• BIST 9934.09
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Bartın 21 °C
  • Ankara 27 °C
  • Bolu 19 °C
  • Kastamonu 23 °C
  • Zonguldak 21 °C
  • Karabük 21 °C
  • CHP Belediye Meclisinde Fark Attı!
  • “Bu Sonuç Ekonomik Krizin Faturasıdır”
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!
  • CHP Belediye Meclisinde Fark Attı!
  • “Bu Sonuç Ekonomik Krizin Faturasıdır”
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!

“Bolu’nun hakkını bankalara yedirmeyeceğiz”

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, özel ve kamu bankalara ait 146 adet bankamatiğin sözleşmelere ve Belediye Melis Kararına aykırı hizmet verdiğini belirtti.
“Bolu’nun hakkını bankalara yedirmeyeceğiz”

Bolu şehir merkezinde farklı noktalarda bulunan özel ve kamu bankalara ait bankamatikler ile ilgili Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, bugün bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda bankalarla yaşadıkları üç temel problemden bahseden Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, “Bankalar farklı kuruluşlar. Bizden işyeri ruhsatı almadan faaliyet gösteren kuruluşlar. Ancak 3 temel problemimiz var. Daha doğrusu biz bunu problem haline getiriyoruz. Çünkü burada Bolu halkının menfaatleri söz konusu” dedi.

“Bolu halkının hakkını yedirmeyeceğim”

İlk olarak Valilik binası yanında belediyenin kiracısı olarak hizmet veren bankamatiklerin sözleşmeye aykırı hizmet verdiğinden bahseden Özcan, “Bolu belediye sınırları içinde 146 adet bankamatik var. Bunların 13 tanesi Tabaklar Mahallesi’nde Valiliğin arkasında belediyemize ait alanda kiracımız. Bu 146’nın yaklaşık 70’e yakını bankaların önündeki bankamatikler, geri kalanı da kamu alanlarında veya özel alanlara konulan bankamatikler. Ben vatandaşımızın hakkını sonuna kadar savunacağım diyerek yola çıkmıştım. Şimdi bu 13 bankaya Tabaklar Mahallesi’ndeki bankamatiklerin yerini kiralamışız. Sözleşmede de açık olarak şu hükme yer vermişiz: Kiracı bankanın veya bağlı bulunduğu grup şirketleri ile iştirak ettiği şirketler dışında üçüncü şahıslara bankamatikleri devredemeyecekleri gibi kısmen dahi olsa kullanımına sunamaz! Örnek olarak veriyorum; İş Bankası sözleşmeye aykırı olarak bankamatiğini 10 tane bankanın kullanımına sunmuş. Biz dedik ki buna muafa katınız yok. Yazı yazdık bankalara, tüm banka müdürlerini topladık. Dedik ki ben sadece size kiralamışız, benim muafa katım olmadan A bankasına, B bankasına, C bankasına kullandırmazsın. İki tane seçeneklerini var dedim; aksi takdirde sözleşmeyi feshedip bankamatikleri kaldıracağım Ya da ilgili banka gelecek, bize diyecek ki çoklu kullanıma açmak istiyorum deyip, izin alacak ve bizle anlaşacak. O zaman üç lira kira mı veriyorsun, 20 lira verirsin kullandırırım. Burada çok ciddi bir gelir kaybı var Bolu Belediyesi’nin. Bu olay oradaki 13 bankanın bankamatiği ile ilgili. Dolayısıyla Bolu halkının hakkını yedirmeyeceğim. Biz bunlara süre de verdik, gelin oturup anlaşalım ya da sözleşmenin bu maddesindeki açık hükme istinaden bankamatiklerinizin faaliyetlerine son vereceğiz dedik. Bu bizim hakkımız. Benim belediyenin kiracısı olan gariban ayakkabıcım, dükkanın önüne ayakkabı çıkarttı diye işgaliye bedeli alıyorsam, kusura bakmasın bankalarda milyonlarca lira kazanıyorlar, ‘kiraya veremezsin/başkasına kullandırmazsın’ hükmüne rağmen bu şekilde kullanamazlar. Bu parayı Bolu halkı adına istiyoruz” diye konuştu.

