Geçtiğimiz günlerde ilimizde yağmur ve yüksek kesimlerde eriyen karın etkisiyle kentin içinden geçen Bartın ırmağı taştı.
Irmak kenarındaki çay bahçeleri için büyük bir sel tehlikesi oluştururken, Yalı mevkiindeki yürüyüş yollarının bir kısmı sular altında kaldı.
Bartın-Karabük karayolunun Potbaşı mevkiindeki Kocaçay Çayı'nın su seviyesinin yükselmesinden dolayı Akçalı, Kabagöz, Hasanlar, Fırınlı, Sipahiler ve Epçiler köylerine ulaşımı sağlayan köprü trafiğe kapatıldı.
Bartın Valiliği ve Bartın Belediyesi sel uyarısı yaptı.
Bartın'ı taşkın tehlikelerinden koruması ve tarımsal üretimi destekleyip, ayrıca elektrik üretmesi için yapılan ve 4 ay önce tamamlanıp su toplamaya başlayan Kirazlıköprü Barajı, girdiği ilk sınavda yaşanan aksilikler nedeniyle ileride oluşabilecek olası felaketleri de gün güzüne çıkarttı.
‘Baraj Bartın’ı selden koruyacak. Bundan sonra Bartın’da sel tehlikesi yaşamayacak’ şeklinde söylenen ifadeler hemen akıllara geldi.
İsterseniz biraz barajla ilgili bilgiler vereyim. Sonra da saydığım bu özelliklerden hangisinin olup olmadığını değerlendirelim.
Bartın Çayı Gökırmak üzerinde inşa edilen ve temelden yüksekliği 72,5 metre olan Bartın’da 21 Mayıs 1998 yılında yaşanan sel felaketinin ardından yapımına başlanan Kirazlı Köprü Barajı sulama ve enerji maksatlı olarak tesis edildi.
66,19 milyon metreküp depolama kapasitesinde ki baraj ile takriben 31 bin dekar zirai arazi modern sulama sistemi ile sulanacak.
Ayrıca proje ile Bartın sel ve taşkın zararlarından da korunacak.
Kirazlı Köprü Barajında 12,3 MW Kurulu gücündeki santral ile yılda 41 milyon kilovat saat enerji üretilecek.
Baraj ile bölgedeki zirai arazileri ve ürünler taşkın zararlarından korunacak.
Su toprakla buluşunca dekar başına 301 liralık gelir artışı olacak.
Böylece milli ekonomiye yaklaşık 25 milyon lira katkı sağlanacak.
Ayrıca 3 bin 100 kişiye de istihdam imkânı sağlanacak.
Bu kadar önemli bir barajın ilimize kazandırılması çok önemli. Yıllardır Bartınlıların beklediği önemli bir yatırım.
Peki bu yatırımı kullanabiliyor muyuz? Barajda çalışmalar tamamlandı mı?
Saydığım bu özelliklerin içerisinde şu anda baraj sadece belli bir seviyeye kadar su tutuyor. Sonra da kendiliğinden kapak seviyesine geldiğinde kontrolsüz bir şekilde ırmağa dökülüyor.
Barajda çalışmaların tamamlanmadığını görüyoruz. Peki çalışmaları tamamlanmayan bir barajın açılışı nasıl yapılabiliyor?
Günlerdir gündemde olan bu barajın eksikliklerinin giderilmesi önemli. Temennimiz bir an önce eksikliklerin giderilip tam anlamıyla faaliyete geçirilmesidir.
Sosyal medyada çok acımasız eleştiriler yapıldığını görüyoruz. Yatırımı kötülemekle kimsenin eline bir şey geçmez. Yapılan bu baraj Bartın’ın bir hayaliydi. Bu hayal gerçek oldu.
2011 yılında proje revizyonu yapılarak, 27 Ağustos 2013 tarihinde de İkmal yapım ihalesi gerçekleştirilen 2014 yılı temmuz ayında ikmal yapım işinin temeli atılan Kirazlıköprü Barajının Bartın için çok önemli bir yatırım olduğunu inkar edemeyiz.
