• BIST 10276.88
  • Altın 2390.367
  • Dolar 32.335
  • Euro 34.7427
  • Bartın 16 °C
  • Ankara 17 °C
  • Bolu 12 °C
  • Kastamonu 13 °C
  • Zonguldak 18 °C
  • Karabük 16 °C
  • CHP Belediye Meclisinde Fark Attı!
  • “Bu Sonuç Ekonomik Krizin Faturasıdır”
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!
  • CHP Belediye Meclisinde Fark Attı!
  • “Bu Sonuç Ekonomik Krizin Faturasıdır”
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!

Nisan ayı kutlamalarla geçti

Sercan Engin

 

Önemli bir ayı geride bıraktık. Nisan ayı kutlamalarla geçti. Bir de bu kutlamaların yanı sıra anayasa değişikliğiyle ilgili referandumu geride bıraktık.

Nisan ayının başlarında Kanserle Savaş Haftası nedeniyle Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından önemli etkinlikler düzenlendi. Kanserle ilgili vatandaşların bilgilendirilmesi amacıyla stantlar kuruldu. Broşürler dağıtıldı. Halk Sağlığı Müdürlüğü üzerine düşen görevi yerine getirdi. Çok önemli bir konuyu halka anlatmaya çalıştı.

1 ile 7 Nisan arasında Kanser Haftası öncesi de şaka günü vardı. 1 Nisan şakaları havada uçuştu.

5 Nisan Avukatlar Gününde Bartın Barosu Cumhuriyet Meydanı’nda Atatürk Anıtına çelenk sundu. Bir de hafta kapsamında basın mensuplarıyla dostluk maçı düzenlendi. Bu Bartın’da avukatlarla Bartın basınının bir araya geldiği ilk etkinlik oldu. Bu etkinliğin gerçekleştirilmesini sağlayan ve önemli günlerinde basın mensuplarıyla olmayı tercih eden Baro Başkanı Ferhat Parlatır’a teşekkür ediyorum.

6 Nisan Öldürülen Gazeteciler Günü ilimizde hatırlanmadı. 6 Nisan’da suikast sonucu Türkiyeli gazeteci Hasan Fehmi yaşamını yitirdi. Bu suikastın ardından Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, 1996 yılında “6 Nisan” tarihini “Öldürülen Gazeteciler Günü” olarak kabul etti. Bu önemli günü maalesef hatırlayan olmadı.

10 Nisan Polis Teşkilatının Kuruluş Günüdür. Kamu düzenini ve vatandaşın canı, malı ve temel hak ve özgürlüklerini korumakla görevli, yasa uygulayıcı bir çeşit kamu görevlisi olarak tanımlanan Polisler için 10-17 Nisan tarihleri kutlama günü olarak belirlendi. Bu önemli günde de İl Emniyet Müdürlüğü tarafından Valilik önünde Atatürk Anıtına çelenk sunularak, Bartın Şehitliği’nde dua edildi.

Her yıl bu özel haftada basın mensuplarıyla dostluk maçı düzenlenirdi. Topluma önemli mesajlar verilir ve basın ile emniyetin duruşu gösterilirdi. Ancak bu yıl İl Emniyet Müdürlüğü böyle bir etkinlik düzenlememeyi tercih etti. Saygı duymak lazım.

15-22 Nisan tarihleri arası Turizm Haftası olarak kutlandı. Bartın’da 41. Turizm Haftası kutlamaları, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen törenle başladı. “Turizm Bilincinin” geliştirilmesi amacıyla Bartın turizmi konulu sunum Şerife Bacı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde gerçekleştirildi. Bartın Kültür Merkezi’nde Küre Dağları Milli Parkının Turizm Potansiyeli hakkında Milli Parklar Bartın Şube Müdürü Ahat Deliorman’ın sunumu ve Yrd. Doç. Dr. Ayhan Karakaş yönetiminde Bartın İli Turizm Potansiyelinin Değerlendirilmesi Sorunlar ve Çözüm Önerileri konulu panel düzenlendi. Bu panellerde ilimizin turizm sorunları ve çözüm önerileri tartışıldı. İlimiz için önemli panellerdi diyebiliriz. 

Bu ay içerisinde kutlanan bizler için en önemli hafta Kutlu Doğum Haftasıydı.

