• BIST 9937.74
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Bartın 23 °C
  • Ankara 27 °C
  • Bolu 16 °C
  • Kastamonu 25 °C
  • Zonguldak 17 °C
  • Karabük 25 °C
  • CHP Belediye Meclisinde Fark Attı!
  • “Bu Sonuç Ekonomik Krizin Faturasıdır”
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!
  • CHP Belediye Meclisinde Fark Attı!
  • “Bu Sonuç Ekonomik Krizin Faturasıdır”
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!

Meclis Başkanı Dursun’dan su sorunu için önemli öneri

Bartın’da Arıönü- Kızılelma- Akbaba- Hacıosmanoğlu- Çiftlik köylerinde yaşanan su sorunuyla ilgili çözüm arayışlarının devam ettiğini söyleyen İl Genel Meclisi Başkanı Kenan Dursun, Kozcağız Barajı’nın su kaynağı olarak kullanılabileceğine dikkat çekti.
Meclis Başkanı Dursun’dan su sorunu için önemli öneri

Eylül ayı gündeminde yer alan konuları görüşmek üzere toplantılarına başlayan Bartın İl Genel Meclisi, ilk iki oturumunu gerçekleştirdi.İl Genel Meclis Başkanı Kenan Dursun başkanlığında Meclis Üyelerinin eksiksiz katılımıyla gerçekleştirilen toplantılarda İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Metin Çetin’in yanı sıra birim müdürleri de katıldı. Toplantıda gündem dışı konuşarak 7.  Dönem Meclisi olarak  40 ayı doldurmanın heyecanı içerisinde olduklarını belirterek sözlerine başlayan Dursun, “31 Mart Mahalli İdareler Seçimleri ile birlikte oluşan 7. Dönem Meclisi Bartın’ın büyümesi ve gelişmesi için önemli kararlara imza attı. Bu süre içerisinde büyük bir gayret ile Meclis çalışmalarına katkı sağlayan tüm Meclis Üyelerine  teşekkür ederek, alınan tüm kararların  önceliğinin Bartın’ın gelişmesi ve büyümesi yönünde olduğunu belirtmek istiyorum. Yine  bu süre içerisinde karar aşamasında sorumluluk ve  zorluk derecesi yüksek dosyalar üzerinde hukuki mevzuatları da referans alarak oy birliği içerisinde hareket eden tüm Meclis Üyelerine ortaya koymuş oldukları aklı selim duruşları ve tavırlarından dolayı bir kez daha teşekkür ediyorum” dedi.

Tahmini bütçesi 200 milyon’a yakın!

2022  Mali Yılı Ek Gelir ve Gider bütçesi ile ilgili bilgi veren Meclis Başkanı Dursun, 2023 Yılı Bütçe çalışmalarına ilişkin de değerlendirmede bulunarak şöyle konuştu:“5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanunun gereği her ayın ilk haftasında başlayan ve 5 gün süren toplantılarda Özel İdarenin iş ve işlemlerinin yürütülebilmesi için alınması gereken kararların yanında yine yasa gereği bazı aylara özel önemli gündemlerimiz oluyor. Bu kapsamda Ocak ayında Denetim Komisyonuna üye seçimi yapıldı. Mart ayında bir önceki yılın faaliyet raporu Vali tarafından Meclise sunuldu, Nisan ayında Meclis Üyeleri arasından gizli oyla organ seçimleri gerçekleştirildi,  Mayıs ayında bir önceki yıla ait kesin hesap Meclis’te görüşülerek karara bağlandı. Kasım ayının da diğer aylardan farklı olarak Meclis toplantıları 20 gün sürdürülüyor ve bu süre içerisinde Meclis çalışmalarıyla bir sonraki yılın çalışma ve yatırım programı ile bütçesi ortaya çıkarıldı.Ayrıca bu kapsamda İdaremizce 2023 yılı bütçe çalışmalarına Eylül ayının ilk haftasında İl Encümeni’nde başlanıldı. Çalışmaları devam eden 2023 yılı tahmini bütçesi 190 ile 200 milyon aralığında bir rakam olarak planlanıyor. Bartın Valimiz Dr. Sayın Nurtaç Arslan ile yapılacak olan son değerlendirmelerden sonra 2023 Yılı Özel İdare Bütçesi rakamsal olarak netlik kazanacak. 85 milyon olan 2022 yılı bütçesi göz önüne alındığında 2023 bütçemizin artış oranı yüzde 120’lere ulaşacak.Ayrıca İl Daimi Encümeninde yürütülecek bir aylık inceleme süreci de önemli bir süreçtir. Bu sürecin  Meclisimize büyük sorumluluk yüklemektedir, o nedenle bu sorumluluğun bilinciyle hareket ederek geçmişte başarıyla gerçekleştirdiğimiz 8 bütçe dönemini referans alacağız.

