• BIST 9937.32
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Bartın 23 °C
  • Ankara 27 °C
  • Bolu 16 °C
  • Kastamonu 25 °C
  • Zonguldak 17 °C
  • Karabük 25 °C
  • CHP Belediye Meclisinde Fark Attı!
  • “Bu Sonuç Ekonomik Krizin Faturasıdır”
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!
  • CHP Belediye Meclisinde Fark Attı!
  • “Bu Sonuç Ekonomik Krizin Faturasıdır”
  • Fırıncıoğlu’na çocuklardan sevgi seli!

‘Zarar özelleştirmeyle karşılanamaz’

MHP Ankara Milletvekili Erkan Haberal, Zonguldak maden sahalarının özel sektöre devri hakkında TBMM’de konuşma yaptı.
‘Zarar özelleştirmeyle karşılanamaz’

Milletvekili Haberal, Meclis kürsüsünden madencilerin haklarını savundu

Milliyetçi Hareket Partisi(MHP) Ankara Milletvekili Erkan Haberal, Zonguldak maden sahalarının özel sektöre devri hakkında Türkiye Büyük Millet Meclisi(TBMM)’nde bölgemizi yakından ilgilendiren Zonguldak maden sahalarının özel sektöre devri hakkında değerlendirmelerde bulundu. Milletvekili Haberal; “Daha önce müteakip defalar kaybolmuş hayatların başkenti Zonguldak'ı ve sorunlarını 5 binden fazla madenci şehidimizi saygıyla yâd ederek minnet ve şükran duygularıyla anlatmış, Milliyetçi Hareket Partisinin düşüncelerini siz değerli milletvekilleriyle paylaşmıştım. En son Plan Bütçe Komisyonundan geçen torba yasadaki 58'inci maddenin uygulanamaz olduğunu, bir fayda sağlamayacağını beyan ettik. Sendika yöneticileri ve maden işçilerimiz Genel Başkanımız Sayın Devlet Bahçeli Beyefendi'yle gelip görüştüler, konunun takipçisi olacağının teminatı sayın liderimiz tarafından verildi. Konunun uzaması üzerine 3 bine yakın maden işçisi maden ocağından çıkmama eylemi başlattılar” dedi.

Ocaktaki işçilerimizle görüştük

Eyleme son verilmesi için görüşmeler yaptıklarını belirten Haberal; “Milliyetçi Hareket Partisi olarak müdahale ettik, sendika temsilcileriyle görüştük, ocaktaki işçilerimizle görüştük, il başkanımızla görüştük. Milliyetçi Hareket Partisi’nin Zonguldak'ın değerlerinin ve maden işçilerinin yanında bulunduğunu, işçilerimizin hayatlarının ve sağlıklarının önceliğimiz olduğunu, zaman ilerledikçe ocaklarda bulunan metan gazının, monoksitin, karbondioksitin ve kükürtdioksidin tehlikeli sınırlara erişebileceğini, bu yasa maddesinin takibini bırakmadığımızı, bu eyleme son vermelerini rica ettik. Gece yarılarına kadar süren görüşmeler sonucunda gerekli adımlar atıldı ve Allah'a şükürler olsun ki sabah altıya gelindiğinde eyleme son verildi. Buradan liderimiz Sayın Devlet Bahçeli Beyefendi'ye, TÜRK-İŞ Başkanı Sayın Ergün Atalay Bey'e ve Hükûmet yetkililerine teşekkürü bir kez daha borç bilirim” diye konuştu.

Zararı özelleştirmeyle mümkün değil

Milyonlarca ton kömürün ithal edildiğini söyleyen Haberal; “Hazırlanan bu yasa maddesi Türkiye Taşkömürü Kurumunu özelleştirme kararı idi; Zonguldak'ı bitirme, Zonguldaklıyı yok sayma kararı idi. Zarar etme bunun sadece bahanesidir dedik çünkü mevcut koşullarda şu an bile redevansla çalışan özel sektör firmaları mevcuttur dedik. Demek ki özel sektörün çalışabilmesi için yeni bir yasa uygulamasına gerek yoktur dedik. Üstelik zarar eden bir tesisi, devletin işlemediği bir ocağı özel sektör nasıl işletebilir ki dedik. Türkiye Taşkömürü Kurumunun zararı önlenebilir, en azından oldukça azaltılabilir fakat bu özelleştirmeyle mümkün değil dedik” dedi.