1988'den itibaren Hz. Muhammed'in doğum yıldönümü olan 20 Nisan 571 kutlanıyor. Kutlu Doğum Haftası, Prof. Dr. Süleyman Hayri Bolay'ın teklifi ile Türkiye Diyanet Vakfı tarafından 1989 yılında başlatılan, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından da desteklenerek sadece Türkiye'de resmiyet kazandırılarak her yıl farklı gündem ile Hz. Muhammed'in anlatılmasının amaçlandığı ve doğum gününün miladi takvime göre 20 Nisan kabul edilerek kutlandığı ifade edilen bir etkinlik haftası. Etkinlik son yıllarda 14-20 Nisan tarihleri arasında yapılıyor.

Ancak 2017 yılında tarihlerde Diyanet İşleri Başkanlığı değişikliğe gitti. 16 Nisan’da referandum olması nedeniyle bu önemli haftanın başlangıç tarihini 17 Nisan olarak belirledi. 81 ilde çok güzel etkinliklerle kutlandı. Peygamberimiz anıldı ve insanlara anlatıldı.

Peki bu önemli hafta da Bartın ili ne yaptı?

Hafta öncesi İl Müftüsü Sayın Mahmut Gündüz ilk olarak basın mensuplarına hafta kapsamında düzenlenecek olan etkinliklerle ilgili bilgiler verdi. Hafta boyunca yapılacak olan etkinlikleri tek tek anlattı.

Basından etkinliklerin duyurulması ricasında bulundu.

Bartın İl Müftülüğü geçmiş yıllara nazaran bu önemli haftada ilkleri başardı. Önemli bir ismi Bartın’a getirdi.

Ekranların sevilen yüzü Diyanet İşleri Eski Başkan Yardımcısı Necmettin Nursaçan, Bartın İl Müftülüğü tarafından Bulut Düğün Salonu’nda düzenlenen 'Hz. Peygamber ve Güven Toplumu’ konulu konferansa konuşmacı olarak katıldı.

Tabii buradaki programı öncesi de Amasra ilçesinde Amasra İlçe Müftülüğü ’nün düzenlediği Kutlu Doğum Haftası Etkinliklerine katılarak, burada da Amasralılarla bir araya geldi. Peygamber aşıkları hem Amasra ilçesinde hem de Bartın’da salonlara sığmadı.

Basının etkinliklerin halka duyurulmasında üzerine düşeni yaptığı programa olan ilgiden belliydi.

‘Nursaçan Bartın’a geldi’ deyip kestirip atmamak lazım. Onu getirmek kolay iş değil. Çünkü televizyon programlarından zaten boş vakti yok. Bir de her ilden davetler geldiği de kesin. Hal böyle olunca Nursaçan’ın davetler arasından Bartın’ı seçmesinde önemli bir etken var. O da İl Müftüsü Mahmut Gündüz’dür.  

Nursaçan’ın konferansları dışında gerçekleştirilen etkinliklere de değinelim.

İl Müftülüğü bünyesindeki tüm Kuran Kursları tarafından programlar düzenlendi. Bu programlara İl Müftülüğü tarafından görevlendirmeler yapıldı. İnsanlara Peygamberimiz anlatıldı. Onun sevgisi aşılanmaya çalışıldı.

Yine İl Milli Eğitim Müdürlüğü liderliğinde okullarda etkinlikler gerçekleştirildi. Çocukların ve ülkemizin geleceğinin teminatı olan gençlerin peygamberimizi anlaması için çaba gösterildi. Peygamber Efendimizin güzel ahlakı anlatıldı. Programların birçoğuna katıldım. Gerçekten takdire şayan. Emeği olan herkese teşekkür etmek gerekiyor.

Tabii ilçe ve beldeler de aynı şekilde programlar yapıldı. Tüm ilçelerde ve beldelerde yapılan etkinliklere halkın yoğun katılımı oldu. Sadece bir belde de planlanan bir program aniden iptal edildi.

Kumluca Belediyesi tarafından düzenlenecek olan kutlu doğum etkinlikleri yapılmadı. Bu iptal ile ilgili de hiçbir gerekçe söylenmedi. Bu program neden iptal edildi?

