• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Bartın 18 °C
  • Ankara 17 °C
  • Bolu 12 °C
  • Kastamonu 13 °C
  • Zonguldak 13 °C
  • Karabük 16 °C
  • CHP Belediye Meclisinde Fark Attı!
  • “Bu Sonuç Ekonomik Krizin Faturasıdır”
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!
  • CHP Belediye Meclisinde Fark Attı!
  • “Bu Sonuç Ekonomik Krizin Faturasıdır”
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!

Asfalt yerine beton yol dönemi başlıyor

Beton yolların, asfalta göre yüzde 35 daha ucuz,daha uzun ömürlü olduğunu keşfeden bazı iller asfalt yerine beton yol uygulamasına geçiyor. Bartın İl Özel İdaresi de bu kapsamda ulaşım kalitesini arttırmaya yönelik çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.
Asfalt yerine beton yol dönemi başlıyor

Türkiye asfalt yerine beton yollara geçiyor. Çünkü hem daha ucuz hem de daha uzun ömürlü. Ağır taşıtların geçtiği yollarda ABD’de yüzde 90’a, Belçika-Hollanda’da yüzde 50’lere ulaşan 'beton yol' uygulamaları Türkiye’de de gün geçtikçe artıyor. Beton yolların, asfalta göre yüzde 35 daha ucuz, 2 kat daha uzun ömürlü olduğunu keşfeden bazı belediyeler ve İl Özel İdareleri de asfalt yerine beton yol uygulamasına geçiyor. Bartın İl Özel İdaresi de bu kapsamda ulaşım kalitesini arttırmaya yönelik çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Köy içlerini çamurdan ve tozdan temizlemek için kurulan Kilitli Parke Taşı ve Beton Üretim Tesisinde üretime başlandı. Akçamesçit Köyü’nde bulunan İl Özel İdaresi Topalali Şantiyesinde kurulumu tamamlanan tesisin deneme üretimi başarıyla sonuçlandı. Yeni dönemde yerli ve mili kaynaklarla köylerin ana gurup yollarında ve mahalle içlerinde yapılacak olan çalışmalarla ekonomiye katkı sağlanarak, 30 yıl bozulmayacak standardı yüksek beton yollar vatandaşların hizmetine sunulacak.

Gerekli araştırmalar yapıldı

2017 Çalışma ve Yatırım Programında ve yer alan fakat Stratejik Planda yer almayan Kilit Parke Taşı Üretim Tesisi Yapımı 2014-2018 yıllarını kapsayan stratejik plana geçtiğimiz aylarda yapılan İl Genel Meclis Toplantılarında dahil edildi. Tesisi projesinin plana dahil edilmesinin ardından hemen araştırma çalışmalarına başlandı. Tesis için beton parke makinası imalatı yapan firmaların fabrikalarında incelemeler yapıldı. İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı Metin Çetin, Ankara sanayi bölgesinde beton parke makinası imalatı yapan fabrikada üretim aşamalarını uygulamalı olarak gözlemledi. İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İbrahim Kayış ve İl Genel Meclis Başkanı Kenan Dursun’un da büyük önem verdiği proje için yapılan araştırmaların ardından gerekli çalışmalara başlandı.

Tesisi BARÖZ yönetecek

Tesisin yönetilebilmesi adına şirket kuruldu. İl Genel Meclisi Ocak Ayı Toplantılarının Dördüncü Birleşiminde şirketi bulunmayan Bartın İl Özel İdaresi’nin BARÖZ Yatırım ve Hizmet İşletmeleri AŞ. adında şirket kurulması için ilk adım atıldı. 696 sayılı KHK ile taşerona verilen kadro hakkı verilmesiyle Belediyelere ve İl Özel İdarelerine zorunlu hale gelen şirket kurma zorunluluğu yerine getirilmiş oldu. Taşeron işçiler için kurulan bu şirkete Bartın İl Özel İdaresi’nin gelir getiren tüm tesisleri ve yerleri de bağlandı. Kilitli Parke Taşı ve Beton Üretim Tesisinin de bu şirket vasıtasıyla yönetileceği belirtildi.

