• BIST 9881.6
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Bartın 22 °C
  • Ankara 26 °C
  • Bolu 19 °C
  • Kastamonu 27 °C
  • Zonguldak 22 °C
  • Karabük 23 °C
  • CHP Belediye Meclisinde Fark Attı!
  • “Bu Sonuç Ekonomik Krizin Faturasıdır”
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!
  • CHP Belediye Meclisinde Fark Attı!
  • “Bu Sonuç Ekonomik Krizin Faturasıdır”
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!

'Benim projem bitmez'

Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, muhabirimiz Sercan Engin'in belediye çalışmaları ile ilgili sorularını yanıtladı. Devam eden ve gerçekleştirilen projelerle ilgili konuşan Başkan Akın, yeni projelerin de müjdesini verdi.
'Benim projem bitmez'

Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü ve teknik atölyelerinde incelemelerde bulunan Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, muhabirimiz Sercan Engin'in Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü makam odasında belediye çalışmaları ile ilgili sorularını yanıtladı. Devam eden ve gerçekleştirilen projelerle ilgili konuşan Başkan Akın, yeni projelerin de müjdesini verdi.  Bartın’ın en önemli sorunları arasında yer alan su, hava kirliliği ve kanalizasyon meselesini tamamen çözdüklerini söyleyen Başkan Akın; “Birçok önemli projemiz var. Park ve Bahçeler Müdürlüğümüz yeni belediye binasının yan tarafında ırmak kenarında atıl durumda. Bu alanında sanayiye taşınmasına karar verdik. 2 katlı bir binayı sanayi bölgesine yapacağız. Park ve Bahçeler Müdürlüğümüzü de sanayiye taşıyacağız. Tabii yeni binaya geçilmesiyle birlikte ırmak kenarında boşalacak olan alan çok güzel bir yer. Orada Yalı gibi düzenleme yapmak istiyoruz. Yürüyüş yollarının, aydınlatmalarının ve kamelyaların olduğu bir alan haline getirmek istiyoruz. Büfe de koyarak bu alanı canlandırmak istiyoruz” dedi.

Kanlı Irmak kenarına yürüyüş yolu

Akın; “Aladağ Piknik Alanına çalışmalarımız devam ediyor. 5 bin metrekarelik alanda çalışma yapıyoruz. 20 civarında masalar yerleştirdik. Alansı aydınlattık. Yürüyüş yolları ve çeşmeler yapıldı. Çamların arasında güzel bir alan. Nasip olursa 2018 yılı içerisinde Kanlı Irmak kenarında bir çalışma yapacağız. Aydınlatmalarıyla birlikte yürüyüş yolu yapmak istiyoruz. Ulus durağının olduğu bölgeye kadar yürüyüş yolu yapacağız. Ulus durağından çıktığınızda yürüyüş yolundan Santral Sokağa kadar yürüyebilme imkanı olacak. Tabii bu yolun aydınlatması da olacak” diye konuştu.

14 bin ton suyu 20 bin tona çıkartacağız

Vatandaşların rahatlıkla yürüyüş yapabileceği ve kullanabileceği alanlar ortaya çıkarttıklarını belirten Akın; “ 2 tane Yaşam Merkezi inşa edeceğiz. Yaşam Merkezlerinden bir tanesini şu anda Kavallarda yapacağız. Bir tane de TOKİ’de Yaşam Merkezi meydana getireceğiz. Yaşam Merkezinde başlayan ve şu anda Kültür Merkezi’nde faaliyet gösteren Bilim Teknoloji Merkezi’ne yeni bir bina kazandırmak için çalışmalarımız devam ediyor. Bartın’ın en önemli sorunları arasında yer alan su, hava kirliliği ve kanalizasyon meselesini çözdüğümüzü belirtmiştim. Çayır Köyünden bulduğumuz 14 bin ton suyu 20 bin tona çıkartmak için de çalışma yapıyoruz. Çalışmalar tamamlandığında su sorunu tamamen ortadan kalkmış olacak” şeklinde ifade etti.