27 Nisan Perşembe günü saat 20.30’da gerçekleştirilecek olan Hafız Ahmet Tayyar’ın Kur’an-ı Kerim Tilaveti okuyacağı, İl Müftüsü Mahmut Gündüz’ün konferans vereceği ve Sedat Uçan’ın da konser vereceği programın neden iptal edildiği merak konusu…

Dolu dolu bir Kutlu Doğum Haftasını geride bıraktık. Peygamberimizin anlatılmasına vesile olan herkes teşekkürün büyüğünü hak etti.

Kutlu Doğumun hemen ardından da bizim içim en önemli gün olan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı her yıl olduğu gibi bu yıl da ülkemizde coşkuyla kutlandı.

Çocukların, velilerin ve öğretmenlerin büyük bir çaba ve heyecanla hazırlandığı bu günde, özel gösteriler sahnelerde yer aldı.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ilimizde olduğu gibi tüm yurtta birçok çocuk tarafından aynı heyecanla karşılandı.

Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedir? Biraz da bunu anlatmaya çalışayım.

23 Nisan 1920 Büyük Millet Meclisi'nin açılış günüdür. Her 23 Nisan günü Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı bütün Dünya çocukları birlikte kutlarlar. Egemenlik yönetme yetkisidir. Ulusal egemenlik; yönetme yetkisinin ulusta olmasıdır. 23 Nisan dünyada kutlanan ilk çocuk bayramıdır. Atatürk'ün Türk çocuklarına armağan ettiği bu bayram şenliklerine yabancı ulusların çocukları da katılır. Atatürk çocuklara çok değer verir, gezilerinde okullara uğrar, ders dinler, sorular sorardı. "Bugünün küçükleri yarının büyükleridir." diyen Atatürk, yönetimin bayram süresince öğrencilere bırakılması geleneğini başlattı. 23 Nisan'da yönetim birimleri seçimle gelen kurullar bir süre çocuklara bırakılır. Bu güzel gelenek her yıl yinelenir. Her 23 Nisan'da bütün Türkiye bir bayram alanı olur. Çocuklar törenlerde konuşmalar yaparlar, şiirler okurlar.

İlimizde de bu önemli gün şanına yakışır şekilde kutlandı. İlk olarak İl Milli Eğitim Müdürü Sayın Yaşar Demir tarafından Atatürk Anıtına çelenk sunuldu. Havanın yağışlı olması sebebiyle kutlama programı Bartın Valiliği tarafından Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Okullarda ise etkinlikler hava durumuna göre haftaya yayıldı. Böylece öğrencilerin etkinlikleri güneşli günlerde bayram havasında gerçekleştirilmesi sağlandı. Havanın güzel olması etkinliklere olan katılımı da artırdı.

Ayın son haftasını da aşı haftası olarak kutlayarak, vatandaşlarda aşı bilincinin oluşmasını sağlamaya çalıştık. 24-30 Nisan Dünya Aşı Haftası nedeniyle TOKİ Aile Sağlığı Merkezi’nde düzenlenen programla "Her Yaşın Bir Aşısı Var-Sağlığa Aşılanın" teması anlatılmaya çalışıldı.

Bir ayın kısa özetini çıkartmaya çalıştık. Anlattığımız tüm günler bizim için önemli. Her bir günün ayrı bir anlamı var.

Ancak dediğim gibi Kutlu Doğum Haftası ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramının bizdeki değeri daha fazla.

Maryıs ayında neler yapacağız? Bu sorunun yanıtını da sizlere aktarıp yazımı sonlandırayım.

Trafik Haftası Mayıs ayının ilk Cumartesi günü

İş Sağlığı ve Güvenliği Haftası 4 - 10 Mayıs

Hıdrellez Kültür ve Bahar Bayramı 6 Mayıs

Danıştay ve İdari yargı Haftası 10 Mayıs

Müzeler Haftası 10 - 16 Mayıs

Engelliler Haftası10 - 16 Mayıs

Hemşirelik Haftası 12 - 18 Mayıs

Dünya Eczacılık Günü 14 Mayıs

Dünya Çiftçiler Günü 14 Mayıs

Hava Şehitlerini Anma Günü 15 Mayıs

Dünya Telekomünikasyon Günü 17 Mayıs

Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı 19 Mayıs

Dünya Sigarasız Günü 31 Mayıs

  • Yorumlar 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 5 Mayıs 2013 Ajans Bartın | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0551 120 3535