• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Bartın 18 °C
  • Ankara 17 °C
  • Bolu 15 °C
  • Kastamonu 16 °C
  • Zonguldak 18 °C
  • Karabük 19 °C
  • CHP Belediye Meclisinde Fark Attı!
  • “Bu Sonuç Ekonomik Krizin Faturasıdır”
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!
  • CHP Belediye Meclisinde Fark Attı!
  • “Bu Sonuç Ekonomik Krizin Faturasıdır”
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!

Yavuzaslan, Kerkük sokaklarının nabzını tuttu

TKÜUGD Genel Başkanı, Bartın Pusula Gazetesi Koordinatörü ve Kerkük’ün Sesi Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Güngör Yavuzaslan, Kerkük sokaklarının nabzını tuttu.
Yavuzaslan, Kerkük sokaklarının nabzını tuttu

Bartın Gazeteciler Derneği, Türkçe Konuşan Ülkeler Uluslararası Gazeteciler Derneği Genel Başkanı, Bartın Pusula Gazetesi Koordinatörü ve Kerkük’ün Sesi Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Güngör Yavuzaslan bir çalışma ziyareti için Irak’a gitti. Yavuzaslan Irak Türkmenleri ile bir araya geldi. Yavuzaslan başta Kerkük olmak üzere birçok ilde ziyaret ve faaliyetlerde bulundu.

Kerkük ile ilgili bilgiler verdi

Kerkük’te yaşanan olaylarla ilgili ayrıntılı bilgiler veren Yavuzaslan; “28 Mart tarihinde 41 üyeli Kerkük İl Meclisi’nin sadece 26 Kürt üyesinin katılımı ile alınan resmi kurumlara ırak bayrağı yanına Bölgesel Kürt Yönetimi bayrağının asılması ile başlayan bayrak krizi arkasında Kerkük petrol mücadelesi ile Süleymaniye ile Bağdat arasında devam eden alan mücadelesi yatıyor. Kerkük 2014 Haziran ayında Musul'un DEAŞ tarafından ele geçirilmesinin ardından en fazla göç alan bölgelerden biri. Telafer'de DEAŞ’tan kaçan Türkmenlerde buna dahil. Kerkük'e bağlı olan ve kent merkezine 15 kilometre olan Tazehurmatu'nun Beşir kırsalında hala DEAŞ varlığı devam ederken, diğer ilçesi havice (50 km) hala DEAŞ’ın elinde. Kerkük il merkezinde DEAŞ’ın uyuyan hücreleri bulunuyor.Kentteki diğer terör örgütü PKK terör örgütü dernek adı altında kentte faaliyet gösterirken, Kerkük Valisi militanlarının kentte bulunmasına izin verdi” dedi.

Siyasi rekabet var

Bayrak krizi ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Yavuzaslan; “Kerkük'te yaşanan nüfus ve güç mücadelesi yeni değil. Kerkük nüfus yapısı olarak Türkmen kimliği ile öne çıksa da 2003 sonrası ikinci ABD müdahalesi sonrası kentte dışarından Kürt nüfusu yerleştirilmeye başlandı. Saddam Hüseyin sonrası kentte 90’lı yıllarda yerleştiren özellikle Tikrit'den gelen Arap nüfus geri göç ederek, Bağdat hattına döndüler.2006 yılında Bağdat'ta kurulan hükümetlerin Şii merkezli politikaları ve Erbil ile petrol üzerine olan dengeler sonucu kentte yeni bir yapı ortaya çıktı. Nüfus sayımının yapılamadığı kentte her kesim kendilerinin birinci etnik unsur olduğunu açıklıyor.Ama seçimlerde Kürt partilerin önde olması kent hakkında bir veri kabul ediliyor. Bu sonuçta kentte dışarından getirilen nüfusun ciddi etkisi var. Kürt siyasiler tüm seçimlerde tabanlarına Kerkük'ü IBKY bağlayacakları sözünü verdi. DEAŞ sonrası Musul'un alan kontrolü karşısında Kerkük Valisi Nevruz bayramını bahane ederek bayrak asma kararı aldı. Bu adımın altında kentte oluşan Kürt siyasi ittifakı ki KDP ve KYP 26 meclis üyesi bu kararı aldı. İkincisi ise Erbil ve Süleymaniye arasında yaşanan siyasi rekabet var” diye konuştu.

