• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • Bartın 18 °C
  • Ankara 19 °C
  • Bolu 17 °C
  • Kastamonu 16 °C
  • Zonguldak 20 °C
  • Karabük 19 °C
  • CHP Belediye Meclisinde Fark Attı!
  • “Bu Sonuç Ekonomik Krizin Faturasıdır”
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!
  • CHP Belediye Meclisinde Fark Attı!
  • “Bu Sonuç Ekonomik Krizin Faturasıdır”
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!

Milletvekili Tunç TBMM’de konuştu

AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, TBMM Genel Kurulunda CHP’nin basın özgürlüğü ile ilgili grup önerisinin aleyhinde konuştu.
Milletvekili Tunç TBMM’de konuştu

AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, TBMM Genel Kurulunda CHP’nin basın özgürlüğü ile ilgili grup önerisinin aleyhinde konuştu.  Terör olayları sonrasında alınan yayın yasakları, Mit tırları soruşturması kapsamında tutuklanan gazeteciler ve bazı haberleri yaptıkları için soruşturma açılan gazetecilerin konu edinildiği CHP Grup önerisin hakkında konuşan Milletvekili Tunç, “terör olaylarına ilişkin yayın yasaklarının soruşturmanın selameti açısından verilen ve basın özgürlüğü ile alakası olmayan, kamu yararı ve kamu güvenliği göz önünde bulundurularak verilen yasaklardır. Delillerin karartılmaması, toplumda korku ve kaygı oluşmaması açısından tüm demokratik ülkelerde bu tür kararlar alınır” dedi.

Bu tür uygulamalar Avrupa’da da yapılıyor

Avrupa’da ve gelişmiş birçok demokratik ülkede, terör olayları sonrasında bu tür uygulamaların yapıldığını belirten Milletvekili Tunç,  “kimse de bu yayın yasaklarını basın özgürlüğüne müdahale ediliyor şeklinde yorumlamamaktadır. Daha yakın zamanda Fransa’daki saldırılarda, İngiltere’de ki terör olaylarında, izin verilenler dışında tek bir kare bile yayınlanmadığını hepimiz görüyoruz. Bu yayın yasağı, suçluların yakalanması açısından ve olay sonrası terör örgütünün amaçladığı toplumu kaygı ve korkuya sevk edecek bir durumun ortaya çıkmaması amacıyla verildiği hepimizin malumudur” diye konuştu.

Hiçbir hukuk devleti seyirci kalamaz

Türkiye’de özellikle son yıllarda, gazetecilere baskı yapıldığı, basın özgürlüğünün olmadığı yönünde yoğun bir propaganda yapılmakta olduğunu belirten Milletvekili Tunç, “Bu propaganda kasıtlıdır. Bir maksada yöneliktir. Gazeteciler, en ağır eleştirileri hükümete karşı rahatlıkla yapabilmektedirler, hatta  eleştiri sınırlarını aşan, haberler, yazılar, karikatürler yayınlanmaktadır. Ancak gazetecilik faaliyeti arkasına sığınarak, suç işleyenler hakkında yargının gerekli soruşturmaları açtığında da basın özgürlüğü ihlal ediliyor sesleri yükselmektedir. Gazetecilik faaliyeti kılıfı altında suç işlenmesine hiçbir hukuk devleti seyirci kalamaz” dedi.

Bunların çoğunun sarı basın kartı yoktur

Türkiye’de bazı kişilerin tutuklanması, o kişilerin gazetecilik faaliyetinden ya da görüşlerinden dolayı değil, hukuku çiğnemelerinden, adi suçlardan tutunda terör örgütüne mensubiyete kadar uzanan farklı suçlardan dolayıdır diyen Milletvekili Tunç; “Ceza İnfaz Kurumlarında bulunan hükümlü veya tutuklulardan gazeteci olduğunu beyan eden ki bunların çoğunun sarı basın kartı yoktur, sarı basın kartı olan sayısı da çok azdır, bir kısmı da gazete ya da basın kuruluşlarında gazetecilik dışında başka bir görevle çalışmış olabilir şahıslardan 10 tanesi adam öldürme suçundan, 3 tanesi hırsızlık suçundan, 3 tanesi çocuğa karşı cinsel istismar suçundan, 21 tanesi çeşitli adli suçlardan, bunlar mühür fekkinden tutun da çok değişik nitelikteki suçlara kadar, 109 tanesi de FETÖ’den tutuklu ya da hükümlüdür, geriye kalanlar ise diğer terör suçlarından tutuklu ya da hükümlü bulunmaktadır” şeklinde konuştu.

