• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Bartın 15 °C
  • Ankara 20 °C
  • Bolu 23 °C
  • Kastamonu 18 °C
  • Zonguldak 20 °C
  • Karabük 18 °C
  • CHP Belediye Meclisinde Fark Attı!
  • “Bu Sonuç Ekonomik Krizin Faturasıdır”
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!
  • CHP Belediye Meclisinde Fark Attı!
  • “Bu Sonuç Ekonomik Krizin Faturasıdır”
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!

Yaşlıya şiddet ve yaşlı istismarına karşı farkındalık

15 Haziran Yaşlılara Şiddet, İhmal ve Suistimal Farkındalık Günü kapsamında Halk Sağlığı Müdürlüğü, Aile Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ve Gerontologlar Derneği tarafından Cumhuriyet Meydanı’nda ortaklaşa stant açıldı.
Yaşlıya şiddet ve yaşlı istismarına karşı farkındalık

 ‘Her Türlü Şiddete Dur Diyoruz’

Bartın Halk Sağlığı Müdürlüğü, Aile Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ve Gerontologlar Derneği tarafından ortaklaşa 15 Haziran Yaşlılara Şiddet, İhmal ve Suistimal Farkındalık Günü münasebetiyle "Yaşlılara Karşı Her Türlü Şiddet, Suistimal ve İhmale Dur Diyoruz. Biz Farkındayız. Sizde Farkında mısınız?" sloganı çerçevesinde stant açıldı. Sağlıklı Yaşam Aracı önünde kurulan stantta vatandaşlara yaşlılara şiddet konusunda önemli bilgiler verilirken hazırlanan broşürler dağıtıldı. Standı Sağlık İl Müdürü Dursun Koç, Halk Sağlığı Müdürü Yardımcısı Hürol Aksu, Türkiye Emekliler Derneği Bartın Şube Başkanı Ali Kalaycı ve vatandaşlar ziyaret etti.

Artık yaşlıların olmadığı aileler var

Bu tür etkinliklerine önemine değinen Sağlık İl Müdürü Dursun Koç; “Bugün Yaşlılara Şiddet, İhmal ve Suistimal Farkındalık Günü. Bu nedenle de Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğümüzle birlikte böyle bir etkinlik yaptık. Burada özellikle çekirdek aile oluşmasından gelen artık yaşlıların olmadığı aileler var. Dileriz yaşlılarımıza daha önem verdiğimiz ve ailenin artık bir daha temel parçası olan bir süreç işletebiliriz. Bunu da bir az farkındalık anlamında daha çalışmamız lazım. Çünkü birçok konu çalışıldıkça toplum bir yöne gelebiliyor. O nedenle yaşlılarımız bizim geleceğimiz aslında bizde yaşlı olacağız. 10-20-50 yıl sonra geldiğimiz noktada yaşlanmış olacağız. Burada önemli olan yaşlılığı sağlıklı bir şekilde geçirebilmek lazım. Düzgün beslenmek lazım” dedi.

Daha sağlıklı bir yaşlılık dönemi geçiririz

Koç; “Bugün Avrupa ülkelerine baktığımız zaman yaşlıları daha dinamik ve sağlıklı görürken bizde bastonla yada zorlanarak ve birçok kronik hastalıkla mücadele eden yaşlılarımız var. Toplumsal anlamda değer verdiğimiz kadar sağlık alanında da ayrıca yaşlıyı daha sağlıklı bir birey halinde toplumun içinde tutabilmemiz lazım. Bununla ilgili de kronik hastalıklarla ilgili özellikle Sağlık Bakanlığımız yeni dönemde Aile Hekimliğinin nüfusunu da indirecek ciddi çalışmaları var. Dileriz bizim geleceğimizde bu farkındalık çalışmaları yetişirse hep beraber daha sağlıklı bir yaşlılık dönemi geçiririz diye temenni ediyorum” diye konuştu.

Fiziksel ve psikolojik şiddette dikkat çekmek istedik

Etkinliğin farkındalık yaratmak amacıyla düzenlendiğini belirten Halk Sağlığı Müdürü Yardımcısı Hürol Aksu; “Bartın geneline baktığımız zaman yaşlı bir topluma sahip. Bu nedenle her açıdan ki sağlık alanı da bunlardan biri yaşlılarımız ön plana çıkmaya başladı. Onların sıkıntılarının giderilmesi için çalışmalar yapılması gerekiyor. Yaşadıkları sıkıntılar arasında şiddet, suiistimal, psikolojik şiddette yer alıyor. Bizde bu sorunlara karşı farkındalık oluşturmak için bir etkinlik düzenledik. Yaşlılarımızın yaşadıkları sağlık sorunlarına değinecek olursak bunların başında kronik hastalıklar geliyor. Yaşa bağlı olarak kronik hastalıklar daha çok ortaya çıkıyor. Bu konuda da bir takım çalışmalar gerçekleştireceğiz. Ama bugün onların yaşadıkları fiziksel ve psikolojik şiddette dikkat çekmek istedik” dedi.

