Sistem değişikliğinin seçim havasına sokulduğunu belirten Saadet Partisi İl Başkanı Ünal Yurtbay, referandum sonuçları ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Yurtbay; “Öncelikle gerçekleştirilen referandumun memleketimiz, milletimiz, bölgemiz ve tüm insanlık için hayırlı olmasını temenni ediyorum. Referandum sonrası çıkan sonuç milletimizin takdiridir. Toplumun yarıdan fazlası bu metnin kabulü istikametinde oy kullandı. Ancak yarısına yakın bir kısmı da bu metni tasvip etmediğini ilan etti. Hukuken bu sistem değişikliği kabul edilmiştir. Herkesin bu sistem değişikliğine razı olması icap eder. Herhangi bir şekilde verilen bir kararı sorgulamak veya bunun üzerinde tereddütler doğuracak tavırlar sergilemek bize yakışmaz. Propaganda sürecinde ortaya konulan tavırların aksine toparlayıcı bir dilin kullanılması noktasında sürekli telkinlerde bulunduk. Bunu sürdüreceğiz” dedi.
2019’da yürürlüğe girecek
Yurtbay; “Anayasalar, bir yasa olmayıp, toplumsal mutabakat metinleri olmalıdır. Bu konuda tam olarak bir mutabakat tesis edilmemiş olması bundan sonra yürütmeyi daha çok düşünmeye sevk etmelidir. Toplumun geri kalan kısmını kucaklamak için çok daha büyük gayret sarf etmelidir. Bu referandum sürecinde mümkün olduğunca kutuplaşmayı, kamplaşmayı ve çatışmayı önleyebilmek için mücadele ettik. Bundan dolayı da söylemlerimizi hep itinalı bir şekilde ifade ettik. Bundan sonra da böyle olmaya devam edeceğiz. Biz şunu söylemiştik: Aslında 17 Nisan da çok da büyük şeyler değişmeyecek. Ancak anayasanın iki maddesi yürürlüğe girecek. Onun dışındaki maddeler görüldüğü kadarıyla 2019 yılında yapılacak olan seçimlerin akabinde yürürlüğe girecek” diye konuştu.
Referandumdan çıkan sonucu yürütme düşünmeli
Sürecin önemine değinen Yurtbay; “Bu süreci hükümet de biliyor. Yapılan anayasa değişikliğine bütün yasaları paralel hale getirmek için Meclis’te yoğun bir çalışma yapılacağına inanıyoruz. Burada da biraz daha fazla itinalı davranılması gerektiği kanaatindeyiz. Eğer toplumun yarıya yakın bir kısmında bir takım tereddütler varsa bunun izalesi temelde başta hükümet olmak üzere parlamentoya düşer. Cumhurbaşkanı bir bakıma fiilen yürütmenin de başına geçmiş durumda olduğu için onun şahsında Cumhurbaşkanlığı makamına da düşer. Yani referandumdan çıkan sonucu yürütme düşünmeli” ifadelerini kullandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.