• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Bartın 19 °C
  • Ankara 20 °C
  • Bolu 16 °C
  • Kastamonu 18 °C
  • Zonguldak 16 °C
  • Karabük 19 °C
  • CHP Belediye Meclisinde Fark Attı!
  • “Bu Sonuç Ekonomik Krizin Faturasıdır”
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!
  • CHP Belediye Meclisinde Fark Attı!
  • “Bu Sonuç Ekonomik Krizin Faturasıdır”
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!

77 projeden 35’i tamamlandı

Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, Bartın Belediyesi 140. Yıl Parkı’nda basın mensuplarıyla biraraya geldi. Akın; Bartın belediyesi tarafından yapılan çalışmalar ve 2017 yılı içerisinde bitirilecek olan projelerle ilgili değerlendirmelerde bulundu.
77 projeden 35’i tamamlandı

Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, Bartın Belediyesi 140. Yıl Parkı’nda kahvaltılı basın toplantısı düzenledi. Yerel ve ulusal basın temsilcilerinin bulunduğu toplantıya Belediye Başkanı Cemal Akın’ın yanı sıra Belediye Başkan Yardımcıları Hasan Arınan ve Erol Demirkoparanoğlu ile MHP İl Başkanı Ercüment Özçelik katıldı. Kahvaltı sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Başkan Akın, Bartın belediyesi tarafından yapılan çalışmalar ve 2017 yılı içerisinde bitirilecek olan projelerle ilgili açıklama yaptı. Önemli sorunların çzöüldüğünü belirten Akın: “Bartın’ın ana meselesi olan su, hava kirliliği ve kanalizasyon sorununu bitirdik. Biz seçim döneminde yola 52 projeyle çıkmıştık. Bu projelerin üstüne 25 proje daha ekledik ve 77 proje hazırladık. Şuana kadar 35 projeyi tamamladık. 13 proje devam ediyor. Başlayacak projelerimiz 14 tane. 15’de başlanmayan projemiz var” şeklinde ifade etti.

30 Ağustos’ta Kent Müzesi bitirilecek

 Başkan Akın, konuşmasında: “Bartın Belediyesi olarak başladığımız ve başlayacağımız projelerimiz var. Başladığımız projelerden bir tanesi Bartın Kent Müzesi’dir. Bartın’da Rüştiye Mektebi ve sonrasında da Bartın Belediye binası olarak kullanılan mülkiyeti belediyemize ait olan bu yerin durumunu biliyorsunuz. Çok kötü bir görünümü var. Bu kötü görünümü ortadan kaldırmak için proje hazırladık. Bu projeyi uygulamaya koyuyoruz. İnşallah çalışalar tamamlandığında güzel olacak. Allah nasip ederse, aksilik olmazsa 30 Ağustos’ta teslim alacağız.  2 milyon 975 bin TL’lik bir proje. Kültürümüze sahip çıkmamız gerektiği düşüncesiyle bu projeyi yapıyoruz” dedi.

Gazhane Parkı Projesinin maliyeti 2,5 milyon

Eski Belediye binasına yapılacak olan Bartın Tarihi Kent Müzesi’ne ağırlık verdiklerini anımsatan Belediye Başkanı Cemal Akın, Gazhane bölgesine yapılacak olan Gazhane Kültür Parkı projesinin bir aksilik çıkmadığı takdirde 29 Ekim 2018 yılında açmayı planladıklarını söyledi. Gazhane Parkı Projesinin 2,5 milyona mal olacağını belirten Akın: “Gazhane Parkı Projemiz de önemli. İhalesi tamamlandı.  Ulaştırma binamızı sanayiye kaldırdık. Gazhane Parkı’nda eski ulaştırmaya ait 6 bin metrekare alanı yıktık.  5 bin metrekarelik alan peyzaj oluyor şuanda başladı çalışmalar. Bartın’ı simgeleyen Şadırvan, Su Terazisi gibi maketler sergilenecek. Şuan Ahmet Güldür maketleri yapıyor. Orada Bartın’ın tarihi evlerinin maketleri de sergileyeceğiz.  Yaz kış vatandaşlarımızın gidebileceği bir alan haline gelecek. 6 bin metrekare alanın 1 milyon 850 bin TL’ye ihalesi oldu. Tahmin ediyorum 700 bin TL’de peyzaj alanı için harcarız işçiliğiyle birlikte. 2,5 milyona mal olacak” şeklinde ifade etti.

