• BIST 10172.55
  • Altın 2402.551
  • Dolar 32.2602
  • Euro 34.7247
  • Bartın 21 °C
  • Ankara 16 °C
  • Bolu 17 °C
  • Kastamonu 17 °C
  • Zonguldak 20 °C
  • Karabük 19 °C
  • CHP Belediye Meclisinde Fark Attı!
  • “Bu Sonuç Ekonomik Krizin Faturasıdır”
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!
  • CHP Belediye Meclisinde Fark Attı!
  • “Bu Sonuç Ekonomik Krizin Faturasıdır”
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!

Şoförleri biraz düşünmeye sevk edelim

Sercan Engin

 

Geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete’de yayımlanan İçişleri Bakanlığı atama kararlarına göre; 300 mülki idare amiri ve 22 emniyet müdürü yer değiştirdi. “Mülki İdare Amirleri Yaz Kararnamesi” ile İl Emniyet Müdürü İsa Aydoğdu’nun yerine Polis Başmüfettişi Ogün Vural atandı.

Göreve başlar başlamaz Vural’ın etkisi net bir şekilde görülmeye başlandı. Bazı yeni uygulamalar getirdi.

Geldiği günden buyana yaptığı çalışmalara bakılırsa Bartın’a faydalı olacağı açaık. Bartın olarak bunu fırsat bilmeliyiz.

Tabii Sayın Müdürün ilk işi basınla bir araya gelmek oldu. Bir kahvaltı programında il genelinde görev yapan basın mensuplarıyla bir araya geldi.

İl genelinde yapılan çalışmalarla ilgili bilgiler veren Sayın Vural, basın ile uyum içerisinde çalışmalar yapacaklarını belirtti.

Bu çok önemli. Düşüncesinden dolayı Sayın Müdürümüze teşekkür ediyorum.

Hatta ilk göreve geldiğinde asayiş ve trafikle ilgili basında yer alan eksiklikleri not almış. Not almakla da kalmamış çözümü için adımlar atmış. İlimiz basını takip eden ve çözüm üreten bir Müdüre kavuştu.

Motosikletlerle ve abartı egzozlarla ilgili defalarca haber yapılmıştı. Ancak basını dikkate alan birileri olmadığı için hiçbir çalışma yapılmamıştı.

Ancak şimdi öyle değil…

Yeni İl Emniyet Müdürümüz buna son verdi. Basınla ortak çalışacağını söyledi. Hatta basının yardımı olmadan başarının mümkün olmadığını belirtti. Basına değer veren Sayın İl Müdürümüze bir kez daha teşekkür ediyorum.

Biraz da ne gibi çalışmalar yapılmış bunları değerlendireyim. Yeni çalışmalardan söz edelim.

Bartın’da 2 noktada uygulama merkezleri oluşturuldu. Hem Karaçay Amasra istikametine koyulan uygulama noktası hem de Atılım Sanayi önündeki Jandarma ekipleriyle müşterek yapılan uygulama noktası 24 esasına göre çalışıyor.

Burada amaç kaçakları yakalamak. Bu uygulamanın önemli olduğu açık. İl Emniyet Müdürü Sayın Vural hatta bu çalışma için ‘Ben Bartın’da görev yaptığım sürece bu uygulama merkezleri de görev yapacak’ demişti.

Bu açıklama bize Sayın Müdürümüzün de bu çalışmaya ne kadar değer verdiğini gösteriyor.

Bu uygulama merkezlerinde 76 tane yabancı uyruklu kişi yakalandı. Bu kadar kişinin ilimize girişinin önlenmesi yapılan uygulamanın ne kadar yerinde bir çalışma olduğunu gösteriyor.

Sürekli gündeme getirdiğimiz motosikletlerin yarattığı rahatsızlıkla ilgili de çalışma yapılıyor.

23.08.2017 tarihinden buyana 563 adet motosiklet denetlendi. 113 motosiklet sürücüsüne 77 bin 176 TL trafik cezası yazıldı. 13 motosiklet de trafikten men edildi. Yine insanların büyük rahatsızlık duyduğu abartı egzoz bulunan araçlarla ilgili de denetimler yapılıyor. 7 bin 208 araç kontrol edildi. Abartı egzozu bulunan 48 araca 10 bin 184 TL trafik idari para cezası kesildi.

Muayene yaptırılmayan 181 araca 19 bin 570 TL para cezası kesildi. Alkollü araç kullanan 31 sürücünün sürücü belgesine geçici olarak el konuldu.

2017 yılı Ocak ayı içerisinde şehir içinde yapılan denetimlerde ise park ihlalinde bulunan 739 araca 76 bin TL para cezası kesildi.

Tabii trafikte olduğu gibi uyuşturucu ile mücadelede de önemli adımlar atıldı.

