• BIST 10082.77
  • Altın 2430.881
  • Dolar 32.3957
  • Euro 34.7576
  • Bartın 15 °C
  • Ankara 15 °C
  • Bolu 12 °C
  • Kastamonu 13 °C
  • Zonguldak 13 °C
  • Karabük 14 °C
  • CHP Belediye Meclisinde Fark Attı!
  • “Bu Sonuç Ekonomik Krizin Faturasıdır”
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!
  • CHP Belediye Meclisinde Fark Attı!
  • “Bu Sonuç Ekonomik Krizin Faturasıdır”
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!

Kütüphane Haftası etkinlikleri başladı

Her yıl Mart ayının son pazartesi günü başlayan ve hafta boyunca çeşitli etkinliklerle sürdürülen Kütüphane Haftası’nın 54’üncüsü, ilimizde 26 Mart – 28 Mart tarihleri arasında kutlanacak.
Kütüphane Haftası etkinlikleri başladı

54. Kütüphane Haftası, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından Cumhuriyet Meydan’ında düzenlenen törenle kutlandı. Bu yıl "Yeni Nesil Çocuklar – Yeni Nesil Kütüphaneler" temasıyla kutlanan Kütüphane Haftası kapsamında düzenlenecek olan etkinlikler İl Kültür Turizm Müdürü Fuat Dursun’un Cumhuriyet Meydan’ında Atatürk Anıtı’na çelenk sunması ile başladı. Düzenlenen çelenk sunma törenine; İl Kültür ve Turizm Müdürü Fuat Dursun, İl Milli Eğitim Müdürü Yaşar Demir, İl Halk Kütüphanesi Müdürü Tülay Çetin ve kurum personeli katıldı.

Atatürk Anıtına çelenk sunuldu

Törende ilk olarak İl Kültür ve Turizm İl Müdürü Fuat Dursun Atatürk Anıtı’na çelenk sundu. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile devam eden tören, İl Halk Kütüphanesi Müdürü Tülay Çetin tarafından yapılan günün anlam ve önemine belirleten konuşmayı gerçekleştirdi. İl Müdürü Çetin, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “54 yıldır kutlanmakta olan Kütüphane Haftamızın bu yıl ki teması Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğümüz tarafından ‘Yeni Nesil Çocuklar, Yeni Nesil Kütüphaneler’ olarak belirlenmiştir. Hızla gelişen teknoloji ile birlikte toplumlar da değişmekte ve doğal olarak kütüphaneler de değişmekte ve gelişmektedir. Yem nesil çocuklara yönelik kütüphane hizmetleri, çocuklar ve onların aileleri için hiçbir zaman günümüzdeki kadar önemli olmamıştır.

Kütüphaneler son derece önemli

Bilgiye erişim ve dünyanın çok kültürlü zenginliklerinin yanı sıra, yaşam boyu öğrenme ve okuryazarlık becerileri de toplumların önceliği durumuna gelmiştir. ve okuryazarlık becerileri ile donatarak onların topluma katılımlarını ve katkıda bulunmalarını sağlamaktadır. Her çocuğun kütüphaneye alışkın olması, kütüphane kullanma becerileri ile birlikte kütüphane kültürü kazanması son derece önemlidir. Kütüphaneler çocukların bilgi, kültür ve eğlenme gereksinimlerini karşılayan en önemli bilgi merkezlerindendir. Materyal ve etkinliklerini geniş bir yelpazede sunan Halk Kütüphaneleri, çocuklara okumanın keyfini ve bilgiyi keşfetmenin heyecanını yaşamalarında ve hayal güçlerini geliştirmelerinde olanak sağlamaktadır.

