9 Eylül 2016'da görev süresi dolan Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sayın Ramazan Kaplan, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılacak olan rektör atamaları öncesi Bartın Üniversitesi Kutlubey-Yazıcılar Kampüsü Tanıtım Gezileri düzenliyor.
İlde görev alan öğrenmenler, il müdürleri, Belediye Meclis Üyeleri, İl Genel Meclis Üyeleri, muhtarlar, hekimler, iş adamları ve Bartın protokolünün tamamına yeni kampüs tanıtılıyor.
Rektör Hocamız Sayın Kaplan, hiç bıkmadan ve bir gün olsun isyan etmeden tüm birimleri, tüm sınıfları her gün tek tek gezdirerek anlatıyor. Tüm tanıtım gezilerine bizzat katılıyor ve misafirlerin en iyi şekilde ağırlanması için elinden geleni yapıyor.
İşte bu iş gönül işi. Bu iş emek işi. Gezdirilen tüm yerlerde Rektör Hocamızın emekleri var. Tabi ki devletimizin gücü sayesinde yapıldı. Ancak bu işe ilimizde öncülük eden Sayın Hocamız oldu. Hatta üniversite girişine yapılan kavşak ve üniversite içerisinden geçen dere ıslahını da bizzat kendi uğraşları sonucu ilimize kazandırdı.
Hal böyle olunca Sayın Hocamız da emeklerini insanlara anlatma gereği duyuyor. Tabi anlayana.
Hizmet bilinci olmasa uğraşmaz, yapılanlar kâfi derdi. O nedenle Prof. Dr. Ramazan Kaplan Bartın Üniversitesi’nde her zaman konuşulacaktır. Verdiği emekler her zaman dile getirilecektir. Kendisine vermiş olduğu hizmetlerden dolayı teşekkür ediyoruz.
Belki bir gün Bartın’a geri döner. Hemen nasıl dönecek diye aklımıza geldi. Rektör olarak dönemeyeceğine göre, başka bir görevde belki Bartın’a hizmet eder.
Tabii bunu önümüzdeki süreç gösterir. Benim ki sadece bir fikir.
GALİBA AYIP ETTİK
Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan, tanıtım gezileri kapsamında son olarak İl Genel Meclisi ve Belediye Meclisi Üyelerini Yazıcılar Kampüsüne davet etti. İl Genel Meclis Üyelerinden tanıtım gezisine Başkan Kenan Dursun’la birlikte İl Genel Meclisi Üyeleri İrfan Ekmekçi, Orhan Çaça, Savaş Buyurman ve Ercan Uyan katıldı. 6 İl Genel Meclis Üyesi katılmadı.
6 Şubat saat 10.00 olarak belirlenen program saat 11.00’da ancak başlayabildi. Rektör hocamız sabahın 10’unda üniversite girişinde basın mensuplarıyla birlikte bekledi. Ancak gelen olmayınca basın mensuplarına üniversitenin diğer yolunu gezdirdi.
Bu hadiseden sonra Sayın Hocamızın moralinin bozulduğunu, şevkinin biraz da olsa kırıldığını fark ettim. Yanlış hissetmiş olabilirim. Ancak eski istekli davranışları olmadığı açıktı.
Öğleden önceki programın ardından öğleden sonra saat 14.00’da da Belediye Meclisi ağırlandı. Sayın Kaplan’ın davetine 25 Belediye Meclis Üyesinden kaçı katıldı dersiniz? Ben söylerken bile tuhaf oluyorum.
Sayın Hocamızın davetine 2 kişi katıldı. Davete Mehmet Sandıklı ve Recep Çömlek icabet etti. Sayın Sandıklı ve Sayın Çömlek’e teşekkür ediyorum. Hiç kimsenin gelmediğini düşünsenize…
Rektör Hoca yine aynı yerleri gezdirerek, üniversiteyi tanıttı. Tanıttı ama acaba neler düşündü? İlin karar organları Bartın Üniversitesi’nin yeni kampüsünü merak etmedi. Her şeyi bir kenara bırakın il protokolünde 7.sırada bulunan bir makamın davetinin bu şekilde geçiştirilmesini hoş karşılamak elde değil. Galiba biz biraz ayıp ettik.
KEŞKE ÖĞRENCİLİĞİME GERİ DÖNSEM
Bartın Üniversitesi’nin Kutlubey Kampüsü Tanıtım Gezilerinin çoğunluğuna katılmaya çalıştım. Gezi sonunda ziyaret eden tüm misafirlerin dediği tek şey; “Keşke öğrenciliğime dönsem.”
Üniversiteyi görme fırsatı olmayan vatandaşlar için elimden geldiğince tüm birimleri kısa kısa anlatmaya çalışacağım.
Yalnız Rektör Hocamızın çok önemli bir sözü var; “Burası milletin mekanıdır. Burası milletin eseridir.” Bu cümleden hareketle üniversitenin kapısı sahibi olan millete her zaman açık. Gidip, görüp, gezmek gerekiyor. Yoldan bakmakla, gezmek çok farklı. Herkesin bu yatırımları yerinde görmesini tavsiye ederim.
Biraz kuruluş süreci ve yapılaşma süreciyle ilgili Rektör Hocamdan aldığım bilgileri sizlerle paylaşayım. Bin 172 dönümlük bir alan üzerine kurulan Kutlubeyyazıcılar Kampüsünün kamulaştırılmasında bin 837 hak sahibiyle birebir görüşüldü. Bu görüşmeler sonucunda 4 milyon 50 bin 888 TL kamulaştırma bedeli ödendi. Şuanda Ağdacı Kampüsü de dahil olmak üzere 86 bin 403 metrekare kapalı alan inşa edilmiş durumda. Açık alan miktarı ise yine Ağdacı Kampüsü dahil olmak üzere 1 milyon 162 bin 781 metrekare. Ağdacı Kampüsü ve Kutlubeyyazıcılar Kampüsünde şuana kadar yapılaşmada 104 milyon TL harcandı. Bartın Üniversitesi’ndeki öğrenci sayısı artık 15 binin üzerinde.
