• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Bartın 12 °C
  • Ankara 10 °C
  • Bolu 8 °C
  • Kastamonu 11 °C
  • Zonguldak 13 °C
  • Karabük 12 °C
  • CHP Belediye Meclisinde Fark Attı!
  • “Bu Sonuç Ekonomik Krizin Faturasıdır”
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!
  • CHP Belediye Meclisinde Fark Attı!
  • “Bu Sonuç Ekonomik Krizin Faturasıdır”
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!

Vali Dirim, genç çiftçileri üretici olmaya davet etti

Vali Nusret Dirim, Kozcağız beldesine bağlı Yenihamidiye Köyü’nde Sercan Kocael’e ait Çilek Bahçesi Tesisini ve Merkeze bağlı Kurtköyü’nde Volkan Özdemir’e ait Bıldırcın Yetiştiriciliği Tesisini ziyaret ederek, incelemelerde bulundu.
Vali Dirim, genç çiftçileri üretici olmaya davet etti

‘1 dönüm 1 asgari ücret kazandırıyor’

Vali Nusret Dirim, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Kırsal Kalkınma Desteklemeleri kapsamında Genç Çiftçi Projelerinin Desteklenmesi Programı çerçevesinde 30 bin TL hibe ile 2017 yılında açılışı gerçekleştirilen Kozcağız beldesine bağlı Yenihamidiye Köyü’nde Sercan Kocael’e ait Çilek Bahçesi Tesisini ve Merkeze bağlı Kurtköyü’nde Volkan Özdemir’e ait Bıldırcın Yetiştiriciliği Tesisini ziyaret etti. Ziyaretlerde Vali Dirim’e İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İbrahim Kayış, Kozcağız Belediye Başkanı Mustafa Karaman ile İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Abdulsetter Bayram eşlik etti.

Kendi işlerinin patronu olmayı tercih etsinler

İlk olarak Çilek Bahçesi Tesisini gezen Vali Dirim, işletme sahibini tebrik etti. Vali Dirim; “Çok güzel bir bahçe kurulmuş. Bu bahçe diğer çiftçilerimize de örnek olur. Bu bölge toprakları her türlü ürünün yetiştirilebileceği güzel bir vadi. Genç çiftçilerimizi üretici olmaya davet ediyoruz. Fabrikalara gidip çalışmaktansa kendiişlerinin patronu olmayı tercih etsinler. Ailelerini geçindirebilecek kazancı elde ediyorlar ve pazarlamada da sorun yaşamıyorlar. Bartın’ın sembollerinden biri olan çileği insanlar bahçelerinden toplayabilecekleri imkâna sahip oluyorlar. Bu güzelliklerin artmasını diliyoruz” dedi.

Ürününüz bol ve bereketli olsun

Bu tür tesislerin önemine değinen Dirim; “Bu tür örnek girişimlerde bulunan çiftçilerimizi topluma tanıtmak istiyoruz. Onların şahsında buradaki tarım potansiyelini maksimum düzeye çıkarmak istiyoruz. Birçok alanlarımız boş. Sağda solda ekilip dikilmeyen araziler var. Hepsi bu şekilde üretim yapılabilir hale getirebilir. Maalesef ilgisizlikten, tembellikten, sahipsizlikten boş kalmış durumdalar. Bunlar aslında ekonomik olarak ülkemizin kayıpları. Bu kaynakları kullanamamak aslında ekonomimizin bir kaybı olarak hepimizi etkiliyor. Tarım İl Müdürlüğümüze çiftçi destekleri için teşekkür ediyorum. Belediye Başkanımızda öncülük ediyorlar çok teşekkür ediyorum. İyi bir üretim yılı diliyorum. Ürününüz bol ve bereketli olsun” diye konuştu.

