• BIST 9883.11
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Bartın 21 °C
  • Ankara 27 °C
  • Bolu 19 °C
  • Kastamonu 23 °C
  • Zonguldak 21 °C
  • Karabük 21 °C
  • CHP Belediye Meclisinde Fark Attı!
  • “Bu Sonuç Ekonomik Krizin Faturasıdır”
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!
  • CHP Belediye Meclisinde Fark Attı!
  • “Bu Sonuç Ekonomik Krizin Faturasıdır”
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!

‘104 milyon liralık tazminatı ödemekten kurtardı’

Ünlü oyuncu Cem Yılmaz’ı sigarayı özendiriyor diye dava eden bilinen İstanbul Teknik Üniversitesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Kural hakkında Bartın Platformu Üyeleri tarafından Amasra Adliyesi’ne suç duyurusunda bulunuldu.
‘104 milyon liralık tazminatı ödemekten kurtardı’

Redevans davasında bilirkişi olan Prof. Dr. Orhan Kural’a suç duyurusu

Bartın Platformu Üyeleri tarafından ünlü oyuncu Cem Yılmaz’ın “Arif V 216”  filmindeki sigara sahneleri nedeniyle dava açan Çevreci profesör’ olarak da bilinen Prof. Dr. Orhan Kural’a, Amasra’da termik santral kuracak şirket ile ilgili davada bilirkişi olarak görev yapması ve şirket lehine sonuçlanan davada imzası bulunması gerekçesiyle Amasra Adliyesi’ne suç duyurusunda bulunuldu. TTK ile şirketin redevans davasında bilirkişi olarak hazırladığı raporla Kural’ın TTK’yı milyonlarca lira zarara uğrattığını belirten Platform Üyeleri, adliye önünde gerçekleştirilen basın açıklamasının ardından Kural hakkında Görevi Kötüye Kullanma ve Gerçeğe Aykırı Bilirkişilik suçlarından yargılanması için dava açtı.

Dikkate almasını bekliyoruz

Bartın Platformu Üyeleri adına konuşma yapan Platform Sözcüsü Prof. Dr. Erdoğan Atmış; “Bugün burada farklı bir amaçla bulunuyoruz. Fakat dün akşam ilahi bir uyarı yaşadık. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi kayıtlarına göre; dün akşam saat 19.02’de merkez üssü Amasra’nın Tarlaağzı Köyü olan 2.9 şiddetinde bir deprem yaşadık. Derinliği sadece 2,1 km. olan bu deprem bu bölgede bulunan deprem fayını bize tekrar hatırlatmıştır. Mevcut maden ocakları ile yapılmak istenen termik santral ve kül barajının bu fayın üzerinde inşa edilmesinin doğuracağı ölümcül riskler hesaplanmış mıdır? Yetkililerin bu ilahi uyarıyı dikkate almasını bekliyoruz” dedi.

Hattat Holding’in bir tanıtım elemanı gibi çalışıyor

TTK’nın zarara uğratıldığını belirten Atmış, konuşmasında devamında şu ifadeleri kullandı; “Termik santrale önce karşı, sonra taraftar oldu Doğu Eroğlu’nun Diken Gazetesi’nde 10.01.2018 tarihinde yer alan “Kural’ın ‘bilirkişilik’ keyfi: Amasra’daki termik santral projesine hayat vermiş” başlığını taşıyan haberine göre; 2015 yılında verdiği demeçte; “Amasra’da termik santral kurulamayacağını, bir tek ağacın bile kesilmemesi gerektiğini” beyan eden Profesör Orhan Kural, daha sonra 2016 Ocak ayında Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nde Hattat Holding sponsorluğunda bir konferans vermiş ve bu konferanstan sonra Hattat Holding’in bir tanıtım elemanı gibi çalışmaya başlamıştı. Prof. Dr. Orhan Kural, bu süre içinde yerel gazetelere termik santralin Amasra’da mutlaka kurulması gerektiği yönünde demeçler vermiş, hatta Hattat Holding’e ait maden kuyusunda “toplu nikah” şovları tertiplemeye kalkmıştı.