Zarar minimize edilebilir

TTK’NIN kapanmasına neden olacak adımlar atıldığını belirten Haberal; “Hele her seçim öncesi "İşçi alacağız" deyip norm kadroyu 14 binlerden 7 binlere indirmekle hiç olmaz dedik. Dış ticareti devamlı açık veren bir memlekette TTK'yi kapatarak ya da kapanmasına sebep olacak kararlar alarak üstüne milyonlarca ton kömür ithal etmek doğru bir karar olmadığı gibi, sorgulanacak da bir düşünce tarzıdır dedik. Türkiye Taşkömürü Kurumunun zararı kömür ithali için ödenen toplu paranın yüzde 10'u bile değildir dedik. Sanayiye verilecek yerli kömür teşvikiyle, işçi sayısının norm kadrolara uygun olarak artırılabilmesiyle, ithal kömür fonlarının yeniden düzenlenmesiyle, yeni teknolojiye geçilmesiyle bu görev zararı minimize edilebilir dedik” şeklinde konuştu.

Kazaların ve ölümlerin önünü açar

Haberal; “Bu kararda eksik olan bir şey daha var ki bu da Genel Maden-İş Sendikasının madenlerin özelleştirilmesinin teşviki ve redevans alanlarının artırılmasıyla devre dışı bırakılacağıdır. Mevcut durumda redevans firmalarında çalışan işçiler sendikasız, kayıtsız ve devlet güvencesinden yoksundur. Bu konuda yeterli çalışma yapmadan özel sektöre bırakmak kazaların ve ölümlerin önünü açmak demektir. Zonguldak kömür havzası, dünyanın en zorlu maden sahalarından bir tanesidir. TTK kurumu tarafından işletilen kömür ocaklarında devletin tüm imkânlarına ve güvenlik önlemlerine rağmen iş kazalarına, grizu patlamalarına engel olunamamıştır. Az önce söyledim, Zonguldak'ın 5 binden fazla madenci şehidi vardır” dedi.

İşçiler bir torba yasaya mahkûm edilmeyecek kadar önemli

Özel sektörün madencilikte tecrübeye sahip olmadığını söyleyen Haberal; “ Devletin bile kontrol edemediği bir sistemde altyapıyı kurmadan, sendikal güvenceyi vermeden oluşan her yeni uygulama yeni bir Soma, yeni bir Kozlu, yeni bir cinayet demektir ve uygulamada görülmüştür ki özel sektör Zonguldak'ta TTK'nin açtığı ve çalıştırmasının verimsiz olduğunu düşündüğü ocakları işletmeye almış, sıyırma ve temizleme yaparak kömür çıkarmaktadır. Özel sektörün gücü 300 ile 900 metre arasında ocak, tünel, dehliz açmaya yeterli değildir. Bu teknoloji, iş gücü ve tecrübeye sahip değildir. Son olarak, TTK kurumu ve Zonguldak işçileri bir torba yasaya mahkûm edilmeyecek kadar önemlidir. Bu sorun işçilerle, sendikayla, Zonguldaklılarla, siyasi partiler ve hükûmet yetkilileriyle baştan sona değerlendirilip yüce Meclisin huzuruna getirilmelidir. Yine de Türkiye Taşkömürü Kurumunun özelleştirilmeyeceğini ve Türkiye Taşkömürü Kurumu kömür havzalarını özelleştirme dışı bırakacağını beyan eden Hükûmet yetkililerine, Zonguldak'ı ve maden işçilerini hiçbir zaman yalnız bırakmayan liderimiz Sayın Devlet Bahçeli Beyefendi'ye saygılarımı sunar, yüce Meclise teşekkür ederim” diye konuştu.

  • Yorumlar 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 5 Mayıs 2013 Ajans Bartın | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0551 120 3535