40 milyonluk ek bütçe

2015-2016 yıllarını kapsayan dönemde  bütçe denkliği sağlandı. 2017-2018 -2019-2020  ve 2021 yıllarında bütçe fazlası vererek  bu dönemleri  unutulmaz kıldık. 2022 yılı bütçesinin de 40 milyon’u geçerek tüm zamanların artışındaki rekorun kırılacağına inandık, o nedenle Eylül ayı toplantılarında 40 milyonluk bir ek bütçenin de gider cetvellerini karara bağlayacağız.Geçmişte başarıyla hayata geçirmiş olduğumuz bütçelerin ışığında yine aynı anlayış ile  Kasım  ayında 20 gün sürecek Meclis çalışmasıyla hem performans planı hem de çalışma programı oluşturulacak. 7. Dönem Meclisinin başarıyla geride bırakmış olduğu bir bütçe dönemidir. 40  ayı geride bırakan ve bu anlamda artık önemli tecrübeye sahip olan bir Meclis ile 2023 yılı bütçesinin Bartın’ın önceliklerini önemseyen ve tüm kesimleri kucaklayan bir çalışma programının hayata geçirileceğini buradan bir kez daha ifade etmek isterim. Bu anlamda 2015-2016- 2017- 2018- 2019-2020-2021 yıllarını kapsayan bütçe döneminin sonuçları itibarıyla  önemli bir kayıt  düştü. Başarılarla dolu çalışma süresini gayretleriyle sürdüren  tüm Meclis Üyelerimizi kutluyor ve bu süreçte Meclis çalışmalarına katkısı olan Özel İdaremizin tüm çalışanlarına da teşekkür ediyorum. 7. Dönem Meclisi’nin kalan 20  aylık süresi içerisinde birlik ve beraberlik ruhu ile hareket ederek başarılı bir dönem geçireceğiz.”

Yukarı yönde revize yapılacak

Gündemde bulunan 6 dosya ile ilgili Meclis Başkanı Dursun, görüşmelere başlamadan önce Meclis Üyelerine bilgi verdi. Başkan Dursun, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:“6 gündem maddesiyle başlayan Eylül ayı meclisinde alınacak olan tüm kararların Bartın’ımıza tekrar hayırlı olmasını diliyor, 5 gün sürecek olan meclis çalışmalarına katkı sağlayan tüm üyelerimize de ayrıca teşekkür ediyorum. Meclis gündemlerini oluştururken her zaman içeriği önem arz eden gündemlerle çalıştık ve aynı hassasiyeti Eylül ayı gündemine de yansıttık. Eylül Ayı Meclisinde karar aşamasına gelen 3 gündem maddesi görüşülerek karara bağlanacak.2022 Mali Yılı Bütçe Döneminde İl Genel Meclisinde tahmini gelirler 85 milyon olarak onaylandı. Bütçenin 9’uncu ayına geldiğimiz bu günlerde ülkemizdeki vergi gelirlerinin artmasıyla İller Bankasınca İdaremize gönderilen paylardaki artış miktarlarının her ay için ortalama yüzde 50 civarında bir artış göstermesiyle yine bu artışların yıl sonuna kadar olan bölümünde de aynı şekilde gerçekleşmesini ön görerek bütçe gelirlerinde yukarı yönde revize yapılacak. Yıl sonu gelirlerinin de 130 milyon’a ulaşmasını bekliyoruz. Sonuç olarak bu kapsamda 40 milyon 500 bin TL ek gelir ve gider bütçesi hazırlanacak. Bu kapsamda hazırlanacak ek bütçenin yüzde 70’i personel giderlerine aktarılacak. Son dönemlerde yaşanan afetlerin oluşturmuş olduğu hasarların giderilmesine de bu artışlardan kaynak aktarmaya özen göstereceğiz.”

Kış sezonu için de hazırlıklar başladı!

