan sonra bu yıl dosyalarını sundu. Yılda yaklaşık 50 bin yerli turist ağırlayan söz konusu kent bu sayıyı 100 bin yerli, 60 bin yabancı ziyaretçiye çıkarmayı hedefliyor. Aynı şekilde Sakarya Taraklı Belediyesi de Sakin Şehir olmak için Cittaslow birliğine 2011 Şubat ayında başvurdu. Yıllık 60 bin kişinin ziyaret ettiği köyün yeni yıllardaki ziyaretçi sayısı hedefi ise 250 bin. Her iki kentte de Cittaslow birliğine yönelik çalışmaların başladığı günden bugüne yerel üretim ve kadın girişimcilerin sayısında artış gözlendi. Ayrıca bu kentler kültür turizmi için ölü sezon olarak tanımlanan yaz aylarında da büyük ilgi görüyor” diye konuştu.

59 adet kriterin sağlanması gerekiyor

Cittaslow birliğine üyelik süreci ve kriterler hakkında da bilgiler veren Oğuz.; “Üyelik süreci başvuru mektubunun sunulması ile başlıyor. Akabinde başvuru mektubunun değerlendirilmesi, adaylık değerlendirme ziyareti ve raporu , adaylık süreci ve hazırlık raporu, üyelik değerlendirmesi ve başvuru dosyası ile devam ediyor. Cittaslow olmak için birliğin belirlediği çevre politikaları (11 adet), altyapı politikaları (13 adet), kentsel yaşam kalitesini artırıcı teknolojiler ve araçlar, yerli üretimin korunması (11 adet), misafirperverlik (5 adet), farkındalık (3 adet), slow food faaliyetlerine ve projelerine destek (7 adet) olmak üzere 59 adet kriter var” dedi.

Cittaslow’un Ulus’a ne gibi bir faydası olacak?

Oğuz; “İlçede yaşayan halkın yaşam kalitesi altyapı ve üstyapı iyileştirmeleri ile artacak. Ulus ilçesi Uluslararası Belediyeler Ağına dahil olacağı için hem ulusal hem de uluslararası tanınırlığı artacak. Dünya’nın her yerinden tıpkı Safranbolu gibi ziyaretçi akını olacak. Ulus dünyada 208, Türkiye’de ise sadece 11 Belediyenin hak kazandığı bir birliğe dahil olacak. Ülkemizde bulunan bin 313 belediye içerisinde ilk 12 ‘de olmanın avantajlarını yaşayacak. Diğer bir deyişle yerel kimliği, kendine özgü özellikleri ile Ulus, sadece Türkiye değil Dünya sahnesinde yer alacak bir ilçe konumunda olacak. Seyahat acentelerinin tur programlarına direkt girecek. Çünkü bir yerin Cittaslow olması kültür turları yapan acenteler için önemli bir kriter. İlçeye özgü geçmişten günümüze gelen her türlü kültürel değer koruma altına alınacak ve yarınlara aktarılacak. İlçede yaşayan yerel halkın ürettikleri ürünleri gelen turistlere satmaları, yöreyi ziyaret eden turistlerin yörede konaklamaları, yöreye özgü hediyelik eşyaları almaları, yeme-içmeleri sonucu bölgesel kalkınma sağlanacak” diye konuştu.

Yörede büyük bir hareketlilik olur

Oğuz, “Yerel üreticiyi destekleme bazında köy pazarı kurulması düşünülebilir. Bu pazarda satıcılar kese kağıdı, file ya da doğada yok olabilen poşetleri kullanırlar. Ayrıca bu pazara halden mal gelmesi yasaklanır. Yörede üretilen İstiridye cinsi mantarının değerinin ve pazarlama gücünün arttırılması amacıyla bir tesis kurulabilir. ‘İlçede yaşayan tüm canlılar ve kültürel değerlerimiz torunlarımıza emanettir’ anlayışı ile bir proje başlatılarak yörede bulunan tüm endemik bitki ve canlıların envanteri çıkarılıp bu canlıların türlerini devam ettirmeleri ile ilgili her türlü tedbirin alınması, ayrıca bir Doğa Müzesinin kurulması, bununla birlikte kültürel değerler ile de ilgili envanter çalışmasının yapılması sağlanabilir. Kadınların ve dezavantajlı bireylerin her türlü gelişimine katkı sağlanacak aktivitelerin yapılacağı bir tesis açılabilir. Kadınların kendi emeklerini iş olanağına çevirebilecekleri imkanlar sunulabilir” dedi.

  • Yorumlar 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 5 Mayıs 2013 Ajans Bartın | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0551 120 3535