• BIST 8715.56
  • Altın 2240.804
  • Dolar 32.337
  • Euro 35.1052
  • Bartın 8 °C
  • Ankara 6 °C
  • Bolu 5 °C
  • Kastamonu 6 °C
  • Zonguldak 8 °C
  • Karabük 8 °C
  • Sinemada Şaşkına Çeviren Evlilik Teklifi
  • Engelsiz Sanat Evi Faaliyetlerine Devam Ediyor
  • Zabıta’dan Fırın Denetimi
  • Sinemada Şaşkına Çeviren Evlilik Teklifi
  • Engelsiz Sanat Evi Faaliyetlerine Devam Ediyor
  • Zabıta’dan Fırın Denetimi

Bankoğlu, dört yeni maden ocağının yaratacağı tehlikelere dikkat çekti

CHP Bartın Milletvekili, Parti Meclisi ve TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi Av. Aysu Bankoğlu, Bartın Irmağı çevresinde kurulmak istenen dört yeni maden ocağının yaratacağı tehlikelere dikkat çekti.
Bankoğlu, dört yeni maden ocağının yaratacağı tehlikelere dikkat çekti

CHP Bartın Milletvekili, Parti Meclisi ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Anayasa Komisyonu üyesi Av. Aysu Bankoğlu, Bartın Irmağı çevresinde mevcuttakilere ilave olarak kurulmak istenen dört yeni maden ocağı hakkında açıklamalarda bulundu; sürecin bu şekilde devam etmesi durumunda meydana gelecek uzun vadeli tehlikelere işaret etti. Yöre insanına bir süreliğine iş imkânı sağlamanın çevre ile doğa üzerindeki bedelinin bu kadar ağır olmaması gerektiğini ve farklı alternatiflerin aranmasının faydalı olacağını belirterek düzgün ve uzun vadeli bir "planlama"nın önemine dikkat çekti.

Sessiz kalmayalım

"Bartın'da, her isteyen istediği ormanı kesmekte, dağları delik deşik etmekte, ırmağı kurutmakta, dinamit patlatarak halkı huzursuz etmekte ve Bartın trafiğini keşmekeşe dönüştürmekte serbest mi?" diye soran Bankoğlu, bahse konu dört yeni maden ocağıyla ilgili Çevresel Etki Değerlendirmesi ("ÇED") süreci kapsamında "Halkın Katılımı Toplantılarının" gerçekleştirileceğine işaret ederek şunları söyledi: "Kentimiz açısından tarihi bir öneme sahip olduğunu ve korunması gerektiğini her daim ifade ettiğimiz Bartın Irmağı'nın çevresinde, bildiğiniz üzere, mevcutta altı farklı maden ocağı faaliyet gösteriyor. Bu maden ocaklarına ek olarak, Aladağ Mahallesi ile Gürgenpınarı köyü arasında, Saraylı köyü ile Gürgenpınarı arasında ve Topluca köyü Boğaz Mahallesi'nde, toplamda dört ayrı ocağın daha kurulmak istendiğini yapılan başvurular ve başlayan ÇED süreçlerinden biliyoruz. Şayet bu maden ocakları / tesisleri faaliyete geçerse, ilk aşamada dahi 219 hektar doğal orman ekosisteminin yok olacağı ÇED başvuru dosyalarında, yani resmi bir şekilde ifade edilmiş durumda. Yani, yaşanacak ekolojik yıkımın boyutları çok büyük olacak. Bu ocaklardan biri, çimento fabrikasına ham madde sağlamak maksadıyla kurulmak isteniyor. Mevcut ocakta, 27 kg / atım dinamit patlatılırken talepte bulunulan yeni alanda ise 97 kg / atım dinamit patlatılacağı belirtilmiş; bir diğer deyişle mevcudun dört katı dinamit patlatılacak. Yerleşimlere bu kadar yakın olan bir yerde, söz konusu patlamaların yaratacağı sorunlar hesaba katılıyor mu, açıkçası merak ediyorum."

Birbirine çok yakın konumda

Bankoğlu, Amasra'da yapılmak istenen termik santral sürecinden de alışkın oldukları bir diğer önemli soruna da şöyle işaret etti: "ÇED süreçleri devam eden bu sahalar, esas itibarıyla birbirine çok yakın konumda bulunmaktadır. Söz konusu projelerde, ÇED süreçleri ise -maalesef- ayrı ayrı uygulanmaktadır. Oysa, hâlen aynı bölgede faaliyet gösteren 6 farklı maden ocağı ile yeni başlayacak olan bu 4 farklı maden ocağının çevresel etkilerinin "kümülatif" olarak yani birlikte, topluca değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu işletmelerin hepsinin birden bütün olarak patlatacağı dinamit miktarı, yaratacağı gürültü, etkileyeceği nüfus ile yer altı suları, birlikte hesaba katılmak zorundadır."

Patlamaların yaratacağı sorunlar hesaba katılıyor mu?

Bankoğlu, sözlerini sonlandırırken önem verilmesi gereken temel noktanın, Bartın'ın planlamasındaki düzensizlik olduğunu belirterek şunları söyledi: "Bölgedeki çimento ile kireç fabrikalarına ham madde sağlanması gerçeğini de göz önüne almakla birlikte, özellikle ihtiyaçtan fazla "kapasite artırımı"nın Bartın'ın doğasına geri döndürülemez zararlar vereceğini bir kez daha ifade etmek istiyorum. Burada bahsi geçen doğa, bizleri sadece manevi olarak mutlu eden doğamız değil. Fındığımız, çileğimiz, balığımız, mandamız, ineğimizdir. Yüzlerce yıllık geçmişe sahip geçim kaynaklarımızı, sonsuza kadar kaybetme riskinden bahsettiğimiz bir doğa aslında. Yani, ortada yalnızca hemşehrilerimize iş alanı sağlamak ile açıklayamayacağımız büyüklükte sorunlar var. İlimizde bu tür süreçlerin, günübirlik değil uzun vadeli bir planlama çerçevesinde yapılması gerektiği açıktır. Yöre insanının sağlığı ve Bartın'ın doğası için yakın tehlikeleri dile getirmeye devam edeceğiz. Özellikle Bartın Irmağı çevresine zarar vermeyecek ve kümülatif olarak değerlendirmeye tabi tutulacak başka alternatiflerin dikkate alınması gerektiğine inanıyoruz."

  • Yorumlar 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 5 Mayıs 2013 Ajans Bartın | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0551 120 3535