• BIST 10310.42
  • Altın 2408.024
  • Dolar 32.2739
  • Euro 34.7878
  • Bartın 18 °C
  • Ankara 17 °C
  • Bolu 17 °C
  • Kastamonu 17 °C
  • Zonguldak 16 °C
  • Karabük 18 °C
  • CHP Belediye Meclisinde Fark Attı!
  • “Bu Sonuç Ekonomik Krizin Faturasıdır”
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!
  • CHP Belediye Meclisinde Fark Attı!
  • “Bu Sonuç Ekonomik Krizin Faturasıdır”
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!

Yalçınkaya,çalışmalarını ara vermeden sürdürüyor

Meclis İçişleri Komisyonu Üyesi ve Bartın Milletvekili M. Rıza Yalçınkaya, Türkiye’nin geleceğine yön verecek referanduma bir haftadan az bir zaman kala, “Hayır” kampanyasıyla ilgili çalışmalarını ara vermeden sürdürüyor.
Yalçınkaya,çalışmalarını ara vermeden sürdürüyor

Meclis İçişleri Komisyonu Üyesi ve Bartın Milletvekili M. Rıza Yalçınkaya, Türkiye’nin geleceğine yön verecek referanduma bir haftadan az bir zaman kala, “Hayır” kampanyasıyla ilgili çalışmalarını ara vermeden sürdürüyor. Yalçınkaya, hafta sonunda merkez Kızılelma, Hatipler, Büyükkızılkum, Hacıhatipoğlu, Başoğlu ve Karacaoğlu köyleri ile Kurucaşile ilçesini ziyaret ederek, vatandaşlarla bir araya geldi. Yalçınkaya, Anayasa değişikliğiyle yetkisi ve etkisi azaltılmış bir Meclis yaratılmak istendiğini, yargının ise siyasetin emrine gireceğini anlattı. CHP Bartın Milletvekili Yalçınkaya, 16 Nisan öncesinde “hayır” çalışmaları kapsamında Bartın merkeze bağlı köyleri ve Kurucaşile’yi ziyaret etti, kahvehanelerde vatandaşlara neden hayır oyu verilmesi gerektiğini örnekleriyle anlattı. Anayasa değişikliği referandumunun bir seçim olmadığını vurgulayan Yalçınkaya, “Önümüze getirilen tercih AKP’ye, MHP’ye, Saadet Partisine, CHP’ye ya da bir diğer partiye oy vermeye yönelik değil. Bu seçimde Sayın Erdoğan’a, Sayın Bahçeli’ye ya da Sayın Kılıçdaroğlu’na bir yetki vermeyeceğiz. Bu seçimde yönetim biçimimiz olan parlamenter demokrasiyle yola devam edip etmeyeceğimizi oylayacağız. Onun için bu referandumda, tüm vatandaşların neye ‘Evet’ neye ‘Hayır’ diyeceğini çok iyi bilmesi gerekiyor” diye konuştu. Kendilerinin, 18 maddelik Anayasa değişikliğini vatandaşlara anlatma gayretinde olduklarını anlatan Yalçınkaya, yine de tüm vatandaşların değişiklik paketini mutlaka okuması ve kararını ona göre vermesi gerektiğini söyledi.

Türkiye tek bir kişiyle güçlü olamaz

Türkiye’nin tek bir kişiyle güçlü olamayacağını, ortak aklın her zaman kazandığını anlatan Yalçınkaya, oysa getirilmek istenen sistem ile devletin bütün yetkilerinin, denge ve denetim mekanizmaları işletilmeden bir kişide toplanacağını anlattı. Yalçınkaya, “Biz bu ülkeyi hep birlikte kurduk, yıllarca hep birlikte ürettik, birlikte paylaştık. Bundan sonra da böyle yaşamak istiyoruz” diye konuştu. Mevcut parlamenter sistemde seçimlerden sonra hükümetin kurulduğunu, daha sonra Bakanlar Kurulu’nun oluşturulup, hükümetin Meclis’ten güvenoyu alıp göreve başladığını anlatan Yalçınkaya, “Getirilmek istenen sistemde Başbakan olmayacak, Bakanlar dışarıdan atanacak. Yine şu andaki mevcut sistemde eğer bakanın yaptığı uygulamalarda yaptığı hatalar ve yanlışlıklar nedeniyle Meclis’te gensoru verebilir, onu sarsabilir ve onu sorgulayabilirsiniz. Bakana, vatandaşın sorunlarıyla ilgili olarak sözlü soru önergesi verip, sorunların çözümü konusunda halka karşı sorumluluğu yerine getirebilirsiniz. Ama önerilen bu değişiklikte güvenoyu, gensoru, sözlü soru önergesi verme hakkı da ortadan kalkıyor. Yani milletvekilinin millet adına, halk adına hesap sorma yetkisi kalmayacak. Böyle bir ortamda Meclis’te milletvekili sayısı 600’e çıkarılsa ne olur? Etkisi ve yetkisi azaltılmış bir şekilde, bulursa yasama faaliyetini sürdürmeye çalışacak bir Meclis’te halkın egemenliğinden söz etmek mümkün değil” diye konuştu.

