• BIST 9889.6
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Bartın 22 °C
  • Ankara 26 °C
  • Bolu 19 °C
  • Kastamonu 27 °C
  • Zonguldak 22 °C
  • Karabük 23 °C
  • CHP Belediye Meclisinde Fark Attı!
  • “Bu Sonuç Ekonomik Krizin Faturasıdır”
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!
  • CHP Belediye Meclisinde Fark Attı!
  • “Bu Sonuç Ekonomik Krizin Faturasıdır”
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!

Kararı millet verecek

İki ay önce başlayan anayasa değişikliği referandumu sürecinde siyasiler ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri konuştu, seçmenler dinledi. Şimdi konuşma sırası seçmenlerde. Bartın’da 144 bin 809 seçmen 525 sandıkta oy kullanacak.
Kararı millet verecek

Türkiye başkanlık sistemine geçsin mi geçmesin mi?

SÖZ MİLLETİN

Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) anayasa değişikliğine ilişkin referanduma yönelik hazırladığı seçim takvimine göre, ülke genelinde seçmenler halk oylaması için 16 Nisan Pazar günü saat 08.00-17.00 saatleri arasında sandık başına gidecek. 16 Şubat’ta başlayan seçim takvimi, 16 Nisan’da sona erecek. 1 Kasım seçimlerinde 56 milyon 965 bin 100 olan seçmen sayısı 58 milyon 266 bin 349’a yükseldi. Ülke genelinde referandum için 164 bin sandık kurulacak. İlimizde de 144 bin 809 seçmenin 525 sandıkta oy kullanacağı bildirildi.

Heyecanlı ve meraklı bekleyiş

Siyasilerin son ana kadar referandum çalışması yaptığı, hazırlıkların büyük ölçüde tamamlandığı, heyecanlı ve meraklı bir bekleyiş içine girilen Bartın’da oyların ve sandıkların ilçelere göre dağılımları şöyle; Merkezde 350 sandıkta 110 bin 659 seçmen, Ulus ilçesinde 97 sandıkta 17 bin 480 seçmen, Kurucaşile ilçesinde 34 sandıkta 5 bin 343 seçmen ve Amasra ilçesinde 44 sandıkta 11 bin 327 seçmen. Bartın’da toplamda 525 sandıkta 144 bin 809 kişi oy kullanacak.

Siyasiler nerede oy kullanacak?

Seçmenler gibi siyasetçiler de sandık başına gidecek. AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç oyunu her zamanki gibi Amasra'da Kaleşah İlkokulu'nda, CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya Cumhuriyet Ortaokulu'nda, Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın Gazi Ortaokulu’nda, İl Genel Meclisi Başkanı Kenan Dursun Fatih İlkokulu’nda, AK Parti İl Başkanı Hüseyin Manav Şiremirçavuş İlkokulu’nda, MHP İl Başkanı Ercüment Özçelik Gazi İlköğretim Okulu’nda, CHP İl Başkanı Mehmet Arslan Bartın Anadolu Lisesi’nde, Saadet Partisi İl Başkanı Ünal Yurtbay Güzel Sanatlar Lisesi’nde sandık başına gidecek.

Seçmen sayısı arttı

7 Haziran'daki genel seçimlerdeki sandık sayısı ve seçmen sayısıyla karşılaştırıldığında 1 Kasım'da sandık sayısının artmasına rağmen ilimizde seçmen sayısının azaldığı görülüyor. 7 Haziran'da il genelinde toplam 540 sandıkta 145 bin 708 seçmenin oy kullandı. 1 Kasım’da ise seçmen sayısı 143 bin 326 kişi olarak tespit edildi. Yani 7 Haziran'dan bu yana seçmen sayısında 2 bin 382 kişilik bir azalma oldu.

Evet mi, hayır mı?

Ancak Pazar günü yapılacak olan referandumda 144 bin 809 seçmenin sandık başına gideceği belirtildi. 1 Kasım seçimlerine göre seçmen sayısı bin 483 kişi artmış oldu. Oy vermeye gelen hamile, hasta ve engelliler bekletilmeyecek, yaşlılara öncelik tanınacak. Seçmenler, 18 maddelik paketten oluşan ve Türkiye’nin başkanlık sistemine geçmesini sağlayacak olan anayasa değişikliğine evet veya hayır diyecek, tercihte bu şekilde sandığa yansıtacak. 

