• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • Bartın 15 °C
  • Ankara 19 °C
  • Bolu 13 °C
  • Kastamonu 17 °C
  • Zonguldak 14 °C
  • Karabük 18 °C
  • CHP Belediye Meclisinde Fark Attı!
  • “Bu Sonuç Ekonomik Krizin Faturasıdır”
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!
  • CHP Belediye Meclisinde Fark Attı!
  • “Bu Sonuç Ekonomik Krizin Faturasıdır”
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!

“Tarafsızlığı Sağlayabilmek Kolay İş Değil”

Sercan Engin

Geçtiğimiz günlerde Bartın Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası ile Bartın Dernekler Federasyonu (BARFED) tarafından “Dernekler Mevzuatı ve Derneklerde Muhasebe Süreci” konulu eğitim programı düzenlendi.

Bu eğitim programına da konuşmacı olarak Bartınlı bir Serbest Muhasebeci- Mali Müşavir davet edildi.

Bu eğitim programında iki husus dikkatimi çekti. Bunlardan bir tanesi Sayın İsmail Kaya tarafından hazırlanan “Uygulamalı Dernekler Rehberi” kitabı ve diğer husus da BARFED oldu. Kısaca bu iki hususa değinmek istiyorum.

Türkiye’de derneklerin mevzuatı ile ilgili Kültür Bakanlığı onaylı yayınlanan tek kitap olan “Uygulamalı Dernekler Rehberi” kitabı yazarı Sayın İsmail Kaya, gerçekleştirdiği eğitim programında; dernek başkanları ve yöneticilerine dernekler mevzuatı, kuruluş işlemleri, beyanname bildirimleri, makbuz tanzimleri, tüm defterlerin kayıt işlemleri, işletme ve bilanço defter kayıtları, kermes işlemleri, genel kurul işlemleri ve dernek tasfiye işlemleriyle ilgili detaylı bilgi verdi.

İncelendiğinde gerçekten önemli bir kitap kazandırılmış. Sayın İsmail Kaya 25 yıllık mesleki tecrübelerini 167 sayfalık bu kitaba sığdırmaya çalışmış.

Hazırlanan rehber niteliğindeki bu kitap dernek kurmak isteyenlerin başlangıçtan, derneğin tavsiyesine kadar tüm ihtiyaç duyacağı bilgileri içeriyor.

Dernekçilik zor bir iş. Derneği ayakta tutmak zor olduğu kadar mevzuat açısından da takip etmek zor. İşte bu rehber niteliğindeki kitap mevzuat açısından kaynak bir eser olmuş. Dernekçilikle uğraşan herkesin kütüphanesinde bulunması gereken bir kitap olduğunu düşünüyorum.

Böylesine önemli bir eseri kazandıran Sayın İsmail Kaya’ya teşekkür ediyoruz. Başarılarının devamını diliyoruz.

Bir ilave daha yapıp diğer hususa geçeyim. Bilindiği gibi ilimizde Bartın Belediyesi tarafından kitap fuarı düzenleniyor.

Bartın Belediyesi tarafından her yıl düzenlenerek geleneksel hale gelen ve tüm ülkeye hitap eden Bartın Belediyesi Uluslararası Kitap Fuarı için büyük emek veriliyor. Emek veren herkese teşekkür ediyoruz.

1997 yılında ilki gerçekleştirilen ve bu yıl söyleşiler ve imza günleri ile uluslararası düzeyde konuklarını ağırlayan bu fuar kapsamında önümüzdeki yıllarda İsmail Kaya’nın da davet edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bakanlık onaylı kitabı yayınlayan Sayın Kaya’nın dernek mevzuatıyla ilgili donanımını paylaşmasına fırsat verelim.

İkinci husus da Bartın Dernekler Federasyonu (BARFED)…

Nedir bu federasyon?

Ne iş yapar?

Söz konusu bu federasyonun düzenlediği çok sayıda organizasyonuna katılma fırsatım oldu.

Özellikle İşadamı Sayın Mehmet Yılmaz’ın BARFED Başkanı olmasından sonra büyük bir yükselişe geçti.

Sayın Mehmet Yılmaz siyasi kimliği de olan bir isim…

AK Parti'nin kurulduğu 2001 yılında partiye üye olup, İstanbul'un Kağıthane ilçesi Nurtepe Mahallesi'nde "Mahalle Yönetim Kurulu" üyesi olarak siyasi çalışmalarına başladı. Ardından Nurtepe Mahalle Başkanlığı görevini üstlendi. 2004 yılı yerel seçimlerinde Kağıthane Belediyesi Meclis Üyeliğine, 2008 yılında 3. dönem AK Parti kongresinde Kağıthane İlçe Başkanlığı Yönetim Kurulu Üyeliğine seçildi. Bu zamanda ilçe başkanlığında sosyal politikalar, Halkla İlişkiler ve Ekonomik İşlerden sorumlu ilçe başkan yardımcılığı görevlerini üstlendi. 24 Haziran 2018 genel seçimlerinde de AK Parti’den milletvekili aday adaylığı başvurusu yaptı.

