• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Bartın 16 °C
  • Ankara 20 °C
  • Bolu 16 °C
  • Kastamonu 19 °C
  • Zonguldak 17 °C
  • Karabük 18 °C
  • CHP Belediye Meclisinde Fark Attı!
  • “Bu Sonuç Ekonomik Krizin Faturasıdır”
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!
  • CHP Belediye Meclisinde Fark Attı!
  • “Bu Sonuç Ekonomik Krizin Faturasıdır”
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!

Vali Dirim, Güzelcehisar Projesi ile ilgili ilk kez konuştu

2018 yılı İl Koordinasyon Kurulu 1.Toplantısı Vali Nusret Dirim başkanlığında gerçekleşirken, toplantıda devam eden yatırımlar ile 2017 ve 2018 yılını kapsayan hizmetler değerlendirildi.
Vali Dirim, Güzelcehisar Projesi ile ilgili ilk kez konuştu

 ‘Kamu zararı yok’

Bartın'da 2018 yılı 1. İl Koordinasyon Kurulu toplantısı12 Divan Toplantı Salonunda gerçekleştirildi. Vali Nusret Dirim başkanlığında yapılan toplantıda yatırımcı kuruluşların bölge müdürleri, kamu kurumların temsilcileri ve kurul üyeleri katıldı. Toplantının açılış konuşmasını Vali Nusret Dirim gerçekleştirdi. İlimizde gerçekleştirilen yatırım projeleri ile ilgili bilgiler veren Vali Dirim, ‘Bartın İli Güzelcehisar Lav Sütunları ve Sahilinin Turizm ve Rekreasyon Amaçlı Peyzaj Uygulama Projesi’ ile ilgili de düşüncelerini ilk kez kamuoyuyla paylaştı. Vali Dirim, kıyıya 850 metre uzunluğunda ve 3 metre genişliğinde yapılan ve geçtiğimiz günlerde fırtına ve dalgaların etkisiyle yerle bir olan ahşap yürüyüş parkuru ile ilgili kamunun zararı olmadığını belirtti. Dirim; “Burada işin kabulü yapılmadığı için herhangi bir kamu zararı oluşmuş değildir. Oluşan zarar yüklenici firmaya ait bir zarardır. Kamuoyunda ‘kamu zararı oluştu’ diye bir yanlış anlaşılma var. Böyle bir şey kesinlikle söz konusu değildir. Yüklenici firmanın sigortalattırdığı bir imalatın kaybı söz konusudur. Bir zarar oluşursa bu zarar yüklenici firmanın zararı olarak gerçekleşir kamunun bir zararı oluşmaz” dedi.

468 projeden 329’u tamam

İl genelinde yürütülen çalışmalarla ilgili de bilgi veren Vali Dirim, 468 projeden 329’unun tamamlandığını söyledi. 76 projede faaliyetlerin devam ettiğini de kaydeden Dirim, 7 projenin ise ihale aşamasında olduğunu açıkladı. Dirim, “Toplantıya başlamadan önce ilimizde gerçekleştirilen yatırım projeleri hakkında genel bir değerlendirme yapmak istiyorum. 468 projenin 329’u tamamlandı. İlimizde 2017 yılı içerisinde 468 proje üzerinde çalışma yapılmıştır. Bu projelerin toplam bedeli 6 Milyar 634 Milyon 644 Bin TL olup, tahsis edilen ödenek miktarı 597 Milyon 64 Bin TL’dir. Bu ödenekten 510 Milyon 945 Bin TL harcama yapılarak % 86’lık bir nakdi gerçekleşme sağlanmıştır. Bu süreçte 468 projeden 329’u tamamlandı, 76 projede faaliyetler halen devam etmekte ve 7 proje ihale aşamasındadır” diye konuştu.

Belediyelerden 42 proje

Belediyeler tarafından 42 proje yürütüldüğünü de sözlerine ekleyen Vali Dirim, “2017 yılında bu projelerin dışında Belediyelerimiz tarafından 94 Milyon 864 Bin TL bedelli 42 adet proje yürütüldü. İlimizdeki yatırımları harcama miktarlarına göre sektörel olarak değerlendirdiğimizde; 194 Milyon ile ilk sırada Ulaştırma sektörü yer almakta, sonrasında 173,4 Milyon ile Tarım-Orman, 64,5 Milyon ile Enerji, 43 Milyon ile Eğitim ve 28,2 Milyon ile diğer kamu hizmetleri sektörü gelmektedir” şeklinde konuştu. Vali Dirim’in konuşmasının akabinde bölge müdürleri kürsüye gelerek, yatırımlarla ilgili bilgiler verdi.