Bartın’da sezon çalışmalarının yanı sıra kış sezonu için de hazırlıklara ve planlamalara başladıklarını belirten Meclis Başkanı Dursun, “Uzun zamandır özel idare makine parkında ihtiyaç duyulan 2 adet JSB iş makinası  alımının da gerçekleştirilecek. İlimizde tarımsal üretimin yapıldığı arazi yollarının iyileştirilmesi için de ödenek ayrılacak. Bunun yanında Tarım İl Müdürlüğümüz ile müşterek yürütmekte olduğumuz ‘Arı Evi’ Projesiyle profesyonel arıcılık yapan 100-150 kovana sahip olan üreticilerimizin bal üretimini artırmak amacıyla yüksek ormanlarda 14 bölgede arılarıyla birlikte konaklama imkanı sağlayacak muhtemel BAKKA destekli  projenin eş finansman desteği de sağlanacak.Özellikle son yıllarda ilimizde yoğun yağan kar yağışlarında 2 bin 336 kilometrelik yol ağımızda Özel İdaremizin karla mücadelesine katkı sağlaması amacıyla İdaremizce belirlenecek olan köy muhtarlıklarına traktör ile kullanılacak olan kar bıçaklarının da alımları planlandı. Bu vesileyle yoğun kış şartlarında 100’lerce traktör ve iş makinalarıyla alanda karla mücadele işlerini çok daha etkili hale getirmeyi hedefliyoruz. İl Genel Meclisi’nde görüşülecek olan başta ek bütçemiz olmak üzere alınacak tüm kararların İdaremize ve ilimize şimdiden hayırlı olmasını diliyorum, ek bütçemizin oluşumunda destek ve katkılarından dolayı da Bartın Valimiz Dr. Nurtaç Arslan’a teşekkür ediyoruz” dedi.

Gıda Denetim Aracı devredildi

Eylül ayı toplantılarının ikinci oturumu da dün gerçekleştirildi. Toplantıda gündemin 2. maddesinde yer alan “2022 Mali Yılına Ek Gelir-Ödenek Kaydedilmesi ile ilgili komisyon raporları” ile 6. maddesinde yer alan “Bedelsiz araç devri ile ilgili dosya”da yer değişikliği yapılırken Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’ne Özel İdaresi’nce “Gıda Denetim Aracı”nın bedelsiz devri yapıldı.

“Bu sene çok önemli bir sıkıntı yaşandı”

 Ardından da içme ve kullanma suyu ile ilgili Meclis Önerisi Komisyon Raporları, gündemde görüşüldü. Bartın’da Arıönü- Kızılelma- Akbaba- Hacıosmanoğlu- Çiftlik köylerinde yaşanan su sorunuyla ilgili çözüm arayışlarının devam ettiğini söyleyen Meclis Başkanı Kenan Dursun, bu sorunla ilgili çözümün Kozcağız Barajı’nda olduğuna dikkat çekerken şunları söyledi:“Gündemimizin konusu da; Arıönü, Kızılelma, Akbaba, Çiftlik ve Hacıosmanoğlu köylerini ilgilendiren içme ve kullanma suyunun yetersizliğiyle ilgili çözüm arayışıdır. İdarenin burada yürüyüş haritasının ne olduğunu hem biraz soru hem biraz da çözüme nasıl odaklanacağını belirten bir öneriydi. Tabi bu konu komisyonlara gitmişti. Komisyon raporunu özetlersem; Arıönü’de ve Hacıosmanoğlu, Çiftlik, Kızılelma ve Akbaba’da yıllardır hatta yaklaşık bir 20-30 yıldır coğrafyadan kaynaklı su sıkıntısı yaşadığını hepimiz biliyoruz. Bunun öncesinde de Çakır grubu bunu yaşıyordu. Burada 2010’lu yıllarda biz Özel İdare olarak, Köylere Hizmet Getirme Birliği olarak oradaki sorunu kökünden çözdük. Gittik Çeştepe’de Topalali altına büyük bir sondajla deposunu Gecenköyü tepesine, sonrasında da 11 köye ana damar gibi vererek bütün köylerimizi o Çakır grubu dediğimiz köylerimizin tamamını 8 senedir susuzluktan kurtardık. Bu tesis hayata geçmeseydi Çakır’da belki bugün yaşam sıkıntısı olurdu. İçme ve kullanma suyu bu kadar önemli. O bölgedeki şansımız kaynağın hiç azalmaması, 40 kilometrelik bir hat uzunluğunda Çakır grubundaki 11 köyü beslemeye devam ediyor.Şimdi geldik Arıönü’ne aynı anlayışla aslında bu 5 köyü hatta Küçükkızılkum ve Hatipler buraya ilave edilecek. Burada Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü’nün (MTA) bize 250-300 metre ulaştığında suyun bol olduğunu söyleyen verileriyle karşılaştık. 3 yıl önce biz derin bir sondaj yaptık. O derin sondajda saniyede 30 litreye ulaşan bir suyu da bulduk. Hepimiz, o bölge halkı da bayram etti. Sonra ona uygun Köylere Hizmet Getirme Birliğinden yaklaşık 5 milyonluk bir ödenekle o 5 köyü hatta 7 köye tekabül edecek bir tesis yaptık. Çünkü 30 litre suyu bulduk demek 10-12 tane köye yeter. Sonrasında 2 yıl geçti, 2 yıl doya doya kullandık. Bu sene çok önemli bir sıkıntı yaşandı. Saniyede 30 litreye sahip olan sondaj 3 litrelere kadar düştü. Yani bu coğrafya böyle…Olmayan suyu buluyorsunuz zorlu şartlarda çıkarıyorsunuz ve 2 yıl sonra suyun yüzde 80’ini kaybediyorsunuz. Biz tabi çok üzüldük. Mugada, turist bölgesi, sadece sahile 7-8 litre saniyede su lazım.