Güzel bir çalışma ortaya çıktı

Gazhane Kültür Parkını binlerce kişinin ziyaret ettiğini söyleyen Başkan Akın; “ Gazhane Kültür Parkı ile ilgili çalışmalarımızı 4 yıl önceden planlamıştık. Proje çalışmasına başlamıştık. 6 bin metrekarelik alanda Ulaştırma Müdürlüğü vardı. 40 yıl önce yapılmış bir yerdi. Atıl durumdaydı. Ulaştırma Müdürlüğü'nü sanayi bölgesinde yaptığımız modern binaya taşıdık. Biz sadece 6 bin metrekaresini projelendirdik. 5 bin metrekaresinde de değişiklikler yaptık. Bu alanda ki çalışmalar Bartın Belediyesinin kendi elemanlarıyla gerçekleşti. Güzel bir çalışma ortaya çıktı” dedi.

Bartın’ımıza hayırlı uğurlu olsun

4 milyon TL’ye mal olduğunu belirten Akın; “Proje içerisinde Bartın çektirmesi yoktu. Bunu sonradan ilave ettik. 11 bin metrekarelik alan meydana geldi. Tarih, doğa, tabiat kokan bir alan meydana geldi. Her şey iç içe vaziyette. Açılış yapıldığı gün 20 bin vatandaşımızın geldiği belirtildi. Bayram günlerinde de ciddi anlamda ziyaretçiler oldu. İnsanlar burada vakit geçirdi. Bu alan bize 3 milyon 600 bin TL’ye mal oldu. İhaleli tarafı ayrı para, ihalesiz tarafı da mal alımıyla birlikte oldu. Kendi çalıştırdığımız arkadaşlarımızla hesap edersek toplam 4 milyon TL’yi buldu. Uzun yıllar hizmet edecek bir alan oldu. Bartın’ımıza hayırlı uğurlu olsun” şeklinde konuştu.

Müze 29 Ekim’de açılacak

Kent Tarihi Müzesi’ni 29 Ekim’e yetiştirmeye çalıştıklarını belirten Başkan Akın; “Kent Tarihi Müzesi ile ilgili 4 yıldır çalışma yapıyoruz. İhalesi gerçekleştirildi. 3 milyon TL’ye yakın bir ihale oldu. Burada Bartın’ın sosyo-kültürel tarihi de olmak üzere 3 bin yıllık tarihi sergilenecek. Modern bir müze haline gelecek. İlk olarak binanın restorasyonuyla ilgili çalışma yaptık. Dışı evvelden sıvalıydı. Taş binalara sıva istemedik. Tarihi güzelliği ortaya çıksın istiyoruz. Sıva yapmıyoruz. Koruma attırdık. Tarihi taşlar sudan, sıcaktan ve soğuktan etkilenmeyecek. Dış görünüşte çok güzel bir taş bina çıktı. Bu bölgeyi Kültür Yoluna dönüştürmek istiyoruz. Orduyeri’nden başlayıp Ebu Derda Türbesi’ne kadar Kültür Yolu yapıyoruz. Tabii Bu çalışmalar yapılırken müze için obje çalışması yapılıyor. Yetişirse 29 Ekim’de açmak istiyoruz” dedi.

Yönetim tarihi anlatılacak

Akın; “Müzede vatandaşlar ilk olarak bina tarihçesiyle başlayacaklar.  Bartın’ın kronolojik tarihiyle ilk buraya girilecek. Bartın’ın demografik yapısı, coğrafi konumu, flora faunası hepsinin günümüze kadar olan kısmı burada Kent Müzesi içerisinde yer alacak. Bu müze 4 kısımdan oluşacak. Zemin katında birinci ve ikinci sergi salonu, üst katta ise üçüncü ve dördüncü sergi salonları aynı zamanda da yönetim tarihi de yer alacak. Yönetim tarihi içerisinde valiler, belediye başkanları, milletvekillerine yer verilecek. Daha sonra kent ekonomisi ve mimarisi hakkında, el sanatları, çini işleri, marangoz işleri gibi eskiden olan bütün el emekleri, sanatsal değerleri birinci katta yer alacak. Burada amaç ziyaretçilerin Bartın’ın kültürü, ekonomisi ve günümüze kadar olan her şeyi gerek elektronik kiokslarla, maketlerle, canlandırmalarla anlatmak” diye konuştu.