525 sandıkta 144 bin 809 kişi oy kullanacak

Bartın'da Pazar günü yapılacak olan anayasa değişikliğine ilişkin referandumda 144 bin 809 seçmenin 525 sandıkta oy kullanacağı bildirildi. Oyların ilçelere göre dağılımlarında ise, merkezde 350 sandıkta 110 bin 659 seçmene Ulus ilçesinde 97 sandıkta 17 bin 480, Kurucaşile ilçesinde 34 sandıkta 5 bin 343 ve Amasra ilçesinde 44 sandıkta 11 bin 327 seçmen sandık başına gidecek. Toplamda 525 sandıkta 144 bin 809 kişi oy kullanacak.

İlimize ilk ziyaret Tongüç’den

16 Şubat’ta başlayıp 16 Nisan’da sona erecek olan referandum süreci kapsamında ilimize birçok siyasi partinin temsilcisi gelerek evet veya hayırı anlattı. Referandum propaganda süreci ilimizde şöyle geçti; İlimize anayasa değişikliği ile ilgili ilk ziyareti Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı İlyas Tongüç gerçekleştirdi. Saadet Partisi Bartın İl Divan Toplantısı’na katılan Tongüç, anayasa değişikliğiyle ilgili açıklama yaptı. Tongüç, “Anayasa değişikliğine bu haliyle destek vermemiz mümkün olmaz. Kendi kendimize karşı olan sorumluluğumuz ve vicdanımız böyle bir imkanı bize vermez” ifadelerini kullanmıştı.

Yıldırım, Bartın’a Sinop’tan seslendi

Başbakan Binali Yıldırım'ı taşıyan uçak sis nedeniyle Zonguldak’ın Çaycuma ilçesi Saltukova beldesinde bulunan havalimanına iniş yapamayınca rotasını Sinop’a çevirdi. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi Halk Oylaması süreci kapsamında ilimizde düzenlenen Bartın Evet Diyor Mitingi ’ne katılmak üzere Ankara’dan uçakla yola çıkan Başbakan Binali Yıldırım’ın Bartın programı iptal edildi. Cumhuriyet Meydanı’nda toplanan tüm ilçelerden ve köylerden gelen vatandaşlara TBMM eski Başkanı ve AK Parti Karabük Milletvekili Mehmet Ali Şahin ve AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç hitap etti. Başbakan Yıldırım, Sinop’tan telekonferansla Cumhuriyet Meydanı’ndaki vatandaşlara seslendi.

Hayır Partisi geldi

AK Parti'den Edirne milletvekili adayı olan, Bakanlar Egemen Bağış ve Mehmet Müezzinoğlu’nun eski danışmanlarından olan ve anayasa değişikliğine karşı Hayır Partisi'ni kuran siyasetçi Tuna Bekleviç, 'Hayır' kampanyası çerçevesinde ilimize geldi. İlimizde bir dizi ziyaretler gerçekleştiren Bekleviç, referandum süreci ve ülke gündemi ile ilgili basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

MHP’lilerin ziyareti

16 Nisan’da yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi referandumu ile ilgili Milliyetçi Hareket Partisi İl Başkanlığı tarafından ‘MHP neden evet diyor’ adlı bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya Ankara’dan Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı Dr. Ruhsar Demirel, MYK Üyesi Dr. Sultan Gündüz ve MHP Ankara Milletvekili Mustafa Mit katıldı.

Karaaslan’ın ziyareti

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan, 16 Nisan’da gerçekleştirilecek olan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi Referandumu ile ilgili vatandaşları bilgilendirmek üzere ilimizi ziyaret etti. Karaaslan, ilk olarak Öğretmenevinde Ticaret Odası Yönetim Kurulu ve Kadın Girişimciler ile kahvaltı programında bir araya gelmişti. Buradaki programın akabinde Karaaslan, Mardin Şehidimiz Cem Kanbur’un ailesini ziyaret ederek, başsağlığı diledi. Kadın Kolları, Okul Aile Birlikleri, Kadın STK’lar, Genç Seçmenler ile Bartın Halk Eğitim Merkezi’nde gerçekleştirilen toplantının ardından AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan, Şadırvan Caddesi'ndeki Ak Parti Halk Oylaması İrtibat Bürosu açılışını gerçekleştirdi. Yoğun katılımın olduğu açılış sonrası da AK Parti il binasında il yönetimi ve SKM Teşkilatı ile bir araya gelerek, 16 Nisan’ın önemini anlattı. Karaaslan, daha sonra AK Parti Gençlik Kolları ile buluşmuş ve gençlere büyük iş düştüğünü belirterek, 16 Nisan'a evet oyu vermelerini istedi.

