• BIST 10643.58
  • Altın 2499.929
  • Dolar 32.215
  • Euro 34.8806
  • Bartın 16 °C
  • Ankara 15 °C
  • Bolu 11 °C
  • Kastamonu 13 °C
  • Zonguldak 14 °C
  • Karabük 18 °C
  • CHP Belediye Meclisinde Fark Attı!
  • “Bu Sonuç Ekonomik Krizin Faturasıdır”
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!
  • CHP Belediye Meclisinde Fark Attı!
  • “Bu Sonuç Ekonomik Krizin Faturasıdır”
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!

Aile şirketine dönen Belediyede işçi çıkartılacak

Bartın Belediye Başkanı Rıza Yalçınkaya, Bartın Belediyesi bütçesi ve personel gideri hakkında açıklamalarda bulundu.
Aile şirketine dönen Belediyede işçi çıkartılacak

Bartın Belediye Başkanı Rıza Yalçınkaya, Bartın Belediyesi bütçesi ve personel gideri hakkında açıklamalarda bulundu. Yalçınkaya; "Kanunen personel gideri yüzde 40'ın üstüne çıkamaz. Ancak benden önceki belediye başkanı personeli yüzde 65 arttırmış. Sadece 3 ve 4 Ocak'ta 115 kişiyi işe almış. Yüzde 40 sınırında olması gereken oran yüzde 70 oranına çıkartılmış. Yani Bartın halkının hizmeti için ayrılan paranın yüzde 70'i personele gidiyor. Bütçemizi 812 milyon TL sayarsak bunun 676 milyonu personele gidiyor" diyerek, 3 ve 4 Ocak'ta işe girenler başta olmak üzere çok sayıda kişiyi işten çıkartacaklarını ifade etti.

Çalışan İşçi Sayısı 670'lere Çıkmış

Yalçınkaya'nın açıklaması şu şekilde: "İstifayla boşalan belediye başkanının yerine gelen ve belediye meclis üyesi üyeleri tarafından seçilen belediye başkanı ne yapmıştı. Yani bir önceki belediye başkanı ne yapmış? Seçilir seçilmez bence siyasi nedenlerle şirkete belediyemizin ihtiyacı olmayan bence akılla ve izamla izah edilemeyecek sayıda istihdam etmeye başlamış. Bartın Belediyesi yıllardan beri 400 kişiyle işte Bartın'a hizmeti yerine getirmek için görevini yerine getirmiş, ama bu arkadaş benden önceki belediye meclis üyeleri tarafından seçilen belediye başkanı olarak göreve başlayan başkan, bu 400 kişiyi yeterli bulmamış. Ve dolayısıyla bu 400 kişilik sayıya 262 kişi ekleyerek göreve geldiği tarihten bugüne kadar geçen süre içerisinde 262 kişiyi işe almış. Yani şirket üzerinden çalışan işçi sayısı 670'lere çıktı.

2 Günde 115 Kişi İşe Alınmış

Normalde bir belediyede çalışan personel gideri yüzde 40'ı geçemez. Bu kanunla belirlenmiş. Ama benden önceki seçilen belediye başkanı bu personeli yüzde 65 yüzde arttırmış, yeni personel alımı yapmış. Ne zaman yapmış bunu? Son 10 ay. Özellikle bu alımların 3 ve 4 Ocak tarihlerinde toplam 115 kişiyi belediyeye almış. 2 günde 115 kişi almış. Yani anlayacağınız benim belediye şirketimde 400 işçiyle yapacağım işi, yani göreve geldiğimde ben normalde 400 işçiyle Bartın'ın beklediği hizmetleri yerine getirme görevini yapacaktım. Ama bu arkadaş işte toplamda 261 ve 3-4 Ocak'ta da 115 kişi işe alarak yaklaşık bu 400 kişiyle yapacağı işi 671 kişiyle yapma kararı içerisinde olmuş.