“Bankamatik yerleri 2019 yılında meclis kararıyla belirlendi”

Özcan, daha sonra il genelindeki tüm bankamatik noktalarının 2019 yılında Belediye Meclis Kararı ile tespit edildiğini söyledi. Banka şubeleri ve valilik binası yanında bulunan bankamatiklerin dışında farklı noktalarda 46 daha bankamatiğin bulunduğunu anımsatan Özcan, “Peki nerde bu 46 bankamatikler? Mesela Adliye’nin bahçesinde, AVM’nin içinde… Arkadaşlar biz 2019 yılında biz bir karar aldık Belediye Meclisi’nde, bu bizim hakkımız ve yetkimiz. Dedik ki; bankamatik konulan alanları belirledik ve bu alanlar dışında hiçbir yere bankamatik konulamaz dedik. Sen bankalar olarak bu kararı bilmiyorum diyemezsin. 60 günlük dava açma süren vardı, bu süreyi kullanmamışlar. Dolayısıyla artık yerler kesinleşti. Bu 46 bankamatiği ister özelden kiralayın, ister Adliye’den, AVM’den kiralayın, bizim gösterdiğimiz alanlara taşımaları ve bizle yeni sözleşme yapmanız gerekiyor. Bu bankamatikler kullanılacaksa benim belirlediğim yerde kullanılacak. Dolayısıyla bunların faaliyetlerine son vereceğiz diye de söyledik.” ifadelerini kullandı.

“Denizbank hariç tüm bankalar projeye aykırı”

Özcan toplantıda ayrıca Denizbank haricinde tüm bankaların da projeye uygun olmadığını açıkladı. Bununla ilgili gerekli yasal işlemlere başladıklarını belirten Özcan, “Bankaların önündeki bankamatiklerin hiçbirisi projeye uygun değil. Bir tanesi istisna: Denizbank. Denizbank binasını yaparken bize dış cephe tadilatında bulunmuş. Ben bankamatiğimi işletmek istiyorum yasal olarak demiş. Hani bir vatandaş balkonunu kapatınca projeye aykırı diye biz belediye olarak gidip mühürlüyoruz. Burada Denizbank dışında hiçbir bankanın bankamatiği projeye uygun olarak yapılmamış. Bütün bankalara yazı yazdık, derhal tadilat başvurusunda bulunacaksınız dedik. Ve bunlara ruhsata aykırılıktan dolayı ceza da keseceğiz. Biz konuda savunmalarını bekledik. Sadece bir tane bankadan olumsuz yanıt geldi. Israrla 1984 yılına ait bir Danıştay kararından bahsediyor. O tarihten bu yana Belediye Yasası on kez değişmiş. Kısacası bankalar haklı değiller. Ancak kendilerini çok güçlü gördükleri için direniyorlar. Ben bu bankamatiklerden gelir elde etmeyi amaçlıyorum. Bir kısım bankamatiği mühürleyeceğiz. Bundan dolayı bazı vatandaşlarımız mağdur olacaklar. Ama dediğim gibi ben bu bankaların ödemesi gerektiği halde ödemediği paraları belediyeye kazandırmak istiyorum. Az rakamlardan da bahsetmiyorum. 146 bankamatikten hak talebimiz var Bolu Belediyesi olarak. Bunu da Bolu halkı adına istiyoruz. Dolayısıyla önümüzdeki günlerde hem bankamatik mühürleme işlemi yapacağız hem de bazı bankamatiklerin yerinden söküldüğünü görecekler. Halkımız bu konuda bize kızmasın. Amacımız kimseyi mağdur etmek değil, haksız olarak ödenmeyen, sözleşmeye aykırı olarak üçüncü kişilere devredilip bir sürü para kazanılan bankalardan belediyenin hakkını almak. Bu paraları aldığımız zaman Bolu halkına yol, kaldırım, altyapı, üstyapı olarak dönecek. Bankalar istedikleri kadar güçlü olsunlar ben bu hukuki mücadeleyi göze aldım. Gerekeni de yapacağım. Ha mühürlemeye rağmen bankamatikleri kullanmaya devam ederlerse, mühür fekkinden (mühür bozma) dolayı suç duyurusunda bulunacağım. Bu iş elektriklerin kesilmesine kadar gidecek. O yüzden vatandaşlarımızdan biraz sabır bekliyorum. Amacım su parasına zam yapmadan, işe bu tür gelirleri belediyeye kazandırmak istiyorum. Bu konuda geri adım atmayacağım. İnşallah bu konu Türkiye gündemine gelir ve diğer belediyeler de aynı girişimlerde bulunurlar.” diye konuştu

  • Yorumlar 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 5 Mayıs 2013 Ajans Bartın | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0551 120 3535