Baykal’da geldi

CHP eski Genel Başkanı ve CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal, 16 Nisan 2017 günü yapılacak olan halk oylaması için Bartın’da Bulut Düğün Salonu’nda vatandaşlarla buluştu. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi anayasa değişikliği halk oylamasında neden hayır oyu verilmesi gerektiğiyle ilgili Bartınlılara hitap eden Baykal’ın konuşması sırasında şehit babası Mustafa Çakır’ı elindeki Türk Bayrağı ile platforma çıkıp, hayır oyu verenleri terörle bağdaştırmak isteyenlere tepki gösterdi.

Özdağ, protesto edildi

Referandum çalışması için Bartın’a gelen MHP’den ihraç edilen Gaziantep milletvekili Ümit Özdağ, konuşma yapmak üzere Bartın Halk Eğitim Merkezi’ne geldiği sırada Bartın Ülkü Ocakları üyeleri tarafından protesto edildi. Yaklaşık 20 kişilik grup Özdağ’ın açıklamada bulunduğu binanın önünde toplanarak sloganlarla protesto gösterisinde bulundu. Polis ekiplerinin geniş güvenlik önlemi aldığı bina önünde Özdağ’ı protesto eden ülkücü gençler “Hareketin lideri Devlet Bahçeli”, “Lidere sadakat şerefimizdir” şeklinde sloganlar attı.

İnce’den miting

16 Nisan’da gerçekleşecek anayasa değişikliği referandumu öncesinde Bartın’a gelen CHP Milletvekili Muharrem İnce, partisinin Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlediği Referandumda 'Hayır' Mitinginde evet vermeyi düşünen Bartınlılardan iyi düşünmelerini istedi. İnce, neden “hayır” denilmesi gerektiği konusunda alanın büyük çoğunluğunu dolduran vatandaşlara görüşlerini aktardı. Yaklaşık bir saat süren mitingin sonrasında parti seçim otobüsü ile alandan ayrılan İnce’ye vatandaşlar yoğun sevgi gösterilerinde bulundular.

Bakan Özlü Bartın’da

16 Nisan’da gerçekleşecek anayasa değişikliği referandumu öncesinde Bartın’a gelen Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, bir dizi ziyaretler gerçekleştirdi. Bakan Özlü’yü Bartın Valisi Nusret Dirim, AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç ve Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın başta olmak üzere il protokolü ve partili birçok isim karşıladı. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi Halk Oylaması süreci ile ilgili esnaf ve işadamlarıyla bir araya gelen Bakan Özlü, evetin önemini anlattı. 2015 yılında temeli atılan Bartın Eğitim İnovasyon ve Test Merkezi'nin açılışını gerçekleştiren Özlü, kent merkezinde vatandaşlara değişecek olan anayasa maddeleri ile ilgili bilgiler verdi.

Teknik Kolej sözü vermişti

Bartın Eğitim İnovasyon ve Test Merkezi'nin açılışının akabinde işadamlarıyla bir araya gelerek, talep ve önerileri dinleyen Bakan Özlü, Bartın Organize Sanayi Bölgesine Teknik Kolej sözü verdi. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, ilimizden ayrılmadan önceki son ziyaretlerini Vali Nusret Dirim ve Belediye Başkanı Cemal Akın’a gerçekleştirdi. Valilik girişinde Vali Nusret Dirim tarafından çiçeklerle karşılanan Bakan Özlü, Valilik Anı Defterini imzaladı, Bartın’da olmaktan dolayı mutlu olduğunu söyledi. Bakan Özlü, Bartın Üniversitesi Kutlubey Yazıcılar Kampüsünü de ziyaret ederek bilgiler aldı. Bartın Üniversitesi’ Yazıcılar kampüsünün son durumu ile ilgili Bartın Üniversitesi Rektörü Ramazan Kaplan’dan bilgiler alan Bakan Özlü, Bartın Üniversitesi’ne gereken desteğin her zaman verildiğini ifade ederek, bundan sonra yapılacak olan çalışmaların da destekleneceğini belirtti.  

