• BIST 9612.74
  • Altın 2823.722
  • Dolar 33.9719
  • Euro 37.8606
  • Bartın 25 °C
  • Ankara 25 °C
  • Bolu 26 °C
  • Kastamonu 24 °C
  • Zonguldak 25 °C
  • Karabük 22 °C
  • CHP Belediye Meclisinde Fark Attı!
  • “Bu Sonuç Ekonomik Krizin Faturasıdır”
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!
  • CHP Belediye Meclisinde Fark Attı!
  • “Bu Sonuç Ekonomik Krizin Faturasıdır”
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!

Hizmet Var Ama Kullanılamıyor

Sercan Engin

 

Bartın İl Özel İdaresi Sağlık İşleri Müdürlüğü tarafından köylerdeki çöp toplama işlemlerinin daha düzenli ve daha temiz bir hale getirilmesi amacıyla başlattığı Çöp Toplama Alanları projesi bence başarıya ulaşmadı.

Vatandaşlar bu projeyi beğenmedi. Tel çit içerisinde bulunan kovaları çit dışına çıkartarak, bir nevi bu projeyi beğenmediklerini gösterdiler. Birçok köy böyle…

Aslında bakıldığında önemli bir proje. Fakat vatandaşlara tel çitin içindeki çöp kovalarına çöp atmak zor geliyor.

Özellikle yaz dönmelerinde yol kenarlarına atılan çöplerin oluşturduğu kirliliği önlemek amacıyla sahil bölgelerine ulaşımın sağlandığı köyler için daha da önemli bir proje. Çünkü tatilciler yol kenarlarını çöplüğe çeviriyor.

Peki bu alanlar yapıldı çözüm oldu mu?

Bu alanlar da çözüm olmadı. İl Özel İdaresi’nin bu projesi başarıya ulaşmadı. İnsanlar cebindeki çöpü çöp kovalarına atmak yerine yine yol kenarlarına atıyor. Yol kenarlarını bir görseniz…

Bu nedenle önce eğitim…

Önce çöpün çöp kovasına atılacağını hatırlatmamız gerekiyor.  Burada yapılan bazı yanlışlar da var.

Mugada plajında kumda 2-3 adet plastik çöp kovası bulunuyor. Bu kovalar yetersiz kalıyor.

Bir de yine plajda kaldırım üzerindeki çöp kovaları eskidi. Bu eskiyen kovalar kaldırıldı. Fakat yerine çöp kovası konulmadı. Bu kovaların yerine çöp kovası konulması şart.

Çünkü çöp atmak isteyen bir vatandaşın epey bir yürümesi gerekiyor. Çünkü çöp toplama alanı Mugada plajının girişine yapılmış vaziyette…

Aynı sıkıntı Hatipler plajında da var. Burada biraz da komik bir durum var. İl Özel İdaresi çöp toplama alanı yapmış. Fakat bu alan kullanılamıyor?

Alanı yaparken İl özel İdaresi buranın yolunu düşünmemiş. Kumun üzerine çöp toplama alanını kondurmuş. Çöp kamyonları yanaşıp çöp alamıyor. Hatta bir iki defa kamyonlar kuma batmış.

Bu alanda bulunması gereken çöp kovaları mecburen sahilin park alanına konuluyor. Burada çöp kovaları gerçekten çok kötü bir görüntüye neden oluyor. Plaja gelen vatandaşlar çöp kokusundan rahatsız oluyor.

Bu sorunun da çözülmesi gerekiyor. Kısacası gelen hizmet var. Fakat kullanılamıyor.

Bu sahille ilgili sorunu belirtirken yola da değinmeden geçemeyeceğim. Ben Sayın Valimizi Hatipler sahiline davet ediyorum. Sayın Valimiz gelip buranın yoluna bir baksın.

Şu anda yol gidilemeyecek durumda. Neymiş efendim grup yolu olacakmış. Ne zaman olacak? Ne zaman çalışmalar başlayacak? Net bir bilgi yok. Grup yolu diye diye insanları mağdur ettiler…

Sahildeki esnaf yol yüzünden sinek avlıyor. Yazıktır bu insanlara.  Zaten yaz sezonu kısa. İl Özel İdaresi bu sahil yoluyla ilgili büyük bir yanlışa imza attı. Bu bölgenin yolu görmezden gelindi.

Bu konuda insanlar bilgilendirilmeli. Grup yolu yapılacak diye bazı köy yolları genişletildi.

