• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Bartın 12 °C
  • Ankara 12 °C
  • Bolu 10 °C
  • Kastamonu 11 °C
  • Zonguldak 13 °C
  • Karabük 14 °C
  • CHP Belediye Meclisinde Fark Attı!
  • “Bu Sonuç Ekonomik Krizin Faturasıdır”
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!
  • CHP Belediye Meclisinde Fark Attı!
  • “Bu Sonuç Ekonomik Krizin Faturasıdır”
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!

Yöresel yemekler yarıştı

Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü, Bartın Belediyesi ve Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın (BAKKA) işbirliğiyle gerçekleştirilen Geleneksel Bartın Yöresel Yemek Yarışması bu yıl 4. kez düzenlend
Yöresel yemekler yarıştı

Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü, Bartın Belediyesi ve Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın (BAKKA) işbirliğiyle gerçekleştirilen Geleneksel Bartın Yöresel Yemek Yarışması bu yılda yoğun katılımla gerçekleştirildi. Gazhane Parkı’nda yapılan yarışmaya katılanların tamamına Katılım Belgesi, dereceye girenlere de para ödülü verildi. Yarışmaya katılanlara verilecek ödüller Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından karşılandı. Yöresel Ev Yemekleri Yarışmasına katlım sağlayan “Ana Yemekler (et ve sebze)”, “Hamur İşleri”  ve “Tatlılar” kategorilerinde her birinden; birinci seçilen yarışmacı 750 TL, ikinci seçilen yarışmacı 500 TL, üçüncü seçilen yarışmacı 250 TL para ödülü kazandı.

Renkli görüntüler oluştu

Renkli görüntülerin oluştuğu yarışmada Ana yemekler kategorisinde Yufkalı Kebap ile Yaren Demir, Tatlılar kategorisinde İncir Dondurması ile Zeynep Bayraktar Korkmaz ve Hamur İşleri kategorisinde Fesleğenli Gözleme ile Nursel Çağlayan jüri üyeleri tarafından birinci seçildi. Yine Ana yemekler kategorisinde 2. Şalgam Dolması ile Ayşe Abanalı, Tatlılar Kategorisinde 2. Kabak Böreği ile Hatice Bayrak, hamur işleri kategorisinde 2.ise Halışka ile Yaren Demir oldu. Tatlılar kategorisinde 3.’lüğe İncir Dondurması ile Kadriye Hanım, hamur işleri kategorisinde 3.’lüğe Pirinçli Bartın Mantısı ile Pembe Taşkıran, ana yemekler kategorisinde 3.’lüğe Neziha Erşan seçildi. 

18 yaşını dolduran herkes katılabildi

Yarışmaya, Bartın il merkezi ve ilçelerinde ikamet eden, 18 yaşını doldurmuş ve profesyonel olarak aşçılık yapmayan herkes katılabildi. Yarışma Bartın Yöresine ait; ana yemekler (et ve sebze), hamur işleri ve tatlı kategorilerinde gerçekleştirildi. Pişirilen yemekler en az 5 kişilik yapıldı. Yarışmaya jüri üyeleri ve 1. derece yakınları katılamadı. Yarışma Bartın Yöresine ait; ana yemekler, hamur işleri ve tatlı kategorilerinde gerçekleştirildi. Yarışmaya katılım için ücret alınmadı. Yemeğin yöresel olması (30) , Lezzeti (30) , Sunumu ve görünüşü (15), Adı ve tarife uygunluğu (10), Rengi (5), Kokusu (5) , Kıvamı (5) olmak üzere toplam (100) puan üzerinden yapıldı.

Katılım belgesi ve hediye çeki verildi

2 Ekim 2017 Pazartesi tarihinde başlayan müracaatlar 16 Ekim 2017 tarihinde sona erdi. Yarışmaya katılmak isteyenler başvuru dilekçesinde, yapacağı yemekle ilgili; kullanılan malzemeleri ve hazırlanışını içeren bilgileri bu tarihler arasında Bartın İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne teslim etti. Yarışma 19 Ekim 2017 Perşembe günü saat 14.00’da Gazhane Parkı’nda yapıldı. Yarışmacılar evde hazırlamış oldukları yemekleri sunuma hazır halde yarışmanın düzenlendiği Gazhane Parkı’na getirdi.  Yarışma sonuçları aynı gün ve saatte yarışmadan hemen sonra açıklandı. Ödül töreni de aynı gün gerçekleştirildi. Her katılımcıya katılım belgesi ve hediye çeki verildi.