Camiden haberi olmayanlar konuşuyor

Yalı Mevkiinde yapılan Yalı Camii’ne yönelik yapılan eleştirilere yanıt veren Başkan Akın: “Yal Mevkiinde camimiz aşılışı Şubat ayı içerisinde olacak. Mimar arkadaşımız bunun çizimini yaptı. Aralardaki camlardan süzme özelliği sayesinde aydınlanacak. Tamamen beton yapımı oldu. Tuğla kullanılmadı. Birkaç yerde var. Bir tane de Ankara Diyanet Camisi bu şekilde. Minaresini de Mescid-i Aksa’daki minareler gibi yaptık. Bu camimizi klişeye benzetenler oldu. Eleştirildi. Camiden haberi olmayanlara ne diyebiliriz? Camiden haberi olmayınca bunu diyecek tabi” dedi.

Eski itfaiye binasında sosyal projeleri uygulayacağız

Eski itfaiye binası ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Başkan Akın: “Eski itfaiye binasını yeniden restore ettik. Güçlendirmesini yaptık. Binanın bir kısmında ihtiyaç sahiplerine elbise dağıtımı yapılacak. Altında bir bölümü yaşam merkezi yapacağız. Cumhuriyet Mahallesi’nde ve Elmalık Mahallesi’nde yaptığımız gibi. Üst kısmının diğer bölümünde sosyal proje yapacağız. 60-65 yaş üzeri vatandaşlarımızdan evinde kendine bakamayan aileler var. O ailelerin bizden istediklerinde hafta bir evlerinin temizliği, elektrik, su gibi bakımlarının yapılması, boya işlerinin yapılması, çamaşırlarının temizliği, gıda temini ve yemek yapımı gibi önemli bir çalışmayı gerçekleştireceğiz. Ön tarafında küçük bir pazar yeri yapacağız. Gelen bayanlar burada satış yapabilecek. Bunu yaparken de Kavaklı’da sağlı ve sollu yolun kenarlarına yaptığımız duvarlar da önemli. Işıklandırmasıyla birlikte yapıyoruz.  Bunu yaparak neyi amaçlıyoruz. Yukarı Çarşı’da oturan bir vatandaş, yürümek istediği zaman havuzun oradan Ordu Yeri Köprüsü’ne kadar yürüyebilsin. Böyle vatandaşlarımız yol üzerinde tarihi yerleri görebilecek. Gerçekten çok tarihi yerlerimiz var. Bu tarihi yerleri canlandırmamız lazım” ifadelerini kullandı.

Hükümet Caddesi’ne 3 heykel koyacağız

Hükümet Caddesi’ne uygulanacak olan projeye büyük önem verdiğini belirten Akın: “Kent Tarihi Müzesi önüne de bir yol yapacağız. Buraya ilk olarak doğalgaz girecek. Daha sonra yol sökülerek bazı su boruları değiştirilecek. Yine kanalizasyonla ilgili çalışmalar yapılacak. Ayrıca buraya 3 tane de heykel konulacak. Birisi bakırcı heykeli olacak. Bir tane de elinde simit satan bir heykel olacak. Son heykel ise ağda satan bir insan heykeli konulacak. İnşallah burayı da bu şekilde yaparak Kemer Köprü, Karakaş Caddesi ve Hamam Sokağı’na kadar olan kısmı da birleştirerek bir bütünlük oluşturacağız” dedi.

Hiç bir müteahhit firmaya borcumuz yok

140. Yıl Parkı’nı değerlendiren Akın: “Burası daha önceden pejmürde bir yerdi. İnsanlar geçemezdi buradan kavga dövüşler olurdu. Çok şükür onların hepsi bitti. Şu anda buranın güvenliği bize ait” şeklinde ifade etti.  Yeni Ulaştırma Müdürlüğü ve eski Ulaştırma Müdürlüğü binasını da değerlendiren Akın, şöyle devam etti: “Yeni ulaştırma binasının 3 bin metrekare kapalı alanı var. Çelik konstrüksiyondan yapılma bir alan. Ulaştırma ve İtfaiye Müdürlüğü’nün hem fiziki alanını bu şekilde yapılması hem de alınan ekipmanlarla beraber 12 Milyon TL’ye mal oldu. Bütün bunları yaparken de hiç bir müteahhit firmaya borcumuz yok” ifadelerini kullandı.

