• BIST 8718.11
  • Altın 2246.456
  • Dolar 32.3316
  • Euro 35.1959
  • Bartın 3 °C
  • Ankara 1 °C
  • Bolu -2 °C
  • Kastamonu 1 °C
  • Zonguldak 5 °C
  • Karabük 2 °C
  • Sinemada Şaşkına Çeviren Evlilik Teklifi
  • Engelsiz Sanat Evi Faaliyetlerine Devam Ediyor
  • Zabıta’dan Fırın Denetimi
  • Sinemada Şaşkına Çeviren Evlilik Teklifi
  • Engelsiz Sanat Evi Faaliyetlerine Devam Ediyor
  • Zabıta’dan Fırın Denetimi

Tarih Şehri Bartın’ın Müzeleri İlgi Görüyor

Göreve geldiği günden bu yana kent kimliği ve tanıtımı yönünde büyük adımlar atan Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, Bartın’ı müzeler şehri yapma noktasındaki projelerini tek tek hayata geçiriyor.
Tarih Şehri Bartın’ın Müzeleri İlgi Görüyor

Frigler, Lidyalılar, Persler, Makedonyalılar, Pontuslular, Romalılar, Fenikeliler, Bizans, Anadolu Selçuklular, Cenevizliler, Candaroğulları Beyliği ve Osmanlı İmparatorluğu başta olmak üzere pek çok medeniyete ev sahipliği yapan, 4 bin yıllık geçmişe sahip tarih şehri Bartın’daki 2 müzenin 2020 yılı 9 aylık toplam ziyaretçi sayısı 5 bin 584’ü buldu.  2010-2020 yılları arasında Kemal Samancıoğlu Etnoğrafya Müzesi’ni 25 bin 788 ve 2018-2020 yılları arasında da Kent Müzesi’ni 113 bin 636 kişi ziyaret etti. 2008 yılında açılan Kemal Samancıoğlu Etnoğrafya Müzesi’nde 845 eser sergilenirken, 2018 yılında açılan Bartın Kent Müzesi’nde de 2 bin 107 eser ziyaretçileriyle buluşuyor. Toplamda 2 bin 952 eserin sergilendiği ilimiz için büyük önem taşıyan 2 müzemizde adeta zamana yolculuk yapılıyor. Müzede yer alan modellerle ve eşyalarla kentin tarihi ve turistik özellikleri canlandırılıyor, halkın kullandığı eski eşyalar sergileniyor.

dji_0018.jpgKemal Samancıoğlu Etnografya Müzesi 25 Bin 788 Ziyaretçiyi Misafir Etti

Bartın’ın eski Belediye Başkanlarından Kemal Samancıoğlu’nun doğup yaşadığı tarihi ahşap ev, günümüzde etnografya müzesi olarak hizmet vermeye devam ediyor. Bartın Belediyesi tarafından restorasyonu tamamlanan müzede Kemal Samancıoğlu’nun eşyalarının yanı sıra Bartınlı ailelerin bağışladığı yaklaşık 700 etnografik eser bulunmakta. Bartın’ın geleneksel ahşap evlerinin güzel bir örneği olan müze, eğitim kurumlarının yanı sıra yerli yabancı turist gruplarının uğrak noktası konumunda. Müze 2010 yılında 4178, 2011 yılında 3228, 2012 yılında 4552, 2013 yılında 3358, 2014 yılında 2290, 2015 yılında 2050, 2016 yılında 1552, 2017 yılında 1941, 2018 yılında 1036, 2019 yılında 1316, 2020 yılının ilk 9 ayında ise 287 kişi olmak üzere toplamda 25 bin 788 ziyaretçiyi misafir etti.

img_9906.jpg

Kent Müzesi Ziyaretçi Akınına Uğradı

1885 yılında Rüştiye Mektebi olarak açılan, 1924-1947 yılları arasında Cumhuriyet Mektebi, 1953-2008 yılları arasında Bartın Belediye Binası olarak hizmet veren Hükümet Caddesi'ndeki tarihi bina Kent Tarihi Müzesi olarak 2018 yılında hizmete açıldı. Osmanlı Devleti’nin kuruluş yıldönümü olan 27 Ocak tarihinde açılışı gerçekleştirilen yaklaşık 4 milyon TL’ye mal olan 2 katlı Kent Tarihi Müzesi’nde Bartın’ın siyasi, ekonomik ve kültürel tarihi ile ilgili 2 bin 107 eser sergileniyor.