Feyzioğlu, küresel güçleri işaret etti

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, Anayasa Profesörü ve TBMM 24.Dönem Milletvekili Süheyl Batum, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi eski Dekanı Prof. Dr. Yalçın Karatepe ile birlikte Bartın'ı ziyaret etti. Bartın Kültür Merkezi'nde Bartınlılara seslenen Feyzioğlu, ‘Bu anayasa sayın Cumhurbaşkanı için yazılmadı. Anayasa taslağının altına bu bombaları koyanlar küresel güçlerdir’ açıklamasında bulundu.

Çiçek, hayırın önemini anlattı

CHP İstanbul Milletvekili Dursun Çiçek de, 16 Nisan’da gerçekleştirilecek olan referandum çalışmaları kapsamında ilimize geldi. Milletvekili Çiçek, Bartın programına 10 Nisan Pazartesi günü Vali Nusret Dirim’i ziyaret ederek başladı. Sohbet havasında geçen ziyarette Milletvekili Çiçek’e CHP İl Başkanı Mehmet Arslan ve partililer eşlik etti. Valilik ziyareti sonrası CHP İl Başkanlığına geçen Milletvekili Çiçek, burada partililere 16 Nisan’ın önemini anlattı. Akçalı Köyü’nde vatandaşlarla gerçekleştirilen toplantıya da katılan Çiçek, Salı günü Pazar esnafını ziyaret ederek ilimizden ayrıldı.

Eski Bakanlar hayırı anlattı

Bayındırlık ve İskân eski Bakanı CHP’li Adnan Keskin ve Sanayi ve Ticaret eski Bakanı CHP’li Hasan Akyol da, Bartın’ın Ulus ilçesinde miting düzenledi. 14 Nisan Cuma günü saat 13.30-16.00 saatleri arasında Ulus ilçesinde vatandaşlarla bir araya gelen eski bakanlar, 16 Nisan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi anayasa değişikliği halk oylamasında neden hayır oyu verilmesi gerektiğiyle ilgili Ulus İlçe Meydanı’nda vatandaşlara bilgiler verdi.

Tunç ve Yalçınkaya köylerde

Referandumun evet tarafında bulunan AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç ile hayır tarafında bulunan CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçzınkaya da propaganda sürecinde Bartın’da bütün seçmenlere ulaşmaya çalıştı. Partililerle birlikte seçmenleri ziyaret eden vekiller yoğun mesai yaptı. İl Genel Meclisi Başkanı Kenan Dursun ve meclis üyeleri de ziyaretler yaparak referandum çalışmasına katıldı. MHP ve Saadet Partisi yöneticileri de referandum çalışması yaparak halkı bilgilendirmeye çalıştı.

Seçmenlere bilgilendirme SMS'i

Yüksek Seçim Kurulu, referandum öncesi seçmenlere bilgilendirme SMS'i gönderdi. YSK'nın gönderdiği SMS'de "Oy verme günü yanınıza TC Kimlik Numaralı; Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı, Geçici Kimlik Belgesi, nüfus cüzdanı, resmi dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, sürücü belgesi, gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmî nitelikteki belgelerden birini alınız" bilgisini paylaştı.

08.00’da başlayıp akşam 17.00’da sona erecek

Yüksek Seçim Kurulu, SMS’nin yanında resmi sitesinden de Anayasa Değişikliği Halkoylamasında oy kullanırken dikkat edilmesi gereken konularla ilgili açıklamaya yer verildi. Oy kullanmak için sandık başına gidecek olan seçmenlerin kimlik kartları ve seçmen bilgi kağıtlarını yanlarında bulundurmaları gerekiyor. Seçimlerde oy kullanma sabah 08.00’da başlayıp akşam 17.00’da tamamlanacak. Oylama işlemi bittikten sonra sandıkları sandık kurulları tarafından sayılıp tutanakları yazılacak. Sayım cetveline geçen sonuçlar, itiraz olursa değerlendirilecek ve gerekirse tekrar sayılacak. Eğer bir itiraz yoksa ise sayılan oylar torbalanıp Merkez İlçe Seçim Kuruluna teslim edilecek.

Nerede oy kullanacaksınız?

Sadece Kayıtlı Olduğunuz Sandıklarda Oy Kullanabilirsiniz. Nerede ve hangi sandıkta oy kullanacağınız, adresinize gönderilen seçmen bilgi kağıdında yer alıyor. Eğer seçmen bilgi kağıdınız elinize ulaşmadıysa; Seçmen Portalı, e-Devlet kapısı veya Mobil Uygulamadan kendinizin ve sizinle aynı hanede oturan yakınlarınızın oy kullanacağı yer ve sandık numarasını öğrenebilirsiniz.

