• BIST 9444.25
  • Altın 2498.384
  • Dolar 32.5863
  • Euro 34.7995
  • Bartın 18 °C
  • Ankara 20 °C
  • Bolu 17 °C
  • Kastamonu 18 °C
  • Zonguldak 16 °C
  • Karabük 19 °C
  • CHP Belediye Meclisinde Fark Attı!
  • “Bu Sonuç Ekonomik Krizin Faturasıdır”
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!
  • CHP Belediye Meclisinde Fark Attı!
  • “Bu Sonuç Ekonomik Krizin Faturasıdır”
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!

Yavuz Donat Söyleşisinde Salon Doldu Taştı

Bartın Belediyesi 24. Uluslararası Kitap Fuarı etkinlikleri çerçevesinde dördüncü söyleşi Gazeteci ve Köşe Yazarı Yavuz Donat ile Turkuvaz Medya Grubu Radyo Televizyon Gazetecileri Derneği Başkanı, Gazeteci Şebnem Bursalı tarafından gerçekleştirildi.
Yavuz Donat Söyleşisinde Salon Doldu Taştı

Bartın Belediyesi 24. Uluslararası Kitap Fuarı etkinlikleri çerçevesinde dördüncü söyleşi Gazeteci ve Köşe Yazarı Yavuz Donat ile Turkuvaz Medya Grubu Radyo Televizyon Gazetecileri Derneği Başkanı, Gazeteci Şebnem Bursalı tarafından gerçekleştirildi. Önemli konuların değerlendirildiği söyleşide salon doldu taştı.  “Dünden Bugüne Türkiye” adı altında Belediye Cep Sineması’nda gerçekleştirilen söyleşide Gazeteci Yavuz Donat, geçmiş dönem saatçileriyle yaşadığı anılarını anlatarak, basın siyaset ilişkisine değindi. Böylesine önemli bir fuarın düzenlenmesinde emek veren herkese teşekkür eden Donat, Bartın’ın bir müze şehir olduğunu belirterek, adeta açık hava müzesi gibi olan Bartın’ın Türkiye’de önemli bir turizm merkezi haline geleceğini söyledi.  Basın ve siyasetçi ilişkisi ile basın ve etik kavramına da değinen Donat, siyasi analizlerini anlattı. Donat, yakın siyasi tarihimizin kırılma noktalarıyla ilgili bilgiler vererek, Türk siyasetinin en önemli kırılma noktasının darbeler olduğunu ifade etti.

“Kaliteli ve İyi Bir İş Ortaya Koymak Çok Önemlidir”

Donat; “Bartın’a daha önce 2017 yılında gelmiştim. Bugün geldiğimde bambaşka bir Bartın ile karşılaştım. Bir müze şehirde yaşıyorsunuz. Şehrinizin kıymetini bilin. Gerçekten açık hava müzesi gibi. Defalarca geldim. Ancak ger gelişimde farklı şeyler görüyorum. Türkiye’nin önemli bir turizm merkezi olacağı kesin. İsterseniz söyleşi konumuza geçelim. Dünün siyaseti ile bugünün siyaseti, birbirinden çok farklı. 58 yıldır bu mesleği sürdürüyorum. Etik kavramı sadece sanki bizim meslekte varmış gibi anlatılıyor. Halbuki öyle değil. Tüm meslek dallarında da etik kavramı vardır. Bizim meslekte önemli olan kişisel ilişkilerini yazılarınıza yansıtmamanız gerekiyor. Eğer bunu yaparsanız saygınlığınız artarak devam eder. Geçmişi bilerek geleceği yorumlamak, iyi analiz yapmak gerekiyor. Çünkü siyaset dünkü siyaset değil, ancak dünü bilerek ve iyi analiz etmek şart.  Olayı yerinde görmek de çok önemli. Ancak günümüz basınında bu çok az. İzlenme veya gazete satışlarının az olduğunu söyleyenler bunun nedenini okuyucuya veya izleyiciye bağlıyor. Bence öyle değil. Demek ki kaliteli bir yayın veya kaliteli bir gazete çıkartamıyoruz. Kaliteli olsa izlenecek veya o gazete çok satacaktır. Okuma alışkanlığı yok deyip bunun arkasına sığınılamaz. Kaliteli ve iyi bir iş ortaya koymak çok önemlidir. Siyasette eleştiriyi ve tepkiyi anlayışla karşılamak gerekiyor. Siyaset ve hayat bunu başarabilirsek daha tatlı olacaktır. Ben dinlediğiniz için çok teşekkür ediyorum. Ankara’ya yolunuz düşerse muhakkak bekleriz. Ağırlamaktan büyük mutluluk duyarız” dedi.

