• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Bartın 17 °C
  • Ankara 26 °C
  • Bolu 16 °C
  • Kastamonu 18 °C
  • Zonguldak 14 °C
  • Karabük 22 °C
  • CHP Belediye Meclisinde Fark Attı!
  • “Bu Sonuç Ekonomik Krizin Faturasıdır”
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!
  • CHP Belediye Meclisinde Fark Attı!
  • “Bu Sonuç Ekonomik Krizin Faturasıdır”
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!

Kent Müzesinin 3.Yıl Gururu

Bartın Belediyesi tarafından 27 Ocak 2018 tarihinde açılışı yapılan ve 2.400 eserin sergilendiği Bartın için büyük önem taşıyan Kent Müzesi, açıldığı günden buyana 116 bin ziyaretçiyi ağırladı.
Kent Müzesinin 3.Yıl Gururu

Pek çok medeniyete ev sahipliği yapan, 4 bin yıllık geçmişe sahip tarih ve kültür şehri Bartın için büyük öneme sahip olan Bartınlıların anıları ile zenginleşen, Bartın sevdalılarının eser bağışlarıyla her yıl daha da geniş envantere sahip olan Kent Müzesi, 3.kuruluş yıldönümünü kutluyor. 1885 yılında Rüştiye Mektebi olarak açılan, 1924-1947 yılları arasında Cumhuriyet Mektebi, 1953-2008 yılları arasında Bartın Belediye Binası olarak hizmet veren Hükümet Caddesi’ndeki tarihi bina Bartın Belediyesi tarafından 27 Ocak 2018 tarihinde Kent Tarihi Müzesi olarak hizmete açıldı.

Yaklaşık 4 Milyon TL’ye Mal Oldu

Osmanlı Devleti’nin kuruluş yıldönümü olan 27 Ocak tarihinde açılışı gerçekleştirilen yaklaşık 4 milyon TL’ye mal olan 2 katlı Kent Tarihi Müzesi’nde Bartın’ın siyasi, ekonomik ve kültürel tarihi ile ilgili 2.400 eser sergileniyor. Kent kimliğini ortaya koyan, ciddi anlamda büyük zenginliklere sahip Bartın’ın tanıtımına katkı sağlayan, yeni nesillere yaşadığı yeri tanıma fırsatı sunan müzeyi açılışından buyana 116 bin kişi ziyaret etti.

Müzede Zamana Yolculuk Yapılıyor

Birbirinden değerli eserleri bünyesinde barından müzede zamana yolculuk yapılıyor. Müzede yer alan modellerle ve eşyalarla kentin tarihi ve turistik özellikleri canlandırılıyor, halkın kullandığı tarihi eşyalar sergileniyor. Yapısıyla, içeriğiyle, teknolojisiyle ülkemizin sayılı müzelerinden birisi konumunda olan müzenin 300 metrekareden oluşan birinci katında Bartın’ın yeraltı zenginlikleri, milli mücadele yıllarında Bartın’ın kronolojik tarihi, ekolojik yapı, doğal afetler ve ulaşım, şehitlerimiz hakkında çeşitli bilgiler fotoğraf, pano ve kiokslar aracılığıyla ziyaretçilere anlatılıyor.

Müzede Para Karşılığı Alınan Hiçbir Eser Yer Almıyor

405 metrekare büyüklüğe sahip olan ikinci katta ise ticaret hayat, madencilik, gemi yapımı, eski tarihi esnaflar, el sanatları, Galla Pazarı(Yöresel Pazar), Bartın’da mimari yapı, tarihi Bartın Çarşısı, Siyasi Tarih, eğitim ve sağlık tarihi, spor tarihi, turizm, basın-yayın iletişim tarihi, kültür sanat bölümü ve Bartın mutfak kültürü hakkında maketler, kiokslar, balmumu heykeller, panolar ve fotoğraflar yer alıyor. Müzede bulunan çok sayıda eser ve bilgiler güncellenebiliyor. Müzede para karşılığı alınan hiçbir eser yer almıyor.

Müze 2 Kez Ödüle Layık Görüldü

Bartın için büyük öneme sahip olan Kent Müzesi iç tasarımı ve eserleriyle büyük beğeni topluyor. Bu proje ziyaretçiler tarafından takdir gördüğü gibi, yarışmalarda da adından oldukça söz ettirdi. Tarihi Kentler Birliği tarafından 2001 yılından bu yana düzenlenmekte olan 2016 yılı Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışmasında “Bartın Kent Müzesi Projesi” ödül kazandı. 82’si uygulama, 61’i proje dalında toplam 143 projenin başvurduğu yarışmada, 61 proje içerisinde ödül alan 8 projenin içinde Bartın yer aldı. Yine Tarihi Kentler Birliği tarafından 2017 yılında düzenlenen yarışmada da “Bartın Kent Müzesi” Proje Ödülüne layık görüldü.

“Önemli Çalışmalar Yapıldı”

Göreve geldiği günden bu yana kent kimliği ve tanıtımı yönünde büyük adımlar atan Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, Bartın’ı müzeler şehri yapma noktasında önemli çalışmalar yapıldığını söyledi. Müze ile ilgili bilgi veren Başkan Akın; “Bartın Kent Müzesi’nin 136 yıllık tarihi binası aynı zamanda müzenin en önemli envanteridir. 1885 yılında İptidai ve Rüştiye mektebi olarak yapılan ve hizmete giren bina 1921 yılında liseye çevrilerek İdadi Mektebine tahsis edilmiştir. 1924 yılından 1949 yılına kadar da Cumhuriyet İlk Mektebi olarak Bartın eğitim hayatında iz bırakan bina 1953 yılında Bartın Belediyesi Hizmet Binası olarak hizmete girmiş ve 2008 yılına kadar bu vazifesini sürdürmüştür. 1885’den 2008 yılına kadar Bartın halkının her kesimine bir şekilde dokunan bina 2014 yılından 2018 yılına kadar süren çalışmalar sonucunda, herkese hitap eden, geçmişi olanların anılarını canlandıracak, sonraki neslin ise hayallerinde eski Bartın'ı yaşatacak “Kent Müzesi” olarak hizmetine devam ediyor” dedi.

