• BIST 10055.98
  • Altın 2415.92
  • Dolar 32.207
  • Euro 34.779
  • Bartın 10 °C
  • Ankara 10 °C
  • Bolu 6 °C
  • Kastamonu 8 °C
  • Zonguldak 10 °C
  • Karabük 9 °C
  • CHP Belediye Meclisinde Fark Attı!
  • “Bu Sonuç Ekonomik Krizin Faturasıdır”
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!
  • CHP Belediye Meclisinde Fark Attı!
  • “Bu Sonuç Ekonomik Krizin Faturasıdır”
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!

CHP, 15 soruda Aile Destekleri Sigortası’nı tanıttı

CHP Bartın İl Kadın kolları ve İl Gençlik kolları mensupları, Hükümet Caddesi üzerinde kurdukları stant aracılığıyla vatandaşları iktidara geldiklerinde hayata geçirecekleri “Aile Destekleri Sigortası” hakkında bilgilendirirken broşür dağıttılar.
CHP, 15 soruda Aile Destekleri Sigortası’nı tanıttı

CHP Kadın ve Gençlik kolları üyeleri, geçtiğimiz gün, eski Belediye binası önünde stand kurarak vatandaşlara; “Sosyal Güvence için, 15 Soruda Aile Destekleri Sigortası”, “Gençler için, 'İnanın Bana Gençler, Geliyor Gelmekte Olan’”, Şiddet gören kadınlar için, “Yaşam Hak Projesi” kapsamında “Yalnız Değilsiniz, Biz Varız” konulu çalışmaların yer aldığı kampanya tanıtım broşürlerini vatandaşlara dağıtarak bilgilendirme yaptılar. Sözkonusu broşürlerde CHP tarafından hazırlanan ve “ADS, kişinin doğumundan ölümüne kadar bütün yaşamını sosyal güvence altına alan, her aileye asgari gelir güvencesi veren, ailedeki mutluluğu, huzuru ve bereketi devam ettirmeyi hedefleyen bir sigorta dalıdır” olarak tanımlanan ADS ile ilgili broşürlerde merak edilen şu sorulara yanıt verildi:

Kimleri kapsamaktadır?

“ADS, asgari ücretin altında geliri olan veya hiç geliri olmayan bütün aileleri kapsayacak.

Yoksul ailelere sadece Asgari Ücret tutarında mı destek verilecek?

Hayır. Her ailenin durumu özel olarak incelenecek. Şöyle ki; aile bireyleri arasında engelli veya yaşlı var mı bakılacak. Okula giden kaç çocuk var ve çocuklar hangi düzeyde eğitim alıyorlar tespit edilecek. Bütün bu aşamalardan sonra başvuran ailenin geliri belirlenecek. Böylece ailenin gelir durumuna göre asgari ücret veya asgari ücretin en az iki katı tutarında destek güvencesi verilecek. Ayrıca engelli çocuğuna veya yaşlı aile bireylerine bakan kadınların sosyal güvenlik primleri devlet tarafından ödenecek ve ADS kapsamında ev kadınlarına emeklilik hakkı sağlanacak.

ADS’nı hangi kurum uygulayacak?

İnancımızda da felsefemizde de temel bir kural var: sağ elin verdiğini sol el görmeyecek. Bunun için Aile Destekleri Sigortası Kurumu kurulacak. Böylece yardımlar tek elde toplanacak, israf önlenecek, uygulamadaki keyfiliğe son verilecek. Aile Destekleri Sigortası Kurumu ailenin kadın bireyi adına banka hesabı açacak. Destek güvencesi bu hesaba yatırılacak. Kadınlar aylıklarını çekip ihtiyaçlarını karşılayacak. ADS’yle insan onuruna yakışır bir yaşam hayata geçirilecek.

Ailenin mali durumunu ve sosyal statüsünü kim belirleyecek?

ADS Kurumu bünyesinde çalışan sosyal hizmet uzmanları ve sosyologlar belirleyecekler. Sigorta kapsamından yararlanan ailelerin sosyal statüleri ve gelir durumu düzenli aralıklarla güncellenecek.

ADS nedeniyle engelli, evde bakım ve yaşlılık maaşı alanların aylıkları kesilecek mi?

‘Sakın ha CHP’ye oy vermeyin, oy verirseniz yardımlarınız kesilir’ diyorlar. Hayır! Hiçbir aylık kesilmeyecek. Tam tersine iyileştirilecek.

ADS kapsamındaki ailelerin çocuklarının eğitim harcamaları karşılanacak mı?

Evet. Tüm harcamalar karşılanarak eğitimde fırsat eşitliği yaratılacak. Kreşler ücretsiz olacak. İlkokul, ortaokul, lise ve üniversite öğrencilerine burs verilecek. Ücretsiz yurt olanağı sağlanacak. Cumhuriyet Halk Partisi iktidarında hiçbir çocuk yatağa aç girmeyecek.

Mevsimlik işçilerin barınmaları ve çocuklarının eğitimi nasıl olacak?

İnsani koşulların tamamı hayata geçirilecek. Mevsimlik işçilerin karavanlarda kalması sağlanacak. Banyo ve tuvalet ihtiyaçları karşılanacak. Çocuklar için öğretmen olacak. Hiçbir çocuk eğitimsiz kalmayacak.

Yoksul olup tek başına yaşayan kişi de ADS’den yararlanacak mı?

Evet. Hiç kimse aç ve açıkta kalmayacak. Herkesin temel vatandaşlık geliri olacak.

ADS kapsamında hayata geçirilecek Yeni Başlangıçlar Fonu nedir?

Boşanan kadınların ev kirası, eşya gideri ve çocuk bakım ihtiyaçları ADS’nin güvencesi içinde olacak. Buna Yeni Başlangıçlar Fonu diyoruz. Yeni bir hayata başlayan kadınlara sosyal devletin sahip çıktığı bir uygulama başlatılacak.

Kamuya personel alınırken ADS’den yararlananlara pozitif ayrımcılık yapılacak mı?

Her ailede asgari bir sigortalı bireyin bulunması temel hedefimiz olacak. ADS’den yararlanan ailelerin çocuklarına ve işsiz bireylerine devlet personel alımlarında öncelik hakkı tanınacak. Böylece yurttaşlarımız ömür boyu devlete el avuç açmak zorunda kalmayacak.

ADS kapsamına giren aileler, prim ödeyecek mi?

Hayır. Bu ailelerden hiçbir ad altında herhangi bir prim alınmayacak. ADS kapsamında yapılacak harcamaların tamamı devletin bütçesinden sağlanacak.

ADS harcamalarını karşılayacak kaynak var mı?

Bütçedeki kaynakların kullanımı bir siyasi tercihtir. Sosyal devlet fakirin fukaranın yanında olan devlettir. ADS ile bütçe beşli çete için değil halktan yana kullanılacak.

Vatandaş yoksulluğun ve işsizliğin giderilmesini devletten isteyebilir mi?

Anayasa ve yasalar bu hakkı bütün vatandaşlarımıza vermiş durumdadır. Fakirlere yardım devletin ve iktidarın bir lütfu değil, görevidir.

1971 yılında uygulaması taahhüt edilen ADS, 50 yıldır neden uygulanmadı?

Devleti yönetenler yoksulluğu bitirmek değil, yoksulluğu yönetmek istediler. Biz yardım yapılan kişinin kimliğine, inancına, yaşam tarzına bakmayacağız. Biz sorunu çözmeye talibiz ve çözeceğiz. ADS ile vatandaşa hakkını teslim edeceğiz.”

  • Yorumlar 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 5 Mayıs 2013 Ajans Bartın | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0551 120 3535