• BIST 9774
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Bartın 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • Bolu 17 °C
  • Kastamonu 17 °C
  • Zonguldak 19 °C
  • Karabük 20 °C
  • CHP Belediye Meclisinde Fark Attı!
  • “Bu Sonuç Ekonomik Krizin Faturasıdır”
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!
  • CHP Belediye Meclisinde Fark Attı!
  • “Bu Sonuç Ekonomik Krizin Faturasıdır”
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!

Ahilik Haftası kutlamalarına esnaf ilgi göstermedi

Bartın Valiliği Ticaret İl Müdürlüğü tarafından Ahilik Haftası çerçevesinde ilimizde kutlama programı gerçekleştirildi.
Ahilik Haftası kutlamalarına esnaf ilgi göstermedi

Bartın’da Ahilik Haftası, Bartın Valiliği Ticaret İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen törenle kutlandı. Kutlamalar kapsamında ilk olarak dün Belediye Sosyal Tesislerinde açılış programı düzenlendi. Açılış programında Ticaret İl Müdürlüğü tarafından Belediye Sosyal tesislerinde düzenlenen törende yılın ahisi seçilen esnafa ve başarılı bulunan esnaflara belgeleri teslim edildi. Ahilik ile ilgili salona asılan afişlerde Kırşehir Valiliği ve Kırşehir Belediyesi logosunun olması tepkilere neden oldu. Törene Vali Nusret Dirim, CHP Milletvekili M. Rıza Yalçınkaya, Belediye Başkanı Cemal Akın ve daire amirleri katılım sağlarken esnaflar ilgi göstermedi.

Ahilik Aşı ikram edildi

Açılış konuşmalarıyla başlayan programda ahilik konulu sinevizyon gösterimi gerçekleştirildi. Yoğun ilginin olduğu programda İlin Ahisi, İlin Kalfası ve İlin Çırağına ödülleri taktim edildi. İlimiz esnaf ve sanatkarlarının arşivlerinden derlenen fotoğraflardan oluşan ‘Geçmişten Günümüze Bartınlı Esnaf ve Sanatkarlar’ adlı fotoğraf sergisinin açılışı gerçekleştirildi. Halk oyunları gösterisinin akabinde de Bartın Belediyesi tarafından Ahilik Aşı ikram edildi.

Herkese teşekkür ediyorum

Törende ilk olarak konuşma yapan Bartın Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Sinan Amasralı; “Ahilik kelime olarak kardeş, eli açık konuksever ve yiğit anlamına gelmektedir. Ahilik Teşkilatı ise Türkler arasında gelişip yaygınlaşan sanata ve ticarete dayanışma ve yardımlaşmayı esas alan bir kurumdur. Kardeş, arkadaş, yaren, dost, yiğit anlamına gelen ahilik hem sosyal, hem de kültürel yapılara ait bir terim olarak, birbirini seven, birbirine saygı duyan, yardım eden, fakiri gözeten, yoksulu barındıran, işi kutsal, çalışmayı itibar sayan, din ve ahlak kurallarına sıkı sıkıya bağlı Esnaf ve Sanatkarların Teşkilatı manasına gelmektedir. Ahilik Kültürü’nün taşıdığı evrensel değerler bugün tüm insanlığın ortak arayışını oluşturmaktadır. Bu kutlu mirasa sahip çıkmak ve onun taşıdığı evrensel değerleri yaşayıp yaygınlaştırmak amacıyla hazırlanan etkinliğimize katılımlarınızdan dolayı herkese teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.  

Ticaret ve ahlâkı buluşturan bir hayat felsefesi

Oda Başkanı Amasralı’nın konuşmasının akabinde kürsüye gelen Ticaret İl Müdürü Serpil Düzlü; “Bir toplumdaki birlik ve dayanışmanın sağlanması, müşterek değerlerin korunması ile mümkündür. Dünyada benzeri bulunmayan bir kültür ve medeniyet hazinesi olan ahilik, bu değerlerimizden biridir. 13. yüzyılda Anadolu'da temelleri atılan ahilik, ticaret ve ahlâkı buluşturan bir hayat felsefesidir. Ahilik anlayışının temelinde insan vardır. ‘Hakk'a hizmet, halka hizmet’ anlayışıyla hem dünyevi hem de uhrevi bir sistem oluşturan Ahiler, helal kazancı, alın terini, dayanışmayı, kul hakkını, ahlâkı, kanaatkârlığı, çalışmayı, üretmeyi ve böylelikle Allah'ın rızasını kazanmayı esas almışlardır. Çalışmak ve üretmek, alın teri ile kazanmak ahilikte bir ahlâk kuralıdır” dedi.

Ahilik teşkilatı ticaret hayatımıza katkı sağlar

Yüzlü, konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı; “Bunun için herkesin mutlaka bir mesleği ve işi olmalıdır. Kendinden önce başkalarını düşünmek ve kollamak, hak ettiğinden fazlasını istememek, kanaat ve tevazu ölçüleri içerisinde ‘hırs’ ve ‘tama’dan uzaklaşmak, kendi yeteneğine uygun bir işle meşgul olmak, ahiliğin mutlaka uyulması şart olan ahlâk kaideleridir. Günümüz sosyal ve ticari hayatını düzenleyen birçok kural ahilik kültüründen izler taşımaktadır. Meslekî örgütlenmeler, tüketici hakları, ürün ve hizmet standartları, çıraklık sistemi, ustalık belgesi gibi uygulamalar, Ahilik teşkilatının ticaret hayatımıza yaptığı katkılardan bazılarıdır.