“Katılımınız İçin Çok Teşekkür Ederim”

Gazeteci Şebnem Bursalı ise konuşmasında şu ifadeleri kullandı; “Tüm Bartınlılara söyleşimize hoş geldiniz diyorum. Öyle güzel karşılandık ve ağırlandık ki Belediye Başkanı Sayın Cemal Akın’a ve Bartın halkına misafirperverliği için çok teşekkür ediyorum. Ben beklediğimin çok ötesinde bir Bartın gördüm. Sadece doğasıyla değil, kültürü, tarihi ve insanıyla bambaşka bir Bartın’la karşılaştım. Sayın Başkan’a teşekkür etmek istiyorum. Böylesine kapsamlı bir kitap fuarını 24 yıldır devem ettirebilmek çok kıymetli bir şey. Kitap çünkü nesilden nesile kültürün aktarıldığı bir olay. Gerçekten teşekkür ediyorum. Yavuz Beyle imza öncesinde küçük bir söyleşi, gerçekleştirelim istiyoruz. Gazetecilik tarihe tanıklık etmektir. Biz Anakara gazetecileri olarak daha çok tarihe tanıklık ediyoruz. Yavuz Bey de 58 yıldır sahada olan mesleğimiz yüz akı gazeteci büyüklerimizdendir. Yavuz Bey siyasetin kara kutusudur. Birçok siyasetçi ve kamuoyu birçok olayı Yavuz Beyden öğrenmiştir. Gözlem yeteneği çok güçlü bir meslek büyüğümüzdür. Mustafa Kemal Atatürk dışında tüm Cumhurbaşkanlarıyla konuşup röportaj yapmış bir gazetecidir. Şuan karşınızda canlı tarih var. Önemli bir husus daha var. Tüm siyasetçilerle ilişki kurup, konuşup ve röportaj yapıp mesafesini de koruyabilmiştir. Bu anlamda da tarafsızlığıyla da önemli bir yere sahiptir. Katılımınız için çok teşekkür ederim” şeklinde ifade etti.  

Yoğun Katılım Oldu

Yoğun ilginin olduğu söyleşi katılımcılarla karşılıklı soru cevap sohbet şeklinde sürerken, söyleşiye Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, 22.Dönem Bartın Milletvekili Mehmet Asım Kulak, Bartın Belediye Başkan Yardımcısı Erol Demirkoparanoğlu, Milliyetçi Hareket Partisi Bartın İl Başkanı Ercüment Özçelik, MHP Merkez İlçe Başkanı Murat Demir,  Bartın Kamu Sen İl Temsilcisi Türk Eğitim Sen Şube Başkanı Sezai Hangişi, Bartın Otizmli ve Engelliler Destek Eğitim Dayanışma Spor Kulübü Derneği Başkanı Berna Şengün, Bartın Ülkü Ocakları Başkanı Duran Iğıl, akademisyenler, Bartın yerel ve ulusal basın temsilcileri, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.  Yaklaşık bir saat süren söyleşinin sonunda ise Belediye Başkanı Cemal Akın tarafından Gazeteci Yavuz Donat’a Bartın Belediyesi 24. Uluslararası Kitap Fuarı’na vermiş oldukları destekler için Onur Plaketi ve çeşitli hediyeler takdim etti. Donat, söyleşi sonrası okuyucuları için kitaplarını da imzaladı.

Yavuz Donat Kimdir?

 

“Türkiye siyaset tarihinde, en az siyasetçiler kadar gündemde iz bırakan bir gazeteci, Yavuz Donat… 1960’lı yıllardan bugüne açık sözlülüğü ve doğru haberciliğiyle adından söz ettiren Yavuz Donat, 60 yıla yakın gazetecilik birikimiyle başlı başına bir arşiv niteliği taşıyor. Gazetecilik ve köşe yazarlığının yanı sıra kamuoyuna kitaplarıyla da ulaşan gazeteci-yazar, mesleğine olan tutkusuyla Türkiye’nin bugününe yön veren gelişmelerin sözcülüğünü üstlenmeye devam ediyor.