Personel Giderin Belediye Bütçesinin Yüzde 40'ı Aşamaz

Uymakla yükümlü olduğumuz 5393 belediye kanunu belediye başkanına bir sınırlama getiriyor. Kanunun kırk dokuzuncu maddesi belediye başkanına diyor ki senin personel giderin belediye bütçesinin yüzde 40'ı aşamaz. Bu kanun, belediye Başkanına bu konuda uyarıda bulunuyor ve sen buna riayet edeceksin diyor. Çünkü bütçenin geri kalanı ile hizmet etmek zorundayız. Yani senin elinde bir para kalması lazım ki Bartın halkının beklediği hizmetleri yerine getirebilme durumun olsun, yerine getirebilmek zorunluluğu var diyor. Birtakım siyasi gelecek ikbal hesapları ile maalesef belediye yüzde 40'tan fazla personel gideri ödememesi gerekirken maalesef geldiğimiz noktada Bartın Belediyesi'nde çalışan kadrolu memur kadrolu işçi ve şirket çalışanlarına ödenen personel giderimiz yüzde 70'e çıkmış durumda arkadaşlar. Dolayısıyla bu personel giderinin bu kadar yüksekliği bu ödemelerin sadece ve sadece yani her 100 liranın 73'ü personele gittiğinde, biz Bartın'da halkımızın bize olan güveniyle, halkımızın bize olan desteği ve katkısıyla seçilen bir belediye başkanı olarak ve belediye meclis üyesi arkadaşlarım olarak benimle birlikte yol yürüyen, benimle birlikte yönetmeye karar vermiş arkadaşlarım gerçekten biz bir iş yapamaz hale geleceğiz.

Devlet Benden Bunun Hesabını Sorar Diye Hiç Mi Düşünmediniz?

Hiçbir şekilde Bartın halkının bize inanarak, güvenerek verdiği oyların hakkını yerine getirme konusunda yapacağımız projeleri hayata geçir imkanımız olmayacak. Bu bunu gösteriyor. Bu rakamlar bunu gösteriyor. Çünkü her 100 liranın 73'ü sadece personel gideri olarak belediye bütçesinden çıkacak. Dolayısıyla Bu anlamda, bu anlamda yani siyasi beklentiler ile şahsi ikballer için bu personel fazla sayıda alındığında, yüzde 40 üzerine geçildiğinde ve personel ödemeleri çok fazla arttığında kanun diyor ki senin bu personel artışlarından dolayı ortaya koyduğun kurum zararından sen sorumlusun diyor. Dolayısıyla ben yeni seçilen bir belediye başkanı olarak Bartın Belediyesini böyle büyük bir borcun altına sokan ve gerçekten personel giderlerindeki bu dengesizliği ortaya çıkaran arkadaşa şunu soruyorum. Diyorum ki ya hiç mi kanundan, kitaptan haberin olmadı? Hiçbir bilginiz olmadı. Yani ben bu kadar işçiyi alırsam, ben bu kadar personel artışına gidersem çıkan tabloda personel giderleri yüzde 40 üzerine çıkarsa bu devlet benden bunun hesabını sorar diye hiç mi düşünmediniz? Yani yüzde yetmişi çıkan bir personel gideriyle karşı karşıyayız Ben Bartın halkına şimdi bu durumda elinde kalan yüzde yirmi beşle nasıl çalışacağım arkadaşlar? Yani hangi parayla asfalt dökeceğim? Hangi parayla çöp toplayacağız? Hangi parayla şu kanalizasyon hatlarını yapacağız? Hangi parayla sivrisinekle mücadele için ilaç alıp o mücadeleye geçeceğiz? Hangi para sokakta kalan hayvanlarımızın Bartın Belediyesi barınağında bakımını yapacağız? Yani elimizi kolumuzu bağlayarak bizi iş yapamaz hale getiren bir belediyecilik anlayışıyla karşı karşıyayız."

  • Yorumlar 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 5 Mayıs 2013 Ajans Bartın | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0551 120 3535