Darbecilerle birlikte olmak basın özgürlüğü değildir

Milletvekili Tunç konuşmasının devamında; “Terör propagandası yapmak, şiddeti önermek basın özgürlüğüne girmez, bunu yapan suç işlemiş olur. Basın özgürlüğünden anlaşılan eskisi gibi hükümet kurup, hükümet yıkan bir medya gücüne sahip olmaksa artık bunun olmayacağı bir ülkede yaşıyoruz” dedi. Tunç konuşmasında: “FETÖ/PDY’ye mensup 16 civarındaki televizyon ve radyo kanalı ve gazeteye el konulduğunda sahip çıkanlar, yaptırmayız diyenler, kalkan olan siyasetçileri dinleseydik, 15 temmuz darbe girişimini gerçekleştiren hainlerin sesi o gece daha yüksek çıkacaktı, milletimiz karşısında başarılı olamayacaklardı ama, bu ülkeye çok daha büyük bir zarar verilmiş olacaktı. Darbenin medya ayağı sayesinde belki bu günkünden çok daha farklı bir durum ortaya çıkacak ve ülkemiz karanlığa gömülecekti. O günleri hatırlayalım, o günlerde o basın kuruluşlarına kalkan olanlar, yaptıkları yanlışın farkına bu gün varmış olmaları gerekir. Darbecilere destek olmak basın özgürlüğü değildir, Darbecilerle birlikte olmak basın özgürlüğü değildir” dedi.

Dünyada birilerinin işine gelmedi

Türkiye’nin 2002 yılından itibaren her alanda büyük bir atılım, gelişme ve kalkınma hamlesi başlattığını belirten Milletvekili Tunç, Türkiye, İMF ile defterini kapatmış, her alanda yatırımlar büyük bir hız kazanmış, milli silahlarını üreten bir ülke haline gelmiştir. Küresel güçlerin Ortadoğu üzerindeki planları karşısında tavır koyan haksızlıklara karşı duran Türkiye, bir taraftan halkının refahını artırırken, diğer taraftan da dış politikadaki dik ve doğru duruşu nedeniyle dünyada birilerinin işine gelmedi” şeklinde konuştu.

Darbe girişimi başarısız oldu

Milletvekili Tunç, “tüm bu olaylar 12 Eylül öncesinde olduğu gibi, 15 Temmuza giden süreçte birer kilometre taşı olarak kullanılmış ancak darbe girişimi başarısız olmuştur. Bu kilometre taşlarından olan Mit tırlarının durdurulması olayı da Enis Berberoğlu’nun tutuklanması ile tekrar gündemimize oturdu” dedi.

Çeşitli yardımlarda bulundu

Öncelikle MİT tırları olayının ne olduğunu hatırlamakta fayda var diyen Milletvekili Tunç, “Suriye’deki iç savaş başladıktan sonra orada bulunan soydaşlarımız mağdur olmaya başlamış terör örgütleri karşısında kendilerini savunamaz hale gelmişlerdir. Bundan dolayı Türkiye Cumhuriyeti Suriye’nin kuzeyinde bulunan Türkmenlere MİT aracılığıyla kendilerini savunabilmeleri ve hayatlarını idame ettirebilmeleri için çeşitli yardımlarda bulunmuştur. İşte bu yardımlardan birini taşıyan MİT konvoyu 19 Ocak 2014 tarihinde terör örgütlerine silah sevkiyatı yapıldığı gerekçesiyle FETÖ’nün tetikçisi olan savcılar ve jandarmalar tarafından durdurularak operasyonda görev alan MİT mensupları tutuklanmış, operasyona ait fotoğraflar videolar basına sızdırılmış, örgüte ait medya kuruluşları ve bu örgüte yakın bazı gazeteciler de bu olayı dünya gündemine oturtmaya çalışmıştır” şeklinde konuştu.

