• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • Bartın 17 °C
  • Ankara 22 °C
  • Bolu 12 °C
  • Kastamonu 16 °C
  • Zonguldak 14 °C
  • Karabük 21 °C
  • CHP Belediye Meclisinde Fark Attı!
  • “Bu Sonuç Ekonomik Krizin Faturasıdır”
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!
  • CHP Belediye Meclisinde Fark Attı!
  • “Bu Sonuç Ekonomik Krizin Faturasıdır”
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!

Zonguldak şairinin büstü açıldı

Zonguldak şairi Behçet Kalaycı’nın Çaycuma Belediyesi tarafından aile evlerinin yanındaki Dere Park içine yaptırılan büstü törenle açıldı.
Zonguldak şairinin büstü açıldı

Kenti derinden kavrayan, Zonguldaklılık ruhu ve bilincini oluşturan şiirleriyle “Zonguldak şairi” olarak tanınan İbrahim Behçet Kalaycı’nın, Çaycuma Belediyesi tarafından, Heykeltıraş Ahmet Uzun’a yaptırılan büstü törenle açıldı. Aile evlerinin yanındaki Dere Park’ta yapılan törene Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, önceki dönem Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, İlçe Jandarma Komutanı Samet Tonga, İlçe Sosyal Hizmetler Müdürü Tuncay Ünlütürk, CHP İlçe Başkanı Fahri Diler, önceki dönem Belediye Başkanı Orhan Yardımcı, Kent Konseyi Başkanı Tuğrul Dereli, Esnaf ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Hayri Kandemir, Ziraat Odası Başkanı Rıza Çapkın, Şoförler Odası Başkanı Barbaros Uçar, Türkiye Emekliler Derneği Şube Başkanı Nizamettin Eyidoğan bazı belediye meclis üyeleri, belediye daire amirleri, başta oğlu Hasan Kalaycı olmak üzere aile fertleri katıldı.

ŞİİRLERİ İLE ŞİİRLERİNDEN BESTELENMİŞ ŞARKILAR OKUNDU 

Behçet Kalaycı’nın özgeçmişi ile şiirlerinin de okunduğu törende, Fahri Bozbaş ve Levent Özger’den oluşan Grup Kömür Karası Behçet Kalaycı’nın şiirlerinden oluşan şarkıları da seslendirdi. Törende aile adına konuşan Hasan Kalaycı son derece duygulu bir konuşma yaptı.

KALAYCI: “BABAM HAYATINI CUMHURİYET, DEMOKRASİ VE ATATÜRK İLKELERİNE ADADI” 

Konuşmasına, büstün yapılmasını sağlayan Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı’ya şahsı ve ailesi adına sonsuz teşekkür ederek başlayan Kalaycı, “Ülkesine ve bölgesine hizmet eden, eserler bırakan değerlerin bu şekilde anılması çok güzel. Bu eserler sayesinde babam ve hizmet eden tüm değerli insanlar unutulmayacak, her zaman hatırlanacak. Babam İbrahim Behçet Kalaycı, ülkesini büyüdüğü toprakları, özellikle Çaycuma’yı, insanları ayırt etmeksizin çok seven biriydi. Madenciler ve tüm emekçilerin gönlünde yarı bir yeri vardı. Ayrıca sevgili öğrencilerini çok seven bir değerli eğitmendi. Hayatını cumhuriyet, demokrasi ve Atatürk ilkelerine adayan sevgili babam bu değerlere bağlı yeni nesiller yetiştirmek için çok büyük çaba gösterdi. Çok farklı bir insandı, yüreği barış ve sevgi doluydu. Müthiş bir doğa aşığıydı. Ruhu şad olsun. Bu güzel günde burada olduğunuz için sizlere, büstü yapan Heykeltıraş Ahmet Uzun’a şükranlarımı sunuyorum.” dedi. 

KANTARCI: “VEYA TARİHE MAL OLMUŞ DEĞERLERİMİZİ ORTAYA ÇIKARMAK BENİM ASLİ VAZİFEM” 

Sözlerine, “Büstün yapımını sağlayanın kendisi değil bizzat Behçet Kalaycı olduğunu söyleyerek başlayan Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, “Eğer Behçet Kalaycı, o değerde bir insan olmasaydı bu büst buraya dikilmezdi. Biz sadece diğer başka konularda da yaptığımız gibi Çaycuma’mızın unutulmaya yüz tutmuş değerlerini tekrar canlandırıp yeni nesillere aktarmak için çalışıyoruz. Belki bilmeyen vardır, şu anda bulunduğumuz yer Çaycuma’nın kurulduğu yerdir. Çaycuma’nın Dere Mahallesi burası. Fakat kurulduğu günkü Çaycuma’dan bir eser var mı burada? Tek tük bir iki yıkıntı var. Hele dere, beton bir cendere içine alınmış, neredeyse yanına gitmeden görmeniz imkânsız. Az ileride Süleyman Sırrı diye birisinin köşkü vardı. Bunu da şu anda çok az kişi biliyor. Biz ve bizim yaşımızın üstündeki kişiler hatırlıyorlar. Süleyman Sırrı’nın kim olduğu bilinmiyordu. Yayımladığımız kitapla onun kim olduğunu anlatarak Çaycuma ile ilgili önemli bilgileri aktarmış olduk. Bunun gibi yaşayan veya tarihe mal olmuş değerlerimizi ortaya çıkarmak benim diğer işlerimin önünde en birinci vazifem.” dedi. 

