• BIST 10336.5
  • Altın 2400.893
  • Dolar 32.2647
  • Euro 34.6857
  • Bartın 8 °C
  • Ankara 7 °C
  • Bolu 6 °C
  • Kastamonu 5 °C
  • Zonguldak 12 °C
  • Karabük 7 °C
  • CHP Belediye Meclisinde Fark Attı!
  • “Bu Sonuç Ekonomik Krizin Faturasıdır”
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!
  • CHP Belediye Meclisinde Fark Attı!
  • “Bu Sonuç Ekonomik Krizin Faturasıdır”
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!

Yeni sistem eğitim göçüne neden olur

Sercan Engin

 

TEOG'un yerine gelen yeni sistemin adı ve detayları geçtiğimiz günlerde belli oldu.

"Veli Tercihine Bağlı Serbest Kayıt Sistemi" adı verilen sistemin temel mantığı, adrese dayalı yerleştirme, isteğe bağlı sınav olarak belirlendi.

İsmi "Eğitim Bölgesi ve Sınavsız Mahalli Yerleştirme Sistemi" olarak açıklanan yeni sistem adrese dayalı yerleştirme öngörüyor.

Bu sisteme göre, öğrenciler adreslerine en yakın 5 okuldan birini seçebilecek. Evlerine yakın okullara yerleştirilen öğrencilerin oranı yüzde 90 civarında olacak.

Belirlenecek nitelikli okullara girmek isteyen 8. sınıf öğrencileri için ise Milli Eğitim Bakanlığı'nca merkezi sınav yapılacak.

Dikkat ederseniz nitelikli okul ifadesini kullandım. Bu Sayın Milli Eğitim Bakanının ifadesi.

İsteğe bağlı yapılacak sınav, sayısal ve sözel olmak üzere iki bölümden oluşacak sınav tek oturumda yapılacak.

 90 dakika sürecek merkezi sınavda 60 soru yer alacak. Sınavda 6, 7 ve 8'inci sınıf müfredatından sorular yer alacak.

Sınava girecek öğrencilerin de sınav sonucuna göre 5 tercih hakkı bulunacak.

Veli isterse evine yakın 5 okuldan birini seçebilecek. Eğer çocuğunun daha kaliteli bir okula gitmesini istiyorsa bu sınavla mümkün olacak.

Muhitimizdeki okulda kapasite 70 kişi, ama 100 başvuru var. Böyle bir durumda da eleme usulü uygulanacak. Bu yapılırken de okul başarı puanını esas alınacak.

Yeni sitemin bazı olumsuzlukları da olacak.

Sistemin açıklanmasının ardından velilerin kaygılı olduğunu gördüm. Sisteme tepki gösteren oldukça fazla…

Öğrenciler imam hatiplere mi yönlendirilecek? Sahte adres kayıtlarında artış olur mu? Konut fiyatlarında artış olur mu? Başvuruların fazla olması durumunda eleme nasıl yapılacak? şeklinde sorular sosyal medyada soruluyor.

Öğrencilerin imam hatiplere yönlendirilmesi olmadığı ifade ediliyor. Ancak şöyle bir sıkıntı var. Velinin istediği okul ikamet ettiği bölgede yoksa ne olacak? Hatta bazı ilçelerde hiç Anadolu Lisesi veya meslek lisesi yok. Bu liselerde okumak isteyen öğrenciler ne olacak? Bunu Bartın için değil, ülke genelinde düşünelim.

Okullara başvuru sayılarının yüksek olacağı düşünüldüğünde evine en yakın Anadolu lisesine yerleşme diye bir şey olmayacak.

Tabii burada sınıf mevcut sayıları da büyük önem arz ediyor. Sayı artacak mı? Sınıflarda öğrenci sayılarını artırmak da eğitimin verimini etkileyecektir.

Önemli bir olumsuz tarafı da sahte ikametgahlar olacaktır. Bu sistem eğitim göçüne neden olacaktır.

Kira ve konut fiyatlarında da artış olacaktır. Nitelikli okul olarak açıklanan okulların çevresinde daireleri bir düşünün…

Seçici okul kavramı neye göre belirlenecek? Hangi okullar seçici okul olacak? Bu sorular velilerin kafasını karıştırıyor.

Bir karmaşa da nitelikli liseye giremeyen öğrenciler, adrese dayalı tercihini nasıl yapacak? Her iki yerleştirme sistemi için başvuruların ve sonuçların açıklanmasının aynı tarihte olacağı söylendi. Nitelikli liselere başvurup yerleşemeyenlerin kayıtlarında nasıl bir yol izleneceği de muallak.

Sınavda sadece 8. sınıf müfredatı mı, 6, 7 ve 8. sınıf müfredatı mı sorulmalıdır konusu, sınavın hedefine uygun olarak tartışılmalı.

 TEOG’da öğrenciler 8.sınıfın müfredatından sorumluydu. Şimdi 6 ve 7 de eklendi. Bu yıl sınava girecek olan öğrencilerin 6 ay gibi kısa bir zamanda 3 yılın derslerine çalışması gerekecek. Bu durum bu yıl sınava girecek olan öğrencilerde bir mağduriyet yaratabilir.

Bu kaygılar yeni modelden kaynaklanıyor. Bu model velileri epey bir yoracağa benziyor.

Ben adrese kayıt sistemi yerine velilerin çocuklarını yine sınava hazırlayacağını düşünüyorum. Çünkü iyi bir liseye gitmenin yolu sınavdan geçiyor.

Sınava girecek olan öğrenci sayısında yüzde 25-30’luk bir düşüş olacağı kanaatindeyim. Yani yine büyük bir çoğunluk sınava girecektir.

Bu yeni sistem sahte ikametgahları, liseler için mahalle göçünü ve köylerden veya ilçelerden ile eğitim göçünü başlatacaktır. İnşallah ifade ettiğimiz olumsuzluklar yaşanmaz. Ülkemizin geleceği olan genç neslin iyi bir eğitim almasına imkan sağlanır.

  • Yorumlar 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 5 Mayıs 2013 Ajans Bartın | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0551 120 3535