Bu yollarda şu anda yağmur nedeniyle çamurdan gidilemiyor. Hizmet gerçekten önemli. Grup yolu projesi küçümsenecek bir proje değil.

Benim anlatmak istediğim yaşanan mağduriyet…

Grup yolu projesi bu yıl genişletme çalışmalarıyla başladı. Asfaltlama çalışmaları da başlayacak. Ancak hangi köyden?

Bu soruyu yönelttiğimde şu cevabı aldım; “Aciliyeti olan köylerden.” Köylerin aciliyeti neye göre belirleniyor. Bir an önce bu köylerle ilgili asfaltlama çalışmalarına başlanmalı. Halk bilgilendirilmeli diye düşünüyorum.

Yine kullanılamayan hizmetle ilgili bir örnek daha vereyim. Yolu olmayan yere çöp toplama alanı yapan İl Özel İdaresi girişi olmayan bir ırmağa da Tekne park yaptı. Yine Mugada plajında bulunan ırmağa önemli bir hizmeti sözde faaliyete geçirdi.

Hatta geçen ayki İl Genel Meclis Toplantısında buranın kira bedeli bile belirlendi. Kira bedeli dahi belirlenen küçük kayıklar için yapılan bu park alanı da kullanılamıyor.

Çünkü ırmak ağzı kapalı. Açılacak mı? Sorduğumda açılacağı söyleniyor. Ne zaman açılacağı belli değil…

Orada da bir hizmet var. Ancak girişi olmadığı için bu hizmet de kullanılamıyor.

Bir diğer konuda da Mugada plajına yapılan Karavan Park alanıyla ilgili. Hem bayram tatilini hem de yaz tatilini kalabalıktan biraz uzak, sessiz, sakin ama doğayla iç içe, yeşilliklerle kaplı bir orman ve uçsuz bucaksız bir denizin tam ortasında geçirmeyi düşünen herkes için tercih edilebilir bir yer.

Arıönü (Mugada) bungalow evleri daire başı gecelik konaklama kurum personeli 75 TL, kamu personeli 125 TL ve kamu dışı 150 TL, Arıönü (Mugada) Karavan Park Alanı kurum personeli 25 TL, kamu personeli 30 TL ve kamu dışı 35 TL, Arıönü (Mugada) Çadır Kamp Alanı kurum personeli 15 TL, kamu Personeli 20 TL ve kamu dışı 25 TL, Arıönü (Mugada) Karavan Park Alanı ve Çadır Kamp Alanı Elektriği 7 TL olarak belirlendi.

Bu ücretler İl Genel Meclisinde belirlendi. Yani kesin ve alınması gereken ücretler bunlar. Ancak bu alanın tanıtımı sırasında yetkililer bungalow evleri daire başı gecelik konaklama ücretinin 150 TL’den 75 TL’ye düşürüldüğünü ifade ettiler.

Orada söylenilenlere baktığımızda bunun uygulamada olmadığını görüyoruz. Karavan Parkta görevlendirilen kişiler konaklamanın 150 TL olduğunu ifade ediyor. Ortada fiyat anlamında büyük bir karmaşa var.

Sahillerle ilgili gözlemlediğim sıkıntılar bunlar. Umarım sıkıntılar çözüm bulur. Yazdıklarım halledilemeyecek şeyler değil.

SERVİSLER NE KADAR GÜVENİLİR?

İzmir Çiğli’de kreş servisinde unutulan 3 yaşındaki Alperen’in hayatını kaybetmesi, dikkatleri servis taşımacılığına çevirdi. Alperen’in içinde unutulduğu için havasızlıktan can verdiği servisin korsan çıkması “Servisler ne kadar güvenilir?” sorusunu gündeme getirdi.

Bu konu ilimizde de tartışmaya açılınca İl Milli Eğitim Müdürü Sayın Yaşar Demir ile görüştüm.

İl Müdürü Demir, konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı; “İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz öğrenci taşımacılığını ihale ile veriyor. İhaleyi alanlarla noterden sözleşme imzalanıyor. İhalenin ardından taşıma yapan servislerle ilgili bilgiler Maliye, SGK, İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı’na bildiriliyor. Araçların da Karayolları Öğrenci Taşıma Yönetmeliğine uygun araçlar olması gerekiyor. Bizim öğrenci taşımada korsan servisçilik mümkün değil. Bizim haricimizde taşıyan varsa bilemeyiz. Ancak yapılan ihale sonucu bizim bünyemizde taşımacılık yapan servisler de böyle bir şey mümkün değil.”

