• BIST 8876.22
  • Altın 2928.215
  • Dolar 34.2375
  • Euro 37.4474
  • Bartın 15 °C
  • Ankara 14 °C
  • Bolu 12 °C
  • Kastamonu 12 °C
  • Zonguldak 15 °C
  • Karabük 16 °C
  • CHP Belediye Meclisinde Fark Attı!
  • “Bu Sonuç Ekonomik Krizin Faturasıdır”
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!
  • CHP Belediye Meclisinde Fark Attı!
  • “Bu Sonuç Ekonomik Krizin Faturasıdır”
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!

Markalaşmaya Dikkat Çekildi

Bartınlı bal üreticilerine ve vatandaşlara “Bal Üretiminde Verimliliği Artırma ve Markalaşma” konusu anlatıldı.
Markalaşmaya Dikkat Çekildi

Bartın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nce “Bal Üretiminde Verimliliği Artırma ve Markalaşma” konulu bir konferans düzenlendi.  Dün, Bartın Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü Toplantı Salonu’nda yapılan konferansta; Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan, Bartın Jandarma Komutanı Jandarma Albay Osman Aslan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Abdulsetter Bayram, Bartın Bilim ve Sanayi Müdürlüğü Birol  Cangi, İşkur İl Müdürü Ramazan Erdim, Bartın Arı Yetiştiriciliği Birliği Başkanı Reşat Aslan ve bal üreticileri katıldı.

2.sıradayız

Törenin açılış konuşmasını yapan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Abdulsetter Bayram, “Ülkemiz, arılı kovan sayısı ve bal üretimi açısından Dünya'da en ileri ülkelerdendir. Ülke olarak arı kolonisi açısından Hindistan ve Çin'den sonra 3. Bal üretimi açısından ise Çin'den sonra 2. sırada yer almaktayız. Bal üretiminde bizden sonra ABD gelmektedir. İlimizde 20 bine yakın kayıtlı olmak üzere toplam 30 bin kadar anlı kovan ve bin 500 kadar da arı işletmesi bulunmaktadır. Türkiye il sıralamamız 71'dir. İlimizin potansiyeli bunun çok daha üstündedir. Arı demek bereket demektir, arı demek şifa demektir, arı demek geçim demektir ve tabi ki arı demek aynı zamanda emek demektir. Arıcılıkta, balın yanında polen, bal mumu, arı sütü, propolis, arı zehiri, arı kolonisi ve ana arı gibi tam sekiz çeşit ürün elde edilebilmektedir. Bu nedenle arıcılık faaliyetleri sadece bal üretimi ile sınırlı kalmamalı, arıcılık ürünlerinin çeşitlendirilmesine yönelik çalışmalar yapılabilmelidir. Ayrıca bu ürünlerinin yanında anlar, bitkisel üretimin de vazgeçilmez unsurlarıdır. Bal arılarının tüm tozlayıcılar arasındaki payı yüzde 85'ler seviyesindedir. Anların bu yolla sağladığı katkı, kendi ürünlerinin kat be kat üzerindedir.

Önemli destek yapıldı

Değerli arıcılarımız bu nedenle ben sizin yaptığınız işin kutsal olduğuna inanıyorum. Kuran-ı Kerim'de Bal Ansı isminde bir sürenin ve bal arıları ile ilgili ayetlerin olduğunu da hatırlatmak isterim. Deyimi yerindeyse siz dağı-taşı ekonomiye kazandırıyorsunuz. Dağlardan-taşlardan bereket, şifa elde ediyorsunuz. Yaptığınız işin ne kadar zahmetli olduğunu da biliyoruz. Bu amaçla; Bakanlık olarak, İl Müdürlüğü olarak mevzuatlar çerçevesinde her türlü desteği vermek için çalışmalar yürütüyoruz. Son 3-4 yılda 40 arıcılık kursu düzenleyerek bin 137 kardeşimize arıcılık eğitimi verdik. Bu yıl Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızca 32 genç çiftçi kardeşimize 960 bin  TL hibe ile her genç çiftçiye 40'ar anlı kovan olmak üzere  bin 280 adet arılı kovan verdik. 2016 yılında genç çiftçi projeleri ve diğer arıcılık desteklemelerimizle toplamda arıcılığımıza  1 Milyon 154 bin 710 TL destekleme yapılmıştır.

“Fırsatı değerlendirelim”

İlimiz balında markalaşmaya gitmemiz gerekiyor. Bu hem ilimizin tanıtımı hem de ilimizin ekonomisi ve istihdam sağlama açısından önemlidir. Yine Bakanlığımızca uygulanmakta olan yüzde 50 hibe desteklemeli Tarıma Dayalı Ekonomik yatırımlar çerçevesinde balın paketlenmesi ve ambalajlanmasına yönelik yapılacak tesislere 1 Milyon TL'ye kadar hibe verilmektedir. Bu bir fırsattır; bunu değerlendirelim.”

Markalaşma anlatıldı

Bartın Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zafer Kaya “Bartın İlinin Arıcılık Yönünden Bitki Örtüsü (Flora)”, Bartın Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İsmail Fatih Ceyhan “Balda Markalaşma”,  Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünden Dr. Ali Korkmaz da “Bal Üretiminde Verimliliğin Artırılması” konusunda sunum gerçekleştirdi.

  • Yorumlar 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 5 Mayıs 2013 Ajans Bartın | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0551 120 3535