• BIST 8947.23
  • Altın 2884.746
  • Dolar 34.2259
  • Euro 37.5884
  • Bartın 25 °C
  • Ankara 26 °C
  • Bolu 21 °C
  • Kastamonu 17 °C
  • Zonguldak 25 °C
  • Karabük 24 °C
  • CHP Belediye Meclisinde Fark Attı!
  • “Bu Sonuç Ekonomik Krizin Faturasıdır”
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!
  • CHP Belediye Meclisinde Fark Attı!
  • “Bu Sonuç Ekonomik Krizin Faturasıdır”
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!

Kendi başarı hikayenizi kendiniz yazacaksınız!

Sercan Engin

Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı üzerine çok sayıda üniversitede olan Kariyer Planlama Uygulama ve Araştırma Merkezi geçtiğimiz günlerde Bartın’da da kuruldu.

Bu merkezin önemi bana göre çok büyük. Bu merkez alanında uzman kişilere teslim edilmeli. Çünkü bu merkez hayata atılacak olan gençlere danışmanlık yapacak.

Kendi başarı hikayesini yazacak olan gençlere yol gösterici olacak. Mesleklerinde iş bulmaları, yükselmeleri ve başarılı olmaları için gerekli olan cesaret, güven, inanç ve bilgiyi onlara aşılayacak.

İsterseniz bu merkezle ilgili ayrıntılı bilgi verip, bu merkezi neden köşe konusu seçtiğimi sizlerle paylaşayım.

Bartın Üniversitesi Kariyer Planlama Uygulama ve Araştırma Merkezi (BÜKARMER) öğrencilerin üniversiteye adım attıkları ilk yıldan itibaren kariyer bilincini oluşturarak, bilgi ve yeteneklerini geliştirme ve kariyer planlarını yapma konusunda rehberlik etmek amacıyla kuruldu.

Öğrencilerin kariyer planlamalarına destek olmak amaçlanıyor.

Merkez, öğrencilerin liseden üniversiteye, üniversiteden çalışma yaşamına uyum sağlayabilmelerine ve mezuniyet sonrasında kendi niteliklerine uygun işlere yerleşmelerine yardımcı olmayı hedefliyor.

Kazandıkları mesleki bilgi ve beceriler ile bireysel yeteneklerini birleştirerek kendilerini geliştirebilecekleri iş ve kariyer olanakları bulmalarına yardımcı olacak olan bu merkez, mezun olacakları alan ile ilgili sektörü ve iş dünyasını yakından tanımalarını, staj ve iş olanakları hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlayacak.

Üniversite mezunu biri olarak, bu merkezin önemini çok iyi anlıyorum. Çünkü ben de bu merkez gibi faaliyet gösteren 40 dakikalık bir dersin sonunda Ajans Bartın’ı kurmaya karar vermiştim. Yani mesleğimin temelini üniversitede atmıştım.

O nedenle böyle bir merkezin varlığı öğrenciler için bir kazançtır. Şunu da söylemekte yarar var. Yalnız bu merkezin kazancı faydalanmasını bilene…

Kariyer hedeflerinin belirlenmesi ve gerçekleştirilmesi öğrencilerin bu yöndeki talebine de bağlı…

Kariyer merkezinin önemi ortada…

Bu konuyu köşeme taşıma nedenim bu merkezin önemini kendi yaşadıklarımla harmanlayıp, öğrenci kardeşlerimize küçük de olsa bir ışık olabilmek…

Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümünde 2009-2013 yılları arasında eğitim gördüm. Tabii o dönem böyle bir merkez yoktu. Ya da vardı biz bilmiyorduk. Veya aktif değildi…

Ancak üniversitede hocalarımız bizim mesleki anlamda gelişmemizi sağlayacak her türlü teorik ve uygulamalı dersi almamızı sağladılar. Bu derslerin yanı sıra haber ve gazete tasarımı anlamında kendimizi geliştirebilmemiz için bize fakültenin gazetesi, dergisi ve tasarım ofisinde önemli fırsatlar sundular. Onlara minnettarız.

Tabii tüm eğitim faaliyetlerinin yanı sıra mesleklerinde başarılı olan, basın sektöründe aktif çalışan öğrencileri yönlendirebilecek ve fikir sahibi olmalarını sağlayacak kişilerle buluşturdular.

Her hafta 40 dakika farklı farklı isimlerle öğrencileri bir araya getirdiler.

Yani bir nevi kariyer merkezinin görevini üstlendiler.