Açıklamada şu ifade açık kapı bırakıyor. ‘Bizim haricimizde taşıyan varsa bilemeyiz’ cümlesi aslında bir açık kapı bıraktığı düşüncesindeyim. Bakıldığında Sayın İl Müdürümüzün tüm ildeki servisleri takip etmesi mümkün değil. Sadece İl Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde yapılan ihale sonucu görev alan servisler denetim altında…

Burada asıl denetimi veliler yapacak. Korsen servislere fırsat vermeyelim.

Okul servislerindeki donanımın önemi çok büyük. Okul servis araçlarının 2005 ve üzeri modeller olması ve öğrenci taşımacılığı yapan şoförlerin Bartın Belediyesi’nden çalışma ruhsatı ve uygunluk belgesi alması şart. Araç içerisinde emniyet kemeri, 2 boyutlu kameralar, yangın tüpü, kapı sensörü, kapı boşaltma kolu, araç arkasında okul taşıtı ile dur levhasının bulunması gerekiyor.

Sağlık raporu, adli sicil kaydı, ehliyet, sigorta kağıdı, ruhsat ve araç muayene kağıdı fotokopilerinin okullara ve ihaleyi alan firmaya teslim edilmesi şart koşuluyor. Yine servis şoförlerinin her üç ayda bir araç bakımı yapıldığına dair bakım formu alması gerekiyor.

Engelli öğrenci taşımacılığında, okul öncesi ve ilköğretimde rehber öğretmen bulundurma zorunluluğu yer alıyor. Bu uygulama ilimizde şehir içi taşımacılığında uygulanırken, köylerden gelen öğrenci servislerinde uygulanmıyor.

Tüm bu şartları taşıyanlar görev alabiliyor. İşte bu şartların olup olmadığına dikkat edelim. Okula çocuğumuzu kimin götürdüğünü bilelim.

HEPİMİZE ÖNEMLİ BİR GURUR YAŞATTI

İtalya'nın Cascia kentinde gerçekleştirilen Avrupa Birliği Ülkeleri Kadınlar Boks Şampiyonası’nda 51 kg milli boksör Busenaz Çakıroğlu, 81 kg'de Elif Güneri ve +81 kg sporcusu Bartınlı Milli Boksör Şennur Demir rakiplerini yenerek altın madalya kazanan isimler oldu.

Geçtiğimiz günlerde Bartınlı Milli Boksör Şennur Demir’in FB TV'de yayınlanan Batuhan Erkenci’nin sunduğu “Sportif” programına konuk olduğunu gördüm. Programı sonuna kadar takip ettim.

Programda ilk olarak değerlendirmelerde bulunan Fenerbahçeli Milli Boksör Şennur Demir, Türkiye’nin adını duyurduğunu söyledi. Tabii ilimizin adını da duyurdu. Bartın ili böyle bir sporcuya sahip olmaktan gurur duydu.

Bartınlı boksör canlı yayında düşüncelerini şu ifadelerle anlattı; “İtalya'nın Cascia kentinde düzenlenen Avrupa Birliği Ülkeleri Kadınlar Boks Şampiyonası’na 6 sıklette katıldık.

4 madalya kazandık. 3’ü altın bir tanesi gümüş. Bu altın madalyalardan bir tanesi Fenerbahçe Kulübü sporcusu olarak benden geldi. Bu yüzden mutluyuz. Fenerbahçe’nin ve Türkiye’nin adını duyurduğumuz için gururluyuz.

Finalde karşılaştığım rakibimle 2016 yılında Bulgaristan’da ki Avrupa Şampiyonası’nda yarı final maçında karşılaşmıştık. Orada üstün bir performans sergilememe rağmen hakemlerin azizliğine uğradım. Tabii o müsabakada yenildim. Bu yıl yine karşıma rakip olarak çıktı. Çok istiyordum rakibim olmasını. Finalde karşılaştık ve bu sefer onu yendim.”

İfadelerinde ‘Gururluyuz’ demiş. Aynı gurur ve mutluluk bizde de var. Başarılarının devamını diliyoruz.

ŞAP KAMPANYASI ÖNEMLİ

Bartın gündeminin azizliğine uğradı. Malum ilimizi Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ziyaret etti. Sayın Bakanın ziyareti öncesi İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından “Bölgesel Risklerin Azaltılmasına Dayalı Şap Hastalığının Kontrol ve Eradikasyon Projesi” kapsamın da şap aşısı kampanyası başlatıldı.