Yüklenici firmanın sorumluluğunda

Bölge müdürlülerinin yatırımlarla ilgili sunumunun ardından İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İbrahim Kayış söz alarak eleştirilerin odağında olan Bartın İli Güzelcehisar Lav Sütunları ve Sahilinin Turizm ve Rekreasyon Amaçlı Peyzaj Uygulama Projesi kapsamında yüzde 50’si tamamlanan ve geçtiğimiz günlerde fırtına ve dalgaların etkisiyle zarar gören ahşap yürüyüş parkuru ile ilgili bilgiler verdi. Kayış; “Güzelcehisar Projemiz son aşamasına geldi. Demir aksamının tamamı bitti. Ahşap kaplamasının da yüzde 50’si tamamlandı. Son meteorolojik olayda 15 metre dalgaların etkisiyle zarar gördü. Bu sadece Güzelcehisar sahilimizde değil,  tüm kıyılarımızda da etkili oldu. Bu dalgalardan ahşap bölümün yüzde 15’i zarar gördü. Tespitimiz bu şekilde. Bu olayda devletimizin herhangi bir zararı oluşmadı. Çünkü bu proje halen devam ediyor. Yani burası yüklenici firmanın sorumluluğunda. İmalatını sigorta ettirdi” dedi.

15 günlük bir gecikme olacak

Ahşap bölümünün montajının yapılmadığını belirten Kayış; “Gerçekten zor bir imalat. Ahşap kısımların yatay ve dikey montajları yapılmamıştı. Çünkü yüklenici firma bir an önce yapılan imalatları kamuoyuna göstermek istiyordu. Yüzde ellisi tamamlanmasına rağmen biz bunun bu şekilde söylemiyorduk. Çünkü bağlantıları yapılmamıştı. Bu nedenle da dalgalar bağlantısı yapılmayan ahşap bölüme zarar verdi. Şu anda yüklenici firma çalışmalarına devam ediyor. Ocak sonunda işi teslim alacaktık. Bu son olay dolayısıyla 15 günlük bir gecikmeyle projeyi bitirmek istiyoruz” diye konuştu.

‘Kamu zararı oluştu’ diye bir yanlış anlaşılma var

Kayış’ın konuşmasının akabinde projenin son durumu ile ilgili bilgi veren Vali Nusret Dirim, şu ifadeleri kullandı; “Burada işin kabulü yapılmadığı için herhangi bir kamu zararı oluşmuş değildir. Yüklenici firmaya ait bir zarar vardır. Yani İdare bu işi alana kadar yüklenici firmaya ait olur. Burada da İdaremiz bu işi teslim alırken teknik şartnamesindeki bütün teknik edilen imalatla, sağlıklı bir şekilde kabulü yapılacağı için İdaremizin herhangi bir zararı söz konusu değildir. Kamuoyunda ‘kamu zararı oluştu’ diye bir yanlış anlaşılma var. Böyle bir şey kesinlikle söz konusu değildir. Yüklenici firmanın sigortalattırdığı bir imalatın kaybı söz konusudur. Bir zarar oluşursa bu zarar yüklenici firmanın zararı olarak gerçekleşir. Kamunun bir zararı oluşmaz.

Böylesine bir afette zarar görmeyen bir tesis olamaz

Kabulü yapıldıktan sonra da teslim alan idarenin yönetiminde olacak. Eğer kabulü yapılmış bir iş olsaydı İdare’nin zararı olacaktı. Ama şuan yapım aşamasında olan bir iş ve tamamlanmadığı iş yüklenici firmanın zararı söz konusu. Ama her şeyden önce burada bir afet meydana geldi. Bunu da görmemezlik gerçekten bir haksızlık olur. Tüm Karadeniz’i hatta Akdeniz’i etkileyen bir afet oldu. Bu çevrede yaşayan insanlar şimdiye kadar bu şiddette ve büyük boyutta dalgalarla karşılaşmadıklarını söylüyorlar. Böylesine bir afette zarar görmeyen bir tesis olamaz. İnkumu’nda da ciddi hasarlar meydana geldi. Beton ve parke imalatlar söküldü. Yollar aşındı. Yani çok ciddi sıkıntılar yaşandı. Güzelcehisar’da bir zarar söz konusu oldu. Ama bu zarar kamu kaynaklarının azalmasına yol açmadı. Böyle bir algı oluşturmak kesinlikle doğru değildir.”

  • Yorumlar 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 5 Mayıs 2013 Ajans Bartın | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0551 120 3535