Bartın’ın gelmiş geçmiş en büyük hibeli projesi

Kanalizasyon Arıtma Tesisi ile ilgili de konuşan Akın: “Şu anda arıtma tesisimiz çalışmaya başladı. Bartın’ın gelmiş geçmiş en büyük hibeli projesidir bu. Irmağa artık kanalizasyon akmıyor. Her gün 3 bin ton kanalizasyon Bartın Irmağı’na akarken şu an itibariyle Bartın Irmağı’na artık kanalizasyon akmıyor. Orada 8 tane arkadaşımız görev yapıyor. Bu Bartın için en büyük projelerden bir tanesi oldu. Bununla ilgili tam 6,5 yıl uğraştım” dedi.

3 bin tonluk su deposu yaptık

Yeni yapılan su deposu ile ilgili de konuşan Akın: “Yeni yapılan su deposu 3 bin tonluk. Bartın’da 40 yılda 4 bin 400 tonluk su deposu yapılmış. Bu da bize nasip oldu. Kültür Bakanlığı’na bir proje sunduk. 1 milyon 650 bin TL hibe aldık. Üzerini de biz ekledik ve bu projeyi gerçekleştirdik. İleri de bir su kesintisi yaşandığı zaman Bartın’ı susuz bırakmayacağız. Eskiden su çamur akar ve bazı mahallelere su dört gün gelmezdi. Çok şükür Çayırköyü’nden getirdiğimiz su ile susuzluğa da son verdik. Artık su kesintisi olmuyor ve suyumuz berrak. Her 15 günde bir Halk Sağlığı Laboratuvarları numune alıyor. Hem kavşak suyundan hem de musluk sularından ve çok kullanılan yerlerden alıyorlar. Yurtlar, kahveler hatta tuvaletler gibi. Yine biz de aynı şekilde birçok noktadan alıp tahlil ediyoruz. 4 ayda bir kanun gereği Bakanlığın belirlemiş olduğu Ankara’da bir laboratuvarda yine para vererek sularımızı tahlil ettiriyoruz. Yine bu kapsamda üzerine para vererek siyanüre de baktırıyoruz. Normalde siyanüre bakmıyorlar. Birilerin konuştuğu gibi değil bu işler. Su sağlık anlamında çok önemli. Onun için birileri bir şeyler söylemiş çok da önemli değil. Herkes verilerle konuşacak. Bir çalışma daha yapıyoruz. 14 tondan 20 tona çıkaracağız. O su Bartın’a 30 yıl yetecek su” şeklinde ifade etti.

Kaynarca’ya büyük proje

Kaynarca’ya yapılacak olan proje ile ilgili bilgi veren Akın: “Kaynarca projesi ise 2 ay içerisinde ihale çıkaracağız. Burası iki kısımdan oluşacak. 12 bin metrekare alan içerisinde voleybol, basketbol, tenis, mini golf ve mini futbol sahalarının yanında buz pateni ile kaykay pisti, iki katlı kafesi, önünde süs havuzu platformu olacak. 8 bin metrekaresinde ise bin metrekarelik çocuk oyun alanı, yeşil alanları, yürüyüş alanlarıyla beraber Allah nasip ederse buraya da başlayacağız. İnşallah burası nisan ayında başlarsa 2018 yılının nisan ayında burasını bitiririz” dedi.

Öğrenciler için önemli üst geçit

Hendekyanı Mahallesi’nde bulunan İnönü İlkokulu önüne öğrenciler özel üst geçit yapılacağını söyleyen Akın: “Burada öğrenciler ve insanlar karşıya geçerken kaza geçiriyorlardı. Büyük bir sıkıntı vardı. Üst geçitle ile ilgili çalışmalarımızı yaptık. Projeler bitti. İhale hazırlığı yapılıyor. Tahmin ediyorum ki, 10 – 25 gün içerisinde ihale çıkar. Eylül ayı içerisinde de okulların açılmasına da denk getirmeyi düşünüyoruz. İnşallah asansörlü bir şekilde üst geçidimizi de hayata geçireceğiz.” Aladağı’na piknik alanı! Aladağ bölgesine piknik alanı yapılacağının müjdesini veren Akın, “Aladağ bölgesinde bulunan Çamlık Camisi’nin üstünde bulunan 5 bin metrekarelik alanın temizlettirdik. Orada piknik alanına başlayacağız” şeklinde belirtti.