20 bin metrekarelik alana Spor Kompleksi

Kaynarca Spor Kompleksi ve Yaşam Parkı projesinin 2017 yılının Aralık ayında tamamlanacağının müjdesini veren Başkan Akın; “Kaynarca Spor Kompleksi ve Yaşam Parkı ile ilgili çalışmalarımız tüm hızıyla sürüyor. Önceden bu alana eski parke taşları atılırdı. Çok kötü bir görünümü vardı. Bu alanı temizlettik. İhalenin ardından çalışmalara başlandı. 4.5 milyona mal olacak bir proje ortaya çıktı. Kaynarca’da 20 bin metrekarelik bir alanda 8 bin metrekaresi tamamen yeşil alandan oluşan geriye kalan 12 bin metrekarelik alan içerisinde 2 tane tenis kortu, 1 tane basketbol ve voleybol sahası, kaykay pisti, mini golf sahası, futbol sahası ve 200 metrekare buz pateni pistinin bulunacağı bir park yapıyoruz. Bu parkta aynı zamanda büyük bir oyun alanı ve 500 metrekare 2 katlı bir kafe olacak. Süs havuzu, yürüyüş yolları ve kamelyalar da bulunacak. Bu projenin bitiş tarihi 12.ayın sonu. Tabii 12. ayın sonunda açıp açmayacağımız tam belli değil. 2018 yılının ilk aylarında da açılışını gerçekleştirebiliriz. Bu alanda ki çalışmalarda sona gelindiğini söyleyebilirim. Projemiz tamamlandığında bu bölgeye değer katacağını düşünüyorum” dedi.

Park ve Bahçeler Müdürlüğü de taşınacak

Yeni projelerle ilgili de bilgiler veren Akın; “Park ve Bahçeler Müdürlüğümüz yeni belediye binasının yan tarafında ırmak kenarında atıl durumda. Bu alanında sanayiye taşınmasına karar verdik. 2 katlı bir binayı sanayi bölgesine yapacağız. Park ve Bahçeler Müdürlüğümüzü de sanayiye taşıyacağız. 7 bin metrekarelik alan üzerinde hizmet alanı oluşturuyoruz.  3 ay içerisinde yeni yeri tamamlarız diye düşünüyorum. Tabii yeni binaya geçilmesiyle birlikte ırmak kenarında boşalacak olan alan çok güzel bir yer. Orada Yalı gibi düzenleme yapmak istiyoruz. Yürüyüş yollarının, aydınlatmalarının ve kamelyaların olduğu bir alan haline getirmek istiyoruz. Büfe de koyarak bu alanı canlandırmak istiyoruz. Aladağ Piknik Alanına çalışmalarımız devam ediyor. 5 bin metrekarelik alanda çalışma yapıyoruz. 20 civarında masalar yerleştirdik. Alansı aydınlattık. Yürüyüş yolları ve çeşmeler yapıldı. Çamların arasında güzel bir alan” şeklinde ifade etti.

Kanlı Irmak kenarında bir çalışma yapacağız

Kanlı Irmak kenarında yapılacak olan çalışmaların 2018 yılında başlayacağını belirten Akın; “Nasip olursa 2018 yılı içerisinde Kanlı Irmak kenarında bir çalışma yapacağız. Aydınlatmalarıyla birlikte yürüyüş yolu yapmak istiyoruz. Ulus durağının olduğu bölgeye kadar yürüyüş yolu yapacağız. Ulus durağından çıktığınızda yürüyüş yolundan Santral Sokağa kadar yürüyebilme imkanı olacak. Tabii bu yolun aydınlatması da olacak. Vatandaşlarımızın rahatlıkla yürüyüş yapabileceği ve kullanabileceği alanlar ortaya çıkartmaya çalışıyoruz. Biz göreve geldikten sonra Yaşam Merkezleri inşa etmeye başladık. Yaşam Merkezlerinden bir tanesini şu anda Kavallarda yapacağız. Bir tane de TOKİ’de Yaşam Merkezi meydana getireceğiz” dedi.