Yaşam biçimi önemli bir yere sahip

Ödül töreni Kültür Turizm İl Müdürü Fuat Dursun tarafından gerçekleştirilen açılış konuşmasıyla başladı. Dursun, konuşmasında şu ifadeleri kullandı; “Toplumu meydana getiren insanların bilgi, inanç, ahlak, hukuk, örf ve adetler bütünü olarak tanımlanan kültür, toplumlara özgü olup uzun bir zaman sürecinin birikimi olarak ihtiyaçlar doğrultusunda ortaya çıkmaktadır. Bu birikim sonucunda toplumdan topluma, yöreden yöreye değişikliğin görüldüğü kültür kavramı içerisinde mutfak kültürü de önemli yer almaktadır. Toplumun ve yörenin yaşam biçimini yansıtan kültür, değerler bütünü olup mutfak kültürü de bu değerler bütünün bir parçası konumundadır. Mutfak kültüründe, toplum yaşam biçimi önemli bir yere sahiptir. Yaşam biçimini şekillendiren unsurlar mutfak kültürüne yön vermektedir. Yaşam biçiminin şekillenmesine sebep olan bölgenin ve yörenin sahip olduğu iklim özellikleri, coğrafi konumu mutfak kültürünün hatlarını oluşturmaktadır.

Kentsel imge olarak Amasra ile bütünleşti

Coğrafi konum olarak Batı Karadeniz Bölgesinde yer alan Bartın ilimizde kültürel değerlerin çeşitliliği yemek kültüründe de kendini göstermektedir. Karadeniz ikliminin hakim olduğu Bartın’da, yeşilliğin ve değişik türlerdeki bitkilerin yetişmesine imkan sağladığından Bartın mutfağında sebze yemekleri ön planda yer almıştır. Denize kıyısında olması özelliği de Bartın sofralarında kendini belli etmiştir. Balık çeşitlerinin ve tüketiminin fazlalığı dikkat çekmektedir. Özellikle balık sofralarının vazgeçilmezi konumuna gelen 20 – 22 çeşit bitkinin harmanlanmasıyla yapılan ‘’Amasra Salatası’’ Bartın mutfağında önemini korumakta, yerli ve yabancı turistlerin beğenisine sunulan yerel bir lezzet olarak varlığını korumaktadır. Kentsel imge olarak da Amasra ile bütünleşmiştir.

Değişiklik mutfak kültürü var

Yapılan araştırmalar sonucunda Bartın’da su böreğinin, beyaz baklavanın, gelin telinin, delioğlan sarığı tatlısının önemli bir yeri vardır. Daha çok özel günlerde (düğün, bayram..) bu tatlının ikram edilmesi bu yemeklerin önemine vurgu yapmaktadır. Kışlık hazırlıklar olarak iklime bağlı olarak sebzeleri kurutma tarzında bir hazırlık söz konusu değildir. Yazdan hazırlanan kuru yufka böreklerde değerlendirilir. Zamana bağlı olarak kültürel değerlerde yaşanan değişim mutfak kültüründe de kendini göstermektedir. Bazıları günümüze kadar varlığını koyarak sofralarda yerini almış, bazıları ise unutulmuştur. Zamanla çeşitliliğin azaldığı derleme yapılan kaynak kişiler tarafından ifade edilmiştir. Toplum yaşamındaki değişiklik genel olarak kültürü etkilediği gibi bu değişiklik mutfak kültüründe de kendini göstermektedir.

İlimizin tanıtımına katkı sağlayacak

Değişen yaşam koşulları, teknolojideki gelişim… gibi sebeplerden mutfak kültüründe değişim kaçınılmaz olmuştur. Bu sebepten; İlimizde yok olmaya yüz tutmuş yemek kültürünü tanımak, tanıtmak gelecek nesillere aktarmak amacıyla Müdürlüğümüzün koordinasyonuyla Bartın Belediyemiz ve Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın destekleriyle bu yarışmada sergilenen yemekler kayıt altına alınacak, İlimizin tanıtımına katkı sağlayacaktır. Yarışmaya katılanların tamamına katılım belgesi ve ödüller verilecek olup, ödüller Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafında karşılanacaktır. Yarışma Bartın yöresine ait ana yemekler (et ve sebze) hamur işleri ve tatlılardan oluşmaktadır. Bartın il ve merkezinde yaşayan 18 yaşını doldurmuş profesyonel aşçı olmayan herkesin katılacağı bir yarış oldu. Bu yarışmada katkılarını esirgemeyen başta sayın Valimize, Belediye Başkanımıza, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı, sponsor firmalarımıza, teşekkür eder saygılarımı sunarım.”