Burada yapılan tek yanlış tam anlamıyla çalışmalar tamamlanmadan toplu açılışlarla birlikte bu barajı bitmiş gibi göstermek oldu.
Baraj yokken de ırmağın yükselmesi sonucu sel tehlikesi yaşıyorduk, şimdi baraj var yine sel tehlikesi yaşıyoruz.
Baraj şu an belli bir seviyeye kadar su tutuyor. Sonra kapak seviyesine geldiğinde de sular kontrolsüz bir şekilde akıyor. Kontrolsüz bir şekilde akması da ırmakta ki su seviyesini yükseltiyor.
Tabii bunun yanında tahliye tünelinin çalışmadığı da iddia edildi. Eğer bu da gerçekse yetkililerin bu işe el atması gerektiğini düşünüyorum.
İleride yaşanabilecek olumsuzlukları önleme adına bu önemli yatırımın bir an önce tamamlanması şart.
AFRİN’E GİTMEYE HAZIRIZ
İlimizde ki okullar Zeytin Dalı Harekâtına destek amaçlı bir dizi etkinlik gerçekleştirirken, gazilerimiz de örnek bir davranışta bulundu.
Bartın Şehit Aileleri ve Gazileri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Üyeleri Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Suriye’nin Afrin kentindeki PKK/YPG terör örgütüne yönelik yürüttüğü Zeytin Dalı Harekâtına destek amaçlı Mehmetçik Vakfı’na bağışlanmak üzere kendi aralarında para toplayıp, teslim ettiler.
Bununla da sınırlı kalmadılar.
Kıbrıs Gazilerimiz, ellerinde Türk bayraklarıyla askerlik şubesine gelerek, Zeytin Dalı Harekâtına destek için gönüllü askerlik başvurusunda bulundular.
‘Bartınlı Gaziler olarak Afrin’e gitmeye hazırız’ diyen gazilerimiz, ‘Kuva-yi Milliye ruhu’ ile vatan savunması için canlarını vermeye hazır olduklarını ifade ettiler.
Ülkemiz bir bütün olduğunu herkese gösteriyor. Genciyle, yaşlısıyla herkes askerinin yanında olduğunu hissettiriyor.
Türkiye Cumhuriyeti’nin asla bölünemeyeceğini bir kez daha göstermek için gönüllü askerlik başvurusunda bulunan gazilerimizin ellerinden öpüyoruz.
Tabii son olarak da dün Türkiye Gençlik Vakfı tarafından ilimizde Afrin’e Destek Yürüyüşü düzenlendi. Katılıma baktığımızda Bartınlılar bir kez daha Mehmetçiğine her zaman olduğu gibi yine destek olduğunu gösterdi.
Kahraman ordumuz Afrin’de başarıyla operasyonu sürdürürken Türk Milleti de onlara moral verebilmek için elinden geleni yapıyor.
Türk Silahlı Kuvvetleri’nin dün açıkladığı son bilgilere göre harekâtın başlangıcından itibaren etkisiz hale getirilen terörist sayısı 3291 oldu.
Hava harekâtı ve kara ateş destek vasıtaları ile desteklenen kara harekâtı planlandığı şekilde başarıyla devam ediyor.
Allah Mehmetçiğimizin yar ve yardımcısı olsun.
Zor bir süreçten geçiyoruz. Bu süreçte şehit haberleriyle millet olarak derin üzüntü yaşıyoruz.
Ancak ülkemizin geleceği açısından büyük öneme sahip olan bu operasyonun başarıya ulaşması için Türk milleti elinden geleni yapmaya hazırdır.
Allah ordumuzu muzaffer eylesin.
Operasyonlarda şehit düşen kahraman Mehmetçiğimize Allah rahmet eylesin.
Şehitlerimizin yakınlarına ve milletimize sabırlar diliyorum. Yaralanan gazilerimize de acil şifalar temenni ediyorum.
Operasyonların başarıyla tamamlanması tek arzumuz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.