Belediye binasının arkasında Park Bahçeler sanayiye taşınacak

Belediye binasının arkasında yer alan Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nün sanayi sitesine taşınacağını söyleyen Akın: “Sanayide bir yeri temizlettiriyoruz. Belediye binasının arkasında Park Bahçeler oraya taşınacak. Orayı da Yalı’ya benzer içerisinde kafesi olan kamelyalarını koyduğumuz ırmak kenarında yürünebilecek ve oturulabilecek alanı da 2018 yılına yetiştiririz diye düşünüyorum. Bu çalışmalarda devam ediyor” şeklinde konuştu.

77 proje hazırladık

Bartın’ın önemli sorunlarını çözdüklerini belirten Akın: “Bartın’ın ana meselesi olan su, hava kirliliği ve kanalizasyon sorununu bitirdik. Biz seçim döneminde yola 52 projeyle çıkmıştık. Bu projelerin üstüne 25 proje daha ekledik ve 77 proje hazırladık. Şuana kadar 35 projeyi tamamladık. 13 proje devam ediyor. Başlayacak projelerimiz 14 tane. 15’de başlanmayan projemiz var. Bunların içinde uzun vadeli olan projelerde var. Mesela raylı sistem gibi. Belki bu proje bize yetişmeyecek belki 10 sene sonra olacak ama biz yine de projelerimiz içerisinde koyduk. Engellilerle ilgili Umut Kafeyi yaptık. Bu proje Türkiye çapında büyük bir proje ve bu projeyi büyüteceğiz. Eski mezbahanemize engelli kardeşlerimiz için bir atölye yapmak istiyoruz. 2 sene sonra falan bu projeyi hayata geçirmek istiyoruz. 1/5000’lik imar planının ihalesine çıktık ama maalesef başladığımız halde bitiremedik. Bunun nedeni de Devlet Su İşleri’nden ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nden hala bize olumlu ya da olumsuz bir cevabın gelmemiş olmasıdır. Proje çalışmasını yaptık. Cevap gelirse eğer 6 ay içerisinde bunu tamamlayabilecek durumdayız” dedi.

Aladağ Seyir Terası yerine piknik alanı yapacağız

Yapılamayan projelerle ilgili de açıklama yapan Akın: “Yapamadığımız projelerden bir tanesi de Gazi Ortaokulu’nun karşısına yapmayı planladığımız alt geçit projesi. Bu projeyi yapamamamızın nedeni de Karayollarının kendisinin yapacak olması. Trafik Eğitim Parkını yapmak istediğimiz yer hala Milli Emlak’ta bulunuyor. Bu yeri 4-5 sefer istememize rağmen alamadık. Eğer bu yer verilirse bu projeyi de yapacağız. Kemerköprü ve Yalı’ya asma köprü yapmak istedik. Bu projelerde Irmak Islah Projesine takıldı. Kanunen yapamıyoruz. İnkumu’na yeni giriş yolu yapmak istedik. Ama bu projede maalesef olmadı. Aladağ Seyir Terası yerine piknik alanı yapacağız. Çünkü orada vericiler var ve pek uygun görülmedi. Kadın sığınma evi yapmak istedik. O projeyi de Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yapıyor” şeklinde ifade etti.

Enerji için ülkemiz gerçekten çok para harcıyor

Rüzgar santrali ile ilgili Aladağ bölgesinde yeterli rüzgar olmadığının tespit edildiğini belirten Akın: “Rüzgar enerjisiyle ilgili bir proje yapmak istedik. Ancak Bartın’da bununla ilgili yeterli rüzgar bulamadık. Ölçümler için tam olarak 96 bin TL harcadık. 1 yıl boyunca ölçüm yapıldı. Ölçümde 250 kilovatı geçmedi. Verimli olması için bin kilovat olması lazım. Maalesef Aladağ bölgesinden bu verileri alamadık. Alsaydık bu projeyi de hayata geçirecektik. İnkumu’na rüzgar santrali yapılması yönünde teklifler oldu. Tabi orası İl Özel İdaresi’nin sorumluluk alanına girdiği için ben yönlendirme yaptım. Özel İdare bunu Maliye Bakanlığı’na gönderdi. Ancak Özel İdare’den bu konuda bize bir geri dönüş olmadı. Bu bölgede sadece devletin verilerine göre Amasra’da çok iyi veriler alındığı ifade ediliyor. Amasra’da rüzgar santrali için bir firmaya lisans verildiği ifade edilmişti. İnşallah oraya bir rüzgar santrali yapılır. Çünkü artık dünya güneş ve rüzgar enerjisine geçiyor. Enerji için ülkemiz gerçekten çok para harcıyor” diye konuştu.