Tespit edildiği iddiası ile dava açıldı

Milletvekili Tunç konuşmasında; “FETÖ’nün yargı, iç güvenlik ve basın alanlarındaki militanlarını koordineli bir şekilde kullandığı bu operasyonla Türkiye Cumhuriyetini terör örgütlerine yardım yapan bir ülke olarak göstererek uluslararası alanda zor duruma düşürmeye çalışmış hatta Türkiye Cumhuriyetinin terör örgütlerine silah sağlama suçundan Lahey uluslararası savaş suçları mahkemesinde yargılanacağı şeklinde söylentiler çıkarılmıştır. Olaydan tam 1,5 yıl sonra 29 Mayıs 2015 tarihinde yani 7 Haziran seçimlerinden bir hafta önce, yine seçim öncesi toplumu etkilemek için Cumhuriyet Gazetesi tarafından bir haber yapılmış ve mit tırları ile ilgili olduğu iddia edilen görüntüler yayınlanmıştır. Bu yayın ile alakalı olarak; İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca soruşturma başlatılmış, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, MİT'e ait yardım tırlarının durdurulması olayına ilişkin gizli kalması gereken bilgi ve fotoğraflara Cumhuriyet gazetesinde yer verdikleri gerekçesiyle yargılanan Dündar ve Gül hakkında mahkumiyet kararı vermiştir. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki yargılama sürecinde Can Dündar'ın yazdığı kitapta "bana görüntüleri solcu bir milletvekili verdi" şeklindeki açıklamasının ardından yapılan soruşturma sonrasında CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu hakkında soruşturma açılmış, yapılan soruşturmada HTS kayıtları ve diğer delillerle, Berberoğlu’nun Dündar ile bu konudaki görüşmeleri tespit edildiği iddiası ile dava açılmıştır” dedi.

7 gün içerisinde itiraz edilebileceğine karar verildi

Mahkeme tutuksuz yargılanan Enis Berberoğlu hakkındaki kararını açıkladığını ve “devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri siyasal veya askeri casusluk maksadıyla açıklamak” suçunu işlediği sabit olmakla beraber, suçun işlenişi biçimi, suçun işlendiği yer ve zaman, suç konusunun önem ve değeri, meydana gelen zarar ve tehlikenin ağırlığı, sanığın kasta dayalı kusurunun yoğunluğu, sanığın güttüğü amaç ve saik dikkate alınarak müebbet hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verdiğini belirten Milletvekili Tunç, Cezanın failin geleceği üzerindeki olası etkileri gibi hususları, sanık lehine takdiri hafifletici sebep olarak kabul eden mahkeme, Berberoğlu’nun cezasını 25 yıla indirdiğini,  CMK 100 Gereğince de tutuklanmasına ve tutuklamaya karşı, İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi nezdinde 7 gün içerisinde itiraz edilebileceğine karar verildi” dedi.

Dokunulmazlık kapsamı dışında bir davadır

Milletvekili Tunç konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu bir yargı kararıdır. Eleştirilebilir. İtiraz yolu açıktır. Bir Milletvekilinin tutuklanmasını hiç kimse olumlu karşılayamaz, ancak mevcut durum dokunulmazlık kapsamı dışında bir davadır. İstinaf ve Temyiz yolu da açıktır. Mahkeme kararlarını eleştirebiliriz, doğru bulmayabiliriz, ancak yargının vermiş olduğu karar üzerinden iktidarı yıpratmaya çalışmak, toplumu sokağa davet etmek son derece tehlikeli ve hukuk devletinde olmaması gereken bir davranıştır. Bu ülkede partiler kapatıldı, hiç kimse sokağa davet edilmedi. Bu ülkede meşruiyeti olmayan kararlarla başbakan ve bakanlar asıldı, bu millet sokağa davet edilmedi” dedi.

Basın özgürlüğü arkasına sığınılıyor

Yargının verdiği kararları hükümete, Cumhurbaşkanımıza, AK Parti’ye maletmenin son derece yanlış olduğunu belirten Milletvekili Tunç; “Yargı kararlarının denetiminin nasıl olacağı Anayasamızda ve kanunlarımızda bellidir. Anayasamız 9 ve 138’inci maddelerinde hâkimlerin bağımsızlığı ilkesini kabul edilmiştir. 9. Maddede “yargı yetkisi, Türk milleti adına bağımsız mahkemelerce kullanılır”. 138’inci madde ise “hâkimler, görevlerinde bağımsızdırlar” demektedir. O nedenle, yargının vermiş olduğu ve henüz kesin olmayan bir karar nedeniyle hukuk devletine zarar verecek davranışlardan kaçınılması gerekir” dedi. Basın özgürlüğünün sonuna kadar arkasında olduklarını belirten Milletvekili Tunç, ancak basın özgürlüğü arkasına sığınarak suç işleme özgürlüğünün de olmadığını belirtmek istiyorum” diye konuştu.

  • Yorumlar 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 5 Mayıs 2013 Ajans Bartın | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0551 120 3535