Bilim Teknoloji Merkezi kurulacak

Akın; “Yaşam Merkezleri çok amaçlı kullanılabiliyor. Doğum günü kutlamaları yapılabiliyor. Kur’an’ı Kerim okunabiliyor. Teravih namazları kılınabiliyor. Dersler verilebiliyor. Sergi yapılabiliyor. İnsanlarımızın rahatlıkla kullanabileceği alanlar haline geldi. Etrafında parklarımız da var. Çocuk oyun alanlarımız da var. Bilim Teknoloji Merkezi kurmak için çalışma gerçekleştiriyoruz. Bilim Teknoloji Merkezi olarak yaşam merkezlerini kullanıyorduk. İlk buralarda başladık. Şu anda Kültür Merkezimizde bir katı onlara tahsis ettik. Şimdi sadece kendi binası ile ilgili de çalışma yapıyoruz. Bilim Teknoloji Merkezi kendine ait bir bina kazanacak. Projelendirilecek. Gençlerimizin ve vatandaşların güvenle kullanabileceği alanları hizmete sunuyoruz” diye konuştu.

Akıllı veznede sadece kredi kartı ile ödeme yapılabiliyor

Birçok ilkleri Bartın’a kazandırdıklarını söyleyen Başkan Akın, akıllı vezne uygulamasıyla ilgili de bilgiler verdi. Başkan Akın; “Su sayacı için vatandaşlar ön ödemeli su sayaç kartlarına günün belli saatlerinde yükleme yapabiliyordu. Bazı durumlarda mağduriyet yaşanabiliyordu. Bunun da önüne geçebilmek ve halkımıza 7 gün 24 saat hizmet verebilmek için akıllı vezne uygulamasını başlattık.  Teknik çalışmaların tamamlanmasının ardından iki noktada bu vezneleri hizmete sunduk. Bir tanesi belediyemizin önünde diğeri de Arap Camiinin arka tarafında. Vatandaşlarımız vezneden işlemlerini kredi kartı ile halledebilecek. Neden kredi kartı ile olduğunu da anlatayım. Nakit ödeme yapıldığında para üstünde sıkıntı oluyor. 15.5 TL’lik bir ödemeyi 16 olarak tamamlıyor. Bunu ben arzu etmedim. 10 kuruş veya 20 kuruş da olsa suiistimallere sebep vermemesi için, insanların akıllarda olumsuz bir düşünce olmaması için sadece kredi kartı ile ödeme yapılabiliyor. Kurulalıdan buyana 643 kişi faydalanmış” dedi.

Halkımıza hizmetin en iyisini vermeye çalışıyoruz

Bartın Belediyesi’ne ait müdürlüklerin şehir dışına taşındığını söyleyen Başkan Akın; “2 tane müdürlüğümüzü şehir merkezinden dışarıya taşıdık. Bunlardan bir tanesi Ulaştırma Müdürlüğümüz. Ulaştırma Müdürlüğümüz il dışına taşırken Fen İşleri Müdürlüğümüz de şehir dışına taşınmış oldu. Su İşleri Müdürlüğümüz için de ayrı bir bina yapılacak. Araçların girip çıkmadığı alanlar olsun istemiyorum. Araçlar koruma altında olsun istiyorum. Modern olması da çok önemli. Modern olduğunda hizmet de kaliteli oluyor. 50 yıl hizmet edecek projelere imza atıyoruz. 72 aracımız var. 30’a yakınını biz göreve geldikten sonra ilave ettik. Yine İtfaiye Müdürlüğümüzü de sanayi bölgesine taşıdık. Kavaklı’dan itfaiye araçlarının çıkma şansı yoktu. 65 yıl önce yapılmış bir yerdeydi. 2 itfaiye aracı ilave ettik. Öncü araçlar aldık. Park Bahçeler Müdürlüğümüzle ilgili de çalışma yapıyoruz. Şu anki durduğu yer atıl vaziyette. Hizmet veremez hale geldi. 7 bin metrekare yeni yerinde inşallah hizmet verecek. Bartın Belediyesi tamamen kurumsallaşıyor. Halkımıza hizmetin en iyisini vermeye çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

