İlimizde korona virüsüne yönelik önlemler ardı ardına yürürlüğe girerken, son olarak Hasankadı beldesiyle ilgili karantina kararını hep birlikte yakından takip ettik.
İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi, Bartın Valisi Sayın Sinan Güner başkanlığında iştirakçileriyle birlikte önemli işlere imza attı. Zamanında alınan kararlar ve uygulanan tedbirler bu virüsün ilimizde hızlı bir şekilde yayılmasının önüne geçilmiş oldu.
Tabii burada en büyük teşekkürü Sayın Valimizin yanı sıra Bartın Belediye Başkanı Sayın Cemal Akın’ın da hak ettiğini ifade edelim.
İl genelinde virüsle mücadele konusunda yapılan çalışmalar vatandaşlar tarafından takdirle karşılanıyor.
Cadde ve sokakların temizliği, resmi kurumların ilaçlanması, servislerin, sosyal alanların temizliği eksiksiz yapılıyor.
Yine sağlık çalışanları ve emniyet güçlerini de unutmamak lazım. Büyük bir özveri gösteriyorlar. Emek veren herkese teşekkür ediyoruz.
Bir de “Vefa Sosyal Destek Grubu”nda görev alanların sorumlulukları da ayrı…
Covid-19 tedbirleri kapsamında sokağa çıkmaları kısıtlanan 65 yaş üstü ve kronik rahatsızlığı bulunanların ihtiyaçları Bartın Valiliği koordinesinde oluşturulan ve Bartın Belediyesi'nin de yer aldığı “Vefa Sosyal Destek Grubu” tarafından karşılanıyor.
Allah onlara kolaylıklar versin. Tekrar görev alan herkese bir kez daha teşekkür ediyoruz.
Tabii bu zorlu süreçte Bartın Valisi Sayın Sinan Güner’e önemli bir çağrıda bulunarak, kamuoyundaki bilgi kirliliğine bir son vermesini istemiştim.
Süreç zor. Her kurum yoğun çalışıyor. Ancak “bu yoğunluk arasında da halkın bilgi alması adına gereken yapılmalı” demiştim.
Sayın Valimiz duyarlılığını bir kez daha gösterdi. Halkın doğru bilgi alması adına çok önemli bir yazılı basın açıklaması gerçekleştirdi.
Bilgi kirliği ile ilgili önceki köşe yazımda resmi makamlara vatandaşlar adına sorular sormuştum. Bu sorular gerçekleştirilen yazılı basın açıklamasıyla yanıt bulmuş oldu.
Duyarlılığından ve halkın doğru ve resmi kaynaklardan edinilen açıklamalara ulaşmasını sağlayan Sayın Valimize teşekkür ediyoruz.
Bu köşeden sorduğumuz sorulara verilen yanıtları sizlerle paylaşıyorum.
Bartın Valiliği tarafından yapılan yazılı açıklamada şu ifadeler kullanıldı; “Bütün dünya gibi ülkemiz ve İlimiz, Dünya Sağlık Örgütü tarafından çok tehlikeli olarak nitelendirilen Covid-19 pandemisi ile mücadele etmektedir.
Bu mücadele; Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde belirlediği stratejik çerçeve içinde başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere, İçişleri Bakanlığı, ilgili bütün bakanlıklar ve İllerde Valilikler ve teşkilatı tarafından olağanüstü bir gayretle yürütülmektedir.
Bu stratejik mücadele içinde, bütün kurum ve görevlilere görevler verilmiş, görevlerin nasıl yapılacağı algoritmalarla belirlenmiş; bireysel korunma, yayılmayı önleme, tarama, karantina, tedavi, halkla ilişkiler ayrıntılı olarak belirlenmiştir.
Bu mücadelenin ana stratejisi bulaşmayı azaltmak, sağlık sistemini ayakta tutmaktır. Bunun özünde de hareketliliğin azaltılması, sosyal mesafenin korunması “virüsün bulaşacak insan bulamaması” vardır.
Bu çerçevede yürütülen mücadelede sağlık, kolluk, yerel yönetimler, sosyal hizmetler gibi kurumlara verilen görevlerin, süratle yeterli düzeyde zamanında yerine getirilmesi esastır.
Bir şekilde belirti gösteren hastaların bulunması, izole edilmesi, test tedavi protokollerinin uygulanması, şüpheli vakalarla temasta bulunan kişilerin taranarak tedbir karantinasına alınması da bulaşma oranını düşürmek için uygulanan sağlık stratejileridir.
Vaka varsa bunların bulunması ve tedavi altına alınması, çevresinin izole edilmesi, hatta yaşadığı yerlerin bile izole edilmesi toplum sağlığı için yapılması gereken işlerdir.
Bu tedbirleri olumsuz ve provakatif olarak değerlendirilmemesi; toplumun genel sağlığının korunması için yapılan işler olduğunun anlaşılması gerekir.