Doğru Bilginin Peşinde Geçen Koca Bir Ömür

15 Kasım 1942’de, Niğde’nin Bor ilçesinde dünyaya gelen Yavuz Donat, Yeşildere Mahallesi'nden Haleplioğulları'ndan Mehmet Emin Bey ile Hadiye Hanım'ın oğludur. Çocukluk ve ilk gençlik yıllarını Mersin’de geçirdi. İlk, orta ve lise öğrenimini Mersin’de tamamlayan Donat, bugün Gazi Üniversitesi çatısı altında yer alan Ankara İktisadi Ticari İlimler Akademisi’ni bitirdi. Gazetecilik kariyerine henüz mezun olmadan atılarak, 1963 yılında Ankara’daki Ulus gazetesinde köşe yazarı olarak çalışmaya başladı. Daha sonrasında ise köşe yazarlığına Akşam gazetesinde devam etti. Yavuz Donat, hala sürdürdüğü gazetecilik kariyerine yalnızca askerlik görevi sırasında ara vermek durumunda kaldı. Sonrasında ise Akşam gazetesinden ayrılarak Tercüman’da çalışmaya başlayan Donat, burada 20 yıl boyunca muhabir, yazar ve Ankara Temsilcisi olarak görev yaptı. Ardından Meydan, Milliyet ve Sabah gazetelerinde yazan Donat, kariyerine halen Sabah gazetesinde devam ediyor. Donat’ın ayrıca, Altın Palmiye Yılın Gazetecisi ve Küresel Gazeteciler Konseyi Onur Ödülü bulunuyor. Donat, evli ve iki çocuk babasıdır.

Yavuz Donat’ın En Sevilen Kitapları

50 yılı aşkın meslek hayatına gazetecilik ve köşe yazarlığından çok daha fazlasını sığdıran Yavuz Donat, kendine has üslubu ve doğrucu kişiliğiyle okurlarını birçok yönden aydınlatmaya devam ediyor. Siyasetçilerle kurduğu güven ilişkisinin yanı sıra yerinde tespitlerle halkın nabzını da tutan gazeteci, kaleme aldığı tüm yazılarda bilinmeyene ışık tutmayı kendine düstur ediniyor. Gazetelere yansımayan tüm ayrıntıları objektif bir tutumla okurlarına aktaran Yavuz Donat; adeta gündemin fotoğrafını çektiği kalemiyle, geleceğe sağlam kayıtlar bırakıyor.

2019- “Off The Record”

2005- Cumhuriyetin Kara Kutusu: Süleyman Demirel

1999 – Öncesi ve Sonrasıyla 28 Şubat

1998- Para+Din+Silah: Politikanın yeni patronları

1997- Özalizmin son yılları: “Vitrin”de 1988-1989-1990

1997- Sürgünden Çankaya’ya: Vitrin”de 1991-1992-1997

1993 – Demirel’in Yokluk Yılları

1987 – Buyruklu Demokrasi

1987 – Sandıktan İhtilale

1987 – Özal’lı Yıllar.”

Şebnem Bursalı Kimdir?

 

“1972 yılında dünyaya gelen Şebnem Bursalı Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunudur. İkizler burcudur. Aslen Aydın'lıdır. Ancak kökeni Karadeniz ve Balkanlara kadar uzanmaktadır. Selanik, Arnavut göçmeni ve Trabzon Sürmeneli bir anne ve yörük bir babanın kızıdır. Üniversite eğitiminin ardından 1993 ve 1994 yılları arasında Reha Muhtar ile Ateş Hattı isimli programda yapım elemanı ve muhabir olarak TRT'de görev yapmıştır. Daha sonra Gün Gazetesi muhabirliği, Yeni Asır gazetesi köşe yazarlığı yapmış 1995 senesinde Yeni Asır Ankara Temsilcisi olmuştur. Atv'de İktidar Oyunu haber programı, Sabah Ankara'da Şebnem Bursalı'nın Oltasına Takılanlar isimli köşede, Takvim Gazetesi Ankara Temsilciliği ve köşe yazarlığı, Yeni Asır Genel Yayın Yönetmenliği, Atv Ankara Temsilciliği, Takvim Gazetesi Ankara Temsilciliği ve köşe yazarlığı, Sabah muhabir ve röportaj yazarlığı gibi bir çok kurum bünyesinde görev almıştır. Turkuvaz Medya Grubu Radyo Televizyon Gazetecileri Derneği Başkanlık görevini de sürdüren Şebnem Bursalı İşletme üzerine Yüksek Lisans yapmıştır. 2017 yaz sezonunda Washington Mentora College'de eğitim almıştır.”

  • Yorumlar 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 5 Mayıs 2013 Ajans Bartın | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0551 120 3535