Danışan akıl hata yapmaz

Sürekli vatandaşlarla iç içe olduğunu söyleyen Akın; “Makamda otururken insanların sorunlarını bilemezsiniz. Sorunlar söylenir. Aksatılabilir. Ancak ziyaret ettiğinizde sıkıntıları kesin olarak hallediyorsunuz. Vatandaşları dinliyoruz. Taleplerini anında yerine getirmeye çalışıyoruz. Yaptığımız yatırımları da taleplere göre şekillendiriyoruz. Biz doğalgazla ilgili 400 kilometre yol yaptık. Bartın’dan İstanbul’a varıyor. 600 kilometre kaldırım yaptık. Bartın’dan Konya’ya varıyor. ‘Sen 600 kilometre kaldırım ve 400 kilometre yol yapmışsın. Benim evimin önündeki çukuru yapma’ diye kimse demez. Bu nedenle yerinde görmek ve istişare önemli. İstişare sünnet. Biz halkımızla istişare yapıyoruz. Danışan akıl hata yapmaz. Halka danışıyorum ve yerinde danışıyorum” dedi.

Musluklardan akan su içilebilir duruma geldi

Bartın’ı yakından ilgilendiren 3 ana meseleyi hallettiklerini belirten Akın; “Bartın’da su en büyük meseleydi. Yağmur yağdığında suyumuz bulanık geliyordu. Arıtılamıyordu. 3 bin tonluk Bartın’a yeni su deposu yaptık. Bartın’a 40 yılda 4 bin 400 tonluk su deposu yapılmış. 3 bin tonluk su deposu için Kültür Bakanlığına proje sunduk. 1 milyon 650 bin TL hibe aldık. Bu depo Bartın’a kesinti olduğunda en azından yarım günlük hiç kesilmeden su verebilecek kapasitede bir depo. Çayır Köyünde su bulduk. Her gün 14 bin ton su ilave geliyor. Bunu 20 bin tona çıkartmak için çalışmalar yapıyoruz. Allah nasip ederse Bartın’ın su sıkıntısı kalmıyor. Şu anda musluklardan akan su içilebilir duruma geldi” şeklinde ifade etti.

3 bin ton kanalizasyon ırmağa akmıyor

Kanalizasyonun artık Bartın ırmağına akmadığını belirten Akın; “Kanalizasyon anlamında da her gün 3 bin ton Bartın Irmağına akıyordu. 28 trilyonunu Avrupa Birliği’nden, yüzde 6’sını Çevre Bakanlığı’ndan ve geri kalanını da Bartın Belediyesi karşılamak üzere bir projeyi uygulamaya koyduk. Bartın Kanalizasyon Atıksu Arıtma Tesisi ve İnkumu Kanalizasyon Atıksu Paket Arıtma Tesisi ve Derin Deniz Deşarjı'nın Projesini yaptık. İnkumu’nda fosseptikler denize akıyordu. Derin deniz deşarjı yaptık. Paket arıtmayı kurduk. 12 kilometre kanalizasyon hattını yaptık. İnkumu’nda da sıkıntımız kalmadı. Kanalizasyon sorununu da çözdük. Artık günde 3 bin ton kanalizasyon ırmağa akmıyor” diye konuştu.