Fotoğraflarla anlatılıyor

Yapısıyla, içeriğiyle, teknolojisiyle ülkemizin sayılı müzelerinden birisi konumunda olan müzenin 300 metrekareden oluşan birinci katında Bartın’ın Yeraltı Zenginlikleri, Milli Mücadele Yıllarında Bartın, İlimizin Kronolojik Tarihi, İlimizde Görünen Nadir Canlılar, Doğal Afetler ve Ulaşım, Şehitler Bölümü, konuları hakkında çeşitli bilgiler fotoğraf, pano ve kioslar aracılığıyla ziyaretçilere anlatılıyor.

Balmumu heykelleri yer alıyor

Bartın ile ilgili her şeye yer verilen müzede Bartın Şehitler Bölümü büyük ilgi gördü. Bartın için büyük öneme sahip olan müzede Şehitler için de bölüm ayrıldı. 405 metrekare büyüklüğe sahip olan ikinci katta ise Bartın Ticaret Hayatı, Madencilik, Bartın’da Gemi Yapımı, Eski Tarihi Esnaflar, El Sanatları, Kadınlar Pazarı, Bartın’da Mimari Yapı, Tarihi Bartın Çarşısı, Bartın Siyasi Tarihi, Bartın Eğitim ve Sağlık Tarihi, Spor Tarihi, Turizm Bölümü, Basın, Yayın İletişim Tarihi, Kültür Sanat Bölümü ve Bartın Mutfak Kültürü hakkında maketler, kioslar, balmumu heykelleri, panolar ve fotoğraflar yer alıyor. Müzede bulunan çok sayıda eser ve bilgiler 5 veya 6 aylık sürelerde değişerek sergileniyor. Müzede para karşılığı alınan hiçbir eser yer almıyor.

113 bin 636 kişi Ziyaret Etti

Açıldığı ilk günden bugüne kadar gerek yerli gerekse de yabancı turistler ve Bartın halkı tarafından büyük beğeni kazandı. Kent kimliğini ortaya koyan, ciddi anlamda büyük zenginliklere sahip güzel şehrimizin tanıtımına katkı sağlayan, yeni nesillere yaşadığı yeri tanıma fırsatı sunan Bartın Kent Müzesi açıldığı 2018 yılından itibaren ziyaretçi akınına uğruyor. 2018 yılında 88 bin 273, 2019 yılında 20.006 ve 2020 yılının ilk 9 ayında 5297 kişi olmak üzere toplam 113 bin 636 kişi Bartın Kent Müzesi’ni ziyaret etti.

Ödül Alan 8 Projenin İçinde Bartın Yer Aldı

Tarihi Kentler Birliği tarafından 2001 yılından bu yana düzenlenmekte olan “2016 yılı Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması”nda “Bartın Kent Tarihi ve Kültürü Müzesi Projesi” ödül kazandı. 82’si uygulama, 61’i proje dalında toplam 143 projenin başvurduğu yarışmada, 61 proje içerisinde ödül alan 8 projenin içinde Bartın yer aldı.

Mustafa Kemal Atatürk ve Şehitlerimiz Müzesi’nin Startı Verildi

Bartın’ı müzeler şehri yapmakta kararalı olan Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın’ın yeni dönem projeleri arasında yer alan Mustafa Kemal Atatürk ve Şehitlerimiz Müzesi için start verildi. Turgut Işık Caddesi’nde ki Bartın Belediyesi’ne ait 4 katlı binada hayata geçirilecek olan projenin ihalesi yapılarak yapım çalışmalarına başlandı. Dış cephe ve bina içi tadilat çalışmaları yapılan müzenin 2020 yılı içinde tamamlanarak hizmete açılması planlanıyor.

Su Müzesi Projesi

Başkan Cemal Akın, dünyada örneğine az rastlanan bir Su Müzesi’nin Bartın’a kazandırılması ile ilgili de proje hazırladı. 4 yeni müze projesinden bir tanesi olan Su Müzesi’ni Karaçay Mevkii’nde hayata geçirilmesi planlanıyor. Teknolojik tasarımla suyun tüm işlevinin ve hayatımız için öneminin sergileneceği müze, ülke içinden ve dışından araştırmacılara da bilgi kaynağı oluşturacak.

Oyuncak Müzesi Projesi

Hürriyet Mahallesi’nde yapılacak Köy Park içinde Oyuncak Müzesi yer alacak. Müzede çocukların oyun kültürüne ve hayal dünyasına büyük katkı sağlayan oyuncakların geçmişten günümüze serüveni anlatılacak.