Daha önce şap hastalığı yönünden arilik kazanmış olan Trakya Bölgesine ek olarak Anadolu'daki illerin tamamının da arîlik kazanması adına Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından, ülkede şap hastalığını yok ederek, ‘arilik statüsü’ kazanmak için ‘Bölgesel Risklerin Kademeli Azaltılmasına Dayalı Şap Hastalığının Kontrolü ve Eradikasyon

Eylem Planı’ hazırlandı.

Bakanlık bu planla önemli bir çalışmaya imza attı.

Hazırlanan plan çerçevesinde halen şap hastalığından aşılı arî durumdaki Trakya'nın 2020 yılında ‘aşısız arî bölge’, Anadolu'nun ise 2020 yılında ‘aşılı arî bölge’, 2023 yılında ‘aşısız arî bölge’ statüsüne kavuşturulması hedefleniyor.

2020 yılına kadar şap bitirilecek.

Şap hastalığı ile mücadelenin en önemli basamağı aşı olarak görünüyor.

Bu amaçla ilimiz tüm belde, köy ve mahallelerinde bulunan 14 bin hayvancılık işletmesinde aşılama yapılıyor.

2016 yılında 100 bini şap aşısı olmak üzere brusella, lsd, çiçek, koyun ve keçilere veba aşıları ile birlikte toplam 158 bin 880 büyükbaş ve küçükbaş hayvan aşılandı.

2017 yılının ilk aşılama döneminde mevcut hayvan varlığının tamamı bu hastalığa karşı aşılandı.

Daha önce aşılanmamış ve bir yaşından küçük büyükbaş hayvanlara Ağustos ayma kadar rapel (tekrar) aşıları da yapıldı.

Ağustos ayından itibaren ise 2. dönem aşılama kampanyası ile hayvanlar ikinci kez aşılanarak salgın ve bulaşıcı hastalıklara karşı dirençli hale getirilecek.

Bu yapılan çalışmalarla ilimizde ve ülkemizde 2020 yılında aşılı arilik çalışmaları bitirilmiş olacak.

Bu verileri bizzat İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Abdulsetter Bayram paylaştı. Aksilik olmazsa 2020’de şap diye bir şey kalmayacak.

KİLİTLİ PARKE TAŞI TESİSİ HABERİMİZ SES GETİRDİ

İl Genel Meclisi Ağustos Ayı Toplantılarının beşinci ve son oturumunda görüşülen 6 madde içerisinde en dikkat çeken konu TOKİ’yi yakından ilgilendiren TOKİ 2 Köprüsü, köprü bağlantı yolu zemin etüt ve yapım projesi oldu.

Komisyona havale edilen konunun Eylül ayı toplantılarında değerlendirilip, karara bağlanması bekleniyor. Yine Kilitli Parke Taşı Tesisi ile ilgili konu da gündemin 22.maddesinde eklendi.

Bu madde de beşinci oturumun en dikkat çeken maddeleri arasında yer aldı. Eğer komisyon uygun görüp Meclis finansal kiralama talebini kabul ederse bankadan borç alınarak tesisi yapılacak.

Bu gelişmeleri bir basın mensubu olarak kamuoyuyla paylaştım. Ancak rahatsız olanlar olduğunu görüyorum.

Haberde belirttiğimiz gibi finansal kiralama diye üstü örtülen madde ile bankadan borç alınacak. Bunu tekrar belirtmek istedim.

Kurulacak olan bu tesis ilimiz için önemli bir yatırım. Önemli bir ihtiyacı karşılayacak.

2017 yılı yatırım programında bu tesisin 1 milyon TL’ye mal olacağını ifade edilmişti.

Yapılan araştırmalar sonucu tesise yeni bölümler de eklenmesi kararlaştırıldı. Böylece tesisin maliyeti 1.5 milyon TL’ye ulaştı.

Bu tesis parke taşının yanında İl Özel İdaresi’nin beton ihtiyacını da karşılayabilecek. Sıcak asfalt yerine kuru betonla yollar yapılabilecek.  Beton yolda devrim yapılacak.

Bu tesisle Bartın’da önemli ilklerin başarılacağını düşünüyorum.

  • Yorumlar 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 5 Mayıs 2013 Ajans Bartın | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0551 120 3535