“Arayışlarımız yine devam edecek”

Onun için tabi bizim derdimiz bitmez. Biz Köylere Hizmet Getirme Birliği olarak hemen yeni bir sondaj ile yan tarafı bir daha harekete geçirdik. Dolayısıyla orada da 7 litre gibi bir suya ulaştık. Şu anda Komisyon Raporunda da iletildiği gibi orada Su ve Tarım Hizmetleri Müdürlüğümüz hızlı davrandı ve hızlı bir şekilde orada suyu yeni sondajla takviye ediyoruz. 3 litre de eski sondajdan basıyoruz. Yine yetmiyor, köylerimizin içerisinden köylerimizin eskiden kullanmış olduğu yerlerden harekete geçiriyoruz. Derdimiz bölgeyi içme suyu ve kullanma suyundan yeterince faydalandırmak. Çünkü orada yaşayan bizim insanlarımız. Aynı yıl içerisinde sondaj yapmak, aynı yıl içerisinde sondajı akar haline getirmek mümkün değil. Hızlı davranarak bölgeyi biraz daha rahatlatmış olduk. Yeterli mi? Komisyon Raporunda da olduğu gibi pek yeterli değil. Arayışlarımız yine devam edecek.

Çözüm Kozcağız Barajı’nda!

Asıl çözüm Kozcağız Barajı’ndan Bartın dahil Bartın’ın yakın köylerinde dahil buralara bu barajdan su verilmesidir. İnşallah baraj bitecek. Bizim Bartın’a yapacağımız en büyük iyilik bu. Bartın için barajları yapmak en büyük iyilikti. Ama bunun devamında da o barajdaki sular boşuna denize akmamalı. Onlar arıtılınca Bartın’ın içme suyu da olur. Bizim ne işimiz var 300 metre yerin altında. Bartın sular şehri…  Onun için bunun mücadelesini beraber vereceğiz. Ben her platformda bunu dile getiriyorum. Yarın oradaki su da kaybolabilir. Taşıma suyuyla değirmen dönmez.  Ben her toplantıda dile getiriyorum. Çünkü canımız yanıyor. 10 gün su kesildiğinde hepimizin telefonu çalıyor. Ben susuz köyde durdum biliyorum. Suyun yok olduğunu köyde duranlar daha çok bilir, susuzluk zor, su tutacağız. Su tuttuktan sonra prosedür neyse onu uygulayacağız. Bunun asıl çözümünün de bu olduğunu düşünüyorum. Komisyon Raporunu destekleyecek açıklamalarım da bu şekilde.Geçmişteki tecrübelerimiz bize yol gösteriyor. Çözümü de böyle aramaya devam edeceğiz. Bu burada kalmayacak. Filyos oraya geldi. Filyos’un ayakları bizim sahillerimiz. Daha yeni projeyle orayı desteklememiz lazım. Bizim su açısından başka sıkıntı yaşadığımız çok köyümüz yok. Özel İdare bütçemizle bunları toparlayacağız. Büyük düşüneceğiz büyük projeler ortaya koyacağız ve bölgeyi kurtaracağız inşallah.”

  • Yorumlar 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 5 Mayıs 2013 Ajans Bartın | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0551 120 3535