Resim ve Sanat Müzesi Projesi

Asma Caddesi’nde tarihi Bartın Evi’nin tamamının Belediye mülkiyetine alınıp Resim ve Sanat Müzesi yapılması çalışması başlatıldı. Bu proje ile Bartın’da; yıkılmakta olan bir Bartın Evi restore edilmiş, resim ve sanat eserlerinin sergileneceği bir müzeye kavuşulmuş olunacak.

Kent Kimliği ve İlin tanıtımı Önemli

Gerçekleştirilen çalışmalarla ilgili bilgi veren Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, göreve geldiği günden bu yana kent kimliği ve ilin tanıtımı noktasında birçok çalışma gerçekleştirdiklerini söyledi. Akın, bu kapsamlı çalışmalar çerçevesinde mevcut Kemal Samancıoğlu Etnoğrafya Müzesi’nin geliştirilmesinin yanı sıra yeni müzelerin de açılmasıyla birlikte Bartın’ın tanıtılmasına büyük katkılar sunacağını vurguladı.

Eserlerimiz Her Biri Ayrı Ayrı Paha Biçilemez Değerdeler

Müzelerin ilin tanıtımında büyük bir öneme sahip olduğunu belirten Başkan Akın, şu ifadeleri kullandı; “Göreve geldiğimiz günden buyana müzelerle ilgili çalışma gerçekleştiriyoruz. Bu kapsamda da 1885 yılında iptidai ve rüştiye mektebi olarak yapılan, 1924-1949 arası cumhuriyet ilk mektebi olarak eğitim veren, 1953 yılından 2008'e kadar belediye binası olan tarihi binayı 27 Ocak 2018'de Bartın Kent Müzesi’ne dönüştürdük. Müzemiz yaklaşık 4 milyon liraya mal oldu. Eserlerimiz ise her biri ayrı ayrı paha biçilemez değerdeler. 4 bin yıllık geçmişe sahip Bartın’ın, milattan önce 2000'de Kaşka’lardan başlayan ve günümüze gelen tarihinin ve kırılma noktalarının anlatıldığı Kent Müzesi'nde; Bartın’ın 4 bin yıllık tarihini içeren kronolojik aks, endemik canlıları, coğrafik yapısı, ulaşım ve doğal afetler geçmişi, tarihi zanaatçılar çarşısı, gemi yapımcılığı, ticari hayatı, madenciliği, tarihi Galla Bazarı, mimarisi, siyasi tarihi, eğitim ve basın-iletişim tarihi, sanat-edebiyat ve kültür hayatı, doğum- çocukluk-sünnet ve düğün gelenekleri, ev yaşamı, mutfak kültürü ve turizminin yanı sıra interaktif sözlü tarih çalışmaları bu müzemizde yer alıyor.

Çok Daha Güzel Bir Görünüme Kavuşturduk

2008 yılında açılan mevcut müzemiz Kemal Samancıoğlu Etnoğrafya Müzesi’nde de restorasyon çalışması gerçekleştirdik. Yaptığımız çalışmayla bu müzemizi daha etkin bir hale getirdik. Restorasyon çalışmamızın yanı sıra müzemizin bahçesinde de yenileme çalışmaları gerçekleştirerek müzemizi çok daha güzel bir görünüme kavuşturduk. Bu müzelerimiz sadece geçmişin birikimli olarak sergilendiği alanlar değil, aynı zamanda geçmiş ile günümüz arasında bağ kuran ve bu bağı geleceği şekillendirmek için kullanan çok yönlü kazanım alanlarıdır. Kültürel mirasların yer edindiği müzeler toplumun ortak belleğini de yansıtır. 4000 yıllık eşsiz tarihi ve kültürel mirası ile hem coğrafik konumu hem de sahip olduğu gelişmiş ve çağdaş alt yapı, üst yapı ve doğal zenginlikleriyle turizm ve kent destinasyonlarından biri olmaya aday Bartın’ımızda müze oluşturma çalışmalarımız devam edecek. Bu anlayışla 4 yeni müze projesi hazırladık. Bunlar Su Müzesi, Mustafa Kemal Atatürk ve Şehitlerimiz Müzesi, Oyuncak Müzesi ve Resim ve Sanat Müzesi şeklinde olacak. Bu 4 projelerimiz arasından Mustafa Kemal Atatürk ve Şehitlerimiz Müzesi ile ilgili çalışmalarımıza başladık. İnşallah 2020 yılı içerisinde tamamlamayı planlıyoruz. Gerçekleştirdiğimiz tüm çalışmaların ilimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.” 

 

  • Yorumlar 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 5 Mayıs 2013 Ajans Bartın | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0551 120 3535