Kampüste öğrenim alanlarından laboratuvarlara, spor alanlarından rekreasyon alanlarına dere ıslahının yapıldığı alanın sağında ve solunda sosyal yaşam alanları ve bisiklet parkurlarından yürüyüş yollarına kadar her şey olacak.
Şuanda Edebiyat Fakültesi, Fen Fakültesi ve Mühendislik Fakültesi burada derslerini işliyor. Eğitim Fakültesi ve Beden Eğitim ve Spor Meslek Yüksek Okulu da ikinci dönem kampüse taşınacak.
Kampüste Merkezi Araştırma Laboratuvarı, Mimar Sinan Dersliği, Mehmet Akif Ersoy Dersliği, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Binası, Edebiyat Fakültesi İdari Binası, Mühendislik Fakültesi İdari Binası 5 bin kişilik ve her öğünde 15 bin kişinin yararlanabileceği yemekhane bulunuyor.
İnşa edilen binalarda bedensel engellilerin kullanımını kolaylaştıracak çalışmalar da yapıldı. Yapılardaki asansörler bina girişleri ve engelli tuvaletleri bu kapsamda projelendirildi. Ayrıca deprem ve yangın durumları için güvenlik tedbirleri de düşünülerek akıllı bina sistemleri uygulandı.
Türkiye’de ilk 3’e girebilecek ve Batı Karadeniz de tek olacak Şehit Ömer Halis Spor Kompleksi de Kutlubeyyazıcılar’da yapılıyor. Bu kompleks 17 spor branşını tek çatı altında toplayacak. 16 bin 777 kapalı alana kurulan BESYO gerek işlevsel gerekse modern bir yapıya sahip olacak. Toplam maliyeti 90 milyon TL’yi aşan yatırımlardan biri olan BESYO spor kompleksi tamamlandığında işlevselliği ve modern yapısıyla göz kamaştıracak. Çok sayıda spor branşına ait salonların yer aldığı spor kompleksinde salonlar her spor dalının bağlı olduğu federasyonun standartlarına uygun olarak düzenlenecek. Binada basketbol, voleybol, hentbol çok amaçlı salonu ile tenis, masa tenisi, korfbol, badminton, fıtness, halk oyunları, step, aerobik, jimnastik, güreş, judo, uzak doğu sporları ve performans ölçüm laboratuvarları da yer alacak.
Şuanda kampüste üniversitenin giriş kapısı inşa ediliyor. Üniversitenin giriş kapısı geleneksel mimari örneğiyle yapılıyor.
Bartın Üniversitesi kütüphanesinde 50 bin kitap buluyor. Ancak yeni yapılacak kütüphane Türkiye’nin sayılı kütüphaneleri arasında olacak. Aynı zamanda halk ta da gerekli şartları sağladığı takdirde kütüphaneden istifade edebilecek.
Merkezi Araştırma Laboratuvarında inşaatlarda kullanılan beton malzemenin depreme dayanıklılığından tutunda üniversite-sanayi işbirliğini güçlendirecek bir sürü deney yapılıyor.
Laboratuvarda öğretim elemanları ileri düzeyde bilimsel çalışmalar yürütüyor. Bölgedeki sanayi kuruluşlarının talepleriyle yapılacak analizlere olanak sağlayan laboratuvarda üniversite-sanayi işbirliğinin güçlendirilmesi hedefleniyor.
Merkezi Araştırma Laboratuvarı bünyesinde mekanik test işlemleri, malzeme karakterizasyon, numune hazırlama ile kalite kontrol, çevre teknolojisi ile gıda teknolojisi laboratuvarı olmak üzere 5 temel laboratuvar yer alıyor.
Kutlubeyyazıcılar kampüsünde bulunan Mimar Sinan Dersliğinde 8 adet 60 kişilik derslik, 6 adet 120 kişilik amfi, 4 adet teknik resim salonu, 3 adet bilgisayar laboratuvarı, 2 adet çalışma salonu, 2 adet sergi alanı, 1 adet öğretim görevlisi dinlenme odası, 1 adet 250 metrekare kafeterya, 2 adet 220 metrekare rekreasyon alanı ve 2 adet 10 kişilik asansör bulunuyor.
Mehmet Akif Ersoy Dersliğinde 17 adet 60 kişilik derslik, 7 adet 80 kişilik derslik, 4 adet 100 kişilik amfi, 2 adet 120 kişilik amfi, 3 adet lisan laboratuvarı, 2 adet sergi alanı, 1 adet öğretim görevlisi dinlenme odası, 1 adet 510 metrekare rekreasyon alanı, 2 adet 160 metrekare rekreasyon alanı, 2 adet 10 kişilik asansör ve bin 731 metrekare kapalı otopark bulunuyor.
Kısacası Yazıcılar Kampüsü bu şekilde. Bu saydığım yerleri tek tek gezdim. Ben de herkes gibi keşke öğrenciliğime geri dönsem dedim.
Bu önemli yatırımların ilimize kazandırılmasındaki emeklerinden dolayı başta hükümet yetkililerine, Valilerimize, Bartın Milletvekilimiz Sayın Yılmaz Tunç’a, Belediye Başkanımız Sayın Cemal Akın’a, özellikle de Rektör Hocamız Sayın Ramazan Kaplan’a teşekkür ediyoruz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.