Doğalgaza 40 trilyon para harcadık

Akın; “Doğalgaz çalışmalarında sona geldik. Doğalgaz nedeniyle sökülen alanın parası firma veriyor. Ancak sadece söktüğü alanın parasını veriyor. Kalan yerleri Bartın Belediyesi yapıyor. Sadece yolla da bitmiyor. Altyapısı ve kaldırımları da yapılıyor. Meşakkatli bir iş. Alta yapıyı yapmadan hiçbir yerde üst yapıyı yapmadım. 2017 yılının Aralık ayında çalışmalar bitiyor. Hava kirliliği de sona ermiş olacak. 40 trilyon para harcadık. Daha önceden yol katkı payı alınırdı. Biz yaptığımız yoldan bugüne kadar para almadık. Bundan sonra da almayacağız. Bunlar çok önemli projeler. Yerin altından üstüne çıktık. Alt yapıyı bitirdik. Yıllar sonra yerin altına girdik. Tabii ana meseleleri halledince de ortaya 140. Yıl Parkı, Karaçay ve Gazhane Kültür Parkı çıktı. Bu projelere ilave Kaynarca Spor Kompleksi ve Kent Tarihi Müzesi geliyor. Yaptığımız işler 50 yıl hizmet edecek projeler. Aman seçime kadar yapayım. Baştan sağma iş yapmadım. Asla böyle düşünmedim. Uzun yıllar hizmet edecek çalışmalara imza attığımızı düşünüyorum” dedi. 

Gömü bulmadım

Borç almadan bu hizmetleri nasıl başardığı yönünde iletilen soruya Başkan Akın, ‘Gömü bulmadım’ şeklinde cevap verdi. Akın; “Akıllıca davranmaya çalışıyoruz. Planlı davranıyoruz. Ekonomik anlamda planlama yapıyoruz. İller Bankasına olan borçlar ödeniyor. Bu uzun süreli bir iş.  Piyasaya ve çalışan borçlarımız yok. Göreve geldiğimizden buyana hiç borç almadım. Belediyeyi borçlandırmadım.  Göreve geldiğimde 9 ay iş yapamadım. Temizlik yaptım. Yolları tamir yaptım. 1 tane de çocuk parkı yapabildim. O günden bu tarafa 135 tane çocuk parkı yapmışız. Bunun yanında saydığım gibi birçok hizmeti hayata geçirdik” şeklinde ifade etti.

Kaliteli bir takım kuruldu

Bartınspor’un profesyonel ligi hak ettiğini söyleyen Akın; “Bu yıl iyi bir takım kuruldu. Geçen yıla göre daha kaliteli bir takım olduğunu görüyorum. Daha evvel birbiriyle top oynamış futbolcular olduğunu söylediler. Yani futbolcular birbirini tanıyor. Aynı takımlarda oynamışlar. Bunun bir avantaj olacağını düşünüyorum. Geçen yıl ki hocamız çok iyi bir hocaydı. Ancak birinci lig hocasıydı. Birinci liglerle BAL Ligi çok farklı. Yeni hocamız BAL Ligini çok iyi bilen bir hocamız. Hoca faktörü, kaliteli futbolcu faktörü ve seyirci faktörüyle beraber inşallah başarıya ulaşır diye düşünüyorum. İnşallah iyi olacaktır” dedi.

Enerjiye karşı olan bir belediye başkanı değilim

Amasra ilçesine kurulmak istenen termik santral ile ilgili de düşüncelerini paylaşan Başkan Akın; “Termik santral ile ilgili yıllardır mücadele veriyoruz. Son olarak bilirkişi incelemesi yapıldı. İnşallah sonuç bizim istediğimizi gibi olur. Tabii bunu adli makamlar karar verecek. Ben isteğimi söylüyorum. Termik santral kavşak suyu noktasında bizi yakından ilgilendiriyor. Kül deposu kavşak suyunun yanına kuruluyor. Yeri olarak da sıkıntılar var. Enerjiye karşı olan bir belediye başkanı değilim. Ben elektrik mühendisiyim. Benim mesleğim. Ancak yeri itibariyle uygun değil. Elbette enerji olmalı. Elbette ki yeraltındaki kaynaklar yer üstüne çıkmalı. Ancak yeri doğru seçilmeli. Ben termik santral bu bölgede olmasın diyorum. Bunun için de mücadele veriyoruz” diye konuştu.

  • Yorumlar 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 5 Mayıs 2013 Ajans Bartın | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0551 120 3535