Çilek üretimi ilimiz için önemli bir konu

Tesislerle ilgili İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Abdulsetter Bayram ise; “Bakanlığımızca 2016 yılında genç çiftçi projelerinin desteklenmesi programı başlatıldı. 2016 yılında bitirmiştik bu 2017 projeleri. İçinde bulunduğumuz çilek projesi. Genç çiftçimiz Sercan Kocael 2017 yılında 5 dönüm alanda desteklemeye hak kazandı.  Bitkisel üretimde yöremizde ve tüm Türkiye’de olduğu gibi ender projeler oluyor. Müracaatlar az oluyor. Çilek üretimi ilimiz için önemli bir konu. Genç çiftçimizden desteğimizi esirgemedik. Burada 5 dönümlük yerde ilk yıl 15 ton ikinci yılda 25 ton olmak üzere 40-50 tona yakın çilek üretim yapabilir” dedi.

Çilek üretiminin yaygınlaşmasını diliyoruz

Bayram; “Çilek ilimizde fiyat olarak çok değerli. 5 lira ile 10 lira arasında değişen fiyatlar söz konusu. Genç çiftçimiz Serkan Kocael ürettiği çileği kendisi pazarladığı için 7 liradan aşağı düşürmüyor. 7 lira ile 40 tonu çarptığımızda 280 bin TL’ye yakın bir gelir elde edebilir.  Böylesine iyi bir gelir imkânı var. Bunu Bartın’da yaygınlaştırmamız gerekiyor. Çilek üretiminin yaygınlaşmasını diliyoruz. Bunun için bizde gerekli çalışmaları yapıyoruz. Diğer çitçilerimizin de bu girişimlerden haberdar olmasını istiyoruz. Bir kişi asgari ücretle çalışırken yılda eline 20 bin TL para geçiyor. 3 dönümlük bir araziden bu rakamın iki katını çıkarma imkânı var. Tabi biraz meşakkatli bir çalışma istiyor çilek üretimi ancak çalışan için zorda değil. Toplamda 2-3 aylık bir süresi var” şeklinde konuştu.

Fabrikada çalışmaktansa 1 dönüm çilek bahçesi kursun

Çiftçilik yapmak isteyenlere önemli tavsiyelerde bulunan Genç Çiftçi Sercan Kocael’in babası İlyas Kocael; “İmkânı olan arkadaşlarımız fabrikada çalışmaktansa sadece 1 dönüm çilek bahçesi kursun. Bir işi içtenlikle ve kalpten yaptıktan sonra bir dönümden elde edeceği gelirle bir yıl boyunca asgari ücrete denk gelir ve ailesini geçindirir. Yaz sezonu 6 ay çalışıp 6 ay yatsın ve bir başkasının emrinde çalışacağına asgari ücretle bir dönüme baksın bin kat daha iyidir. Bir çilek üreticisi olarak bunu söylemem gerekiyor. Çilek üretimi zordur fakat kolay işte yoktur” dedi.

Pazar konusunda sıkıntı yaşamıyoruz

Kocael; “Bir tekstil fabrikasında çayınızı bile kaçarak saklanarak içersiniz. Patron izin vermedikten sonra içemezsiniz. Çilek üretirken sabah serinliğinde çalışıp öğle sıcağında dinlenilebilir. Yine akşam serinliği başladığında hava kararana kadar çalışmaya devam edilebilir. Biz bir başkasının emrinde çalıştığımız gibi kendi işimizde çalışmaktan aciziz. Aynı şekilde kendi işimizde o şekilde çalışsak 2-3 kat fazla gelir elde edebiliriz. Pazar sıkıntısı da yok. Zaten kaliteli bir iş yaptığınızda müşteri sizi kendiliğinden buluyor ve satışı da kendiliğinden yapıyorsunuz. Ayrıca her yerde pazarlarda var. Belediye başkanlarımızda üreticilere satış alanları göstererek destek oluyorlar. Yani pazar konusunda da sıkıntı yaşamıyoruz” diye konuştu.