“Müze Bartın'ın Belleği Oldu”

Akın; “4 bin yıllık geçmişe sahip Bartın'ın M.Ö. 2 binde Kaşka (Gasga)' lardan başlayan ve günümüze gelen tarihini ve kırılma noktalarını anlatıldığı Kent Müzesi’nde; Bartın'ın 4 bin yıllık tarihini içeren kronolojik aks, endemik canlıları, coğrafik yapısı, ulaşım ve doğal afetler geçmişi, tarihi zanaatçılar çarşısı, gemi yapımcılığı, ticari hayatı, madenciliği, tarihi Galla Pazarı, mimarisi, siyasi tarihi, eğitim ve basın-iletişim tarihi, sanat edebiyat ve kültür hayatı, doğum çocukluk sünnet ve düğün gelenekleri, ev yaşamı, mutfak kültürü ve turizminin yanı sıra interaktif sözlü tarih çalışmaları Bartın Kent Müzesi'nde yer alan ana başlıklardır. İlk çalışmalarına 2010 yılında başladığımız Kent Müzesi çalışmaları 2014 yılında Tarihi Kentler Birliği ile yapılan görüşme ve alınan görüşler neticesinde hızlanarak önce projelendirildi ve daha sonra uygulamaya başlandı. Bu süreçte eserler, fotoğraflar ve belgeler toplanmaya başlandı. Yerel tarihçilerden ve kurumlardan alınan bilgiler üniversite akademisyenleri tarafından doğrulanarak müzedeki yerini aldı. Farklı alanda Bartın'da bilinen ve tanınmış 32 kişi ile sözlü tarih çalışmaları yapıldı. Meslek grupları, eski Bartın, gelenekler ve hatıralar üzerine yapılan bu çalışma sonucunda Bartın'ın belleği oluşmuş oldu. Bu tarz çalışmalara müze olarak hala devam ediyor, Bartın'da kaybolmak üzere olan her şeyi arşivliyoruz. Kişiler, meslekler, fotoğraflar, şarkılar, gelenek ve görenekler, yemekler vs. Bartın'da herhangi bir konu ile ilgili araştırma yapmak isteyen bir akademisyen ya da araştırmacı müzemize gelerek ilgili kaynaklara doğrudan ulaşabilir ya da tarafımızca yönlendirilir. Kent Müzesi olarak böyle bir misyonu da üstleniyor, arşivimizi ağır bir prosedüre takılmadan tüm yurttaşlarımıza açıyoruz” şeklinde ifade etti.

“Teknolojik Altyapıya Sahip”

Sergilenen eserlerin vatandaşlar tarafından müzeye bağışlandığını söyleyen Akın; “27 Ocak 2018 tarihinde hizmete giren Bartın Kent Müzesi 3 yılda 116 bin kişiyi ağırladı. 2.400 parça eser olan müzedeki tüm eserler halkın gönüllük esasına dayalı bağışlarıyla müzeye kazandırıldı. Heykeller canlandırmalar diyaromalar zenginleşen müzenin teknolojik alt yapısı da gelişen müzecilik teknolojilerine uyumlu şekilde yapıldı. Ziyaretçiler 20 adet dokunmatik ekranlı multimedya sistemler ile ilgili konu ile daha detaylı bilgi öğrenme imkânı bulabiliyor. Müzemizin odak noktası ise çocuklar. Tarihimizi ve yakın geçmişimizi eserler ile görerek öğrenebiliyorlar. Bunun yanında müzemizdeki çocuk atölyesi de yine çocukların müzede daha fazla vakit geçirmelerini ve bu geçirdikleri vakitten de zevk almalarını sağlamayı amaçlıyoruz. Müze atölyeleri arasında bir de maket atölyesi bulunmakta. Burada maket ustası Ahmet güldür tarafından maket ev yapımı ve Naht kursu verilmekte yine burada ortaya çıkan eserlerde müzemizde sergilenmekte. Müzenin en önemli eserlerinden bazıları Ressam Sururi Taylan'a ait “Büyük Taarruz” tablosu, 1903 Fransız yapımı gazete basımında kullanılmış büyük “tipo baskı makinası”, 1907 yılına ait Rum okulunda kullanılan “kum yazı masası” ve Bartın tarihine ışık tutan M.Ö. 1yy a ait “Parthenia (Bartın) Sikkesidir”. 490 milyon yıllık fosillerden başlayarak, 2015 yılında Avrupa Boks Şampiyonasında şampiyon olan Bartınlı sporcumuzun Madalya ve forması da müze eserleri arasındadır. Pazartesi günleri ve dini bayramların 1. günü kapalı olan müzemiz diğer günlerde 09.30-18.30 saatleri arasında ziyarete açıktır. Okul ve tur gruplarına, 65 yaş üstü, 8 yaş altı, engelli ve yanındaki bir refakatçisine ücretsizdir. Göreve geldiğimiz günden buyana müzelerle ilgili çalışma gerçekleştiriyoruz. Kent Müzesi de bu çalışmalarımızdan bir tanesidir” dedi.

  • Yorumlar 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 5 Mayıs 2013 Ajans Bartın | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0551 120 3535