TC kimlik numaralı kimliğinizi unutmayın

Oy verme günü yanınıza Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan; Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı (TCKK), nüfus cüzdanı, geçici kimlik belgesi, resmî dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hâkim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askerî kimlik kartı gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmî nitelikteki belgeyi yanınızda bulundurmayı unutmayın. Üzerinde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası olmayan resimli ve resmî bir kimlik belgesi ibraz eden seçmenin oy kullanabilmesi için, bu belgelerin yanında ayrıca seçmen bilgi kâğıdını veya nüfus müdürlüklerince verilmiş nüfus kayıt örneğini ibraz etmesi şart.

Oy kullanırken nelere dikkat edilmeli?

Sandık kurulu görevlisi kimliğinizi alarak seçmen listesinde isminizi bulur ve kontrollerini yaptıktan sonra birleşik oy pusulası, zarf ve mührü size vererek kabinde oyunuzu kullanmanızı ister. Cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme yerine girilmesi yasaktır ve cezası bulunuyor. Bu tür cihazların oy verme işlemi bittikten sonra iade edilmek üzere sandık kuruluna bırakılması gerekiyor. Mührü, tercih ettiğiniz alanın dışına taşırmayın. Birden fazla alana mühür basmayın. Birleşik oy pusulasında tercih ettiğiniz alana “Tercih” mührünü basın ve mührün kurumasını bekleyin. Mühürlediğiniz yer dışta kalacak şekilde oy pusulasını katlayıp zarfa koyun. Zarfı sandığa attıktan sonra sandık seçmen listesinde adınızın bulunduğu yerin karşısına imzanızı atın.

Oyların geçerli sayılacağı haller
Zarfların açılması veya oyların okunması sırasında oy pusulasının yırtılması, bütünlüğü bozulmaksızın bir kısmının kazaen yırtılması durumunda oylar geçerli sayılacak. Herhangi bir şekilde lekelenmiş olup da bunun özel olarak işaret koymak amacıyla yapılmadığının anlaşılması durumunda, bu oy geçerli kabul edilecek. Birleşik oy pusulasının katlanarak zarfa konulması sebebiyle "evet" mührü ile oy pusulasının arkasına basılan sandık kurulu mührü izinin oy pusulasının diğer kısımlarına geçmesi halinde de pusula geçerli olacak. Bir siyasi parti veya bağımsız aday alanına basılan "evet" mührünün sadece iki parti alanını ayıran çift çizgili bölgeye taşmış olması durumunda oy geçerli sayılacak. Başka bir siyasi partinin veya bağımsız adayın alanına taşmamak kaydıyla bir siyasi partinin alanına birden çok "evet" mührü basılması halinde de oy geçerli kabul edilecek.
Hamile, hasta ve engelliler bekletilmeyecek
Görme engelliler; felçliler, elleri eksik olanlar veya bu gibi bedeni engelli açıkça belli olanlar o seçim çevresi seçmeni olan ve o sırada sandık alanında bulunan akrabalarından birinin, akrabası yoksa diğer herhangi bir seçmenin yardımı ile oylarını kullanabilirler. Bir seçmen birden fazla engelli seçmene yardım edemez. Sandık kurulu başkan veya üyeleri, engelli seçmenlere yardım etmek amacıyla oy verme kabinine giremez oy kullanma sırasında yardım edemez. İsteyen görme engelli seçmen, yanlarında getirdikleri ‘Oy Pusulası Şablonu’ aracılığı ile oylarını kullanabilirler. Oy vermeye gelen hamile, hasta ve engelliler bekletilmeyecek, yaşlılara öncelik tanınacak.

Oyların sayımı ve dökümü açık olarak yapılacak

Oy verme yerinde hazır bulunanlar, sayım ve dökümü takip edebilecek. Sayım ve döküm cetvelinde siyasi partilerin ve bağımsız adayların aldığı oylar, orada bulunanlara başkan tarafından yüksek sesle ilan edilecek. Kullanılmayan zarflar veya birleşik oy pusulaları, bir paket halinde mühürlenecek ve üzerine sayısı yazılacak.

  • Yorumlar 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 5 Mayıs 2013 Ajans Bartın | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0551 120 3535