• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • Bartın 20 °C
  • Ankara 18 °C
  • Bolu 17 °C
  • Kastamonu 19 °C
  • Zonguldak 20 °C
  • Karabük 19 °C
  • CHP Belediye Meclisinde Fark Attı!
  • “Bu Sonuç Ekonomik Krizin Faturasıdır”
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!
  • CHP Belediye Meclisinde Fark Attı!
  • “Bu Sonuç Ekonomik Krizin Faturasıdır”
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!

Amasralı, esnafın sorunlarını Bakan Müezzinoğlu’na iletti

Bartın Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Sinan Amasralı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu, Çalışma Hayatında Milli Seferberlik Programı kapsamında TESK ile İŞKUR arasında  iş birliği protokolünün imzalandığını belirtti.
Amasralı, esnafın sorunlarını Bakan Müezzinoğlu’na iletti

Bartın Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Sinan Amasralı, beraberinde Ulus Esnaf Odası Başkanı Necati Akman ve Ulus Şoförler Odası Başkanı Osman Ozan ile birlikte Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu, Çalışma Hayatında Milli Seferberlik Programı kapsamında Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) ile İŞKUR arasında iş birliği protokolü imza törenine katıldı. İmza törenine katılmak için Ankara’ya giden Amasralı, Esnaf ve Sanatkarların sosyal güvenlikle ilgili acil çözülmesi gereken sorunları ve çözüm önerilerini Bakan Müezzinoğlu’na ilettiklerini belirtti. 

İŞKUR'un önemli sorumlulukları var

İmza töreninde Balkan Müezzinoğlu’nun konuşmalarıyla ilgili bilgiler veren Amasralı; “TESK Genel Merkezinde gerçekleştirilen işbirliği protokolünün açılış töreninde konuşan Bakanımız Sayın Dr. Mehmet Müezzinoğlu, ülkemiz ekonomisi için esnaf ve sanatkarların önemine dikkat çekti. Sayın Bakanımız Küçük esnafın son 20-30 yılda önemli mesleki değişim ve dönüşümler yaşadığını belirterek, ‘20 yıl sonra bugün icra edilen mesleklerin yüzde 50'sinden fazlası olmayacak. Bugün 10 yaşındaki bir çocuk veya 5 yaşındaki bir çocuk 25 yaşına geldiğinde bugün var olan mesleklerin yarısından fazlasının olmadığını görecek’ ifadelerini kullandı.  Esnafın hem mahallesinde etkin ve güçlü olması hem de mesleğinin dinamiklerini geleceğe güçlü taşıması noktasında İŞKUR'un önemli sorumluluklarının bulunduğunu belirten Sayın Müezzinoğlu, İŞKUR'un imzalanan protokolle bu sorumluluğu yerine getireceğini söyledi. Çalışma Hayatında Milli Seferberlik Programı'yla istihdama önemli destekler verdiklerini vurgulayan Sayın Müezzinoğlu, bu kapsamda esnafın istihdamdaki dinamiklerinin de artırılmasının amaçlandığını dile getirdi. Sayın Müezzinoğlu, çıraklığın son 30-40 yıldır en çok ihmal edilen alanlardan biri olduğunu ifade ederek, çıraklık eğitimi ve stajlara verilen desteklerle söz konusu alandaki açıkların gelecek yıllarda giderileceğini bildirdi” diye konuştu. 

Girişimcilerin yararlanması için önemli bir protokol

İmzalanan protokolle ilgili de bilgiler veren Amasralı; “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Sayın Dr. Mehmet Müezzinoğlu ile Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Genel Başkanı Sayın Bendevi Palandöken, esnafın rekabet gücünü ve istihdama olan katkısını artırmak amacıyla işbirliği protokolü imzaladı. Çalışma Hayatında Milli Seferberlik kapsamında imzalanan ve 3 yıl süreyle geçerli olacak işbirliği protokolüyle esnaf ve sanatkarların Çalışma Hayatında Milli Seferberlik kapsamındaki istihdam teşviklerinden daha fazla yararlanması sağlanacak. Protokol kapsamında Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) TESK’e üye oda/birlik ve federasyonlarla ortak çalışarak esnaf ve sanatkârları; istihdam teşvikleri ve İŞKUR hizmetleri hakkında bilgilendirecek” ifadelerini kullandı.