Liman kapanırsa 150 kişi işsiz kalır

Bartın Limanı’na Ro-Ro İskelesinin yapılması projesinin verimliliğini kaybettiğini söyleyen Akın: “Ro-Ro İskelesi projesi Bartın’da pek verimli olmadı. Çünkü artık Filyos Limanı hayata geçiyor. Artık bu tarz projeler orada olacak. Aynı zamanda Bartın Limanına çok yüklü gemiler giremiyor. Limanın derinliği 10 çıkarıldığında ise teknik uzmanlar limanın yıkılabileceğini ifade ediyor. Bunun için biz 8 bin ya da 10 bin tonluk bazen de çok nadir olarak 15 bin tonluk gemilerin girmesini sağlıyoruz. Buna rağmen biz ÇED raporlarını hazırladık ve Bakanlığına yeniden sunduk. Limanda ise her zaman bakım ve onarım çalışmaları yapıyoruz. Limanın kapanması gibi bir durum zaten siz konusu değil. Çünkü biz limanın ne kadar kazandığına bakmıyoruz. Bizim için önemli olan orada 150 insanın çalışması. Liman kapanırsa bu insanlar işsiz kalır” dedi.

Başka bir yere taşınması söz konusu değil

Kapalı Pazar Yeri’nin başka bir alana taşınması gerektiği yönünde kendisine yöneltilen soruya da Başkan        Akın: “Kapalı Pazar Yeri’nin başka bir yere taşınması söz konusu değil. Orada altı otopark olacak üstünde de satış yapılacak şekilde yine üstü kapalı ve içinde yürüyen merdivenler olan bir proje yapmak istedim ancak Anıtlar Kurulundan izin alamadım. Bu konuda projemiz hazır Anıtlar Kurulu’ndan izin alabilirsek bu projeyi yapacağız ve o noktayı da rahatlatacağız. Aynı zamanda Galla Pazarı’ndaki kadınların yerde satış yapmasını da engelleyeceğiz” şeklinde ifade etti.  

15 bin doğalgaz abonesi var

Asfaltlama ve doğalgaz çalışmalarıyla ilgili değerlendirmesinde Akın: “Yalı bölgesinde de Nisan ayında sıfır asfaltlama çalışması yapacağız. 2018 yılında da Çatmaca’dan Kemerköprü’ye kadar olan kısımda asfaltlama yapacağız” dedi. Konuşmasının devamında Akın: “Bartın’da da en büyük çalışmalardan bir tanesi de hava kirliliği ile ilgilidir. 2010 yılında Belediye Meclisi’nde karar aldık. Aslında meclisten öncede kendi aramızda tartıştık. Doğalgazın Bartın’a gelip gelmemesiyle ilgili çok büyük tereddüt yaşadık. Çünkü gelmesi demek, 400 kilometre yol demek, 600 kilometre kaldırım demek, 40 milyon nakit para demektir. Yolların parası belediyeye veriliyor diyorlar öyle bir şey yok. Burası büyük bir alan, bu kadar yerden geçiyor biz bunun parasını vereceğiz diyor, geri kalanı siz yapacaksınız. 35 milyon nakit para harcadık. 2 milyonunu geri aldık doğalgazdan. 33 milyon nakit Bartın Belediyesi’nin cebinden para çıktı yollara ve yol ve katkı parasını da almıyoruz. Biliyorsunuz ki daha önceki yönetimlerde alınmıştı. Biz yol ve katkı parasını almıyoruz. Bir daireden biz 2 bin TL para almamız lazım. Almıyoruz zaten milletin üzerinde yük var diyoruz. Almıyoruz. Kendi yağımızda kavruluyoruz. O güce ulaştık demek istiyorum. Çok şükür Bartın’ın yüzde 95’i bitti. Aladağı’nın küçük bir kısmı kaldı. Balamban’ın iki mahallesi kaldı. Kemer köprüden yukarı çarşı ve araları kaldı. Bu sene inşallah bunu bitireceğiz. Yani 2017 içerisinde doğalgazla anlaşmamıza göre bitirmeyi düşünüyoruz. İnşallah Bartın’da hava kirliliği bitmiş olacaktır” dedi.

  • Yorumlar 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 5 Mayıs 2013 Ajans Bartın | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0551 120 3535