Çalışmalar kısa sürede tamamlandı

Şirketin de kurulmasıyla çalışmalara hız veren Bartın İl Özel İdaresi kısa sürede tesisi tamamlayarak üretime başladı. Kurulumu tamamlanan tesisin deneme üretimi de başarıyla sonuçlandı.

12 yılda yüzde 85 asfalt oranına ulaşıldı

Tesisin önemine değinen İl Genel Meclis Başkanı Kenan Dursun, şu ifadeleri kullandı; “12 yıl öncesine bakıldığında birçok sorunla yüz yüze bırakılan Bartın'ın en önemli sorunlarından birinin de kırsalda bulunan 2000 km’lik yol ağıydı. Bu ağın sadece yüzde 23’ü asfaltlanabilmişti. Bu durum aslında 85 yıllık tüm yönetimleri sorgulayacak önemli bir kayıt ve envanterdir. 2005 yılından bugüne bu alandaki eksikliğin giderilmesi için hükümetimizin yerel yönetimlerde gerçekleştirdiği reform ile İl Özel İdarelerine ve İl Genel Meclislerine verdiği yetkilerle Bartın'da gece gündüz çalışmalar yapılmıştı. Bu çalışmalarla 12 yılda yüzde 85 asfalt oranına ulaşıldı. 12 yıllık gayretli ve sistemli bir çalışma ile bu alanda geçmiş tüm yönetimlerin 4 katı hizmet ürettik. İl Özel İdaresinin kendi bünyesinde oluşturduğu beton santrali ve parke üretim tesisiyle grup köy yollarında uygulanacak kuru beton sistemiyle 30 yıl bozulmayan ve sıcak asfalttan çok daha ekonomik olan beton yol çalışmalarını bu sene ilk defa Bartın'da hayata geçiriyoruz.

40 kilometre yol yapılabilecek kilitli parke taşını üreteceğiz

İl Özel İdaresi olarak kendimiz nasıl sıcak asfaltımızı üretiyorsak, artık kendi parke taşımızı da üreteceğiz. Köylerimizin ana hatları dışında mahalle aralarında yapılabilecek yolları kilitli parke taşı ile yapacağız. Bartın Özel İdaresi köy ana grup yollarında da beton uygulamasına geçerek yine bir ilke imza atacak. 2018 yılı programlarımızı Kilitli Parke Taşı ve Beton Üretim Tesisine güvenerek yaptık. 64 bin metrekare kilitli parke taşının üretimini ve yapımını programımıza koyduk. Tabii bu da yetmeyecek. Kilometreye vurduğunuzda biz 40 kilometre yol yapılabilecek kilitli parke taşını üreteceğiz.

Haydi bismillah

Tabii gelinen süreçte tesis tamamlandı. Özel İdaremizin Topalali Şantiyesine kurmuş olduğumuz beton santralimizin tamamlanmasıyla birlikte yapmış olduğumuz deneme üretimi başarıyla sonuçlandı. Yeni dönemde yerli ve mili kaynaklarla köylerimizin ana gurup yollarında yapacağımız bu çalışmamızla mili ekonomimize de katkı sağlayarak 30 yıl bozulmayacak standardı yüksek beton yollarımızı köylerimize kazandırmaya devam edeceğiz. 51 Özel İdare arasında bu çalışmalarıyla bir ilki gerçekleştiren Özel İdaremizi kutluyorum. Yine bu projemizin hayat bulmasında bizlerden desteğini hiç bir zaman esirgemeyen başta Bartın Valimiz Sayın Nusret Dirim’e, Milletvekilimiz Sayın Yılmaz Tunç'a ve meclisimize yürekten teşekkür ediyorum. Durmak yok yola devam.”

  • Yorumlar 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 5 Mayıs 2013 Ajans Bartın | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0551 120 3535