“İŞKUR Hizmet Noktası” kurulacak

Amasralı; “Gerçekleştirilecek ortak çalışmalar neticesinde esnaf ve sanatkârlar başta mesleki eğitim kursları olmak üzere işbaşı eğitim programından daha fazla yararlanabilecek. Ayrıca İŞKUR tarafından uygun birlik ve odalar nezdinde “İŞKUR Hizmet Noktası” kurularak buralarda iş ve meslek danışmanlığı hizmetleri yürütülecek. İşbirliği protokolüyle Ahilik kültürünün yaşatılmasına da katkı sağlanacak. Geleneksel mesleklerin kaybolmaması ve ustaların ihtiyaç duydukları çırakları yetiştirebilmesi için düzenlenecek mesleki eğitim kursları İŞKUR tarafından finanse edilecek. Ayrıca çıraklar ustaların yanında işbaşı eğitim programına tabi tutularak mesleki deneyim kazanmaları sağlanacak. Kendi işini kurmak isteyenlere ise girişimcilik eğitimleri verilerek KOSGEB desteklerine ulaşmalarına yardım edilecek” dedi.

Bakan Müezzinoğlu’na talepler iletildi

Törenin ardından Bakan Müezzinoğlu esnaf temsilcilerinin sorunlarını dinledi. Sorunları tek tek not alan Müezzinoğlu’na Bartın Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Sinan Amasralı da Esnaf ve Sanatkarların sosyal güvenlikle ilgili acil çözülmesi gereken sorunları ve çözüm önerilerini iletti. Balkan Müezzinoğlu’na iletilen sorunlar ve çözüm önerileri şu şekilde; “Yapılacak yasal bir düzenleme ile kendi nam ve hesabına çalışanların prim borçlarının sigortalılık süreleri ile birlikte dondurulması ve sigortalıların belirli bir süre konulmaksızın bu süreleri istediği zaman istediği kısmını parçalar halinde borçlanmasına hak tanınması, Emekliliğe hak kazanmış olan ancak borçları nedeniyle emekli olamayan esnaf ve sanatkarlara bankalarla yapılacak protokoller kapsamında sicillerine bakılmaksızın taksitleri emekli aylıklarından kesilmek üzere kredi verilmesinin sağlanması, 1985-2000 yılları arası vergi kaydı olan ancak kuruma, kurum tarafından resen kayıtları yapılmamış olan esnaf ve sanatkârlara geriye dönük olarak hizmet süresi borçlanma hakkı tanınması,

Prim ödemeleri isteğe bağlı hale getirilmeli

Yine 60 günden fazla prim borcu bulunan esnaf ve sanatkarlar, sağlık hizmetlerinden yararlanamamaktadır. Sağlık hizmetlerinden yararlanılmasının prim borcundan bağımsızlaştırılması ya da sürenin 180 güne çıkarılması, esnaf ve sanatkârların emeklilik için aranan prim gün sayısının 9 bin günden 7 bin 200 güne indirilmesi, prim ödeme gün sayısını doldurtan ve emeklilik için yaşı bekleyen 4b sigortalılarının genel sağlık sigortası ve iş kazası/meslek hastalığı sigorta primleri hariç olmak üzere yaşlılık, ölüm, maluliyet prim ödemelerinin isteğe bağlı hale getirilmesi, esnaf ve sanatkarlarımıza da ayakta tedavilerinde geçici iş görmezlik ödeneği ödenmesi ve 19.06.1985’den sonra kısa vadeli sigorta primleri MEB tarafından ödenen çıraklara, uzun vadeli sigorta primleri kendileri tarafından ödenmek şartıyla borçlanma hakkı tanınması.” 

  • Yorumlar 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Bakan Tunç Kurban Bayramını Kutladı15 Haziran 2024 Cumartesi 00:22
  • Vali Arslan’ın Kurban Bayramı Mesajı15 Haziran 2024 Cumartesi 00:17
  • “En İçten Dileklerimle Kutluyorum”15 Haziran 2024 Cumartesi 00:11
  • Bartın Barosu’ndan Kurban Bayramı mesajı14 Haziran 2024 Cuma 23:27
  • TSO Başkanı Balık'ın Bayram Mesajı14 Haziran 2024 Cuma 23:26
  • Oda Başkanı Uzun’dan Bayram Mesajı14 Haziran 2024 Cuma 23:24
  • Tepe, Kurban Bayramı Kutladı14 Haziran 2024 Cuma 23:23
  • Başkan Özkan'dan Bayram Mesajı14 Haziran 2024 Cuma 23:22
  • SMMMO’dan Bayram Mesajı14 Haziran 2024 Cuma 23:08
  • Günay Çeyiz’den Bayram Mesajı14 Haziran 2024 Cuma 23:06
  • Tüm Hakları Saklıdır © 5 Mayıs 2013 Ajans Bartın | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0551 120 3535