Suistimal ve ihmal de bir şiddet türü

Gerontologlar Derneği Temsilcisi Ercan Tunç ise etkinlikle ilgili açıklamasında; “Bundan sonraki süreçte aslında biz bu etkinliklerin arttırılması yönünde çalışmaları başlatmış durumdayız. Yaşlılıkta şiddet konusunun konuşulmasına Türk toplumu aslında hazır değil ve yapılan araştırmalar da bunu gösteriyor. Bu kapsamda Türkiye’deki en ciddi araştırma Akdeniz Üniversitesi Gerontoloji Bölüm Kurucusu Prof. Dr. İsmail Tufan tarafından yapılmıştır. Ama bundan sonraki süreçte daha kapsamlı araştırmalara ihtiyaç vardır. Yaşlılıkta şiddet konusu mahrem bir konu olarak görülüyor. Yaşlı da bunu aile içi sorun olarak gördüğü için dışa vuramadığı için bu konular konuşulamamaktadır. Ancak gelecekte bu konunun konuşulması gerekir, aslında suistimal ve ihmalin da bir şiddet türü olduğunu biliyoruz” diye konuştu.  

Yaşlılık oranında en yüksek iller arasındayız

Bartın’ın yaşlılık oranı en yüksek iller arasında olduğunu belirten Tunç, şu ifadeleri kullandı; “Bugün burada yaptığımız etkinlik bizlerin Türkiye’de yaygınlaştırılmasını konuştuğumuz bir konu ve ülkemiz hızla yaşlanıyor. Bartın da yaşlanan illerimiz arasında ön sıralarda yer almaktadır. Bartın’da yaşayan her 5 kişiden 1’i 60 yaş ve üzeridir. 65 yaş üstü yaşlı nüfusumuzun oranı da yüzde 14 civarındadır ve Türkiye ortalamasının oldukça üzerinde bir orana sahiptir. Bartın için özel bir durum daha söz konusu çünkü Bartın’da kırsal bölge oranı oldukça yüksek ve 4 kişiden 3’ü kırsal bölgede yaşıyor. Bu da bizim için önemli bir problem çünkü yaşlıya hizmetlerin ulaştırılabilirliği, sürdürülebilirliği konusunda büyük bir engeldir.

Onları öncelikle birey olarak anlamak istiyoruz

Şiddetin, suiistimalin ve ihmalin yaşandığı bu gibi yerlere ulaşılabilmesi de bazen mümkün olmuyor. Biz bu tür aksaklıkları en aza indirebilmek için bugün toplumumuzla bir araya geldik. Onları öncelikle birey olarak anlamak istiyoruz. Biz Gerontologlar Derneği, Bartın Halk Sağlığı Müdürlüğü, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ile ortak olarak ilk etkinliğimizi de burada gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Bu tür etkinliklerin sürdürülebilirliğinin daha da yaygınlaştırılmasını ve bu konunun dile getirilmesini istiyoruz. Çünkü kesinlikler üstünde durulması gereken bir konu. Bu konuda araştırmalara da ihtiyaç var. Araştırılması zor bir konu ama bizim bunun için öncülük yapmamız gerekiyor.

Gündemde tutulması gerekiyor

Umarım bu konu gelecekte daha detaylı bir şekilde gündemde tutulur ve konuşulur. Çünkü Türkiye’de şu anda 200 bin civarında yaşlının şiddet, suistimal ve ihmali bir durumla karşılaştığını biliyoruz.  Şiddet durumu aslında önüne geçilmesi zor ama önüne geçilebilecek kadar da aslında kolay bir konu. Sadece aileyi bilinçlendirmek, bilgilendirmek gerekiyor. Biz bu konuda sosyal politikaların geliştirilmesi ve yasal düzenlemelerin de yapılması gerektiğini düşünüyoruz.”

  • Yorumlar 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Sistemde Yaşanan Aksaklık Hastaları Zor Durumda Bırakıyor09 Mart 2023 Perşembe 16:54
  • 5 günde alınan kan bağışı takdir topladı14 Şubat 2023 Salı 11:24
  • Amaç farkındalık yaratmak09 Ocak 2023 Pazartesi 13:49
  • Sağlıklı hayat merkezi sigara bırakma polikliniği hizmette28 Aralık 2022 Çarşamba 16:38
  • Sağlık Bakanlığı Kuraları Ne Zaman Çekiliyor?28 Aralık 2022 Çarşamba 09:04
  • İlaç Sorunu İçin Adım Atıldı28 Aralık 2022 Çarşamba 08:53
  • Dünya Yürüyüş Günü'nde Yürüdüler04 Ekim 2022 Salı 10:01
  • Özel Güvenlik Personelinin Etkinliği Artırılacak07 Eylül 2022 Çarşamba 12:00
  • Kura çekimi 9 Eylül’de07 Eylül 2022 Çarşamba 10:19
  • 5 Yeni Uzman Hekim Atandı24 Haziran 2022 Cuma 10:05
  • Tüm Hakları Saklıdır © 5 Mayıs 2013 Ajans Bartın | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0551 120 3535