Hayatları boyunca kütüphane kullanıcısı olarak kalacaklar

Çocuklara ve ebeveynlerine kütüphanelerden nasıl en etkili biçimde yararlanabileceklerini öğretmek, bizlerin en önemli görevleri arasında yer almaktadır. Erken yaşlardan itibaren kütüphane kullanımı desteklenen çocuklar, hayatları boyunca kütüphane kullanıcısı olarak kalacaklardır. Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’nde; yaş, ırk, cinsiyet, din, ulusal ve kültürel geçmiş, dil, toplumsal durum ya da kişisel beceri ve yeteneklere bakılmaksızın, çocukların gelişimleri için bilgi, materyal ve programlara eşit koşullar altında, ücretsiz ve açık erişim hakkı olduğu vurgulanmaktadır. Büyümek, çocuklar için küresel etkinlik niteliği taşımayan yerel bir süreç olmakla birlikte, küresel sorunlardan da etkilenebilen evrensel bir durumdur.

img_5463.jpgÇocuklara verilen hizmetler önemsenmeli

Her çocuk; o bilgiye erişim, o işlevsel, görsel, dijital ve medya okuryazarlığı, o kültürel gelişim, o okuma gelişimi, o yaşam boyu öğrenme, o boş zamanlar için yaratıcı programlara erişim hakkına sahiptir. Halk Kütüphaneleri de çocukların açık erişimli tüm kaynaklara ve ortamlara erişimini sağlamak, çocuklar, ebeveynler ve öğretmenler için çeşitli etkinlikler sunmak, ailelerin toplum içine girişini kolaylaştırmak, çocukları güçlendirmek, onların özgürlüğünü ve güvenliğini savunmak, çocukları kendine güvenen ve yeterli bireyler olmaya teşvik etme sorumluluğunu taşımaktadırlar. Çocuklara verilen hizmetler yetişkinlere verilen hizmetler kadar önemsenmelidir.

img_5462.jpgVerimli hizmetler sunmaya çalışıyoruz

Halk Kütüphaneleri; çeşitli materyalleri ödünç vererek, bilgi ve danışma hizmeti sunarak, çocuklara materyal seçiminde yardım ederek, materyal seçimi ve kütüphane hizmetlerinin geliştirilmesi sürecine çocukları da katarak, kütüphane kullanımı ve bilgi okuryazarlığı eğitimi vererek, okuma teşviki vb. güdüleyici etkinlikler yaparak, yaratıcı programlar ve öykü okuma hizmetleri sunarak, kurum ve kuruluşları destekleyerek ve işbirliği yaparak daha verimli hizmetler sunmaya çalışmaktadır. 54. Kütüphane Haftasının verimli olması ve kitaplarla dolu nice güzel yıllar geçirmenizi dileyerek, hepinize saygılarımı sunarım.”

img_5466.jpgEn çok kitap okuyanlara ödül verildi

Yapılan konuşmanın akabinde 2017 yılında İl Halk Kütüphanesi’nde yetişkin ve çocuk kategorisinde en çok kitap alıp okuyanlara ödüller verildi. Yetişkinler kategorisinde en çok kitap alıp okuyan Türkan Civil, Arif Dalkıran ve Hülya Saatçioğlu’na ödüllerini İl Kültür ve Turizm İl Müdürü Fuat Dursun takdim etti. Çocuk kategorisinde en çok kitap alıp okuyan Belinay Serçin Akman, Mustafa Kayra Polater ve Yusuf Alp Üngül’e de ödüllerini İl Milli Eğitim Müdürü Yaşar Demir verdi.  Ödül törenin ardından ilk günkü program sona erdi.

img_5473.jpgBir dizi etkinlik gerçekleştirilecek

Kütüphane Haftası etkinlik programının ikinci gününde 27 Mart Salı günü saat 09.30’da Gazi İlkokulu’nda Kütüphaneci Ayşe Ünal tarafından ‘İl Halk Kütüphanesinin Tanıtılması’ konulu sunum gerçekleştirilecek. Yine aynı gün saat 10.00’da Kurucaşile İlçe Halk Kütüphanesi’nde Kütüphaneci Ayşe Güzin Günşen tarafından kütüphane tanıtım ve oryantasyon eğitimi verilecek. Kurucaşile’deki etkinliğin ardından ikinci günkü program da sona erecek. Etkinlik programının üçüncü gününde ise 28 Mart Çarşamba günü 12.30-13.00 saatleri arasında Ağdacı İlkokulu’nda 81 İlde Kitap Okuyoruz etkinliği gerçekleştirilecek. Yoğun ilginin olması beklenen bu etkinlikle 54. Kütüphane Haftası kutlamaları sona erecek.

  • Yorumlar 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 5 Mayıs 2013 Ajans Bartın | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0551 120 3535