Hukuk devleti çökerse demokrasi yıkılır

Demokrasinin ve hukuk devletinin olmazsa olmaz koşulunun kuvvetler ayrılığı olduğunu vurgulayan Yalçınkaya,  anayasa değişikliği ile bu temel ilkenin ortadan kaldırılacağına dikkat çekti. Yalçınkaya, “Anayasa paketi içinde kuvvetler ayrılığı değil, kuvvetler birliği var. Kuvvetler ayrılığının olmadığı sistemin adı demokratik cumhuriyet olmaz. Çünkü, demokrasinin özü hukuk devletidir. Hukuk devletinin temeli de kuvvetler ayrılığıdır. Kuvvetler ayrılığı ortadan kalkarsa hukuk devleti çöker, hukuk devleti çökünce demokrasi yıkılır” dedi.

İşçiler yok; memurlar endişeli

18 maddelik anayasa paketinde asgari ücretli işçilerin, taşeron işçilerin, esnafların, memurların, emeklilerin ve gençlerin taleplerine yönelik tek bir maddenin olmadığını anlatan Yalçınkaya, “Bu anayasa paketinde, asgari ücretliden alınan verginin kaldırılması ya da taşeron işçilere kadro verilmesi gibi bir düzenleme yok. 2015 yılında taşeron işçilere kadro verileceği ve bu sözün de 100 gün içinde tutulacağı söyleniyordu. Ne oldu? O sözün üzerinden yaklaşık 1.5 yıl geçti. İktidar, taşeron işçilere kadro verdi, geçici işçilerin sorunlarını çözmek istedi de mevcut sistem mi engel oldu? Yine yaklaşık 2 milyon kamu çalışanı referandumdan sonra iş güvencesini yitireceği endişesini taşıyor. Kamu personel reformu”  adı altındaki düzenlemenin, işçilerin kıdem tazminatında yapmayı düşündüğü değişikliğin uzun süredir hükümetin gündeminde olduğunu herkes biliyor. Taşeron işçilere kadro sözü verip tutmayanlar, fabrikalar kapanırken, esnaf kepenk indirirken sorunları çözmek için adım atmayanlar, emeklilikte yaşa takılanlara, intibak nedeniyle mağdur olanlara çözüm yaratamayanlar sanki anayasa paketiyle bütün bu sorunlar çözülecekmiş gibi davranıp, halka yanlış bilgi veriyorlar” diye konuştu.

15 yılda “istikrar”  sağlanamadı mı?

İktidar sözcülerinin “daha çok yatırım, daha çok üretim, güçlü ekonomi, büyük Türkiye” gibi vaatlerle, “evet” oyu istediğini hatırlatan Yalçınkaya, “Sanırsınız anayasa değişmiyor da sihirli bir el ile bütün sorunları çözülüyor. Bu vaatlerin nasıl gerçekleşeceğine dair, anayasada tek bir ibare yok, somut delil yok. Güçlü Türkiye, vaat etmekle değil, verilen sözlerin yerine getirmesiyle olunur” diye konuştu. Yine iktidarın ekonomi ve siyasi alanda “istikrar” için “evet” oyu istediğini hatırlatan Yalçınkaya, “15 yıldır, üstelik tek başına iktidar olanlar ekonomide, siyasi hayatta istikrarı sağlayamayanların bugün ‘istikrar’ için oy istemeleri kabul edilebilir bir durum değil” dedi.

Ülkemizin kaderi sizin elinizde

Yalçınkaya, getirilmek istenen sistemde, tarafsız ve Türkiye’nin en yüce makamı olan Cumhurbaşkanlığı makamında partili bir cumhurbaşkanının olacağına işaret ederek, “O makamda partili bir cumhurbaşkanı olacak, ama aynı zamanda partisinin genel başkanlığını yürüten bir cumhurbaşkanı olarak da OHAL yetkisinden üst düzey bir bürokratın atanmasına, validen Genelkurmay Başkanı’na kadar neredeyse her makamı belirleyen bir güç haline gelecek. Bu kadar sınırsız yetkiyle yapılan atamalar, ülkemizin geleceğini zora sokacak, ayrıştırma ve kutuplaştırmayı beraberinde getirecek. Onun için sandık başına gittiğinizde vicdanınızın sesini dinleyin ve ülkemizin kaderinin sizin elinizde olduğunu unutmayın” dedi.

Hayırda hayır var

CHP Milletvekili Yalçınkaya, Anayasa değişikliği ile yargının da siyasetin emrine gireceğini anlatırken, 16 Nisan’da vatandaşların tüm bu olumsuzlukları dikkate alarak sandık başına gitmelerini istedi. Yalçınkaya, “Biz diyoruz ki hayır da hayır vardır. Halkımızın sağduyusuna inanıyor ve güveniyoruz” diye konuştu.

  • Yorumlar 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 5 Mayıs 2013 Ajans Bartın | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0551 120 3535