Bağdat Arapsaçı

Bağdat ile ilgili yaptığı açıklamada Yavuzaslan; “Türkiye'nin desteğini alan Barzani'nin KDP ile İran'ın desteğini alan Talabani'nin KYP'si Kerkük petrolleri için adı konmamış bir yarış içinde. Yine Goran Hareketi ve İslami Kürt Hareketi ile bölgenin gayri meşru aktörü PKK'da Kerkük mücadelesinin içinde. Kerkük Valisi eğer bölgeyi IBKY bağlanmasını sağlarsa KYP ve Kürt Bölgesinde siyasi üstünlük elde ederek Kürt tabanının da siyaseten yükselecek. Irak merkezi yönetimi DEAŞ'a kaptırdığı Musul'u kurtarma operasyonunda şimdilik bir Kerkük krizi istemiyor. Bağdat petrol şirketinin Kerkük Polisinin ve resmi kurumların kontrolünü elinde tutsa da peşmerge ve Kürt yöneticiler kentte her zaman birinci söz sahibi. Irak Anayasası ve yasaları uygulamalarda tanınmıyor. Irak anayasasının yoruma açık maddeleri Kentin yasal durumunu belirsizleştiriyor. Bağdat’da Şii partileri arasındaki iktidar mücadelesi, yolsuzluklar ve zayıf merkezi yönetim Kerkük valisi için açık siyasi alanlar bırakıyor. Çünkü merkezi yönetim askeri ve siyasi olarak kentte zayıf durumda” dedi.

En sert tepkiyi Irak Türkmenleri gösterdi

28 Mart’ta alınan karara Türkmenlerin tepki gösterdiğini belirten Yavuzaslan; “28 Mart’ta alınan karara en sert tepkiyi Irak Türkmenleri gösterdi. Kente asılacak IBKY bayrağını tanımadıklarını açıkladılar.29 Mart’ta Türkmen gençlerden oluşan kalabalık bir gurup Kerkük Valiliğine yürüdü. Göstericilerin arasına aracını süren ve iki genci yaralayan peşmerge aracı ise Barzani'nin KDP'sindendi. Türkmen siyasiler tek bir söylemler hem Kerkük’te hem Bağdat’ta mücadele ediyorlar. Irak Parlamentosunda alınan en son ''Kerkük'e resmi kurumlara sadece Irak bayrağı asılması'' kararından Türkmen vekiller etkili oldu. Yine Türkmenlerin diğer adresi Ankara oldu. ITC Başkanı Erşat Salihi 31 Mart'ta Bağdat'tan Ankara'ya gelerek kriz hakkında görüşmelere başladı.

Nerelere bayrak asıldı?

Yavuzaslan; “Kerkük’te 28 Mart öncesi peşmerge karakolları, Kürt siyasi partileri, derneklerde ve okullarda IBKY bayrağı asılıydı. Resmi kurumlarda sadece Irak Bayrağı bulunmaktaydı. 28 Mart'ta Kerkük Meclisi aldığı kararla ilk olarak Kerkük İl Meclisi'ne ve Kerkük Valiliğine IKBY bayrağı asıldı. Yine aynı gün Kerkük Merkez Kaymakamlığına, Kerkük Üniversitesi Rektörlüğüne ve fakültelerine bayrak asılamaya başlandı. Kerkük İl Meclisi 26 Kürt üyesi içinden oluşturduğu bayrak komisyonu bizzat peşmerge korumasında bu süreci yürütüyor. Yine petrol şirketi girişine kenttin merkezi yerlerin IBKY bayrağı asıldı” ifadelerini kullandı.

Bölge silah deposu

Yavuzaslan, açıklamasının devamında şu ifadeleri kullandı; “28 Mart sonrası Kerkük barut fıçısı. Özellikler Türkmen gençlerle Kürt gençler arasında okullarda gerginlikler yaşanıyor. Bir de bayraklı araçlarla Kürtlerin oluşturduğu sevinç konvoyları var. Türkmen mahallelerinden Türkmeneli bayrakları ve sosyal medyadaki provakatif paylaşımlar el bombası niteliğinde. Araplar ise en sessiz gurup Kerkük’te. Sadece 28 Mart’taki oylamayı boykot dışında dikkat çeken bir eylemleri yok. Mücadele Irak Türkmenleri ile Kürt hattı arasında devam ediyor. Bölge silah deposu. Genç bir nüfus var. Türkmenler başlarında Irak bayrağı dışında bir başka bayrak istemiyorlar. Açıklamalar Bağdat, Erbil ve Ankara arasında devam ederken kum fırtınasının yönünü Washington'dan gelecek kararlar belirleyecek. Kerkük'ü anlamak için kentte sadece ABD, İngiltere ve İsrail'in diplomatik temsilciliğinin olduğunu hatırlatmak isterim.”

  • Yorumlar 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 5 Mayıs 2013 Ajans Bartın | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0551 120 3535