KANTARCI: “KİMİN ÖNEMLİ, KİMİN DEĞERLİ İNSAN OLARAK ANILACAĞINI YAPTIKLARI BELİRLEYECEK” 

Değerlerimizin kıymetinin yaşarken bilinmesi gerektiğini de söyleyen Başkan Kantarcı, “Ben Çetin Altan’ın yazılarından çok etkilendim. Altan ‘Dünyada iki tür insan vardır, birincisi önemliler, ikincisi değerliler.’ derdi. Belediye başkanı önemli, vali önemli, milletvekili önemli, müdür önemli, muhtar önemli ama değerli mi? Onu başka şeyler belirliyor. Bulunduğu makamla alakalı değil. Ben atanmış ya da seçimle gelmiş görevlilere şunu duyurmak istiyorum, bu görevler gelecek geçecek ama siz arkanızda zamanının önemli bir kişisi olarak mı kalacaksınız, yoksa hakikaten değerli bir insan olarak mı anılacaksınız. Bir dili kullanmak, bir beste yapmak, söylemek, zanaatkârlık, sanatkârlık bunlar herkeste olmayan şeyler. Bunun için büyük Atatürk ‘Her şey olabilirsiniz ama sanatkâr olamazsınız.’ dedi.” diyerek sözlerini sürdürdü. 

KANTARCI: “BU BÜSTÜ TAPINMAK İÇİN DEĞİL, ÖRNEK BİR İNSAN NASIL OLUNUR, ÖNÜNDEN GELİP GEÇENLER FARK ETSİN DİYE YAPTIK” 

Belediye olarak meydanlar, parklar yaptıklarını söyleyen Başkan Kantarcı, “Bunların içine anlamlı bir takım objeler koyuyoruz. Bunların bazıları heykel, bazıları büst, bazıları başka bir obje oluyor. Bunlardaki maksat bir kent yaratmak, hafızası olan bir kent yaratmak. Yaptığımız bütün işlerin altında bir şekilcilik aramasın kimse, hepsinin altında mana var, bir ibret var ama bazıları bizim bu yaptığımız işlere bunlar put yapıyor diyor. Biz rahmetli Behçet Kalaycı büyüğümüze tapmak için yapmadık bunu, tam tersine aydın bir insan nasıl olunur, örnek bir insan nasıl olunur, önünden gelip geçenler bunu fark etsin diye yaptık.” dedi.

KANTARCI: “ÇAYCUMA DİKİLEN HEYKELLERE PUT DİYENLERİN TUZAĞINA DÜŞMEYECEK” 

Behçet Kalaycı’nın zamanındaki öğrencileri bazı şeyleri çok iyi öğrendiklerini söyleyen Kantarcı sözlerini,  “Günümüzde maalesef bunu iyi öğrenmeyen cahil demek istemediğim insanlar, her şeyi ucuzlaştırdılar. Ama biz bu ucuzluğa teslim olmayacağız, Çaycuma olmayacak. Onun için az önce okunan şiirdeki benim aziz kentim Çaycuma, bu tuzağa düşmeyecek. Katıldığınız için hepinize çok teşekkür ediyorum.” diyerek tamamladı. Daha sonra Çaycuma Marşı eşliğinde törene katılan herkesle birlikte büstün açılışı gerçekleştirildi. Tören toplu fotoğraf çekimi ile son buldu. 

  • Yorumlar 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Felaketin İzleri Siliniyor26 Aralık 2023 Salı 09:30
  • Köpekli arama timi kuruluyor26 Aralık 2023 Salı 09:04
  • ‘Sahil Yaza Hazır Olacak, Hiç Merak Etmeyin’13 Aralık 2023 Çarşamba 13:35
  • Çaycuma’ya kardeş okul geliyor01 Aralık 2023 Cuma 15:02
  • Festival 25-26 Kasım’da Yapılacak20 Kasım 2023 Pazartesi 12:00
  • İlçenin adı Almanya'da bir meydana verildi16 Kasım 2023 Perşembe 17:33
  • Medikal firması sahibi kendini astı!14 Kasım 2023 Salı 12:06
  • Belediye Başkanlığına Adaylığını Açıkladı30 Ekim 2023 Pazartesi 20:01
  • Toplantıda Divan Katibine Saldırdı05 Ekim 2023 Perşembe 14:45
  • Merve Özbey, Betül Demir ve Buray Sahne Alacak05 Ekim 2023 Perşembe 12:25
  • Tüm Hakları Saklıdır © 5 Mayıs 2013 Ajans Bartın | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0551 120 3535