Toplumların modeli olacak

Atalarımız tarafından yüzyıllar boyunca emsalsiz bir şekilde yaşanan ve yaşatılan bu sistemi, tarihî görevini gerçekleştirmiş bir yapı olarak görmek büyük bir yanılgıdır. Bugün kalkınmış birçok ülkede Ahilik prensiplerinin izlerini görmekteyiz. Günümüzde toplam kalite, müşteri memnuniyeti, tüketicinin korunması, standart üretim gibi kavramların önemi yeni yeni anlaşılmaya başlanmıştır. Ahiliğin ahlâk ve çalışmaya ait prensipleri, dünyamızda ilerleyen toplumların modeli olacaktır.

Gelecek nesillere aktarılmalı

Bugün bize düşen, Ahilik ilke ve değerlerini anlayarak yeniden yaşama geçirmek ve gelecek nesillere bu kültürün en doğru şekilde aktarılmasını sağlamaktır. Bu sorumluluğun bilinciyle Gümrük ve Ticaret Bakanlığımız koordinasyonunda her yıl düzenlediğimiz Ahilik Haftası kutlamalarının bu amaca hizmet etmesini diliyor, programın hazırlanmasına katkıda bulunan tüm kurum ve kuruluşlarımıza, emeği geçen dostlarımıza teşekkürlerimi sunuyorum.”

Çok anlamlı buluyorum

Son olarak kürsüye gelen Vali Nusret Dirim ise; “Ahilik Haftası nedeniyle düzenlenen programda birlikteyiz. Ahilik kökünü toplumumuzdan alan milli bir yaşama ve ticaret biçimi olarak ifade edilebilir. Bugün dünyaya hakim ekonomik anlayışların ne verdiğini hepimiz hep birlikte görüyoruz. Temelinde insanın sömürülmesi olan kapitalizmin maalesef dünyaya acı ızdırap ve gözyaşından başka bir şey veremiyor. Bizim geçmişimizde medeniyetimizin ortaya koyduğu ticaret anlayışın temelinde paylaşma var. Aç gözlülüğü ve hırsı tamamen ortadan kaldırmayı hedefleyen ve insanı yücelten bu önemli anlayışı bugün de dünyaya anlatmamız son derece önemli. Bu anlamda ahilik haftası münasebetiyle ülke genelinde bu tür etkinliklerin yapılmasını çok anlamlı buluyorum. Günümüzde bu güzel anlayışın temsilcilerinin olmasını memnuniyetle karşılıyorum. Bu programın hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Esnafımıza hayırlı ve bol kazançlar diliyorum” dedi.

İlin Ahisi, Kalfası ve Çırağı ödüllendirildi

Yapılan konuşmaların akabinde İlin Ahisi seçilen Demirci Ustası Turhan Köseoğlu’na ödülünü Vali Nusret Dirim, Ahilik Haftası Kutlamaları Ödül Yönergesi çerçevesinde İl Kutlama Komitesi tarafından İlin Kalfası seçilen Hakan Nalbant’a ödülünü Milletvekili Muhammet Rıza Yalçınkaya ve yine İl Komitesi tarafından İlin Çırağı seçilen Ferdi Güney’e ödülünü Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın taktim etti.

Araştırmacı Yazar Asma’ya da ödül verildi

ilimiz esnaf ve sanatkarlarının arşivlerinden derlenen fotoğraflardan oluşan ‘Geçmişten Günümüze Bartınlı Esnaf ve Sanatkarlar’ adlı fotoğraf sergisine vermiş olduğu katkılardan dolayı Araştırmacı Yazar Çetin Asma’ya da ödül verildi. Araştırmacı Yazar Asma’ya ödülünü Vali Nusret Dirim taktim etti. Ödül törenin ardından Geçmişten Günümüze Bartınlı Esnaf ve Sanatkarlar’ adlı fotoğraf sergisinin açılışı gerçekleştirildi. Halk oyunları gösterisinin akabinde de Bartın Belediyesi tarafından Ahilik Aşı ikram edildi.

Esnaflar ilgi göstermedi

Törene Bartın Valisi Nusret Dirimi, CHP Bartın Milletvekili Muhammet Rıza Yalçınkaya, Belediye Başkanı Cemal Akın, Emniyet Müdürü Ogün Vural, Jandarma Komutanı Yavuz Selim Kapancı, Bartın İl Ticaret Müdürü Serpil Yüzlü, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İbrahim Kayış, İl Müftüsü Mahmut Gündüz, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Mahmut Şahin, Organize Sanayi Bölge Müdürü Oğuzhan Kasapoğlu, KOSGEB İl Müdürü Abdurrahman Usta, Türkiye Çalışma Ve İş Kurumu İl Müdürü Adnan Aslan, Sosyal Güvenlik İl Müdürü Ekrem Öztekneci, Defterdar Önder Özdemir, İl Milli Eğitim Müdürü Yaşar Demir, İl Sağlık Müdürü Dr. Dursun Koç, Ticaret Ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Halil Balık, Bartın Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Sinan Amasralı, Bartın Madeni Eşya Sanatkârları Odası Başkanı Yılmaz Akdeniz ile az sayıda esnaf ve sanatkarlar katıldı.

Huzurevi ziyaret edilecek

Ahilik Haftası Kutlama Programı çerçevesinde 20 Eylül Çarşamba günü saat.30’da Bartın 75.Yıl Huzurevi’ne ziyaret gerçekleştirilecek. Ziyarette huzurevinde kalan yaşlılarımıza Mesleki Eğitim Merkezi öğrencileri tarafından kuaförlük hizmeti verilecek. Yine program kapsamında 20 Eylül Cuma günü ikindi namazına müteakip Aşağı Camii’de(Şadırvan Camii) ebediyete intikal etmiş esnaf ve sanatkarlar için Kur’an’ı Kerim Tilaveti okunacak.

  • Yorumlar 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 5 Mayıs 2013 Ajans Bartın | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0551 120 3535