Bilirkişi raporu sayesinde yürürlükte kaldı

Üstelik bu “çevreci” profesör, mahkemeye verdiği taraflı bilirkişi raporunda da 12 yıldır taşkömürü üretmesi gerekirken üretmediği için yüklü miktarda tazminat ödemesi gereken Hattat Holding’i devlete ödemesi gereken 104 milyon liralık tazminattan da kurtarmıştı. İlişkide olduğu şirketin rödevans davasında bilirkişilik yaptı Hattat Holding ile Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) arasında yapılmış olan Kömür Rödevansı Sözleşmesinin kömür çıkarmakla ilgili hükümlerini aradan geçen 12 yılda yerine getirmeyen ve halen 1 kilogram kömür çıkarmamış olan Hattat Enerji ve Maden AŞ.’nin, TTK tarafından dava edilmesi üzerine, Zonguldak 2. Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından görevlendirilmiş olan içinde Prof. Orhan Kural’ın da bulunduğu üç kişilik bilirkişi heyeti 23.06.2016 tarihinde mahkemeye sundukları bilirkişi raporuyla Hattat Holding’i devlete 104 milyon liralık tazminatı ödemekten kurtarmakla kalmamış, bu alandaki rödevans hakkını elinde bulunduran Hattat Holding’in aynı yerde yapmayı planladığı 1320 MW’lık Hema Termik Santrali’nin ÇED raporu da, rödevans sözleşmesi de bu bilirkişi raporu sayesinde yürürlükte kaldığı için olumlu sonuçlanmıştır.

Bilirkişi raporları kararda en önemli etken

Yani usulsüz bir şekilde hazırlanmış bilirkişi raporu, termik santralin de önünü açmıştır. Görevi kötüye kullandı ve usulsüz bilirkişilik yaptı Bilindiği üzere mahkemelerce hukuki uyuşmazlığa ilişkin teknik ve uzmanlık gerektiren hususlarda bilirkişi incelemesi yaptırılmaktadır ve her ne kadar hakimler, bilirkişi görüşlerine bağlı olmasalar da konuya ilişkin teknik bilgi gereği bilirkişi raporları kararın ne şekilde verileceği yönünde en önemli etkendir. Bu nedenle bilirkişilerin hazırlayacakları raporun davanın esasına etkisi göz önüne alındığında bilirkişinin raporu hazırlarken objektif ve tarafsız olması en önemli unsurların başında gelmektedir. Zira 6100 sayılı HMK’nın 266 ve devamı maddelerinde bilirkişilik kurumu düzenlenmiş, bilirkişilerin hukuki ve cezai sorumluluklarına yer verilmek suretiyle bilirkişinin görevini nasıl yapması gerektiği ve yapmadığı takdirde cezai anlamda kamu görevlisi statüsünde sayılacağından bahisle 284.maddede 5237 sayılı TCK’ya gönderme yapılmıştır.

Hukuk önünde hesap vermesi gerekiyor

Dolayısıyla bilirkişilerin yaptıkları görev dolayısıyla Türk Ceza Kanunu kapsamında kamu görevlisi sayılacakları ve kamu görevlilerine özgü suçlara ilişkin cezaların kendilerine de uygulanacağı şüphesizdir. Bu kapsamda Prof. Dr. Orhan Kural’ın Görevi Kötüye Kullanma (TCK m.257), Gerçeğe Aykırı Bilirkişilik (TCK m.276) suçlarından yargılanması için suç duyurusunda bulunduk. Yetkilileri göreve çağırıyoruz Bu olayın tek faili Prof. Dr. Orhan Kural değildir. Usulsüz bilirkişi raporu üzerinden çıkar sağlayan Hattat Holding’in de hukuk önünde hesap vermesi gerekmektedir. Bu kapsamda; 1. Zonguldak 2. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde Hattat Holding lehine sonuçlanan davanın, TTK’nın temyiz etmesiyle şu an Bölge İstinaf Mahkemesi’nde devam ettiğini biliyoruz. Bölge İstinaf Mahkemesi’ndeki davada yerel mahkemedeki görülmüş olan dava dosyasındaki bilirkişilerin şirketle ilişkisi sorgulanmalıdır. 2. Amasra B sahası için Hattat Holdig’le TTK arasında 2005 yılında yapılmış olan rödovans sözleşmesi iptal edilmeli ve bu sahadaki kömür çıkarma işini Türkiye Taşkömürü Kurumu üstlenmelidir. 3. Amasra Gömü Köyü’nde yapılmak istenen Hema Termik Santrali ÇED olumlu kararı iptal edilmeli ve Amasra’daki termik santral projesinden vazgeçilmelidir.”

  • Yorumlar 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 5 Mayıs 2013 Ajans Bartın | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0551 120 3535