 Bu tür tesisler örnek teşkil ediyor

Kozcağız beldesine bağlı Yenihamidiye Köyü’nde Sercan Kocael’e ait Çilek Bahçesi Tesisini ziyaret eden Vali Dirim, buradaki incelemesinin akabinde Merkeze bağlı Kurtköyü’nde Volkan Özdemir’e ait Bıldırcın Yetiştiriciliği Tesisine geçti. Çiftçi Özdemir’den tesis ile ilgili bilgi alan Vali Dirim, bu tür tesislerin örnek teşkil ettiğini ifade etti. Tesis ziyaretinin ardından değerlendirmelerde bulunan İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Abdulsetter Bayram; “30 bin TL karşılığında bin adet bıldırcın desteği verdik. Çiftçimiz de başarılı oldu. Kuluçka makinesini de alarak kendi bıldırcınını kendisi üretiyor şu anda. İlk seferde aldı ve şimdi dışarıdan bıldırcın almıyor. Yöremiz marketlerine yumurtalarını pazarlıyor. Kendilerine bereketli kazançlar diliyoruz. Bu tür genç çiftçilerimizin hem devletimizin desteği ile hem de desteksiz bir şekilde artmasını diliyoruz. Kadrolarımız bunun için gerekeni yapıyor. Genç nüfusumuzu hareketlendirmek istiyoruz. Genç çiftçi projeleri ciddi anlamda köylerde canlılık kazandırdı. Çok olumlu tepkiler alıyoruz” dedi.

Başarısızlık oranı  yüzde 1’i geçmez

 Bayram; “Genç çiftçi projeleri birçok projeden daha olumlu görülüyor. Bu sene içinde başvurular devam ediyor. 30 Nisan tarihine kadar başvuruda bulunabilecekler. Bu projeler üç yıl için başlatılmıştı dileğimiz devam etmesi yönünde. İki seneden bu yana 309 çiftçimizi destekledik. Bunların 195’i hayvancılıktı. Bu yıl için şu ana kadar başvuru sayısı 360 civarında. Daha da artacağını ve 500’ü bulacağını tahmin ediyoruz. Elimizden geldiğince çiftçilerimizi tanıyarak, başarılı olacaklarına inandığımız ve soruşturma da yaparak destek olmaya çalışıyoruz. Genel olarak iyi durumda olduğumuzu söyleyebilirim. 309 çiftçimizin başarı oranı yüzde 70-80 oranlarında. Başarısızlık oranı ise yüzde 1’i geçmez diye düşünüyorum” diye konuştu.

Fiyatları çok yüksek tutmuyoruz

Tesis ile ilgili bilgi veren Bıldırcın Yetiştiricisi Volkan Özdemir ise; “Yaklaşık bin adet bıldırcınımız var. Bunların bir kısmı damızlık bir kısmı da yemeklik olarak ayrıldı. Yaz sezonunda yumurta verimden düşenleri kesime ayırıp arkadan yeni nesil kuluçkayla kış mevsimine yetiştirmeyi planlıyorum. Her yıl için bir döngü oluşturmayı amaçlıyoruz. Bu yıl hem tecrübe yılı hem de pazarlama yılı olarak kabul ettim. Bu yıl yani tanıtım amaçlı diyebiliriz. Fazla kar oranı gütmedim. Gelecek yıl özellikle kış aylarında tüketim daha fazla olduğu için karlılık dönemini o zaman göreceğiz. Bartın’da henüz çok fazla tüketim söz konusu değil ancak Bartın içinde pazarlama yapmayı düşünüyorum. Salı ve Cuma günleri pazarda bal ve bıldırcın yumurtası satışı yapıyorum. Bu işi merak edenlerde çok oluyor. Ayrıca bıldırcına da özellikle başta çocukların bir merakı var ama aileleri almak istemeyebiliyorlar. Sadece yemeklik bıldırcın kültürü çok yaygın değil. Marketlerdeki fiyatları da uygun. Marketlere de yönlendirmeye çalışıyorum. Bir bilinç oluşması adına şu anda fiyatları da çok yüksek tutmuyoruz” şeklinde konuştu.

  • Yorumlar 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 5 Mayıs 2013 Ajans Bartın | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0551 120 3535