Emeği geçen herkese teşekkür ederim

İl Müdürü Dursun’un konuşmasının akabinde kürsüye gelen BAKKA Genel Sekreteri Recep Serkan Alkan; “Yerel yiyecek ve içeceklerin turistlerin güzergah seçim sürecinde önemli bir unsur olduğu bilinmektedir. 2014 yılında ülkemize yaklaşık 41.5 milyon turist gelmiştir. Toplam 41.5 milyon turistin yaptığı harcama da 34.5 milyar dolardır. Turistlerin bu harcamalarının 6.5 milyarı ise yeme içme sektörüne aktarılmaktadır. Bu da yüzde 19’luk bir orana tekabül etmektedir. Bu oranlar yemek sektörünün turizm arzı için önemini göstermektedir. Bartın’da unutulmaya yüz tutmuş ve yalnızca evlerde servis edilen muhteşem lezzetlerin tespiti başta Türkiye olmak üzere dünya milletlerinin istifadesine sunulması amacıyla Kültür Turizm İl Müdürlüğümüzün koordinasyonunda Bartın Belediyemiz ve ajansımızın desteğiyle gerçekleştirilen bu organizasyonun ilimizin tanıtımına hizmet etmesini temenni ediyorum. Bu organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür ederim” dedi.

Bartın olarak yemeklerimizi sunmamız gerekiyor

Bartın’ın yemek kültürünün oldukça iyi konumda olduğunu söyleyen Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın; “Yöresel Yemek Yarışmasını geleneksel hale getiren Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü’ne teşekkür ediyorum. Gerçekten bu Bartın’ın kültürüne ve tanıtımına hizmet verecek olan bu yarışma bizim için büyük önem arz ediyor. Bartın olarak çok sayıda yemeğimiz var. Bu çeşitleri bizim ilimize gelen misafirlere göstermemiz gerekiyor.  Bu çeşitlerin çoğunu evlerde yapıyoruz. Evlerde yapılan ve bilinmeyen bu yemekleri tanıtmamız şart. Gideceğimiz yerin önce tarihine sonra da yemeğine bakıp gidiyoruz. Bu anlamda bizim Bartın olarak yemeklerimizi sunmamız gerekiyor. İlk önce tarihi gösterebilmemiz lazım. Sonra da yemeğimizi tanıtmamız gerekiyor. Bu yapılan çalışmanın başarılara ulaşmasını diliyorum. Ellerinize sağlık diyorum” diye konuştu.

Bartın’ın çok önemli bir mutfağı var

Son olarak kürsüye gelen Vali Nusret Dirim ise konuşmasında; “Birbirinden güzel yemekleri gördük. Sonuçlar açıklandıktan sonra da bir kısmını tatma imkanı bulacağız. Bartın’ın çok önemli bir mutfağı olduğunu biliyoruz. Batı Karedeniz mutfağının içerisinde Bartın’ın ayrı bir yeri var.  Burada yapılan yemekleri ancak evlerde bulabiliyoruz. Restoranlarda ve konaklarda bu yemekleri ilimize gelen misafirlere sunabilmek gerekiyor. Bu sektörü ticaret haline getirebilmek gerekiyor. Turizm pastasından daha büyük pay alabilmek için bu sektöre entegre olup, bu sektörden kazanç sağlamanın yollarını bulmamız gerekiyor. Sadece güzel ürünlerimizin olması yetmiyor. Bunların ekonomik ürün haline dönüşmesi şart. Bu yarışmanın böyle bir amaca hizmet ettiğini görüyoruz. Bu etkinliği çok anlamlı buluyorum. Emek veren ve katılan tüm yarışmacılara teşekkür ediyorum. Ellerinize sağlık. Dereceye girenleri tebrik ediyorum” şeklinde konuştu.

Tüm yarışmacılara da çeşitli hediyeler dağıtıldı

Yapılan konuşmaların ardından ilk olarak Jüri üyelerine teşekkür belgesi taktim edildi. Yarışmaya katılanlara da katılım belgesi verilirken dereceye giren yarışmacılara para ödülleri verildi. Etkinlik sonunda da dereceye giremeyen tüm yarışmacılara da çeşitli hediyeler dağıtıldı. 

  • Yorumlar 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 5 Mayıs 2013 Ajans Bartın | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0551 120 3535