Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) tarafından 2016 yılında 32 işletmeye kredi faiz desteği verilmişti.
Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Dr. Faruk Özlü tarafından 8 Aralık 2016 tarihinde yapılan KOSGEB’e üye 15 bin KOBİ’ye ilk 12 ay geri ödemesiz toplam 3 yıl vadeli 50.000 TL kredi sağlanacağına yönelik açıklamaları akabinde çalışmalar hızla başlatılmış ve 19-22 Aralık tarihleri arası da başvurular alınmıştı.
KOBİ’lerin KOSGEB sıfır faizli işletme kredisi faiz desteğinden daha yaygın ve adil şekilde yararlanabilmesinin sağlanması amacıyla TUİK verilerine göre ildeki işletme sayısı esas alınarak il kotaları belirlendi. Belirlenen kotalara göre Bartın’a 32 işletme düştü.
Başvuru yapan 960 işletmeden 32’sine verilen kredi faiz desteğinin hangi işletmelere verildiği açıklanmamıştı. Herhangi işletme isminin açıklanmaması Bartın kamuoyunda uzun süre tartışmalara neden olmuş, gündem oluşturmuştu. Bu bilgileri daha önce de sizlerle paylaşmıştım.
Tabii 2017 yılında da bu 2.kredi faiz desteğinin açıklanmasının ardından “50 bin TL faizsiz krediyi kimler aldı?” başlığıyla yazdığım köşe yazısında 2016 yılı ve 2017 yılı kredi desteğini hangi firmaların aldığının neden açıklanmadığını yetkililere sormuştum.
2017 yılı kredi faiz desteği ile ilgili basın mensuplarıyla bir araya gelen KOSGEB İl Müdürü Abdurrahman Usta, “50 bin TL faizsiz krediyi kimler aldı?” başlıklı yazıma cevap verdi.
Kesinlikle bir müdahalenin söz konusu olmadığını belirten Usta, aynen şu ifadeleri kullandı; “2016 yılında ki 32 işletme belirlenirken de şeffaf olduk. 2017 yılında da aynı şekilde. Ne 2016 Aralık ayında ne de 2017 yılında bizim müdahalemiz söz konusu değil. Bunun değerlendirmesi tamamen merkezidir. Başvuruları sistem üzerinden başkanlık aldı. Çıkan işletmelere direkt başkanlık SMS ve mail yoluyla bilgilendirdi. Bize bir liste gelmedi. Destek alan işletmelerin kimler olduğunu biz bilmiyoruz. Ancak biz onayını yaparken öğrenebiliyoruz. 32 işletme ile ilgili elimde bir liste yok. Kamuoyu emin olabilir. Kesinlikle bir müdahale söz konusu değil. Böyle bir şey mümkün değil.”
32 işletme ile ilgili listenin elinde olmadığını söylemesi üzerine İl Müdürü Usta’ya bir kez daha sordum. ‘Şimdi siz 2016 yılında destekten yararlanan 32 işletmeyi bilmiyorsunuz değil mi” dedim. “Evet bilmiyorum” diye cevap verdi.
Vatandaşların sürekli bize sorduğu tüm konuları Usta’ya sorduk. İl Müdürümüz her şeyin şeffaf olduğunu açık ve net bir şekilde anlatıyor. 2016 yılında desteğin çalışan sayısına göre belirlendiğini söylüyor. Eğer aksi olduğunu iddia eden varsa, çalışan sayılarıyla ilgili sıkıntı olmasına rağmen destekten faydalanan bir işletme olduğunu iddia eden varsa gelsin bakalım diyor.
Anlaşılan o ki destek programı kapsamında başvurulardan tutunda sürecin tamamında KOSGEB Bartın İl Müdürlüğü saf dışı bırakılmış. Her şey sistem üzerinden yapılmış ve sonuçlar kazananlara bildirilmiş. KOSGEB İl Müdürlüğü’ne işletme listeleri gönderilip, alın bilgilendirin denilmemiş.
Direkt sistem üzerinden SMS ve mail gönderilerek, destekten faydalanmaya hak kazananlar bilgilendirilmiş.
Her şeyin sistem üzerinden yapılması bir yönden iyi bir yönden kötü. İl Müdürlükleri konuyla ilgili bilgilendirilirse dahi iyi olacağı kanaatindeyim.
32 işletmenin isminin açıklanmasının kime zararı olur? Açıklansa sizce daha şeffaf olmaz mı?
Tabii süreç boyunca gizli tutulması güzel. Her şeyin sistem üzerinden yapılması ve hiçbir müdahalenin yapılamaması önemli. Şimdi süreç bitti. İşletmeler belli oldu. Krediyi alanlar aldı. Peki neden bu gizlilik? Neden kendi İl Müdürlükleriyle dahi bu bilgiler paylaşılmıyor?
Sayın İl Müdürü Abdurrahman Usta’nın konuyla ilgili açıklamaları önemli. Açıkça süreci anlatıp bilgilendiren Sayın İl Müdürüne teşekkür ediyorum.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.