Bu stratejinin başarıya ulaşmasında görevli kurumlar dışında toplumun diğer kesimlerine düşen görevler de vardır.
Temel beklenti hepimizin artık çok iyi öğrendiği “Evde kalmak” ve “Sosyal mesafeyi korumaktır.” Dünya Sağlık Örgütü evde kalma süresinin uzamasıyla pandeminin bitmesi arasında doğru orantı olduğunu açıklamıştır.
Kesin vakaların belirlenmesi; belirli aralıklarla yapılacak birden çok testlerin pozitif çıkması, akciğer tomografisi, kan oksijen oranı gibi birden çok parametrenin hep birlikte gerçekleşmesiyle mümkündür. Bu da hastane ortamında 14 güne kadar bazen de geçen bir zaman aralığında belli olmaktadır.
Kesin tanı konulduğunda öncesinde ve sonrasında bilinen ve dünyada kullanılan ilaçlarla tedavisi yapılmaktadır.
Hastanedeki her vaka ve izole edilen her şüpheli aslında toplumdan uzaklaştırılmış, tehlike olmaktan çıkmıştır.
Bu hastalık Türkiye’ye veya Bartın’a özgü bir hastalık değildir. Dünyada milyonlarca insan etkilenmektedir. Bu derecede yaygın bir hastalığın Türkiye’de ve Bartın’da ortaya çıkmayacağını beklemek anlamlı değildir.
İl Umumi Hıfzısshha Meclisi tarafından alınan bütün önleyici tedbir kararları Valilik web sayfası, sosyal medya hesapları, basın duyuruları hatta cami ve belediye hoparlöründen ilan edilerek duyurulmaktadır.
Hasatlığın gelişimine ve sosyal intibaka bakılarak her an yeni kararlar alınmakta, koruma ve önleme amaçlı aktif tedbirler planlanmaktadır.
Hastanelerdeki olası veya kesin vaka sayısının açıklanmasında yetki bilindiği gibi tamamen Sağlık Bakanlığıdır.
Hastanedeki ve izolasyondaki her kişi diğerlerinden arındırılmış kişidir.
Bartın Devlet Hastanesi’nde kuvvetli olası vakalar bulunmakta ve Sağlık Bakanlığı protokollerine göre izlenmektedir.
Çeşm-i Cihan KYK yurdunda şu an (20)kişi karantinada tutulmakta olup bu kişiler şüpheli vakalarla korumasız teması olan veya yurt dışı dönüşü evde karantina emrine uymayan kişilerdir.
Bu kişilerin 14 gün izolasyonları sağlanmakta, ihtiyaçları karşılanmakta, muayene ve testleri yapılmakta ve süre bitiminde çıkarılmaktadır.
Önceki 14 günlük dönemde süresini tamamlamış 21 kişinin yurttan ayrılışı yapılmıştır.
Öğrenci yurdu hastane olmadığından, buradaki kişilerin tedavi altındaki vakalar olması imkansızdır. Önemli olan bulaşmayı önlemek, Avrupa ülkelerinde olduğu hastane veya karantina kapasitelerini hızla tüketmemektir. Bu hastalığın pandemi olması nedeniyle sadece bir ülkede bitmesi bile yeterli olmayıp bütün dünyada tamamen sönmesini beklemek gerekecektir.
Hızlı tarama testleri ülkeye geliş miktarına göre oranlanarak illere dağıtılmış, Bartın’a da bu oranda tekabül eden sayıda gelmiş tarama amaçlı kullanılmaktadır. Bu testler, bireysel başvuruya bağlı olarak isteyen herkese uygulanacak testler değildir. Tıbbi gereklilik halinde tarama maksatlı kullanılır.
Ülkeye yeni kit geldikçe veya ülkemizde üretilmeye başlandıkça oransal olarak İlimize gelmeye devam edecektir.
İlimizde bulunan 2 hastaneden Devlet Hastanesi’nin önüne konteynerler konularak şüpheli vakaların doğrudan acil servisle teması kesilmiştir, bugünden itibaren Devlet Hastanesi pandemi hastanesine dönüştürülerek ayrılacak, Kadın Doğum Hastanesi, Devlet Hastanesi olarak hizmet vermeye devam edecektir.
Temel gıda maddelerindeki stok ve fiyat hareketleri izlenmektedir. Temel gıda ve temizlik maddelerinde ülke düzeyinde yeterli stok olduğu açıklanmıştır. Önümüzdeki günlerin tarımsal üretim için önemli günler ve Ramazan ayının yaklaşmakta olduğunu bilerek planlama yapmaktayız.
Lütfen, biz önerilen bütün tedbirleri yerine getirelim, bireysel veya İl olarak yaptığımız mücadeleye bir katkısı olmayacak tartışmaların içinde olmayalım. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.