Bu sürecin ardından da BARFED’in başına geçti.

Göreve geldiği 27 Mart 2021 tarihinden buyana çok sayıda etkinliğe imza attı. Üye sayısında ciddi artış oldu. Şuanda BARFED’e 38 dernek üye. Mevzuattan dolayı üye olamayan ancak BARFED ile ortak çalışan 30’un üzerinde dernek bulunuyor.

Sayın Federasyon Başkanı siyasi geçmişi olmasına rağmen siyasetten uzak bir süreç yaşıyor gibi…

Yaşamak istiyor gibi...

Umarım gerçekten öyledir...

Ancak tarafsızlığı sağlayacak gibi duruyor.

Sayın Federasyon Başkanı birlik ve beraberliği  tarafsız görünüşüyle başarmış gibi görünüyor.

Bir anda bu federasyon Bartın gündeminde yer almaya başladı. Bakıldığında önemli etkinlikler yapılıyor. Son olarak da “Dernekler Mevzuatı ve Derneklerde Muhasebe Süreci” konulu eğitim programı yapıldı.

Bu eğitim programında tarafsızlık konusu da konuşuldu. Tabii bu konu BARFED üzerinden yürüdü.

Bartın Kültür ve Sanat Derneği Başkanı Sayın Zafer Gecegörür gündem dışı söz alarak, tarafsızlık üzerine konuştu. Görüş ne olursa olsun siyaset gözetilmeden çalışma yapılmasının önemine değindi.

O konuşmayı dinleyince BARFED’i şöyle bir gözden geçirdim. Hiç uzağa gitmeden o günkü etkinlik üzerinden değerlendirme yapmak istedim.

O gün etkinliğe BARFED’in yanı sıra destek veren Bartın Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Sayın Tuncay Maden, MHP Bartın Belediye Meclis Üyesi olarak görev yapıyor. Hatta geçmişte MHP Bartın İl Başkanlığı yapmış siyasetin tam içinde olan bir isim. BARFED Başkanı Mehmet Yılmaz, AK Parti’de görev almış bir isim… O gün konuşmacı olarak davet edilen Mali Müşavir Sayın İsmail Kaya ise Saadet Partisi Bartın İl Başkan Yardımcılığı görevini yapan bir isim… Aktif siyasette görev alıyor. Katılımcılara dönüp bakıyoruz her görüşten kişiler var.

Peki bu bize neyi gösteriyor?

BARFED’in bu etkinliğinde siyaset gözetmeksizin, her görüşten insana kucak açarak faaliyette bulunduğunu gösteriyor. 

İnşallah bu değişmez. İnşallah tüm etkinliklerde dikkat edilir. Bunu bize zaman gösterecek.

Federasyon yönetiminin görüş olarak kimlerden oluştuğunu bilmesek de federasyonun etkinliklerdeki tutumu tarafsızlığını gösteriyor gibi...

Birlik ve beraberliği sağlayan samimi derneklere ve federasyonlara ihtiyacımız olduğu açık…

Dernekler her siyasetin üstündedir; çünkü her siyasi görüşten insanı içinde barındıran, toplumun tüm problemlerini tarafsız bir duruşla rahatlıkla görebilen ve yeri geldiğinde savunmasını yaparak çözüme giden kurumlardır. Bunu unutmamak gerekiyor.

Bu yüzden tek bir siyasi görüşün taraftarıymış gibi durmak farklı görüşteki insanlara saygısızlık anlamını taşıyabileceği gibi dernekçiliğin gelişmesini de engeller. Bu nedenle tarafsızlık önemli.

Kitle örgütlenmesinin önemli bir halkası olan derneklerin ayakta kalabilmesi, topluma faydalı olabilmesi adına sadece bu amaçlar uğrunda birlik ve beraberliğin sağlanmasında emeği olan herkese teşekkür ederiz.

Dernekçilikte tarafsızlığı sağlayabilmek, siyasetten uzak durabilmek kolay iş değil…

Sağlayabilenlere teşekkür etmek gerekiyor…

  • Yorumlar 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 5 Mayıs 2013 Ajans Bartın | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0551 120 3535