70-80 kişilik sınıfta bu mesleği icra eden bir elin 5 parmağını geçmez. Bu zor bir meslek… Yani fakülteyi bitiren arkadaşlarımızın çoğu farklı meslek kollarında çalışıyorlar.

Herkes o söyleşilerden kendine bir pay çıkarıp, mesleğini seçti diyebiliriz.

Sonuç olarak ben eğer bugün bu meslekteysem o dönem gerçekleştirilen 40 dakikalık söyleşiler sayesinde...

Bir gün derse Kayseri Basın İlan Kurumu Müdürü misafir olarak katıldı. O ders benim hayatımdaki dönüm noktası oldu. Müdür Bey anlattığı kariyeriyle mesleğin tam içinden gelen biriydi. Bu meslekle ilgili öyle şeyler söyledi ki…

Her şeyi en ince ayrıntısına kadar anlatarak, kendi işimizi yapmamız yönünde tavsiyelerde bulunmuştu.

Bu söyleşinin ardından Ajans Bartın ismini belirleyip, gerekli resmi işlemlerin ardından 5 Mayıs 2013 tarihinde yayın hayatına başladım.

Allah’a hamd olsun ki eğilmeden bükülmeden aynı çizgimizde yayın hayatımızı sürdürüyoruz.

Konumuza dönecek olursak belki benim gibi genç bir öğrenci kardeşimizin bu merkezin çalışmalarıyla mesleğinde iş bulmasına veya kendi iş yerini açmasına vesile olunabilir.

Ben inanıyorum ki bu merkez Bartın’da önemli işler başaracaktır. Ancak bu bir ekiple ve vizyonla oluyor.

Peki bu merkez ne yapmalı?

Bu merkez öğrencilere özel, kamu kurum ve kuruluşlarının yönetici ve temsilcileri ile bir araya gelme olanağı sağlamalı.

Mesleğinde başarılı olmuş kişiler, öğrencilerle buluşturulmalı.

Yine alanda uzmanlığı ve başarıları ile öne çıkan akademisyenler ile bir araya gelme olanağı sağlanmalı.

Yurtiçi ve yurtdışı yüksek lisans ve doktora eğitimi, iş ve staj imkanları hakkında bilgilendirme yapılmalı.

Kişisel gelişim eğitimleri ve seminerler ile bireysel beceri ve yeteneklerini geliştirmelerine yardımcı olunmalı.

Kurs, seminer, konferans, kongre, sempozyum, eğitim ve benzeri faaliyetlerin düzenlenmesi çok önemli…

Bartın Üniversitesi’nden mezun olup, mesleğinde başarı elde eden mezunlarla öğrencileri bir araya getirecek toplantılar düzenlenmeli. Kariyer günleri ve kariyer fuarları yapılmalı.

Böylece öğrencilerin iş yaşamı ve kariyer seçenekleri hakkında daha fazla bilgi edinmelerine katkı sağlanacaktır. Mezunların öğrencilere tecrübelerini anlatması daha da etkili olacaktır.

Bir diğer husus da öğrencileri büyük sıkıntıya sokan staj meselesi…

Bu merkez, öncelikle kamu ile özel kurum ve kuruluşlarla işbirliğini geliştirerek üniversite öğrencilerinin staj yapabilecekleri kurum sayısını artırmayı ve öğrencilerin staj yapabilecekleri kurumlarla bağlantılar kurmalarını sağlamalı.

Çünkü staj çok önemli. Çoğu öğrenci staj yaptığı kurumda veya iş yerinde işine devam etme imkanı elde ediyor. Bunun yanı sıra stajda mesleki tecrübe ve birikim kazanıyor. O birikimler tüm meslek hayatında ona ışık oluyor.

Gördüğünüz gibi bu merkezler çalışmak isteyen, kendini geliştirmek isteyen, alanında uzman olmak isteyen bir üniversite öğrencisi için büyük önem arz ediyor.

Benim naçizane tavsiyem merkezde kim veya kimler görevliyse öğrencilerin mesleğinde başarılı olmuş kişilerle buluşturulması, onların tecrübelerinden gençlerin faydalanması için bir imkan sunulmasıdır.

Ben inanıyorum ki Bartın Üniversitesi kurulmuş olan bu merkezle alanında başarılı olacak kişiler yetiştirecektir.

Gençler bu merkezin yönlendirmesiyle kendi başarı hikayelerini kendileri yazacaklar.

  • Yorumlar 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 5 Mayıs 2013 Ajans Bartın | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0551 120 3535