Türkiye genelinde eş zamanlı NARKO ilçe, NARKO sokak ve NARKO metruk operasyonları gerçekleştirildi. İlimizde 14.09.2017 tarihinde yapılan NARKO Sokak uygulaması kapsamında 10 ekip ve 90 personelle 608 şahıs sorgulandı. Toplam 2 kişi yakalandı. 67 araç kontrol edildi. 12 araç sürücüsüne 1632 TL para cezası uygulandı. 24 iş yeri de kontrol edildi.

İlçelerimizde de Amasra ilçesinde 15.09.2017 tarihinde yapılan NARKO İlçe uygulamasında 4 ekip 20 personelle 28 araç ve 32 iş yeri kontrol edildi. 96 şahıs sorgulandı. 2 şahsın üzerinden 1.40 gram SKUNK, 1.05 gram esrar ve 2 ekstazi ele geçirilerek, hukuki işlemlere başlandı.

Metruk binalarda yaptığımız uygulamada ise 6 ekip 28 personelle 39 şahıs sorgulandı. 4 iş yeri ve 18 metruk yer kontrol edildi. Ayrıca uyuşturucu madde ticareti yapan şahıslara yönelik 25.08.2017 tarihinden itibaren düzenlenen 4 operasyonda 64 ekstazi, 11.15 gram esrar, 233.40 gram SKUNK ele geçirildi. Yakalanan 10 şahıstan 3’ü tutuklandı.

Yapılan çalışmalar sonucu elde edilen başarı ortada. Bu çalışmalara herkesin destek vermesi şart. Bizler basın mensupları olarak üzerimize ne düşerse yapmaya hazırız.

Bu bilgileri bu kadar net söyleyebiliyorum. Çünkü İl Emniyet Müdürü bu bilgileri bizzat kendisi açıkladı. Bu bilgilere bakıldığında İl Emniyet Müdürlüğü’nde bir hareketlenme olduğu açık.

Yani Müdürümüz çalışmalarıyla bir ivme kazandıracak.

Peki bu cezalar çözüm mü? Neler yapılmalı? Bu soruların yanıtları da bir o kadar önemli. Kahvaltı programında gözlemlediğim kadarıyla İl Müdürü Sayın Vural her şeye hakim. Yapılması gerekenleri belirlemiş gibi görünüyor.

Ceza yazmak çözüm değil. Sürücülere verilecek olan eğitimlerle bu aşılabilir. Eğitimden kastımız tüm şoförleri eğitime alalım demiyoruz. Broşürlerle veya afişlerle anlatılabilir. Etkinlikler düzenlenerek şoförlerin bilinçlendirilmesi sağlanabilir.

Burada şoförün yanlışı yaptığında başına gelebilecekleri anlatmamız gerekiyor. Çoğu şoför başına gelebileceklerden habersiz.

Trafikte hata yapan bir şoförü durdurup, hatasını anlatsak ve yaptığının karşılığında alacağı cezaları söylesek faydalı olur mu? Yani ilk olarak uyaralım. Uyarmaktan kastım anlatmak. Şoförleri biraz düşünmeye sevk edelim.

Ceza yazıp bırakmak çözüm değil. Önemli olan yanlışını ona öğretmektir diye düşünüyorum. Böylece Emniyetin işinin sadece ceza yazmak olmadığını herkese göstermiş oluruz.

Çünkü trafik polisini gören her şoförde ilk akla gelen ceza oluyor. Halbuki hatan yoksa ceza da yok. Ancak düşünce olarak insanlar cezaya odaklanıyor.

Bunu değiştirmek zor olmasa gerek. Polis gören çocuk önceden korkup kaçıyordu. Ancak şimdi bu algı değiştirildi. Okullarda düzenlenen etkinliklerle ve yapılan bilgilendirmelerle bu başarıldı.

Trafikte de bu şoförler için yapılamaz mı? Bu algı değiştirilemez mi?

Şunu da belirtmeden geçemeyeceğim. Görevli polisin insanlara yaklaşımı da çok önemli. Çoğu kez insanları azarlar gibi konuşmalara da şahit oluyoruz.

Bu da bize kurum içerisinde de eğitimlerin yapılması gerektiğini gösteriyor.

İl Emniyet Müdürü Sayın Ogün Vural’ın işi ilimizde çok da zor değil. Asayiş yönünden sıkıntılı bir il değiliz.

Trafik konusunda, uyuşturucu ve FETÖ Terör Örgütü ile mücadelede konusunda yapılacak olan çalışmalar önemli. Sayın Müdürümüze başarılar diliyorum.

Tekrar yukarıda bahsettiğim çalışmaları takdirle karşıladığımı ifade edeyim. Ancak özellikle trafik konusunda uyararak öğretebileceğimiz çok şey olduğunu düşünüyorum.

  • Yorumlar 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 5 Mayıs 2013 Ajans Bartın | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0551 120 3535